Ki minden idők legjobb magyar testépítője?

2019-01-25 | 
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Ahogyan a "Ki minden idők legjobbja?" kérdés kapcsán sem foglaltunk állást, hogy ki a valaha élt legjobb testépítő a világon, úgy most sem fogunk, ha ugyanezt a kérdést tesszük fel Magyarországra vetítve.

Viszont továbbra is azt javasoljuk, hogy a döntés meghozatalakor érdemes összességében megvizsgálni, hogy az adott korhoz képest ki-mit hozott emberileg, ki-mit hozott az adott sportban és ki-mit tett le az asztalra azon túl is.

Nem egyszerű eldönteni ezt a kérdést, még akkor sem, ha csak magunkban és magunknak keressük erre a választ. Ráadásul még az is csak megnehezti a döntést, hogy különböző testsúlyú, más-más kategóriában induló versenyzőt próbálunk összemérni.

Álljon itt most pár név a teljesség igénye nélkül ABC-sorrendben:

Bitter István, aki azokban az időkben tette le a hazai testépítés első mérföldköveit, amikor még nem volt divat a test "öncélú" építése. Sőt! Fogalmazzunk úgy, hogy a szocialista érában kifejezetten ciki volt, és nagyjából bűnnek számított, hogy ha valaki mindenféle mérhető sport-teljesítményen túl csak azért edzen, hogy a saját fizikumát javítsa, építse. Ez azokban az időkben még boszorkányságnak tűnt. Bitter István azonban fittyet hányt a kor elvárásaira, tabuira és néhány lelkes fiatallal együtt a TF-en, a Műegyetemen, és más egyetemeken elkezdett "gyúrni", azaz testépítő edzéseket végezni. A súlyemelőktől "vették" kölcsön a rudakat és a súlyzókat, igazi underground stílust teremtve elinditották Magyarországon A TESTÉPÍTÉST. Meghirdették az első fekvenyomó versenyt, ahol először kapott helyet hazánkban egy testépítő bemutató is, persze teltház és hatalmas érdeklődés kíséretében.

Kathi Béla, aki erőemelőből lett testépítő, edzőteremlánc-tulajdonos és edzőterem kivitelező, professzionális edzőtermi gépek hazai forgalmazója és felsorolni is nehéz, hogy még mi minden más. Kathi Béla szintén a powerlifting világából érkezett a testépítés világába, mai napig is ő tartja a magyar csúcsot guggolásban, amit még leírni is nehéz, nemhogy felállni vele: 452,5 kilogram!!! Főbb testépítő eredményei: 2017 Arnold Classic Australia Amateur 2. hely, 2007 WABBA világbajnok, 2007 Magyarország év testépítője díj. És úgy általában elmondható Kathi "Béci" Béláról, hogy a neve ma és a jövőben is megkerülhetetlen lesz, ha valaki a hazai testépítésről beszél.

Kiss Jenő, a hihetetlen tapasztalattal rendelkező nagy visszatérő, a magyar testéptés Legendája. Az 1996-os év - és nem mellesleg az egyetlen magyar - Mr. Univerzuma 1972-ben született, 14 évesen kezdett el edzeni, miután látta, hogy bátyja a súlyzós edzések után mennyivel izmosabb lett. Három évvel később első versenyét meg is nyerte, 2 évre rá pedig egy minősítő versenyen mindenki megböbbenésére simán beleguggolt a 240 kg-ba. Legalább 8x. 19 évesen. IFBB amatőr világbajnok lett, '98-ban vált profivá a német GP megnyerése után (itt többek között Gustavo Badellt is maga mögé utasította). Bár a Mr. Olympia-ra sportpolitikai okok miatt nem jutott ki, az edzést soha nem hagyta abba, sőt...13 év kihagyás után úgy döntött, visszatér a versenyzéshez és több izmot épített magára, mint korábban. Ez világviszonylatban is teljesen egyedi és abszolút példaértékű. Kiss Jenőnek, akinek a neve több professzionális terem mögött is ott áll, nem csak a fizikuma, de a tapasztalata és a testépíteshez fűződő viszonya is példát statuál.

Lantos Johnny, aki nemcsak, hogy megnyerte a 2004-es hazai rendezésű IFBB Európa Bajnokságot - mellette többek között Musclemania világbajnok és természetesen sokszoros magyar bajnok, '92-ben VB ezüstérmes - és igy megkapta a profi kártyát, de olyan formát és pózolást mutatott be azon a veresenyen, ami a mai napig világszinten is megdöbbentő - hátsó alapállásban például a vádlijában folyamatosan láthatóan hullámoztak az izomrostok -. Lantos Johnny teremtulajdonos és olyan testépítő bajnok, aki a sportág "művésze", mind a színpadi formáját, megjelenését, mind pedig a színpadi viselkedését, pózait, mozdulatait illetően. Nagy visszatérő ő is, pár évig abbahagyta a versenyzést, de aztán újra belevágott. Bár jelenleg nem versenyez, de a testépítés mindig ott van szíve közepén.

Molnár Péter, aki sokak szerint a legtehetségesebb magyar versenyző, fiatal kora óta nem hibázott, mindvégig hihetetlen tudatossággal, kitartással, fegyelemmel haladt előre - van, hogy napi 5-6 kg halat eszik meg -, és eme tudatosság és eltökéltség eredményeképpen elképesztő mennyiségű versenyen vett/vesz részt és díjat zsebelt be. Bár többek között - többszörös WABBA, NAC, WBPF világbajnok, IFBB Champion of a Year abszolút bajnok - WABBA VB profi szekció és WBPF Pro AM győztes, mégis inkább az amatőr versenyzést tartja előnyben, és a világ egyik legjobb amatőr versenyzőjeként tartják számon. Saját edzőtermet is üzemeltet.

Tóth Dániel, aki nemcsak hatalmas izomtömeggel rendelkezik, de egy vérprofi, tapasztalt, példaértékű IFBB Pro. Nemzetközi szinten páratlan sikereket ért el: WABBA Professional világbajnok, NAC VB győztes, NAC Professional bajnok, WBPF VB-t és számtalan pénzdíjas versenyt nyert emelett. 2012-ben harmadik helyezést ért el az Arnold Classic amatőr mezőnyében, amiért megkapta a profi kártyát.

Ember legyen a talpán, aki ezek után - és sokak neve még itt sincs a listában - el tudja dönteni a kérdést. Nem lehet jól dönteni, de lehet dönteni.

De maga a döntésünk mégis sokat el fog árulni:

- Egyrészt a döntésünk elárulja majd, hogy mit gondol a közönség ma arról, hogy ki minden idők legjobb magyar testépítője,
- másrészt önmagunkról is sokat meg fogunk tudni, hogy kik vagyunk mi magunk, kik az ideáljaink, milyen világkép, vagy értékrend az, ami a legközelebb áll hozzánk.


És higgyétek el, a legérdekesebb egy ilyen döntés meghozatlakor az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a személyt fogjuk választani holnap, mint akit ma választunk...mint ahogyan egy jó könyvet is százszor elolvasunk és mégis mindig mást és mást olvashatunk ki a sorai között, mert hogy mi magunk is folyamatosan változunk.

Döntést kívánok!


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
Az izommemória közismert fogalom a sportolók körében. De mit is jelent ez pontosan? Valóban létezik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ....
Pár éve még a tejsavótól is féltették a szülők a gyermekeiket, mondván, hogy az doppingszer. Egy olyan világban, ahol a BCAA már olyan népsz...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
Nem próbáltad még a ketogén diétát, de szeretnéd tudni, milyen? Akkor a legjobb helyen jársz, egy olvasónk megosztja veled a tapasztalatait....
Vajon az eredeti Tabata edzés mi volt? Mely gyakorlatokkal érhető el a legjobb aerob/anaerob fejlődés? Mi a A tabata edzés eredete és alapja...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-01-28
Egy testépítő megítélése sok szempontból történik.A cikkben felsorolt testépítők közül ,mivel az a kérdés,hogy ki minden idők legjobb magyar testépítője,egymás mellé rakva őket,múltbeli legjobb formájukban lehet mérlegelni melyikőjük a legjobb.Vannak köztük jó értelemben véve jó arcok,nagy küzdők,kitartó sportemberek.De igazából ami számít az a kinézet.Alapvetően egy nehezebb versenyző nagyobb tömeggel is bír,így eleve ezen a téren jobb a kisebb súlyú versenyzőnél.A nagy bajnokok nem csak nagyok voltak,hanem ennél volt bennük valami több is ,mint pusztán a tömegük nagysága,méreteik nagysága.Ronni nagyon nagy volt,de ezen felül volt valami lenyűgöző a kinézetében.Szép izom formák,jó arányok,gigászi megjelenés.Arnold is nagy volt a maga idejében és az izomformáiban is volt valami esztétikai látvány,amitől még jobban lehetett csodálni a fizikumát.A felsorolt magyar versenyzők közül alkatilag a valaha volt legjobb formájából kiindulva az én véleményem szerint Kis Jenő a valaha volt legjobb magyar testépítő.Nálam őt Molnár Péter követi a rangsorban.Hihetetlen esztétikus összhatásával és az ehhez társuló igen méretes izomtömegével,ami viszont kicsit kevesebb,mint a mai nagyágyúk tömege.És Kis Jenő ebben volt anno versenyben az akkori top nemzetközi versenyzőkkel a csúcskategóriában,azaz az IFBB-ben.Kis Jenő mai fizikuma nekem már kevésbé tetszetős,mint amilyen volt akkor amikor megnyerte az amatőr összetett vilábajnokságot.Lantos Johnny szintén fantasztikus kinézetű és ehhez jó tömegű versenyző volt.Személy szerint nagyra tartom Kathi Bélát,mint sportembert és nagy formát tudott hozni,de összességében nem rendelkezik olyan jó adottságokkal,mint az előbb említett 3 versenyző.Tóth Dani fantasztikus tömeg,de összességében nekem valami az egész alakjának a megjelenésében nem annyira tetszik.Az arányai,izom formái és az egész testének az összhatása az nem annyira olyan leeseik az ember álla típusú.
Egy régi testépítő könyvben volt egy kép Deme Attiláról amiben az akkori idők tekintetében azt lehet mondani,hogy nemzetközi színvonalú fizikummal bírt.
Németh István is benne van a magyar testépítő történelem top versenyzőinek a sorában.Jóba Elek magában hordozta azt a potenciált,hogy az egyik legkiemelkedőbb magyar testépítővé váljon,ami aztán nem történt meg.A testépítésben kockáztatnak a versenyzők és kérdés ki meddig hajlandó ezt a kockázatot vállalni és kijut el arra a pontra,hogy már nem akar minden áron a legjobb formába kerülni és sokáig benne maradni a versenyzésben.

A ki minden idők legjobb testépítője versenyt asszem Ronni Coleman nyerné meg.Bár érdekes lenne egy olyan képzeletbeli verseny ahol Arnold ,Lee Haney,Yates,Ronnie és Phil Heat állna a színpadon és versenyeznének egymással.És lenne mondjuk 3 verseny.Az egyik a 70-es években zajlana és mindenki az akkori módszerek szerint edzene és az akkori szteroidos dolgokat szedné.Aztán lenne egy verseny a 80-as évek vége felé,amikor a Haney korszak edzései és kiegészítőit szednék a versenyzők (szteroidot is) és lenne egy verseny ami mondjuk a 90-es évek közepén lenne megtartva és ott is az adott kor hormonszinten ható szereit használnák a versenyzők.(itt már bejátszott a növekedési hormon is az inzulinnal kombinálva)Vajon hogy nézne ki Ronni ha a 70-es években versenyzett volna.Illetve hogy nézett volna ki Arnold és Lee Haney ha a 90-es évek közepére esik a versenyzői pályafutásuk.Érdekes lehet ezt elképzelni,hogy Arnold és Haney mekkora plusz tömegre tudott volna szert tenni,az újabb kor körülményei között.És azt is érdekes lehet elképzelni,hogy hogyan nézett volna ki Haney,Dorian,Ronnie a 70-es évek körülményei között.Mindegyikőjük nagy bajnok volt és mindent beleadtak az edzésbe. Valószínűleg a genetikai adottságaik döntötték volna el ki a legjobb.Arnold vékonyabb csontú a többieknél és ehhez társul,hogy ő a legmagasabb is,így lehet,hogy tömegben veszített volna.Haney sem volt nagy,erős alkatú alapvetően.Talán Dorian és Ronnie közt dőlt volna el a képzeletbeli versenyek bajnokának a címe,illetve asszem Ronnie lett volna a szuper bajnok.
De biztosat nem lehet mondani,igazából bármi lehetett volna.Lehet Arnold lett volna a bajnok,aki pedig személy szerint nálam,mindent összevetve a király. :)

válasz
2019-01-30
Hú, mondtál potenciális legjobb neveket bőven :) Jóba Elek, tényleg! Coleman-ben egyetértünk! :)
Kérdés
2019-01-28
Igazàn pazar egy cikk ! A véleményem az , hogy vegyük egy kalap alà Őket , mert az elhivatottsàguk hìrt hozott Nekik és Magyarorszàgnak!

válasz
2019-01-30
Jogos :)