Kell a vitamin?

2018-06-18
 / 4.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Pár napja szembejött egy cikk, ami szerint a vitaminok semmit sem érnek. Tovább böngészve nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a közleményt az összes online hírportál azonnal le is hozta, mint megdönthetetlen tényt, hiába születtek már ezelőtt olyan kutatási eredmények is, amik a vitaminok szedésének hasznát ismerték el (1).

Az erről szóló cikkek címének legtöbbje félrevezető, mert a kutatás, amelyre hivatkoznak, nem arról szól, hogy egyáltalán nem használnak a vitaminok.

Azt derítették ki csupán a St. Michael's Kórház és a Torontói Egyetem kutatói*, hogy a C-, D-vitamin, az általános multivitamin és a kalcium, a stroke és a szívbetegségek kialakulását, gyógyulását, a korai halált nem befolyásolja. Ez pedig nem egyenlő azzal, hogy semmit nem érnek, mert egy csomó minden másra jók attól még, hogy erre lehet, hogy pont nem.

Bár léteznek a mikrotápanyagra nézve egyéb olyan kutatási eredmények, amik elemekre bontva vizsgálják és alá is támasztják fontosságukat, ezek az anyagok egymással együtt, szinergiában működnek igazán hatékonyan. Például a C és D vitamin daganat ellenes és immunrendszer erősítő hatását már rengeteg korábbi kutatás alátámasztotta, ahogyan azt is, hogy egymás működését segítik (2).

Ugyanígy mondjuk, a D-vitamin, a kalcium is együttesen alkalmazva fejtik ki leginkább hatásukat a csontokra (3). Az is kiderült állítólag a most közzétett kutatásban, hogy a folsav, és a B-vitaminok folsavval együtt alkalmazva csökkenthetik a betegségeknek a kialakulását, szóval a címadás emiatt is teljesen indokolatlan.

A vitaminokat ne úgy képzeljük el, mint a csodaszereket, amiknek minden nyavalyát gyógyítani kell. A vitaminok és ásványi anyagok tápanyagok, mint a fehérje, szénhidrát és a zsír, csak kevesebb kell belőlük. Ha nem eszel, éhen halsz. Ha a vitaminokból és ásványi anyagokból nem viszel be eleget, akkor hiányod lesz, és az okozhat bizonyos a betegséget. Ezek lehetnek a krónikus fáradtságtól kezdve, a termékenységi problémákon át egészen a daganatos megbetegedésekig. Ha hiánybetegséged van és feltöltöd a raktáraidat, meggyógyulhatsz, az immunrendszered erősebb lesz. A makro tápanyagokból (fehérje, szénhidrát, zsír) ha nagyon szeretnél, extrém esetektől eltekintve, be tudsz vinni eleget ételekkel is. A vitaminokkal azonban sajnos más a helyzet. A zöldségek és gyümölcsök minősége a tömeges termeléssel rengeteget romlik. Elég csak arra gondolni, hogy sokszor természetes fényt sem látnak, vagy, hogy országokon keresztül utaznak, mire a fogyasztókhoz kerülnek. Vitamintartalmuk folyamatosan csökken. Naponta több kilógrammot kellene belőlük elfogyasztani ahhoz, hogy kielégítsük a szervezetünk által igényelt mennyiséget.

Egy ember vitamin és ásványi anyag szükséglete függ attól, hogy mennyi idős, milyen aktivitású, milyen életmóddal rendelkezik. Általános, mindenkire vonatkozó adatot lehetetlen rá mondani. A tápanyagigény meghatározásánál pedig minden biológiai jellemzőjét és rá ható külső tényezőt figyelembe kell venni. Hogy ki milyen gyógyszert szed, az is fontos lehet. A fogamzásgátló tabletta például rontja a multivitaminok hasznosulását.

Nem olyan régen a D-vitamin ajánlott napi adagját végre megemelték 5-ről, 25-50 mikrogrammra (3), ami nagy haladás, azonban sajnos a legtöbb vitamin és ásványianyag esetében még mindig olyan adagokat tartalmaznak, amitől nagy csodát nem lehet várni. Ha sportolsz, fizikai munkát végzel, vagy komolyabb stressz-hatásnak vagy kitéve, akkor mi továbbra is az erősebb multivitamin csomagokat ajánljuk neked.

Az új kutatással kapcsolatos cikkek végkifejlete egyébként az, hogy a helyes életmód a legfontosabb. Ezzel se nem tudunk, se nem akarunk vitatkozni, így van! Egy rossz életmód és táplálkozás mellett hiába szed bárki bármilyen táplálék-kiegészítőt, nem lesz sokkal egészségesebb. Ahogy a nevében is benne van, a táplálékot kiegészíti, nem helyettesíti.

Vitaminokra azonban szükség van, és ha aktív életet élsz, vagy egyéb igénybevételnek teszed ki a szervezetedet, akkor a vitamin és ásványianyag szükségleted azzal arányosan növekszik. Ezt a szükségletet pedig pokoli nehéz vitamin készítmények nélkül fedezni.

1: Benefits of Vitamins & Minerals Written by Nadia Haris ; Updated May 12, 2018

2. The Truth About Vitamins and Minerals: Choosing the Nutrients You Need to Stay Healthy, a special health report published by Harvard Health Publications.

3. A D-vitamin hatása, hiánya, túladagolása és forrásai

*: Platelet Count Affects Efficacy of Folic Acid in Preventing First Stroke. Journal of the American College of Cardiology, Volume 71, Issue 19, May 201


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
BÁRKIVEL megeshet, hogy egy kicsit elengedi magát, egy időre kiszáll az eat-train-sleep mókuskerékből és egy kicsit élvezi az élet _habos _o...
Monoton aerob, vagy intenzív kardió? Melyik jobb zsírégető módszer? Nos, van valami, ami mindkettőnél jobb: ez pedig az intervallum edzés, a...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Ez volt az egyik első Scitec teszt, amit valószínűleg sokan olvastunk ámulva, vágyakozva, hogy mi is használhassuk ezeket a kiegészítőket íg...
Mindkét gyakorlat az alkart veszi célba, ám egyikük jóval hatékonyabb, mint a másik, ami a brachialis és a brachioradialis izmok stimulusát ...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-06-23
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Alkotmányának előszavában az egészség alábbi definíciója szerepel: „Az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”

E mellett fontosnak tartanám megemlíteni, hogy az RDA (Recommended Dietary Allowance, vagy Ajánlott Napi Tápanyagbevitel) még csak nem is az optimális bevitelt jelenti a legtöbb mikrotápanyag esetén, hanem az abszolút minimumot.

válasz
2018-06-25
Igen, ez így van. Sajnos meg kell húzni a minimum határt, hiszen ebbe olyan emberek is beletartoznak, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van, plusz idősek ugyebár. Ezért olyan nevetségesen kevés az RDA.
Kérdés
2018-06-18
Számos ember sportol,dolgozik sokat, mégsem szed külön vitamint, ennek ellenére nincsen sem skorbutja, sem farkasvakság,sem hányinger,sem vérszegénység,sem nyálkarhártya gyulladás..
ezzel nem azt mondom hogy mindig feleslegesek a vitaminok szedése, de a fentieken is érdemes elgonolkodni..
ha nem szedünk vitamint, akkor vitaminhiánynak kellene lennie hiszen senki sem eszik napi több kiló zöldséget, gyümölcsöt, mégsincs sok embernek a fentiek közül egyik tünete sem...

válasz
2018-06-19
Szia!

Ez kicsit olyan érvelés volt, mint amit a dohányosok szoktak mondani: de hát nézd meg, egész életében dohányzott, és megélte a 101 éves kort! Miközben rengetegen halnak meg dohányzás miatt a világon. :(
Lehet, hogy "sok embernek nincs" betegsége, de ugyanez elmondható fordítva is: rengetegen betegek a világon - már csak elég azt megnézni, hogy hányan szoktak megfázni állandóan, mennyi depressziós van, stb. Ha a környezetedben nincs ilyen, akkor az jó és szerencse, de nem jelenti azt - koránt sem! - hogy más is ilyen szerencsés. Én például nem vagyok az.