Kapszaicin (capsaicin)

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Miért használjuk?
  • A kapszaicint például Cayenne-bors formájában megtalálhatjuk termogenikus zsírégetőkben. A kapszaicin segíti a zsírvesztést, egyfelől a zsírsejtek oxidációja révén a barna zsírszövetekben, másfelől akadályozhatja az elfogyasztott szénhidrátok zsírszövetekké történő alakulását, és étvágycsökkentő hatású lehet. Termogenikus hatással is bír, mely kedvező hatás a zsírvesztés aspektusában (EFSA által jóváhagyott állítás).
  • A gyógyászatban fájdalomcsillapítóként, érzéstelenítésre is használatos külsőleg alkalmazva. Krémekhez adva segíthet átmenetileg enyhíteni az izom- és ízületi fájdalmakat, húzódásokból, ízületi gyulladásokból eredő fájdalmakat.
  • Gyulladáscsökkentő hatása is lehet
  • A különböző chillipaprikák élvezeti cikknek számítanak a gasztronómiában, ételeink fűszerezésére használhatjuk (Fontos kiemelni, hogy a kapszaicin vízben nem oldódik, ezért ha a számunkra túlzottan erős csípős érzéstől meg kívánunk szabadulni, a legrosszabb, amit tehetünk, ha vizet, vagy vízbázisú italt fogyasztunk. Ez csak segíti a kapszaicin terjedését a szájban. Zsírtartalmú ételek és italok enyhíthetik a kapszaicin hatását).
  • Önvédelmi eszközként elérhető és ebben a formában bizonyos rendvédelmi szervek körében rendszeresített a paprika spray, mely alkalmas a támadó átmeneti harcképtelenné tételére.

120 kap. 
 / 3.6
 
7 900 Ft
60 kap. 
 
 
5 500 Ft


Ismertetés

A kapszaicin, vagy a kémia nyelvén 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid bizonyos paprikafélék, a chillipaprikák egy aktív, kémiailag igen stabil alkaloidja. Ettől érezzük a paprikát csípősnek, erősnek. Ez az anyag erősen irritálja az emlősök szöveteit, legfőképpen a nyálkahártyáit attól függően, hogy milyen koncentrációjú kapszaicinnel érintkezik az adott szövet. A kapszaicin jellegzetesen égető érzést vált ki a bőrön, szájban vagy más nyálkahártáykkal érintkezve egyaránt. A kapszaicin fogyasztása azért vált ki csípős érzést, mert a szűjüregben azokat az idegvégződéseket ingerli, amelyek a hő- és fájdalomérzetért felelősek. Fogyasztásához idővel hozzászokhatunk, idővel egy korábban erősnek érzett chillipaprika fogyasztása már nem váltja azokat a reakciókat, amelyeket korábban, mivel a kapszaicin idővel ezeket az idegeket érzéketlenné teszi, de reverzibilis módon. Bőrrel érintkezve hasonló érzést vált ki, azonban a többszöri egymást követő applikáció a bőrfelületen érzéstelenítő hatású. Pontosan ebből a hatásból fakadóan alapvegyületnek minősül azokban a gyógyszerkísérletekben, melyek során érzéstelenítő hatású gyógszereket tesztelnekj. A tiszta kapszaicin kristályos vagy viaszos halmazállapotú anyag, színtelen és szagtalan. A vegyület izolálásához több név is köthető: az első kivonat Christian Friedrich Bucholz nevéhez fűződik (1816), ekkor Bucholz "kapszicin" néven keresztelte el ezt az alkaloidot. Először kémiailag teljesen tiszta kapszaicint egy bizonyos Karl Micko izolált 1898-ban. Kémiai struktúráját E.K. Nelson írta le 1919-ben. Hőgyes Endre 1878-ban tett állításokat a kapszaicin élettani hatásaira vonatkozóan, melyek a kapszaicin okozta érzéseket részletezik tudományos aspektusból megközelítve.

Mint minden hasonló vegyületnek, a kapszaicinnek is vannak bizonyos funkciói a természetben. Nem nehéz kitalálni, hogy a kapszaicintartalmú növényfélék védekezőmechnizmusának kulcseleme ez az anyag, hiszen a szabadban élő emlősök kerülik a fogyasztását érthető okokból. Ugyanakkor a madárfélék nem reagálnak olyan módon a kapszaicinre, mint az emlősök, az általuk elfogyasztott növénymagok pedig egyszerűen áthaladnak az emésztőrendszerükön sértetlenül, így a madarak székletével távozó magvak szabadon csírázhatnak, amennyiben a növény számára megfelelő természeti körülmények is adottak.

A kapszaicin erősségét egy amerikai gyógyszerész, Wilbur Scoville által tervezett skálán, az ún. Scoville-skálán mérjük. A kapszaicin erősségének mértékegysége a Scoville-egység. Ez a skála a paprikafélék esetében 0-2.200.000-es értékig terjed. Az egyes chillipaprikafélék között radikális eltérések lehetnek erősség tekintetében: míg az általánosságban erősnek talált jalapeno paprika erőssége 1000-4000 egység, addig a még mindig emberi fogyasztásra alkalmas red savina habanero 580.000-es erősséget is produkálhat. A chillipaprikák kapszaicin-királya a carolina reaper, mely a skála legmagasabb értékével, 2.200.000-es Scoville-egységgel rendelkezik.

Az említett erőspaprikák olyan mértékű fájdalmat és égető érzést képesek okozni a szájüregben, amely a legtöbb ember számára elviselhetetlen. Ugyanakkor érdekesség, hogy a kapszaicin nagyobb koncentrációban is olyan neuropeptidek kibocsátására ösztönzi az agyat, mint például az endorfin, boldogságérzetet okozva ezzel a fogyasztónak, emellett nyugtató hatással is bírhat a kapszaicin fogyasztása.

További előnyös tulajdonságok

Egyes feltételezések szerint a kapszaicin antikarcinogén hatású, azaz segít legyőzni azokat a faktorokat, melyek a rákos megbetegédesek kialkulásáért felelősek lehetnek. Egy tanulmány szerint kedvező hatást gakorol a vércukorszintre. A kapszaicin gombaölő hatással is rendelkezik, és segíthet megelőzni a bakteriális fertőzéseket.

Hogyan használjuk?

Amennyiben a zsírvesztés fokozása a célunk egy megfelelő étrend mellett, napi 15-50mg már hatásos mennyiség lehet. Általánosságban elmondható, hogy azok az étrendkiegészítők, melyek kapszaicint tartalmaznak, jellemzően növénykivonat, pl. Cayenne-bors formájában, de egyes esetekben a gyártók tiszta kapszaicint alkalmaznak. Minden esetben ragaszkodjunk az adagolás során a gyártói ajánláshoz! Kulináris céllal az olyan kapszaicinforrásokat, mint egyes parika- és borsfélék, alkalmazzuk belátásunk szerint. Gyógyászati céllal való alkalmazására léteznek specifikus készítmények.

Ellenjavallatok

Különböző gyomor- és bélrendszeri panaszok (például gyomorfekély, vagy valamilyen, a bélrendszert érintő krónikus gyulladás) esetén kerüljük a kapszaicintartalmú étrendkiegészítők és ételek fogyasztását, mert a panaszaink felerősödhetnek. Terhesség és szoptatás esetén szigorúan nem ajánlott kapszaicin vagy kapszaicintartalmú táplálékkiegészítő fogyasztása.

Kölcsönhatások

Véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása során kerülendő a kapszaicin fogyasztása, mivel a kapszaicin lassítja a véralvadást, csökkentve ezzel a gyógyszer hatását. Teofillin hatóanyagú gyógyszerek szedése mellett nem alkalmazható, mert felerősíti ezek hatását és mellékhatását egyaránt.

Melékhatások

Nagyobb mennyiség fogyasztása túlzottan ingerelheti a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját, hasmenést, hasi fájdalmakat és hányást, émelygést okozhat.

Tiltások és korlátozások

Nem ismertek.


Kapcsolódó cikkek
XENADRINER-EFXTM / RFA / RFX EGY ÚJ GENERÁCIÓ A ZSÍRÉGETŐ TECHNOLÓGIÁBAN Az új Xenadrine-Efx egy olyan szervezetünkkel együttműködő, testhőmérséklet függő ...
Égess el mindent, ami a zsír börtönébe zár! Legyen tested szálkás-izmos! A zsírégetés vágya egyidős a testépítő emberiséggel. Hiszen egy dolog testtömege...
A zsírégetőkkel nem tudod megkerülni a munkát. De nem mindegy, hogy a diétán felül milyen extra hatóanyagokat tudsz biztosítani a szervezeted számára a zsíréget...
Ha a megszokott, zsírégetéshez és/vagy alakformáláshoz megfelelőnek gondolt mozgásformákkal nem éred el azt az eredményt, amit szívesen látnál a tükörben, érdem...
A válasz elsőre triviálisnak tűnik, de közel sem az! A téma időszerű, a Scitec egyik legjobb májusi akciójának két főszereplőjéről jön egy kis okosítás! ...
Miből áll egy zsírégető edzésterv? Milyen a szálkásító, zsírégető edzés? Milyen a diétás étrend? Hogyan kell kardiózni? Hányszor kell edzeni? Zsírégetés. Szálká...
Az L-karnitin (régi nevén BT vitamin, de az ember is képes előállítására, nem tekintjük vitaminnak) nitrogén tartalmú vegyület egy hidroxi-aminosav, ami fehérjé...
Logikusnak tűnhet, hogy ha valaki úgy akar izmot növelni, hogy a lehető legkevesebb zsírt szedje fel, akkor egy kis zsírégető beiktatásával ez nagyjából megoldh...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!