K-vitamin

2010-04-13
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A K-vitamint az orvosok már régóta használják. Elősegíti a véralvadást, újszülötteknél megelőzi a vérzéseket. A K-vitamin segít az erős csontok felépítésében és hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében is.

Mi az amit szedésével elérhetsz?
Véd a fertőzések ellen
A véralvadás elősegítésével segíti a sebek gyorsabb gyógyulását.
Erősíti a csontokat
A kalcium és a kálium felszívódásának és beépülésének elősegítésével erősíti a csontokat.
Méregteleníti a szervezetet
A máj méregtelenítő funkcióját segíti. Azok a bennünk élő barátságos bélbaktériumok termelik a vastagbél bolyhaiban, melyek a gombás fertőzések ellen is védik szervezetünket.


Tulajdonságai

A K-vitamin szükséges a véralvadást előidéző fehérjék egy részének képződéséhez. Ezért K-vitamin nélkül el is lehetne vérezni. Kutatások igazolták, hogy a K-vitaminnak fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében is.

Mivel a szervezetünk maga is termeli, ritkán, inkább csak orvosi receptre használják kiegészítőként. A termelésében szerepet játszó baktériumokat (pl. Lactobacilus acidophillus) szokták inkább kiegészítő formájában szedni.

Miért használjuk

Mivel a szervezetünk megtermeli, és a táplálkozásból is könnyen bevihető a szükséges mennyiség, kiegészítőként csak olyan esetekben van értelme használni, amikor hiányállapot lép fel, vagy súlyos nyílt, nehezen gyógyuló sebek találhatók a testfelületen.

További előnyös hatásai

Erősíti a keringési és érrendszert
Furcsa módon gátolja az erek elzáródását, védve ezáltal az ereket.
Fájdalomcsillapító hatású
Mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést, segíthet a menstruációs fájdalom csökkentésében is.
Belső vérzések esetén
Újszülötteknél vagy súlyos műtéten átesett betegek esetében védhet a belső vérzésekkel szemben.

Hogyan használjuk

Mennyiség: Akinél megállípítják a klinikai K-vitamin hiányt, annak az orvos általában 2 µg/testsúly kilogramm mennyiségben írja fel.

Időzítés: Étkezésekkor elosztva a nap folyamán ajánlott a bevitele. Mivel az E-vitaminnal versengenek a felszívódásban, így nem célszerű őket együtt bevenni (az E-vitaminnak különben is ellentétes hatása van - véralvadásgátló). A nagy mennyiségű A-vitamin is gátolhatja a K-vitamin felszívódását.

Megjegyzés: A K-vitamin hiány veszélyes állapot, amit nem ajánlott odahaza kezelni. Orvosi felügyelet és rendszeres vérkép elemzés szükséges. Ha valaki saját magán hiánytüneteket észlele, akkor próbáljon meg először a normális táplálékkal több K-vitamint bevinni.

Szinergikusan erősíti a hatását

C-vitaminnal együtt szedve elkerülhetők a szedésekor tapasztalható reggeli rosszullétek.

Természetes forrásai

A K-vitamin szükségletünk 80%-át a barátságos bélbaktériumok termelik. Amennyiben ezek (pl. egy erős antibiotikumos kezelés hatására) elhalnak, szükséges a pótlásuk. K-vitamin található még a sötét színű zöld leveles zöldségfélékben, mint pl. a kelkáposztafélék (fodros kel, leveles kel, kelkáposzta), a petrezselyemzöld és a répafélék is gazadagok K-vitaminban. De az még továbbá a brokkoli, a metélőhagyma és a kelbimbó is. A pisztáciában, növényi olajokban, húsfélékben és tejtermékekben szintén előfordul K-vitamin.

A bélbarát baktériumok kiegészítőkben vagy természetes forrásból (pl. joghurt vagy kefír) történő fogyasztása segíti a szervezet saját K-vitamin termelését.

Esetleges mellékhatásai

Biztonság: A K-vitamin kiegészítést a terhesség utolsó heteiben kerülni kell.

Gyógyszerkölcsönhatások: Véralvadást segítő gyógyszerek (pl. coumadin vagy warfarin) használatakor kerülni kell a K-vitamin bevitelt (pl. egyes mutlivitamin tabletták tartalmaznak K-vitamint is), mert ezek megváltoztatják a gyógyszer hatását. Véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt sem ajánlott a használata, mivel növeli a vérrögképződés kockázatát.

Toxicitás: az orvosilag ajánlott adagolás mellett nem jellemző.

Tiltólista: nem szerepel doppinglistán.

A K-vitamin történetéből...

1930-ban dániai kutatók észrevették, hogy a zsír nélküli táplálékon nevelt kiscsibék vérzékennyé váltak. A problémára végül az alafűből kivont összetevő jelentette a megoldást, amelyet a koaguláció (véralvadás) miatt K-vitaminnak neveztek el. Ma már tudják, hogy az emberi szervezet a vitamin jelentősebb hányadához a bélbaktériumok útján jut hozzá, és csak 20%-át veszi fel különböző élelmiszerekből. Bár a szervezet nem tárol nagy mennyiségű K-vitamint, a vitaminhiány egészséges embereknél ritka. Mesterséges készítmények receptre kaphatók: K1 = fillokinon; K2 = menakinon; K3 = menadion.

Irodalom

Felhasznált:
Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok - Reader's Digest Válogatás, Budapest, 2001
Earl Mindell: Vitamin Biblia
PDR for Nutritional Supplements, First Edition, 2001

További referenciák:
Binkley, N., Suttie, J., "Vitamin K Nutrition and Osteoporosis," J Nutr 125.7 (1995) : 1812-21.
Booth, S.L., et al., "Assessment of Phylloquinone and Dihydrophylloquinone Dietary Intakes Among a Nationally Representative Sample of US Consumers Using 14-Day Food Diaries," J Am Diet Assoc 99.9 (1999) : 1072-6.
Booth, S.L., and Suttie, J.W., "Dietary Intake and Adequacy of Vitamin K," J Nutr 128.5 (1998) : 785-8.
Feskanich, D., et al., "Vitamin K Intake and Hip Fractures in Women: A Prospective Study," Am J Clin Nutr 69.1 (1999) : 74-79.
Shinzawa, T., et al., "Vitamin K Absorption Capacity and its Association with Vitamin K Deficiency," Am J Dis Child 143.6 (1989) :686-9.
Suttie, J.W., et al., "Vitamin K Deficiency From Dietary Vitamin K Restriction in Humans," Am J Clin Nutr 47.3 (1988) : 475-80.
von Kries, R., et al., "Vitamin K in Infancy," Eur J Pediatr 147.2 (1988) : 106-12.
Vermeer, C., et al., "Role of Vitamin K in Bone Metabolism," Annual Reviews of Nutrition, Volume 15 (1995) 1-22.


Kapcsolódó cikkek
Az evodiamin az Evodiae fructus növény bioaktív alkaloid kivonata. Ez a növény Kínában a Wu-Chu-Yu néven ismeretes, és már évszázadok óta testsúlycsökkentő term...
Teljes mértékben képes helyettesíti a hagyományos liszteket, keményítőket, zselésítő anyagokat. Szénhidrátmentes ételek készítéséhez tökéletesen alkalmazható. M...
Esszenciális zsírsavként (EFA) a linolsavat is a jó zsírok egyikeként tartják számon; javítja az általános egészségi állapotot, elősegíti a kiegyensúlyozott hor...
Bármilyen útra könnyedén magaddal vihető, fehérjedús kajára éhezel? Akkor feltétlen próbáld ki a spenótos csirkemuffint, aminek két hatalmas előnye is van a hor...
Meghatározás A II típusú csirkekollagén (Hydrolyzed Chicken Sternal Type II Collagen) egy olyan kettes típusú kollagén, melyet csirkék szegycsontjából vonnak ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!