Jótékony teljes őrlésű gabonák

2009-09-01
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a férfiak esetében magas vérnyomás kockázatát - állítják az American Journal of Clinical Nutrition aktuális számában.

Harvard-i kutatók több, mint 31.000 férfit figyeltek meg, 18 éven keresztül. A kutatás megkezdésekor egyiknek sem volt magas a vérnyomása, de 18 év leforgása alatt 9200 résztvevőnél később ez kialakult.

Amikor összehasonlították azokat, akik kevés és akik sok teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztottak, azt találták, hogy ez utóbbi csoport esetében 19%-al kisebb volt a magas vérnyomás előfordulása.

Nők esetében is hasonló eredményekre jutottak.

Egy tavaly publikált meta-analízis a teljes kiőrlésű gabona fogyasztást és a szív-és érrendszeri megbetegedéseket vizsgálta, beleértve a szívinfarktust és a stroke-ot is. Akik több teljes értékű gabonát fogyasztottak, azok esetében 21%-al alacsonyabb volt a különféle szív-és érrendszeri megbetegedések aránya (infarktus, stroke, vagy bármi halálos kimenetelű szívprobléma). A finomított gabonalisztek fogyasztása - pl. fehér kenyér - nem volt hatással a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulására.

Ezek az összefüggések persze nem igazolják, hogy a teljes értékű gabonafélék fogyasztása megelőzi a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását. ehhez egy 10 éves kutatásra volna szükség, vagy 20.000 jelentkezővel, akiknek egyik fele sok, másik fele kevés teljes értékű gabonát kellene hogy fogyasszon. Mi inkább nem várjuk ezt meg, és máris sok teljes értékű gabonafélét fogyasztunk...

Gyakran azelőtt kell a táplálkozásunkban változásokat eszközölni, hogy minden tudományos eredmény alátámasztaná azt.

Referenciák
Flint, Alan, et al. Whole grains and incident hypertension in men. American Journal of Clinical Nutrition, 90 (2009): 493-498.

Mellen, Philip, et al. Whole grain intake and cardiovascular disease: A meta-analysis. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 18, (2008): 283-290.

Kapcsolódó cikkek
Mint kiderült, az embereknek van egy ízérzékelőjük a zsírokhoz - hasonló ahhoz, amivel az édes, a savanyú, a sós és a keserű ízeket érezzük. Egy újonnan publiká...
Sokat hallhattunk már az ételek kombinálásának különféle lehetőségeiről, mit mivel szabad, mit mivel tilos, stb. De vajon valóban érdemes-e ezzel ilyen szinten...
Sokféle tippet lehet olvasni, hallani a médiában arról, hogy hogyan is lehet védekezni a betegségek ellen. A legcélravezetőbb azonban egyértelműen az, ha az imm...
Mostanában egyre többet hallani a borsófehérjéről és ha nem csal a megérzésünk, ezentúl egyre több borsófehérjét tartalmazó termék fog megjelenni a piacon. Az ...
Számos kiegészítő van, amiről tudjuk, hogy működik, hiszen sok tanulmány, kutatás, és a fogyasztók egybehangzó, vagy legalábbis nagy arányú pozitív beszámolói a...
Sokan úgy gondolják, hogy a zsírégető pontosan az, ami a nevében van: beszedek egy tablettát és másnap vékonyan és fitten ébredek. Csakhogy ez nem igaz és itt a...
Sok szó esett már a probiotikumokról és azok fontosságáról, de ilyen részletesen talán eddig még nem. Bodó Imi oktat. ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-06-07
Szia! Ektomorf alkatú vagyok, nagyon nehezen, de kellő kitartással összehozható a napi szénhidrát mennyiség. Régen győri édes kekszet ettem hogy kiegészítsem a napi szükségletet, most váltottam ugyanerre, csak "teljes kiőrlésű gabonából készült" változatra, a kérdésem, hogy ez nyugodtan ehetem hogy meglegyen a napi bevitel, vagy rossz ötlet és meg kell váljak tőle? Persze nem lenne belőle nagy rendszer:)
Válaszodat előre is köszi szépen!

válasz
2018-06-08
Szia!

Egyszerű: számold bele a napi kalória- és makrobevitelbe. Mivel nehezen hízol, lehet, hogy szerencsés vagy, és neked még belefér az is, ha van benne cukor.