Jobban tudjuk, mint a gyártók?

 / 4.3
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Meglepő, de a gyártói ajánlás és a szakértői ajánlás néha homlokegyenest ellenkező a táplálékkiegészítők használatával kapcsolatban. Létezik, hogy jobban tudjuk, hogyan kell egy terméket használni, mint maga a gyártó?


Van egy olyan naiv elképzelés, hogy a táplálékkiegészítő gyártók profi bodybuilding versenyzők, akik két edzés közben laborokban kísérletezik ki a tuti formulákat az extra méretű, csináltatott fehér köpenyeikben. Néhány kamucég próbál is ilyen képet sugározni magáról - na ezektől nem kell venni semmit.

Egy táplálékkiegészítő gyártó szakemberei nem kell, hogy sportolók legyenek és nem is azok. Egyáltalán nem kell, hogy értsenek az edzéshez. Nekik élelmiszeripari szakembereknek kell lenniük.

Természetesen a sport ott van a háttérben, nem úgy kell elképzelni, hogy az se tudják, milyen egy súlyzó, hiszen tudniuk kell hogy mit gyártanak és miért így vannak a témához értő szakembereik is - de a profiljuk az élelmiszeripar.

Amikor a gyártó kiad egy terméket, megadja az elméleti felhasználási módot. Mint ahogy a GPS készülék is megadja neked az útvonalat.

Ha azonban ismerős vagy a környéken, könnyen lehet, hogy jobban tudod a járást, mint a GPS-be töltött program. Így van ez a gyakorlati felhasználással.

A gyártó elképzel valamit, az egy kompromisszumos megoldás, ami mindenkinek jó, kezdőnek, haladónak, fiatalnak, idősnek, férfinak, nőnek.

Amikor egy szakértő kipróbálja, nagyon könnyen lehet, hogy máshogy látja az ideális felhasználás módját. A gyártó figyelembe veszi például a gazdaságosságot és hogy az átlag vevő ne lássa drágának a terméket, azaz számára az ár/teljesítmény arány jó legyen. A hétköznapi, nem nagy tömegű, esetleg csak egészségügyi vagy kondicionálási céllal edző vásárlónak mindegy, hogy meddig elég egy doboz termék, miközben egy versenyző tisztában van azzal, hogy a szükséges anyagi ráfordítás tetemes.

Igencsak megijedne egy kezdő ha azt hinné, napi 40 g glutamin kellene használnia. Nem véletlen, hogy a gyártó napi 5g-ot ad meg, ami komoly szinten azért nem elég- egy versenyző is megijedne, ha napi 5g-ot használhatna.

Itt már eleve gyökeresen eltér a gyártói és a szakértői ajánlás.

Egy másik példa a kezdőknek való alacsony fehérjetartalmú tömegnövelő. Ami hiába olcsó termék: a gyártó nem mondhatja, hogy tegyél hozzá plusz fehérjét, mert nem elég azoknak, akik már kicsit is haladók - de a szakértő mondhatja.

A gyártó nem mondhatja, hogy ez tök kezdőknek való, mert a tök kezdők nagy része nem a tök kezdők cuccát akarja megvenni, hanem a legjobbat. (Persze a legolcsóbban, mert bilibe lóg a kezük.)

A szakértő bármit mondhat, amit megtapasztalt és amit helyes felhasználásnak tart.

A gyártó azt írja az L-karnitinra, hogy segíti a zsírégetést, ezért használjuk edzés előtt. A szakértő azt mondja, a regeneráció segítésére használjuk edzés után. Az előbbit bárki megérti és ki tudja logikázni, az utóbbi (regeneráció) egyáltalán nem érdekli az átlag vásárlót; azt se tudja, mi az.

A gyártó próbál kereskedelmileg minél célszerűbb információkat megadni. A szakértő próbál szakmailag minél használhatóbb információkat megadni.

Ezért nem mindegy az sem, hogy honnan vásárolsz. Ugyanúgy, mint ahogy nem mindegy a gyártó sem, mert komoly minőségi szórások vannak manapság, nem mindegy a kereskedő sem.

Nem olyan helyen célszerű vásárolni nyerő, ahol szexi csajok állnak a pultban, vagy akár versenyzők. Olyan helyen vásárolj, ahol szakértő kereskedők szolgálnak ki.

Ez nem azt jelenti, hogy kigyúrt, feszengő idióták, vagy versenyzők vannak a boltban, hanem azt, hogy sok évnyi vevővisszajelzésekből, sportolók gyakorlati tapasztalataiból és saját tapasztalatokból megvan az az információ, hogy a melyik termék szükséges és hogyan kell használni - feltéve ha eltér a gyári ajánlástól, mert azért nem minden termék tér el.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
A légzésnek sokkal nagyobb szerepe van a hasazásnál, mint hinnéd. Ha rosszul veszed a levegőt hasazás közben, az ronthat a fizikumod kinézet...
A Shop.Builder részletes összefoglalója a Mr. Olympia 2019-ről, benne Brandon Curry, William Bonac, Hadi Choopan, Roelly Winklaar és még sok...
Kevésbé köztudott, hogy a Mr. Olympia nem csak a testépítésről szól. A sportolók nem csak a fizikumukat, hanem a testi erejüket is fitogtath...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Ha szigorúan veszed az étrendedet, pláne ha diétázol, akkor az olyan földi bűnök, mint chips, nachos, popcorn, és társai hamar tiltólistára ...
Miért olyan fontos a szálkásító étrend? Azért, mert SOHA nem fogsz leszálkásodni, ha nem táplálkozol a célodnak megfelelően. Megmutatjuk, ho...
Kezdő testépítőknél nagyon fontos, hogy fokozatosan, edzésről edzésre növeljék a terhelést. Ezt megtehetik az ismétlésszám, a súly, vagy pár...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!