Íz és tápérték - van összefüggés?

2009-12-12
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Vajon az ételek ízének intenzívsége szolgáltat számunkra bármiféle információt azok tápértékéről? Például ha egy banán ízetlen, annak a tápértéke más, mint egy rendes, "banánízű" banáné? több tápanyagot tartalmaz az ízesebb termék?

Sajnos erre egyértelmű választ nem adhatunk. Hacsak nem visszük be a banánokat egy laborba kielemezni...

Azonban akad néhány irányelv: az ízetlenebb banánokat valószínűleg még érés ellőt leszedték, hosszan tárolták őket egy raktárban, de az is lehet hogy egy olyan fajtaváltozattal van dolgunk, melynek termesztésénél más tulajdonságokat tartottak fontosabbnak. Például, hogy hosszabban eltarthatóak legyenek.

De hogy konkrétan az íz és a tápérték között van-e összefüggés? Az édesebb gyümölcsök nyilván több cukrot tartalmaznak, mint ízetlen társaik. De az egyéb tápanyagok aránya, az már nehezebb dió. Nem tudod íz alapján megállapítani egy étel káliumtartalmát például.

Sok tápanyag, pl. a C-vitamin, nagyon gyorsan bomlásnak indul a gyümölcsök és zöldségek leszedését követően. egy bizonyos fokig tehát, ha egy gyümölcs vagy zöldség ízén érezzük hogy friss, az utalhat arra hogy még számolhatunk a vitamintartalmával. Másrészről viszont, a kálium és az egyéb ásványi anyagok a tárolás során kitartanak, így pl. a banán káliumtartalma - hogy a példánál maradjunk - inkább a táptalaj minőségétől függ, semmint a tárolás idejétől.

Tehát azt kell mondjuk, az íz és a tápérték nem szükségszerűen függ össze. Azonban ha egy jobb ízű zöldség arra sarkal, hogy többet egyél belőle, akkor máris nyertél, mert EZ jelentősen megnöveli a tápanyagbeviteled minőségét.


Kapcsolódó cikkek
Sok szó esik az ilyen-olyan médiában az alacsony zsírtartalmú diétáról. Gyakran a testsúly megőrzésének egyik lehetséges módjaként aposztrofálják. A jelek szeri...
Sokan kérdezik, mitől működik egy testsúlycsökkentő, diétás étrend és edzésrendszer. A rövid válasz erre az, hogy akkor működik, ha az adott személy következete...
Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) jelenleg azt javasolja, hogy a napi hozzáadott cukrok napi bevitelét tartsuk a teljes kalóriabevitel 5%-...
Mivel a fruktózzal kapcsolatosan egyre nő a különféle negatív jelzők száma, ideje néhány alapvető dolgot átismételni, és új perspektívába helyezni a dolgokat. ...
Bár sokan csupán ürügynek használják, mégsem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy a testi genetikának, a különféle adottságainknak mennyire sok köze van ahh...
Kerültél már olyan helyzetbe, hogy minden erőddel le akartál fogyni, és valami mégsem stimmelt? A sikeres diéta egyik kulcsa, hogy folyamatosan pörgésben kell t...
Vannak ételek, amiken nem gondolkodsz, csak megeszed őket. Vagy egyszerűen azért, mert finomak, vagy azért, mert van valamilyen vélt, vagy valós előnye a fogyas...
Bár a sztivia alapú édesítők nem túl régen találhatók meg a polcokon, valójában már elég régóta használják édesítőként. Már évszázadok óta. A sztivia egy növény...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!