Íz és tápérték - van összefüggés?

2009-12-12
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Vajon az ételek ízének intenzívsége szolgáltat számunkra bármiféle információt azok tápértékéről? Például ha egy banán ízetlen, annak a tápértéke más, mint egy rendes, "banánízű" banáné? több tápanyagot tartalmaz az ízesebb termék?

Sajnos erre egyértelmű választ nem adhatunk. Hacsak nem visszük be a banánokat egy laborba kielemezni...

Azonban akad néhány irányelv: az ízetlenebb banánokat valószínűleg még érés ellőt leszedték, hosszan tárolták őket egy raktárban, de az is lehet hogy egy olyan fajtaváltozattal van dolgunk, melynek termesztésénél más tulajdonságokat tartottak fontosabbnak. Például, hogy hosszabban eltarthatóak legyenek.

De hogy konkrétan az íz és a tápérték között van-e összefüggés? Az édesebb gyümölcsök nyilván több cukrot tartalmaznak, mint ízetlen társaik. De az egyéb tápanyagok aránya, az már nehezebb dió. Nem tudod íz alapján megállapítani egy étel káliumtartalmát például.

Sok tápanyag, pl. a C-vitamin, nagyon gyorsan bomlásnak indul a gyümölcsök és zöldségek leszedését követően. egy bizonyos fokig tehát, ha egy gyümölcs vagy zöldség ízén érezzük hogy friss, az utalhat arra hogy még számolhatunk a vitamintartalmával. Másrészről viszont, a kálium és az egyéb ásványi anyagok a tárolás során kitartanak, így pl. a banán káliumtartalma - hogy a példánál maradjunk - inkább a táptalaj minőségétől függ, semmint a tárolás idejétől.

Tehát azt kell mondjuk, az íz és a tápérték nem szükségszerűen függ össze. Azonban ha egy jobb ízű zöldség arra sarkal, hogy többet egyél belőle, akkor máris nyertél, mert EZ jelentősen megnöveli a tápanyagbeviteled minőségét.


Kapcsolódó cikkek
A gyömbérgyökér évszázadok óta használatos népi gyógyszer olyan megbetegedések esetén, mint a megfázások, vagy gyomorpanaszok. Mára azonban a Georgia Egyetem tu...
A brokkoli a zöldségek non plus ultrája a testépítők számára. Ezt mindenki tudja. Amikor egy diétát össze kell állítani, a brokkoli elsődleges helyen szerepel a...
Mivel a fruktózzal kapcsolatosan egyre nő a különféle negatív jelzők száma, ideje néhány alapvető dolgot átismételni, és új perspektívába helyezni a dolgokat. ...
A testépítés egy 24 órás elfoglaltság, hiszen minden étel elkészítése és elfogyasztása annak a maximális igyekezetnek a jegyében telik, hogy izomtömeget növelj,...
A tésztának elég rossz híre van manapság, már-már afféle "szénhidrát rémálom" lett. De nem biztos, hogy ezt feltétlenül kiérdemelte. Valóban, a tészta gazdag s...
Sokat hallhattunk már az ételek kombinálásának különféle lehetőségeiről, mit mivel szabad, mit mivel tilos, stb. De vajon valóban érdemes-e ezzel ilyen szinten...
Biztosan már sokan kötöttünk közelebbi ismeretséget a jó öreg lenmagolajjal, minden diéta elengedhetetlen kiegészítőjével. De vajon mi hasznunk származhat magán...
A KUTATÁSOK ALAPJÁN A FAHÉJKIVONATOK CSÖKKENTHETIK A CUKORBETEGSÉG ÉS A SZÍVBETEGSÉGEK KOCKÁZATÁT Egy, a U.S. Department of Agriculture (USDA) gyógyszerésze,...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!