Így lett az emberiség cukorfüggő

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Amikor elkezdtünk testépítő életmódot folytatni, a legnagyobb áldozatot azzal hoztuk a cél érdekében, hogy lemondtunk az átlagember hedonista magatartásáról (jobb esetben). Gyökeres változásokat iktattunk be az életünkbe, amint lemondtunk az élvezeti cikkekről. Ám mindenkiben él még a vágy valami olyan iránt, ami gyakorlatilag a 21. század kokainja, ami népbetegségek forrása és túlzás nélkül az alkohol, cigaretta, sőt, még talán a drogok addiktív hatásával is vetekedik. Bizony, mind nehezen mondunk, mondtunk le a cukor pótolhatatlan ízéről.


Mindenki drogja

Szociologika

Miért kövér szociológiai szempontból oly sok ember? A táplálkozás napjainkra már megszűnt létfenntartó funkció lenni, ahogy az emberek is elfelejtettek úgy gondolni rá. A táplálkozás az evolúció ösztönös létfenntartó funkciója lenne, ám ahogy haladt előre a tudomány és teljesedett ki a fogyasztói társadalom, magával rántva minden iparágat, így az élelmiszeripart is, egyre nagyobb választékban találhat az ember finomabbnál finomabb ételekre.

Választék van tehát bőven, és igény is, hiszen generálják. Így az ember fő táplálkozási motivációja az ízek hajhászása lett, korántsem az, hogy az élethez alapvetően szükséges tápanyagokat a szervezetébe juttassa. Ezzel karöltve pedig jönnek az „eszem, mert unatkozom” „eszem, mert itt vannak a haverok”, „eszem, mert ideges vagyok”, „eszem, mert megérdemlem” című történetek. Az ember eszik, ha örül, ha szomorú, ha pótcselekvést keres, ha jutalmazni akarja magát. Pont, mint az alkohol. Vagy a cigaretta. Sőt, mi több, a drogok.

Miért pont a cukor?

Az ember biológiailag arra van programozva, hogy előnybe részesítse azon ételeket, amik kifejezetten magas kalóriaértékkel rendelkeznek, hiszen ösztönösen bennünk van, hogy az élet folyamatai mind energiaigényesek, és az ezt fedező kalóriamennyiséget valahogy be kell juttatni a szervezetbe. A cukor energiatartalma pedig igen magas, és cserébe még finom is.

Tudományos adatok bizonyítják, hogy a gyermekekben nagyobb igény van a cukor ízére, és jobban is élvezik azt, mint a felnőttek. Így hát a legjobb szeretetkifejező eszköz csokival tömni a gyereket, hiszen alapból rá van cuppanva, így ha gyermekként valahogy mégsem lesz túlsúlyos, majd megtörténik felnőtt korban. Bár ez önmagában még mindig nem elég indok arra, hogy függőséget okozzon. A megoldás az agy neuronjaiban keresendő. Cukros ételek fogyasztása során a glükóz bekerül a véráramba, és eljut a tested valamennyi sejtjéhez. Az agynak különösen nagy szüksége van rá, hiszen több millió idegsejtet (neuront) táplál energiával. Az energia-rész világos. Ám ez még inkább ösztönös, mint élvezeti tényező.

Dopamin

A cukor ugyanis az ún. hyperpalatables food kategóriába tartozik, azaz olyan élelmiszer, ami képes stimulálni a boldogságközpontot az agyban. Ennek eredményeképpen egyfajta boldogsághormon, a dopamin keletkezik, amelynek felszabadulásával amolyan fesztelen, örömteli érzés járja át a testet, és tulajdonképpen arra motivál, hogy csinálj valami olyat, ami még több dopamintermelést eredményez. Bizonyos kábítószerek használatát, a szerelem érzését vagy egyszerűen csak örömet okozó cselekedeteket – pl. a vásárlás élménye plázacicáknál - is képes az agy dopaminnal jutalmazni. Valamint az evést, és ami a testépítők számára igen ismerős, az edzést is. (Talán többen jártatok úgy, hogy egy jól sikerült edzés után némileg eufórikus állapotban elkezdtetek vágyni valami szemét kaja után: még több dopamint akart a testetek.)

Leptin

Így, ezt levezetve, már értjük is, mi az egyik oka annak, hogy cukorra még több cukrot kívánunk, és hogy miért hízunk el tőle. Az inzulinreakciós történetet e mellé mindenki betéve tudja már.

Ám bejön egy másik hormon is a képbe, ő pedig a leptin. A leptin segít neked eldönteni, hogy jól laktál-e vagy nem. Persze nem lehet mindent ráfogni, hiszen ott van az akaratod is, illetve ott kéne lennie.

A leptin a zsírsejtekben termelődik. Ebből levezethető, hogy minél több zsír van rajtad, annál több leptint vagy képes termelni, és annál jobban összezavarodik a tested, mert nem fogja tudni, mennyi az elég. A magas leptinszint ugyanis önmagában elméletileg csökkentené az étvágyat, azonban jóból is megárt a sok. Ahogyan a túl sok inzulin is rossz hatással van az inzulinérzékenységre, a túl sok leptin is érzéketlenné teheti a receptorokat a leptinre, így hiába sok a leptin egy túlsúlyos emberben, mégis egyfolytában éhes lesz (persze itt is bejátszik az inzulin étvágynövelő hatása is).

Így talán kezdjük felfogni, hogyan lehetséges eljutni arra szintre, amiket a dokumentumfilmekben láthattok: a 100,150,200 kg+ emberek a saját gyengeségüknek köszönhetően a leptin és a dopamin (és persze az inzulin) áldozatai lettek, némelyikük 33, 000 kalóriát is elfogyaszt naponta. Nem viccelünk.

Gondolkodj, a tested nem tud

Végül szeretnénk nektek rávilágítani arra, miért nem jó a méz, a tejcukor, a fruktóz és egyéb édes cukorféle, annak ellenére, hogy nem Koronás kristálycukor néven fut – és annak ellenére, hogy már többször feszegettük a témát. Hasonló a helyzet, mint mikor úgy szeretnéd edzeni a hátadat, hogy az evezéssel vastagítod, a lehúzással szélesíted: a hátad nem fogja tudni, mit akarsz tőle, csak annyit érzékel, hogy terhelés alatt van.

Így (kis túlzással) az emésztőrendszered sem tudja, hogy te mit viszel be, nem tudja, hogy a mézzel te a finomított cukrot szeretnéd helyettesíteni, meg kiélvezni annak hasznos biológiai tulajdonságait, ahogy azt sem tudja, hogy a banánban sok a kálium. Mindössze annyit tud, hogy a cukrot glikogénné kell változtatni, aminek egy része a májban, más része vázizomban raktározódik, a felesleg pedig megy zsírba. Egy gramm cukor pedig akkor is 4 kalória, ha mézben van, akkor is, ha barnacukorban van, ilyen értelemben nincs különbség cukor és cukor között. Magyarul, ugyanolyan könnyű túl sokat enni fruktózból, mint sima asztali cukorból.

Keserű szájíz

Ha már az élet nehéz, valamivel édesítsük meg, nem igaz? Legegyszerűbben ezzel a költői kérdéssel lehet megragadni a töménytelen cukorfogyasztás gyökerét. Akarunk valami édeset, ha minden nehéz, ha gyengék vagyunk. Ha diétázunk, nem még több húst ennénk, hanem valami cukrosat. Ha egy nőt elhagyja a kandúrja, maga elé vesz egy doboz jégkrémet – már csak a hoollywood-i sztereotípiának való megfelelés végett is.

Leszokni róla csak egy ideig nehéz, viszont semmi az a pár hónap ahhoz képest, mennyire jól lehet élni cukor nélkül. Biztos van köztetek olyan, aki már rég leszoktatta magát a cukros vackokról, ám ha szökőévente valami végett csokit, süteményt eszik, gusztustalanul, ehetetlenül édesnek találja. Persze, ehhez előbb meg kell vonni magunktól, hisz ez nem más, mint egy függőség. Ahogy a cigaretta, az alkohol, vagy a drogok.

Hasonló működési mechanizmus, hasonló hatás, és amiben mind nagyon egyforma, hogy senki, de senki nem teszi erőszakkal a szádba. Saját felelősség.

-Macsek-

Pacsi a forrásért a srácoknak:

1. BBC Science- Why is sugar so addictive? 22 March, 2012, URL: http://www.bbc.co.uk/science/0/21835302

2. Defigio, Ben- Why Sugar is so addictive in For Dummies, URL: http://www.dummies.com/how-to/content/why-sugar-is-so-addictive.html

3. Avena, Nicole: Food and Addiction: Sugar Addiction- Proof and Concept in. University of California television, 2010. URL: https://www.youtube.com/watch?v=cJUKn2tHPgw

4. Droge Zucker- Macht Zucker süchtig? –„alles wissen” in. Hrfernsehen, 2012. URL: http://www.youtube.com/watch?v=T2ptU4ThE6c


Kapcsolódó cikkek
Úgy fest, hogy étkezéssel! Egy friss Cleveland-i klinikai kutatás alapján a vér D-vitamin szintje jóval magasabb lesz, ha a D-vitamint a nap legnagyobb étkezésé...
A ketogén diéta sokak számára jól működő módszer, mert akkor is hatékony, ha nem tudnak 2-3 óránkénti rendszeres táplálkozást programozni az életükbe. A legfőb...
Az étrended mellett nagyrészt az anyagcseréd tempójától függ, hogy mennyi testzsírt halmozol fel a tömegeléskor, vagy épp mennyire tudsz zsírmentes maradni ebbe...
A teljes értékű étrend és egyes táplálékkiegészítők kombinálása a legjobb dolog, amit egy felelős szülő tehet, és a jelek szerint ez segít kiküszöbölni a különf...
Hát igen, a tejsavófehérje edzés előtti fogyasztása még csak-csak érthető lehet mindenki számára, na de a szójáé? Nem káros az a férfiak számára? ...
Következzen egy ugyancsak divatosnak mondható módszer: a harcosok étrendje. Egész napos koplalás, este lakoma, mert a régiek is így csinálták. De vajon Te mire ...
A ginseng és a ginkgo biloba felhasználási lehetőségei szerteágazóak. Mentális frissítőként, de akár fizikai teljesítmény javítására is alkalmasak. A Ginkgo bil...
Megszámlálhatatlanul kapjuk az olyan kérdéseket, melyekben a kérdező leírja, hogy ő sokat eszik, de nincs mit tenni, olyan alkata van hogy még a rengeteg kajátó...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-07-06
Azta, tényleg függőség, és erről fogalma sincs a tudattalanul táplálkozóknak. Imádom ezt a weboldalt. Némely "élelmiszer" elképesztően cukros: ketchup 25%, gyümölcslé 10%, grill fűszersó keverék 14%, Nutella 60%. És ezek az arányok a bébiételekre is jellemzők.
És egyébként én vagyok kirekesztve a társadalom által, ha megtagadom a testem mérgezését.
A xilitolt eszem időnként, szerintem egyenesen kellemesebb az íze, nem olyan ellenszenves, mint a szacharózé.

válasz
2017-07-07
Szerencsére ma már egyre több mindenből van cukormentes változat, csak oda kell figyelni.
Kérdés
2017-03-17
Ez egy qrvajó cikk és hatalmas igazság. Az ember minden szart megeszik, ami finom, köztük persze töménytelen mennyiségű cukrot is, nem törödve azzal, h a későbbiekben mennyire komoly egészségkárosító hatása lehet a szervezetére...

válasz
2017-03-18
Így van.