Húsok a csirkén túl

 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Arra gondoltunk, hogy javaslunk pár alternatívát nektek, arra az esetre, ha unjátok már a csirkemellet, pulykát, marhát, halat. Mindenki életében eljön a pont amikor egyszer csak ráun a hagyományos testépítő menüre. Ilyen esetekre íme a vészforgatókönyv!


Nem kibúvónak szánjuk!

Már az elején szeretnék leszögezni néhány dolgot. Például azt, hogy ez a cikk nem azoknak szól, akik már kemény 2 hónapja testépítő módjára étkeznek és picsognak a csirke miatt, sem pedig azoknak, akik fel szeretnék találni a spanyolviaszt, megtagadni az alapelveket és minden áron kikerülnék a csirkét valami jobb miatt. Mert nincs jobb. Egész egyszerűen nincs még egy olyan természetes táplálék, ami ennyire magas arányban tartalmaz fehérjét és ennyire elhanyagolható mennyiségben telített zsírokat és szénhidrátot úgy, hogy könnyen elérhető, és nem utolsó sorban, megfizethető szinte bárki számára.

Kinek érdemes ezt elolvasni tehát? Annak, aki tisztességesen elkészíti már hosszabb ideje a dogmatikus body-menüt, és valami új ízre vágyik, ami tápértékben gazdag és ízében nyújt valami újat. Sorra vettünk néhány húsfajtát, válogassatok kedvetekre. Hétvégén, különleges alkalmakkor teljesen megállják a helyüket.

Lóhús

Nézzük először is józan paraszti ésszel a lovat, mint állatot. Nagy, robosztus, izmos, szívós állat, növényevő. Nagy teherbírású, jó állóképességű, jellemzően elég szálkás. Már ebből is juthatunk arra a következtetésre, hogy esetleg nem rossz a húsa. Azonban valóban nem rossz. A vörös húsok közé sorolandó, egyébként enyhén sárgás színű, édeskés húsa van, kissé rágós, de roppant különleges. Ásványi anyagok szempontjából a vas, magnézium és foszfor tartalma miatt érdemes megemlíteni. Kereskedelmi ára a marhával nagyjából egyenértékű, és gasztronómia felhasználási módja is hasonló.

Lóhús

A lóhús makrotápanyag összetétele

100 g lóhús kb. 22 g fehérjét és ≤5 g zsírt tartalmaz, ami a marhához képest is jónak mondható, szénhidráttartalma pedig elenyésző, 0,9 g.

Őz

Az őz elvben hasonlóan atletikus, mint a ló, sokat mozog és nem kövér. Ellenben kisebb és a táplálkozása, élettere is különböző. Magas víztartalmú, és könnyen emészthető növényféléket eszik kis adagokban, sokszor. Húsa finom, típusos vadízű, vörös, ám száraz és erős rostozatú, tehát nagyon kemény. Épp ezért macerás az elkészítése, hiszen napokig érlelni kell, ha saját vadászat, ha pedig bolti, akkor sem készíthető el pácolás nélkül. Továbbá a hártyák, melyek a húson vannak, hasonlóan a marhához, lefejtendőek. Nem csak proteinben, de cinkben és vasban is gazdag.

Őzhús

Az őzhús makrotápanyag összetétele

100 g őzhús kb. 21 g fehérjét, 1,9 zsírt és mindössze 0,4 g szénhidrátot tartalmaz.

Nyúl (bocs, bunny :D)

A nyulaknak bájos lényük ellenére magas fehérjetartalmú és kedvező zsírsavösszetételű húsuk van, nulla mellékízzel vagy jellegzetes bűzzel. Ráadásul a nyúlhús koleszterintartalma is radikálisan alacsony és semmilyen allergén reakciót nem vált ki. Kiemelendő B12 vitamin tartalma, valamint szelénben és antioxidánsokban is gazdag.

Bivalyhús

A nyúlhús makrotápanyag összetétele

100 g hús 20-22 g fehérjét, megközelítőleg 3 g zsírt tartalmaz, és minimális szénhidrátot.

Bivaly

A bivalyhús roppant értékes húsféle, kiemelkedően magas fehérje és alacsony zsírtartalommal. Egyes állítások szerint a legjobb minőségű vörös hús. Figyelemre méltó arányban tartalmaz B6, B12 vitaminokat, káliumot és kálciumot is. Húsa is világosabb színű, mint a marhának, és valószínűleg nincs is tele mindenféle anabolikával, mint háziasított rokonai.

A bivalyhús makrotápanyag összetétele

100 g bivaly 23-25 g fehérjét, ≤ 8 g zsírt és gyakorlatilag nulla szénhidrátot tartalmaz.

Strucc

Erről már azért félve írunk. Valószínűleg csak tenyésztőtől vagy TESCO méretű hentesüzletekben kapható, a sarki ABC-ben aligha. Vöröshús-kategóriás állat, húsa azonban sötétebb és soványabb, mint a marhahús, ellenben ízre hasonló, rengeteg vasat tartalmaz és extrém mennyiségű fehérjét. Ha pl a hátát nézzük, ami színhús, az 27-30 g fehérje (kalóriatáblázata válogatja) és mindössze ~ 2g zsír, semmi ch. Érdekes és elég vadnak hangzik, de egy-egy egzotikus étkezésnek jó lehet.

Strucchús

Ezek persze csak "luxus" tápláléknak ajánlottak, egyszer-egyszer, hiszen a fő fehérjeforrásunk továbbbra is a csirkemell, a pulykamell, a marha, a tengeri halfélék, a tojás és a sovány tejtermékek, de ezt úgyis tudjátok. Ezekhez tudsz a legkönnyebben, és a legkedvezőbb áron hozzájutni (oké, a marha az kivétel). Amint felfedezed, milyen árakon kapod meg a fenti ínyenc húsokat, rájössz, hogy nem is akarsz teszem azt a struccevésből rendszert csinálni.

Elképzelhető, hogy az általunk megadott tápérték arányoktól eltérő számokat találsz, ha utánakeresel magad is. Mi igyekeztünk a fellelhető számok átlagát megadni, a realitás talaján maradva. Tudjátok, inkább kevesebb fehérjével számolunk, és például több zsírral, biztos, ami biztos.

Macsek


Kapcsolódó cikkek
Sok diétázónak vannak gondjai a zöldségfogyasztással. Vagy nem szeretnek egyes zöldségeket, vagy állításul szerint nincs idejük elkészíteni azokat _(mert a nyer...
A testépítés egy 24 órás elfoglaltság, hiszen minden étel elkészítése és elfogyasztása annak a maximális igyekezetnek a jegyében telik, hogy izomtömeget növelj,...
Nemrég napvilágot látott egy kutatás, melyben azt állították, hogy a probiotikumok megóvták a gyermekeket az influenzától. A kutatás a joghurtok egészségre gya...
Az egészséges életmód kialakítása rögös út, mely akaraterőnket jócskán próbára teszi. De vajon mi okozza a legnagyobb kihívást? A legkülönbözőbb ételektől csábu...
_Felhívjuk a kedves olvasók figyelmét, hogy a cikksorozat továbbra is elsősorban a teljesen kezdőkhöz szól, így ha valaki nagyon triviálisnak, esetleg felületes...
Sokan kérdezitek, mi történik, ha a fehérjét meleg ételekhez keveritek, esetleg főzéshez vagy sütédshez használjátok. Hatástalanná, haszontalanná válik így a f...
Az USA-ban az átlagos napi cukorfogyasztás felnőttek esetében 90 gramm, gyermekek esetében pedig 136 grammra (!) rúg. Eredmények nincsenek a birtokomban, de saj...
Íme itt van minden, amit a mogyoróvajról tudni akartál, plusz egy házi mogyoróvaj recept, hogy ne szorulj rá a boltban kapható, mindenféle káros anyaggal telera...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!