Hülye eszközök hülye használata

2016-08-15
 / 2.3
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A fitnesz ipar rettenet mennyiségű segédeszközt kitermelt magából aminek a nagy része tökéletesen értelmetlen, a maradék pár darabot pedig teljesen rosszul használják a teremben.

A néhány értelmes, de teljesen hibásan használt ilyen eszközről ejtenénk pár szót először. Az első a magnézia. Bár született erről egy agyhalál cikk, nem lehet eléggé hangsúlyozni a lényeget. Kezeljük helyén a dolgokat!

javascript:void(0)

Ha valakinek nem esne le, akkor elmondom, nem ez a rendeltetésszerű használata ennek. Az viszont biztos, hogy ha annyi erő nincs az ujjacskájában valakinek, hogy egy flakon tetejét felpattintsa akkor szinte biztos, hogy olyan súlyokat sem tud megmozgatni ahol érdemes gondolkodni egyáltalán a magnézia használatán. Egyelőre a gyakorlatok mozgásmintáit kellene gyakorolni.

A másik fele ugyanennek a dolognak amikor túlhasználjuk és valószínű még seggtörléshez is megy egy kis magnézia. Vagy bicepszezéshez:

Értem én, hogy 40-45 kilóval kell rángatózni, de ha annyi erő sincs a kezében, hogy magától megtartsa a súlyt, akkor esetleg húzni kéne egy kisebbet ami az erejének megfelelő. Természetesen bőven van helye a magnéziának. Ebben a dög melegben, az ember izzad, mint a ló sokszor jól jön, mondjuk húzódzkodásnál, hogy ne az izzadtságunk miatt csússzunk le a rúdról. Ugyanez igaz tud lenni egy nagy súlyos döntött törzsű evezésre.

A felhúzó edzéseknek meg rendesen része a magnézia.

Ugyanebbe az ostoba körbe tartozik a csukló bandázs folyamatos használata is. A csuklóbandázs remek dolog mikor fekvenyomunk, és 1-4 ismétlés tartományban és igen komoly terhelésnek tesszük ki magunkat, vagy low barban guggolunk és nagyon betörik a csuklónk. Ott van helye. Viszont karhajlításhoz, mindenféle csigás majomkodáshoz finoman szólva is felesleges.

A majdnem teljesen felesleges kategóriába esik a gurtni. Használják, húzódzkodáshoz, mindenféle evezéshez, felhúzáshoz, sőt egyesek még bicepszezéshez is. Ez utóbbiról azt hiszem nem is érdemes beszélni sokat, Taygetosra való.

Aki nem bírja el a saját seggét lógva, az úgyse tudja felhúzni magát félszer se, akkor meg minek majomkodni a gurtnival? Ha meg valaki elbírja magát, máris nincs szükség a gurtnira.

Ez evezéseknél is ugyanez a helyzet. Ha kipereg a kezedből a rúd olyan nehéz, biztos hogy nem tudsz egyetlen rendes ismétlést se csinálni. Akkor meg minek bohóckodni?

Persze, ha a cél az, hogy hosszan kilógjuk magunkat egy durva felhúzás után, akkor igen jót tesz a deréknak, és ott már lehet elfogyott a kezünk ereje. Ilyenkor jó szolgálatot tehet a gurtni.

A másik életszerű, de igen ritka élethelyzet a gurtni használatára, amikor igencsak haladó erőemelők egyeket húznak fel magasítóról, olyan súlyokkal amiket versenyen se mozgatnak meg, de azon a szinten a fejlődéshez ez kell. Ha nem tartozol a sportolók ezen 3%-ához, akkor a gurtni nyugodtan mehet be a szekrény aljába.

Gurtnit egyébként lehet használni felhúzásnál, ha már nagy a súly. Ha valaki nem erőemelő, nem érdemes aszimmetrikus fogást alkalmaznia, ilyenkor jó szolgálatot tehet a gurtni annál a súlynál, amihez már nem elég erős a fogásunk. De ha 60 vagy 100 kilós felhúzáshoz gurtni kell, akkor baj van a rendszerben.

A teljesen semmirekellő a kampó. Arra nincs jó indok vagy élethelyzet, ha csak nincs valami tartós fogyatékosság a kézben ami meggátolja, hogy fogni tudjunk.

A térdbandázs és térdgumi közül a bandázsnak még van értelme bizonyos szituációkban, de a mezei guminak az égvilágon semmi.(Akad profi térdgumi, de abból nem sokat látsz.) Főleg, hogy általában akkor használják ezeket, amikor már fáj. Az effajta tüneti kezelés helyett inkább a technikán és a használt súlyon, esetleg az ízületi tápanyagok meglétének felülvizsgálatán kellene elgondolkodni. 100 kilóval térdbandázsban guggolni vicc kategória, pedig lehet rá példát találni. Ha valakinek gyenge a térde, attól nem lesz erős, hogy bekötözgeti. Ráadásul a bandázst nagyon sokan nem tudják, hogyan kell feltekerni és ezzel további problémákat okoznak maguknak.

Utoljára hagytam az öv kérdését. Ebben a kategóriában eleve van pár úgynevezett fitnesz öv, amik van hogy tépőzárasak. Nos ezek arra jók ugyan, hogy egy hideg teremben ne fázzon meg a derekad, de másra egyáltalán nem.

A valóban használható súlyemelő és erőemelő öveket meg nem tudja használni nagyjából senki. Alapvetően a funkciója van félreértelmezve, ugyanis úgy kezelik mintha egy törzs támaszték lenne, ami leveszi a terhet a törzsről. Ez pedig egy alapvető hiba, aminek nincs valóságalapja, de legalább önveszélyes is.

Azonban az öv, és csuklóbandázs használat megér egy külön cikket, mivel ezeknek legalább valóban van értelme, persze rendesen használva.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
BÁRKIVEL megeshet, hogy egy kicsit elengedi magát, egy időre kiszáll az eat-train-sleep mókuskerékből és egy kicsit élvezi az élet _habos _o...
Monoton aerob, vagy intenzív kardió? Melyik jobb zsírégető módszer? Nos, van valami, ami mindkettőnél jobb: ez pedig az intervallum edzés, a...
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
Az saját magunk által összeállított edzésterveknek megvan az az előnyük, hogy jó esetben mindenki a saját igényeinek megfelelően tudja megal...
Ez volt az egyik első Scitec teszt, amit valószínűleg sokan olvastunk ámulva, vágyakozva, hogy mi is használhassuk ezeket a kiegészítőket íg...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-10-14
Sziasztok , nos a bal térdemben poszttraumás artrózis van most a fő cél hogy minél később kapjak protézist ( sajnos kelleni fog ) illetve hogy még sokáig tudjak edzeni ( amit itthon csinálok bár a lábam állapota miatt a sima guggolás nem megy - nem hajlik annyit hogy elég mélyre menjek így fittlabdával falnál guggolok illetve a szumó guggolás ami még megy ) viszont arra gondoltam néha jól jönne a térdbandázs pl evezésnél mert így a beteg térdem nem
terhelném ( amúgy is kap eleget ) van értelme Így a térdbandázsnak ?

válasz
2018-02-05
Szia!

Hát persze, hogy van. Nagyon sokat segít, de persze nem csodaszer, vigyáznod kell a szabályos kivitelezésre térdbandázzsal is. Ez nagyon jó választás lenne.