“Hogy össze van esve” - bodybuilding felvilágosítás

2017-04-10
 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Két jelenség kapcsolódik itten össze kérem: az egyik pszichológiai, a másik meg a szaktudás kérdése. Vagy a józan észé.


Ha visszarepülök az időbe, egészen bodybuilding sajtós karrierem elejére, a valamikori Mátra kupára, nem tudom kihagyni azt a sztorit, amikor Lantos Johnny mögött összesúgtak a nézőtéren: de össze van esve.

Aztán szinte természetes módon megjelent a videopöcegödörben az Arnold Schwarzenegger ilyen volt-ilyen lett okosság, amiben ugye illett kiröhögni az akkor még kormányzóként funkcionáló ex-Mr. Olympiát a szottyadt nagypapa testéért.

Nemrégiben a nálunk kevésbé ismert Jim Quinrról olvastam okosfórumozók fikázó beszólásait, miszerint 50 évesen milyen szarul néz ki, nagy a füle és nincs rajta már semmi izom - miközben Jim Quinn valójában igen jó állapotban volt a képeken.

Sokan megkapják ezt: régi nagyok, mostani versenyzők offszezonban, profik, amatőrök egyaránt. És az egésznek a legnagyobb tanulságát már most le tudom fektetni: túl sok a közléskényszeres idióta.

Akik természetesen önigazolásként fikázzák a bajnokokat, amolyan “lám, én szar vagyok, de megnyugodtam, mert már a bajnok is szar” jelleggel.

A legszánalmasabb az egészben a hozzá nem értés. Ami többszörösen megvan.

Annak a tizenévvel ezelőtti offszezon Lantos Johhnynak (talán nem is versenyzett akkor már évek óta) ugyanis nem kell versenyformában lennie. A politikus Arnold Schwarzeneggernek 60-valahány évesen nem kell az 1975-ös Mr. Olympia csúcsformájában lennie, mert kormányzónak és profi testépítőnek lenni más szakma és teljes mértékben joga van nem edzeni és megöregedni - a legszarabb formájában sem volt rosszabb az átlagnál. Az ötven éves Jim Quinnek nem kell rendelkeznie már az akkori hatalmas tömegével.

Elképesztően sok fogyatékos nem érti, hogy a versenyek, a színpadi csúcsforma, a fotók - ez mind-mind illúzió. Ez mind pillanatnyi, akkor elért csúcsforma, amit nem lehet tartani nemhogy egy életen át, de az év legnagyobb részében sem. Még fiatal top versenyzőként sem.

De a legmegdöbbentőbb az a vakság, amivel csak azért szarnak látnak egy fizikumot, mert épp nem romszáraz és nincs bebarnítva.

Az offszezon Lantos Johnny ugyanis baromi izmos volt annak ellenére, hogy nem volt versenyformában - jóval izmosabb, mint a susmorgó debilek. Az ötven éves Jim Quinn jól láthatóan baromi jó formában volt, hatalmas csuklyával és vállal, még ha jóval kisebb volt is a valaha volt óriás tömegénél. Arnold Schwarzenegger kormányzóként valóban szarul nézett ki, így vele itt nem tudok érvelni, de elővehetjük a mai formája miatt szintén kritizált Dorian Yatest, aki annak ellenére, hogy fele akkora, mint régen volt, baromi jó formában van.

Van élő, közeli példa is: Magyaroszág egyik legjobb testépítője, Molnár Peti. Ő a klasszikus, régi bodysokhoz hasonlóan nem behízik offszezonban, hanem jelentősen kisebb lesz, amit meg is szoktak jegyezni sokan, csak amit az egójuk szánalmas erőltetése közben nem látnak, hogy a kicsi Molnár Peti kicsiként is rohadtul izmos és messze jobban néz ki kismolnárpetiként is, mint amiről a legtöbben álmodhatnak. Csak hát ilyenkor nem vetkőzik, nem látunk a póló alá és az átlagbalfasz nem tudja értelmezni a kontúrokat.

Van egy rossz hírem: amikor arra recskázunk, hogy ki mennyire van összeesve, csak magunkról állítunk ki bizonyítványt.

Mint ahogy a hetvenéves Carl Lewistól sem várjuk majd el, hogy világcsúcsot fusson minden nap a parkban, ugyanúgy nem kéne elvárnunk testépítőktől sem, hogy rajzfilmfigurák legyenek, ne valódi emberek.

Amikor pedig másokkal vagyunk elfoglalva, mindenki tudja, hogy gond van.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
A gyors, és egyszerű válasz az is lehetne erre, hogy akkor keress másik sportot. Mert tetszik, vagy sem, de azért a súlyzós edzés egyik saro...
A kábeles hátrahúzás egy rettentő alulértékelt gyakorlat, pedig olyat tud, amit nem sok másik: javítja a testtartásodat, fejleszti a fizikum...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Nyáron sokaknál előkerül a kockahas kérdése. Mitől lesz kockás a hasizom, hogyan lehet kidolgozni, és még sorolhatnánk. A kockahas cél, vagy...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Miért olyan fontos a szálkásító étrend? Azért, mert SOHA nem fogsz leszálkásodni, ha nem táplálkozol a célodnak megfelelően. Megmutatjuk, ho...
Az alábbi cikkben megnézzük, hogy izomcsoportonként melyik az az egyetlen gyakorlat, amelyik a legalkalmasabb az adott izom tömegének növelé...
Ez a kezdő edzésterv az átmozgató edzések után végezhető, kezdők számára ideális első osztott edzésterv. 3 napos kezdő tömegnövelő edzés, ka...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-04-13
Hogy rengeteg ilyen komplexusos ember van, ezt nem vitatom, ez megy a modelleknél, színészeknél, mindenütt, de...
Azért ebben egy kis felelőssége szerintem a médiának és a tápkieg gyártóknak is van... mindig kizárólag a versenyforma az, amit lehet látni. Ez pedig a legtöbbünknek egy elérhetetlen cél.... vagy megpróbáljuk, és belebukunk, vagy eleve meg sem próbáljuk.
Szerintem sokat segítene, ha lehetne látni naturálban, és nem versenyformában lévő példákat is, hogy "Igen, ez az amit kemény munkával, de akár te is elérhetsz, és tarthatsz évi 365 napon át!". Így lennének reális célok, példák is.

válasz
2017-04-17
Instagramm tele van vele, sok testépítő posztol offszezon képeket is magáról. Azt ne várd, hogy reklámozni ezzel fogják a tápkiegeket, a Mercédesz reklámban sem lesz soha, hogy nagymami megy ötvennel és nyugi van... Pedig, valószínűleg a Mercédeszek felét így használják a német nyugdíjasok. A reklám az reklám. Túlzónak kell lennie (üzenjük ezt Puzsérnak is... :D)