Halolaj és omega-3

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mára már valószínűleg mindenki hallott az omega-3 zsírsavakról, és azok fontosságáról az egészségünk szempontjából. Sokan azonban nem nagyon fogyasztanak halat, de még akik szeretik, azok sem teszik ezt minden nap. Talán ez az egyik magyarázata annak, hogy miért a halolaj az egyik legjobban "futó" étrendkiegészítő manapság


 

A halolajra való kereslet nagyon nagy lett, mióta az omega-3 ilyen népszerű, olyannyira, hogy manapság már a túlhalászat okozta problémákkal kell szembenéznünk. Nemrég pedig néhány jól is mert gyártó halolaj készítményeiben találtak túlzott mennyiségű PCB-t.

Érdemes halolajat szedni?

 

Jelenleg sokan nem tudják, mi is volna a helyes. Vajon az omega-3 zsírsavak előnyei arányban állnak az esetleges kockázatokkal, melyeket a nem megfelelően ellenőrzött, kétes tisztaságú halolaj fogyasztása okozhat?

Az igazat megvallva van a dolognak egy olyan megoldási lehetősége, melyet kevésbé lehet hallani a nyomtatott és online sajtóban. az omega-3 zsírsavak fontosak az egészségünk szempontjából, ez igaz. Mindazonáltal nem feltétlenül a bevitt mennyiség növelésén keresztül tudod az előnyös hatásait kiélvezni.

Mik is valójában az omega-3 zsírsavak?

Mielőtt belevágnánk, előrebocsájtjuk, hogy valóban, az omega-3 zsírsavak bizonyos mennyiségben az olajos magvakban, vagy pl. a lenolajban, és a galambzsályában is megtalálhatók. Nem is kis mennyiségben. Azonban az omega-3 zsírsavak ezen formái kevésbé hatékonyak, mint a halolajban találhatók.

Az omega-3 elnevezés zsírsavak egy egész családjára utal. Ennek tetején az alfa-linolénsav helyezkedik el, más néven ALA. Ez a leggyakoribb omega-3 zsírsav, azonban egyszersmind a biológiailag legkevésbé aktív is. Ahhoz, hogy előnyös hatásait élvezhessük, szervezetünknek át kell alakítania más omega-3 zsírsavakká; ilyenek az EPA és a DHA. ez az átalakulási folyamat nem valami hatékony. A körülmények függvényében, csupán az ALA egy kis része fog átalakulni EPA-vá és DHA-vá.

Miért jobb a halolaj?

A halolaj fő előnye az, hogy abból a már átalakított omega-3 zsírsavakat kapjuk készen. A lenmagolaj nagy mennyiségű ALA-t tartalmaz, de szinte egyáltalán nincs benne EPA és DHA. A halolaj ezzel szemben ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz. Így egyértelmű, hogy a lenmagolaj ezen a téren elmarad a halolajtól.

Azonban a fentebb említett megoldás, melyre hamarosan bővebben kitérünk, egy másik előnnyel is kecsegtet. Nem csupán kevesebb omega-3-tól remélhetünk nagyobb eredményeket, hanem lehetővé teszi szervezetünk számára, hogy jóval hatékonyabban alakítsa át az ALA-t EPA-vá és DHA-vá. Így a növényi omega-3 források hatékonyabban használhatók fel a szervezet számára.

Mik az omega-6 zsírsavak?

Nos, azért érdemes több omega-3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega-3 és omega-6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz. A legtöbbünkről azonban sok minden elmondható, de hogy egyensúlyban lenne ez a két zsírsav az étrendünkben, na az semmiképp sem. Az omega-3 zsírsavaktól eltérően - melyekhez relatíve nehezebb hozzájutni megfelelő mennyiségben - az omega-6 zsírsavakba úton-útfélen belebotlunk.

Milyen ételek tartalmazzák az omega-6 zsírsavakat?

Az olyan növényi olajak, mint a kukorica, a mogyoró, vagy a szója olaj nagy mennyiségben tartalmazz-k az omega-6 zsírsavakat. Mivel ezek olcsó olajak, széles körben alkalmazzák őket az élelmiszeriparban. Ennek eredményeképpen a legtöbbüónk elég sok omega-6 zsírsavhoz jut az étrend által, ellentétben az omega-3-al. Azonban ez nem azt jelenti, hogyaz omega-6 zsírsavakkal valami baj lenne. Ugyanolyan esszenciálisak, minmt az omega-3. Szervezetünkben eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlyba hozása - avagy a limonádé módszer

Picit olyan ez, mint mikor limonádét készítünk. Kell hozzá a citrom és az édesítő egyaránt. De csak akkor lesz finom, ha ez a két alkotóelem a megfelelő arányban van jelen. Ha például vagy egy zsák édesítőd, akkor egy raklapnyi citromra lesz szükséged a limonádéhoz. Ha csak egy kicsi édesítőd van, akkor kevesebb citromra lesz szükséged ugyanahhoz az ízhatáshoz.

Valószínűleg már kezdi sejteni mindenki, hováé akarunk kilyukadni - modern étrendünk úgy néz ki, mint a túl sok édesítőbvel készült limonádé. Túl sok omega-6 zsírsavat fogyasztunk. Ennek korrigálásához elméletileg több omega-3 zsírsavat kellene fogyasztani, hogy egyensúlyba kerüljenek a zsírsavak. De szinte soha nem hallani azt, hogy esetleg kevesebb omega-6-ot is lehet enni ahhoz, hogy közelebb kerüljönk az egyensúlyi állapothoz...

Ez az egyensúlyi állapot nagyon fontos. Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya 3:1 és 1:1 között kellene, hogy legyen. Így leírva egyszerűnek tűnik, de a nyugati típusú étrendben ez az arány 20:1 körül szokott lenni!

Hogyan lehet csökkenteni az omega-6 bevitelt

A tippünk tehát, hogy ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega-3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága. De hogyan is csökkenthetjük hatékonyan az omega-6 bevitelt?

  • Oliva vagy canola olaj használatával a szokványos növényi olajak helyett
  • A feldolgozott élelmiszerek címkéinek átvizsgálásával - szorítsuk vissza azon ételek fogyasztását, melyek növényi olajokat tartalmaznak, ilyen a kukorica, a szója, a mogyoró, a napraforgó, és a sáfrányos szeklice olaja
  • Óvatosan a magvakkal: a szezámmag, a napraforgómag, a fenyőmag, és a mogyoró mind gazdag omega-6 források. Nem kell kizárni őket az étrendünkből, de túlzott mennyiségben fogyasztva rendkívül megnövelik az omega-3 szükségletet.

 


Kapcsolódó cikkek
CSOMAGOLJ MAGADNAK Az egyik oka annak, hogy sokan elbuknak a szálkás és masszív fizikumért folytatott harcban, az, hogy olyan ételeket esznek, melyek nem férne...
A gyömbérgyökér évszázadok óta használatos népi gyógyszer olyan megbetegedések esetén, mint a megfázások, vagy gyomorpanaszok. Mára azonban a Georgia Egyetem tu...
„Januártól elkezdek diétázni, többet sportolok, egészségesen fogok táplálkozni…” és még sorolhatnánk azokat az újévi fogadalmakat, amiket minden évben lelkesen ...
Most nem fogyunk és nem hízunk. Most a hangsúly az egészségen van. Persze, enni bármit lehet ésszerű mértékkel, legalábbis ez folyik a csapból is... De én inkáb...
Bár a sztivia alapú édesítők nem túl régen találhatók meg a polcokon, valójában már elég régóta használják édesítőként. Már évszázadok óta. A sztivia egy növény...
Az édesítőszerek mellett többnyire azt az érvet szokták felhozni, hogy segítségükkel felesleges kalóriáktól kíméljük meg magunkat. Azonban akadnak bizonyítékok ...
MI IS AZ INZULINREZISZTANCIA? Az inzulinrezisztencia lényegében azt jelenti, hogy szervezetünk sejtjeinek inzulinreceptorai - többnyire az ismételten erős inzu...
Nemrég napvilágot látott egy kutatás, melyben azt állították, hogy a probiotikumok megóvták a gyermekeket az influenzától. A kutatás a joghurtok egészségre gya...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!