Ha unod már a húst…

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Tegyük fel, hogy egy ideje nyomod már a csirkerizses-dobozoló-odafigyelős étrendet. Tegyük fel, hogy az „egy ideje” az nem pár hónapot, hanem több évet is jelent. Tegyük fel, hogy néha azt érzed, picit eleged van már….


Ne vádold magad ezért. Természetesen tudjuk, hogy a fullhárdkór testépítő életérzésbe nem fér bele a nyafogás. Amit meg kell enni, azt meg kell enni, akkor is, ha már kifordul a rizs a szádból, és hányingered van, ha a száraz csirkemell ízére és állagára gondolsz. De megeszed, mert kemény vagy, és mert céljaid vannak, és mert ezt így KELL, és nincs más út.

Tagadhatatlan, hogy ha arányaiban nézzük, akkor a „hagyományos” testépítő étrend segítette hozzá eddig a legtöbbeket ahhoz, hogy az általuk vágyott fizikumot felépítsék. Ez ellen lehet tiltakozni, lehet ezzel vitatkozni, csak hát, nem sok értelme van, mert a tények makacs dolgok. Természetesen vannak kivételek, akik teljesen más, néha az általánostól gyökeresen eltérő étrenddel érték el azt, amit mások kínkeserves dobozolt kajahurcolással évek alatt kapartak össze maguknak, de ennek nem feltétlenül az az oka, hogy ők tudják az „igazi” megoldást, és mindenki más hülye. Van, akit a genetika segít, van, akit a kémia, és van, akit tényleg egy teljesen másfajta étrend segít hozzá a sikerhez.

A legnagyobb hiba, amit az étrend összeállításakor el lehet követni, az az általánosítás…. Ugyanis nincs egy, mindenki által követendő „végső” étrend, avagy „tuti recept”, ami garantálja a sikert. Mert én pl. jól emésztem a csirkét, te lehet, hogy úgy puffadsz tőle, hogy egész nap a rosszullét kerülget. Lehet, hogy te viszont remekül emészted a pulykát, míg nekem azzal vannak gondjaim. Van, aki úgy eszi a marhát, mintha nem is lenne kalória értéke, de van, aki képtelen megbirkózni vele.

A folyamatos kísérletezés az egyetlen út, hogy kiderüljön, neked mi a megoldás, de még ha meg is találod, akkor is, időnként szükséged lesz némi variálásra, már csak mentális okokból kifolyólag is. Értsd: begolyózol az egyhangú kajától.

Saját tapasztalat: elkezdtem undorodni a hústól a nyári melegben. A régi énem megrázta volna magát, azzal, hogy ez csak picsáskodás, és letoltam volna a szokásos kaját. Ez is egy út, és egyébként működik is. Azonban újabban szeretek ösztönösen is viszonyulni a testem jelzéseihez. Így egy időre elvettem a húst az étrendemből (de a többi állati fehérjeforrást NEM), és láss csodát, egy halom régi problémám rendeződni is látszik azóta.

Nem, nem tervezek vega lenni, vegán még kevésbé. Egyszerűen hallgatok a testem szavára. Azóta többször is ettem már húst, és nem omlott össze a téridő kontinuum, de alapvetően nem keresem az alkalmat, hogy húst egyek. Na de mit lehet akkor enni helyette?

Fehérjeforrások húsmentesen

Nekem könnyű a helyzetem, mert a tojás és a túró, és a sajt már eleve sokat segítenek a helyzet kezelésében. Mivel nincs elvi kifogásom az állati fehérjeforrásokkal, így a tejsavófehérje ugyancsak játszik. Tehát tojással, különféle túrókkal, tejsavófehérjével, sajtokkal máris orvosolható a probléma. Azonban nem árt, ha képbe kerülünk néhány növényi fehérjeforrással is, hogy még változatosabb legyen a dolog. Szinte le sem merem írni, de ha semmiféle állati fehérjeforrást nem akarsz enni (én személy szerint ezt nem tartom jó megoldásnak, de van, aki így gondolkodik), akkor tovább fokozódik a növényi fehérjeforrások jelentősége.

A legjobb növényi fehérjeforrások

A szóját van, aki szereti, van, aki utálja, van, aki fél tőle, hogy génmanipulált, ugyanakkor, ha csak fehérjetartalmat nézünk, akkor tagadhatatlanul az egyik legjobb választást jelenti.

A sokak által ismert hüvelyesek, tehát a bab, a borsó és a lencse ugyancsak jelentős fehérjetartalommal bírnak, használatuknak az szabhat gátat, hogy az arra érzékenyeket erősen puffaszthatják.

A gabonafélék fehérjetartalma esetenként jelentős lehet, ugyanakkor ezzel kapcsolatban jobb óvatosnak lenni, mert vannak olyan szénhidrátcsökkentett, magas fehérjetartalmú kenyerek, melyek fehérjetartalma a glutén miatt jelentős, és bár aki nem gluténérzékeny, annak ez elméletileg nem jelenthet gondot, ugyanakkor hosszú távon nem vagyok benne biztos (személyes vélemény!) hogy ezt jó túlzásba vinni.

Az olajos magvak, tehát a földimogyoró, a dió, a mandula, a szezámmag, a tökmag, a napraforgómag szintén jó fehérjeforrások, de olajos mivoltuk miatt a kalóriabevitelt jelentősen megdobhatják, így fogyasztásuk során ezt mindenképpen vegyük figyelembe!

A zöldségek fehérjetartalma már nem ilyen jelentős, pontosabban, igen nagy mennyiséget kellene fogyasztanunk belőlük, hogy érdemi fehérjebevitelre tehessünk szert általuk.

Az úgynevezett szuperételek, avagy superfood-ok esetenként jelentős fehérjetartalommal rendelkeznek (jó példa a spirulina), ugyanakkor 20g fehérje beviteléhez – ami egyetlen étkezés alkalmával bevihető adag – olyan mennyiséget kellene elfogyasztani belőle, ami messze nem gazdaságos. Milliomosoknak megfelelő megoldás, de ne várj érdemi fehérjebevitel növekedést pár kapszula spirulinától, és meglehetősen bosszantó is, mikor ezzel a marketing üzenettel árulnak kapszulázott spirulinát…

Mivel a növényi fehérjék aminosavprofilja általában nem teljes – azaz nem tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat – így érdemes őket kombinálni, hogy mindent megkapjunk, amire szükségünk van. Klasszikus páros a rizs és a lencse, vagy a bab és a kukorica, de a csicseriborsó és a szezám (avagy hummusz), valamint a mandulatejes zabkása, némi olajos maggal kiegészítve ugyancsak remek példa erre.

Ha tehát rád tör a hús undor, nincs veszve semmi – más állati eredetű fehérjeforrásokkal egészen könnyen kipótolhatod a kieső mennyiséget, de egyes növényi fehérjék, ill. azok megfelelő párosítása révén is jelentős fehérjebevitelre tehetsz szert. Egyébként a hagyományos csirke-rizs alapú étkezésed színesítésre is bátran használhatod az itt írt kombinációkat – végtére is, egy chilis bab, ha nincs agyonzsírozva, remek fehérje-és szénhidrátforrás lehet, és ez elég messze van a csirkerizstől.


Kapcsolódó cikkek
Amióta az edzés előtti nitrogén oxid fokozó/arginin tartalmú termékek a testépítősport piacára léptek, azóta dolgoznak kutatók és testépítők is azon, hogy szin...
Nem véletlen, hogy egyre több helyen tűnik fel a „gluténmentes” felirat. Talán gondolkodóba is esel, hogy _vajon a glutén miért nem jó_? Miért kéne kerülni? Net...
Cikksorozatunkban a természet azon szuperételeit vesszük át, amelyek gyakorlatilag multivitaminként funkcionálnak.Természetes formájukban tartalmaznak számos r...
Mindig hangsúlyozzuk, hogy nemcsak sportolóknak de egészséges életmódra törekvő átlagembereknek és diétázóknak is mennyire fontos a megfelelő vitamin és ásvány...
Tegnap olyan brutális lábedzésen tettem túl magam, hogy öröm rá visszaemlékezni. Nem is tudom, mikor volt edzés közben és után ilyen élményem. Arra meg depláne...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érdekes a kérdés. De mit...
A halolajakat manapság főleg szív-és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásai miatt emlegetik, azonban ez nem minden. A jelek szerint a vér magas Omega-3 szintje ...
Hogy is van ez? Ezer helyen hallani, és gondolom sokatokat fárasztanak is vele folyamatosan, hogy a porok meg a szerek csak felfújnak, ha abbahagyod a szedésüke...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!