Fruktóz (gyümölcscukor)

2010-03-24
 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mi az amit szedésével elérhetsz?

  • Csekély mennyiségben pozitív hatást gyakorol a máj glükózfelvételére
  • Diéta alatt, illetve intenzív fizikai aktivitás során a máj glikogénraktárait tölthetjük vissza fruktózzal anélkül, hogy a cukorfélékre jellemző inzulinreakcióval kellene számolnunk
  • A cukrokra jellemző inzulinreakció kiváltása nélkül édesíthetjük vele alkalomszerűen az ételeinket


Ismertetés

Gyógyszerkönyvi elnevezése szerint fructosum, hétköznapi nevén gyümölcscukor, mely természetes formájában zöldségekben, gyümölcsökben, bizonyos növényekben és gyökérfélékben, mézben található meg elsősorban. A fruktóz egy monoszacharid, voltaképpen egy egyszerű szénhidrát, mely más di- és poliszaharidok építőeleme is egyben. Egy francia kémikus, Augustin-Pierre Dubrunfaut fedezte fel 1847-ben, fruktózként való elnevezése mintegy 10 évvel később az angol William Miller nevéhez fűződik. Színtelen, szagtalan, kristályos szerkezetű anyag, mely az összes cukorféle közül a leginkább vízoldékony. Előállítása a leggyakrabban nádcukor, kukorica elbontásával történik. Felhasználása az élelmiszeriparban rendkívül sokrétű, főleg üdítőitalok, különböző édességek, a gyógyszeriparban gyógyszerek édesítésére, illetve ízfokozásra használatos. Alacsony előállítási költsége rendkívül édes ízzel párosul, éppen ezért az élelmiszeriparban egyre inkább preferált cukorféle. A fruktóz mintegy 1.73-szor édesebb a közönséges asztali cukornál, kristálycukornál (szukróz). Más cukrokkal, akár édesítőszerekkel alkalmazva szinergikus módon erősebb édes ízt érhetünk el vele, de más ízek érzetét is képes fokozni, ugyanakkor az édessége jellegzetesen gyorsan szűnik meg a szukrózhoz képest az ízlelés során. A táplálékainkkal fruktózt monoszacharidként szabad fruktóz formájában, illetve egy diszacharid részeként vehetünk magunkhoz. Előbbi esetben a bélrendszerben alakul szőlőcukorrá, míg utóbbi esetben a fruktóz-1-foszfát-aldoláz nevű enzim szőlőcukorrá és szabad fruktózzá bontja, majd ezeket külön emésztjük meg. A szőlőcukor (glükóz) gyorsan a véráramba kerül és erőteljes inzulinreakciót vált ki a szervezetben, míg a fruktóz az ún. májkapuvénán keresztül közvetlenül a májba jut.

A máj fruktózfelvételét az inzulin közvetlenül nem szabályozza, és maga a fruktóz akut módon nem is emeli meg az inzulinszintet. Emiatt gyakran használatos diabetikus élelmiszerek édesítőjeként is, azonban a legfrissebb kutatások szerint a fruktóz megemeli a vér triglicerid szintjét lipogén (zsírt alkotó) mivoltából fakadóan, tehát fokozottan hajlamos az emberi test zsír formájában raktározni ezt a cukrot. Egyúttal hajlamosít az inzulinrezisztenciára, így mostanra egyértelmű, hogy nem csak cukorbetegek, hanem egészséges egyének számára sem javasolt a rendszeres fogyasztása. Kisebb mennyiségben azonban optimalizálja a máj glükózfelvételét és a glikogénszintézist. A máj kapacitása mintegy 5-50g fruktóz hasznosulását teszi lehetővé naponta, azonban erre az értéktartományra szorítkozni felesleges, hiszen nem tudhatjuk, hogy aktuálisan a máj glikogénraktára milyen mértékben telített. Éppen ezért a tiszta fruktóz fogyasztását szorítsuk minimálisra, és főleg speciális körülmények között, például hosszan tartó intenzív fizikai terhelés során vegyük magunkhoz ezt a cukorfélét.

Miért használjuk?

  • Csekély mennyiségben pozitív hatást gyakorol a máj glükózfelvételére, így jó összetevője lehet egy sportitalnak vagy egy edzés utáni formulának
  • Diéta alatt, illetve intenzív fizikai aktivitás során a máj glikogénraktárait tölthetjük vissza fruktózzal anélkül, hogy a cukorfélékre jellemző inzulinreakcióval kellene számolnunk
  • A cukrokra jellemző inzulinreakció kiváltása nélkül édesíthetjük vele alkalomszerűen az ételeinket

További előnyös tulajdonságai

Tekintettel arra, hogy a fruktóz sokkal édesebb, mint más cukorfélék, a limitált hasznosíthatóság figyelembevételével csökkenthető általa a szénhidrátbevitelünk, mivel azonos mértékű édes íz eléréshez kb. 40%-kal kisebb mennyiség is elegendő belőle. Glikémiás indexe alacsony, ez az érték mindössze 19.

További felhasználási lehetőségek

Edzés, fokozott fizikai aktivitás közbeni és utáni energiapótlásra megfelelő lehet mérsékelt mennyiségben, főleg egy többkomponensű szénhidrátkeverék részeként ideális energiaforrás lehet egy sporitalban.

Hogyan használjuk?

Korlátozzuk a tiszta fruktóz fogyasztását minimálisra. Egy edzés után alkalmazandó szénhidrátkeverék részeként 10-15g-os mennyiség megfelelő lehet, edzés közbeni fogyasztásra ugyanilyen mennyiség javasolt leginkább más egyszerű cukrok, szénhidrátok társaságában. Önmagában a rendszeres fogyasztása kerülendő.

Ellenjavallatok

Fruktóz-intolerancia esetén kerülendő ennek a cukorfélének a fogyasztása, mivel a lebontásához szükséges fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim ebben az állapotban nincs jelen a szervezetben. Ennek hiányában a szervezet képtelen a fruktózt hasznosítani, így a fruktóztartalmú ételek fogyasztása hipoglikémiához, illetve májkárosodáshoz vezet.

Kölcsönhatások

Nem ismertek.

Mellékhatások

Nagyobb mennyiségű fruktóz fogyasztása bélrendszeri panaszokat, hasmenést okozhat. Az emésztetlen fruktóz nagyobb ozmolaritást okoz a vékonybélben, amely a bélrendszerben nagyobb mennyiségű víz visszatartását eredményezi. Ez ún. ozmotikus hasmenést okoz. A fruktóz rendszeres fogyasztása emelkedett triglicerid szintet eredményez, mely jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és elhízáshoz vezet. A fruktóz (relatív) nagyobb mennyiségben történő gyakori fogyasztása inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet.

Tiltások és korlátozások

Nincsenek érvényben.


Kapcsolódó cikkek
A Fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) egy virágot és termést érlelő kaktuszféle, melyet már évszázadok óta használnak a Mexikóban élő őslakosok különféle betegsé...
Sokéves intenzív kutatás eredményeként a 7-Keto™-et speciális célból hozták létre. Zsírégetést elősegítő hatása folytán – melyet a hagyományos stimulánsok okozt...
A Q-10 koenzim egy vitaminszerű anyag, azzal a különbséggel, hogy a szervezet képes az előállítására. Ubikinonnak is nevezik (ubiquista = mindenütt jelen lévő),...
A haszonállat tenyésztők világszerte alkalmaznak egy izoflavont (egy növényi anyag „szteroidszerű” hatásokkal), a methoxy-t, hogy természetes úton, hormonmentes...
A LENGYEL LEGENDA Mariusz Pudzianowski a lengyel legenda, korábbi erősember és jelenleg MMA harcos. Erősember karrierje során ötször tudhatta magáénak a világ ...
A Boswellia serrata (Sallai Guggal, Tömjénfa) egy ősi nedvtermelő fa, mely Kína középső és nyugati részén honos. Felhasználása nagy múltra tekint vissza, a fa n...
A citrullin, bár nem esszenciális aminosav, nem fordul elő túl nagy mennyiségben a táplálkozásunkban. Mindazonáltal sok biológiai folyamatban létfontosságú szer...
Teljes mértékben képes helyettesíti a hagyományos liszteket, keményítőket, zselésítő anyagokat. Szénhidrátmentes ételek készítéséhez tökéletesen alkalmazható. M...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!