Fenilalanin

2010-03-24
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz
  • Csökkenti az edzés utáni esetleges fájdalmakat
  • Javíthatja a kedélyállapotot és serkenti az agyi funkciókat


Ismertetés

A fenilalanin L-fenilalanin formájában csökkentheti a stresszt, javíthatja a kedélyállapotot, a memóriát, és csökkenti az étvágyat, míg a D-fenilalanin forma leginkább fájdalomcsillapítóként viselkedik.

Egyéb elnevezések

L-fenilalanin, D-fenilalanin, (fenil-alanin).

Előfordulási helyek

Az L-fenilalanin fehérjében gazdag ételekben található meg.
A D-fenilalanin kizárólag szintetikus úton állítható elő.

Hatása a teljesítmény fokozására

Miért használják a sportolók a fenilalanint

A sportolók az edzés közben elérhető jobb koncentráció elérése, az edzés utáni fájdalmak enyhítésére és szükség esetén étvágycsökkentésre használják a fenilalanint. A memória javítására és a depresszió csökkentésére ugyancsak alkalmazzák.

Hogyan képes elősegíteni a zsírvesztést

  • Csökkenti az étvágyat, így elősegíti a kilók leadását

Hogyan javítja az agyi funkciókat:

  • Fokozza az éberséget és javítja a koncentrációs képességet, csakúgy, mint a memóriát

Egészségügyi előnyei

A fenilalanin hiánytünetei

Nincsenek ismert hiánytünetei.

Felhasználási lehetőségek

Kutatások alapján a fenilalanin a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

  • Depresszió
  • Bipoláris rendellenesség (mániákus depresszió)
  • ALS (izomsorvadás)

Részletes ismertetés

További tudnivalók

A fenilalanin egy esszenciális aminosav, mely három formában létezik; az L forma, ennek tükörképe, a D forma, és 50-50%-os kombinációjuk, a DLPA. Az L és a D forma különböző hatással van szervezetünkre, a DLPA pedig mindkettő előnyös tulajdonságait magában hordozza; egyfajta kettő az egyben változat.

L-fenilalanin a hangulatfokozó

A legáltalánosabb alak, az L-fenilalanin a májban komplex folyamatok eredményeképpen átalakul egy másik aminosavvá, tirozinná. Az L-tirozin egy agyi hírvivő, ami dopaminná és norepinefrinné alakul. Ezeken az átalakulásokon keresztül az L-fenilalanin csökkentheti a stresszt és a depressziót, javíthatja a kedélyállapotot és a vitalitást, javíthatja a memóriát és segítheti a tanulást, csökkentheti a bipoláris rendellenesség tüneteit, és csökkentheti az étvágyat is. Valamint, természetesen, a többi aminosavhoz hasonlóan a fehérjék egyik építőköve is.

Azt is kimutatták, hogy egy olyan kémiai hírvivő koncentrációját is képes növelni az agyban, mely a romantikus érzéseket hozza létre és a libidót is növeli ez a fenil-etil-alanin. A kutatások kimutatták, hogy azoknak az agyában, akik elveszítették érdeklődésüket a szex iránt, többnyire alacsony volt a fenil-etil-alanin mennyisége.

D-fenilalanin a fájdalomcsillapító

Érdekes módon a D-fenilalaninnek is van hatása a szervezetre. Ez szokatlan, mivel a D-formák általában nem találhatóak meg a természetben. Hatásai teljesen eltérnek az L-formáétól; a jelek szerint leginkább hatásos fájdalomcsillapítóként funkcionál, amit azoknak az enzimeknek a gátlásával ér el, melyek a test saját természetes fájdalomcsillapítóit bontják le.

A D-fenilalanin fájdalomcsillapító hatása ráadásul idővel egyre növekszik. Ez szemben áll a legtöbb fájdalomcsillapítónál megszokott mechanizmussal, miszerint idővel, ahogy a test egyre többször jut hozzájuk, egyre enyhébb lesz hatás. Ráadásul a D-fenilalanin jól alkalmazható a gyógyszerekkel együtt, mivel erősebbé teszi azok hatását. Hatásosan alkalmazzák a Parkinson-kór kezelésekor, csökkenti a menstruáció előtti tüneteket, és csillapítja a krónikus fájdalmakat is.

Következtetés

Ez a fantasztikus aminosav sokféle előnyös hatással lehet minden aktív életmódot élő emberre. Túlerőltetés okozta fájdalom? Használd a D formát. Túl sok a stressz, nem megy a koncentrálás? Ott az L forma. Bármelyiket is alkalmazod, a fenilalanin egy biztonságos és hatásos eszköz, melyet nyugodtan felvehetsz eszköztáradba.

Felhasználási javaslatok

Mennyiség

200 és 1,500 mg közötti mennyiség naponta ideális. Néhány kutató szerint fájdalomcsillapításra és depresszió ellen nagyobb mennyiségre van szükség (1,500 mg-os mennyiségig).

Klinikai tesztekben ugyan 4 grammos mennyiségeket is alkalmaztak, azonban az alacsonyabb mennyiségekkel ugyanolyan eredményeket lehetett elérni.

Időzítés

A fenilalanint éhgyomorra kell szedni, napi 1-2 alkalommal. Étvágycsökkentő hatását étkezés előtt egy órával szedve fejti ki leginkább. Mivel más aminosavakkal konkurál a felszívódás során, nem ajánlatos fehérjében gazdag ételekkel együtt szedni.

Lefekvés előtt ne szedjük, mivel a stimuláló hatás esetleg zavaró lehet elalváskor.

A fenilalanin szinergistái

A B3, B6, és C vitaminok erősíthetik a hatását, különösen, ha tirozint is szedünk közben.

A réz és a vas is növelheti a hatását.

Biztonsági tudnivalók

A rákos betegek, különösen a bőrrákban szenvedők nem szedhetnek fenilalanint, mivel a rákos sejtek ezt használják üzemanyagként növekedésükhöz.

Terhesség és szoptatás ideje alatt szedése nem javasolt.

Mivel stimuláló hatása is lehet, nem ajánlott azok számára, akik pánikbetegségben szenvednek.

Fenilketonuria (PKU) esetén alkalmazása nem javallott.

Mivel a fenilalanin növeli a vérnyomást, nem javasolt azok számára, akiknek magas a vérnyomásuk vagy szívpanaszaik vannak

Gyógyszerek együtthatása a fenilalaninnal

Antidepresszánsokkal vagy egyéb MAO inhibitorokkal együtt ne alkalmazzuk.

A fenilalanin mérgező hatása

1,500 mg-os napi mennyiség feletti alkalmazása csak orvos javaslatára történjen.

Tiltások és korlátozások

Nem dokumentáltak.

Irodalom

Budd, K., "Use of D-Phenylalanine, an Enkephalinase Inhibitor, in the Treatment of Intractable Pain," Adv Pain Res Ther 5 (1983) : 305-8.

Holt, S. "Natural Approaches to Promote Sexual Function," Alt & Comp Therapies 8 (1999) : 204-8.

Holt, S. The Sexual Revolution (Fairfield, NJ: BTI Publishing, 1999).

Fischer, E, et al., "Therapy of Depression by Phenylalanine," Arzneimittelforschung 25.1 (1975) :132.

Heller, B., et al., "Therapeutic Action of D-Phenylalanine in Parkinson's Disease," Arzneimittelforschung 26.4 (1976) : 577-9.

Sabelli, H.C., et al., "Clinical Studies on the Phenylethylamine Hypothesis of Affective Dissorder: Urine and Blood Phenylacetic Acid and Phenylalanine Dietary Supplements," J Clin Psychiatry 47.2 (1986) : 66-70.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Otthoni hátedzés? Ez is megoldható, akár súlyzókkal, akár nélkülük, de mindenképpen gépek nélkül. Nem hiszed? Akkor kattints, és olvass tová...
A koronavírus miatt iszonyatosan megnőtt a maszkokra a kereslet. Vajon tényleg ennyire fontos a maszk? A káromkodásért elnézést kérünk, de e...
Kínlódsz, mert nem mehetsz edzeni? Aggódsz, hogy összeesel? Akkor fogadd most meg egy olyan ember tanácsait, aki másfél éve nem edz, mégis m...
Ez az otthoni edzésterv kezdők számára ideális, egy alap erőnlét megszerzéséhez. Idővel persze nehezíteni kell, és ha komolyak a céljaid, ak...
Egyszerű, de annál hatékonyabb farizom gyakorlat, mely akár otthon vagy a szabadban is elvégezhető. ...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Nyáron sokaknál előkerül a kockahas kérdése. Mitől lesz kockás a hasizom, hogyan lehet kidolgozni, és még sorolhatnánk. A kockahas cél, vagy...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!