Feltörekvőben a borsófehérje

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mostanában egyre többet hallani a borsófehérjéről és ha nem csal a megérzésünk, ezentúl egyre több borsófehérjét tartalmazó termék fog megjelenni a piacon. Az oka eléggé triviális, ugyanis a tejsavó világpiaci ára folyamatosan emelkedik, így előbb utóbb szükség lesz egy alternatívára, amire úgy tűnik, hogy a borsó az egyik legalkalmasabb.

 


 

Nézzük meg, miért is gondolják a gyártók, hogy a borsó fehérje megfelelő választás lehet?

A borsó mindig is része volt az általánosan fogyasztott élelmiszereknek. Ráadásul rendkívül sok előnnyel rendelkezek, hiszen magas a fehérje- és rosttartalma, valamint számos vitamint tartalmaz, mindezt zsír- és koleszterinmentes formában.

Allergénmentes fehérjeforrás

A fehérje porok nagyszerű és gyors megoldást nyújtanak, hogy a napi fehérjebeviteledet kipótold a szükséges mértékben. A borsó fehérje akkor is jó megoldást jelent, ha a tejsavó, tej- és tojás alapú fehérjéket nem fogyaszthatod. Idáig a szójafehérjék jelentették ez esetben a legkézenfekvőbb megoldást és a vegetáriánusoknak sem volt túl sok más lehetőségük. Ám az aminósav összetétele a szójának nem annyira tökéletes mint a fent említett fehérjeforrásoké. A borsó fehérje viszont úgy tűnik, növényi eredetű fehérjeként számos előnnyel tud szolgálni és nagy arányban tartalmazza a sportolók számára legfontosabb aminósavakat, mint a BCAA, glutamin, arginin stb.

A borsófehérje sárgaborsóból készül. A hüvelyesek családjába tartozik és már időszámításunk előtt 6000 évvel is fogyasztották. A táplálék-kiegészítő gyártók a közelmúltban fejleszetették ki azt az eljárást, amivel a fehérjét ki tudják vonni a borsóból és így egy teljesen állati eredetű összetevőktől mentes terméket hoztak létre. Más vegetáriánus fehérje poroktól eltérően a borsófehérjének magas a biológiai értéke. Ezt azt jelenti, hogy jóval több fehérje hasznosul belőle más növényi fehérjékhez képest, a legjobban megközelítve az állati fehérjéket.

A borsó fehérje ráadásul kutatások szerint nagyszerű megoldást nyújt mind a magas vérnyomásban, mind a krónikus vesebetegségben szenvedőknek. Akár rendes élelmiszerként, akár táplálék-kiegészítőként is emberek millióinak javíthatja az életminőségét.

A borsófehérje legnagyobb előnyei:

  • 25 g borsófehérje porban 5 g BCAA van
  • Alacsony zsír- és szénhidrát tartalom
  • Laktóz- és gluténmentes
  • Hipoallergén: nagyszerű választás, ha más fehérjeforrásokat nem bír a gyomrod
  • Viszonylag olcsó
  • Csökkenti a vérnyomást és hatékony segítség vesebetegség esetén
  • Magas l-arginin tartalom, ami egészségesen tartja az immunrendszert és a keringési rendszert
  • Nem genetikailag módosított

Egy nemrég készült tanulmány azt is bizonyította, hogy a borsófehérje nagyszerű hatással van az éhségérzetre, így fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, hiszen csökkenti az étvágyat.

A borsófehérje előállítása ráadásul környezetkímélő is, hiszen a borsó nem igényel sok vizet és a fehérje kivonása sem jár a környezetre káros folyamatokkal és jóval költséghatékonyabb, mint az állati fehérje előállítása.

Zárszóként íme egy, a borsófehérjével végzett kutatás közben készült videó a Biotech jóvoltából!


Kapcsolódó cikkek
Michl Gábor PhD orvos-biológus rovata Szervezetünkben a fehérjék egy része naponta lebomlik és az aminosavak nitrogénjének bizonyos hányada karbamid formáj...
Sokan kérdezik, mitől működik egy testsúlycsökkentő, diétás étrend és edzésrendszer. A rövid válasz erre az, hogy akkor működik, ha az adott személy következete...
AZ EBÉD ELŐTT Pár órával reggeli után, kb egy órával az ebéded előtt elgondolkodhatsz egy kalóriabomba bevetésén. Egy egy ideális alkalom arra hogy még több ...
Cikksorozatunkban a természet azon szuperételeit vesszük át, amelyek gyakorlatilag multivitaminként funkcionálnak.Természetes formájukban tartalmaznak számos re...
Bár az igazi, elkötelezett gyúrósok számára nem kérdés, hogy kreatinkúra alatt nem iszunk, meg egyébként se nagyon, aki nem veszi véresen komolyan a sportot ann...
Ez megint egy gyakran előkerülő kérdés. Sokan szőlőcukrot, vagy más, gyorsan felszívódó szénhidrátot akarnak edzés előtt szedni, abban a reményben, hogy jobban ...
Nem véletlen, hogy egyre több helyen tűnik fel a „gluténmentes” felirat. Talán gondolkodóba is esel, hogy _vajon a glutén miért nem jó_? Miért kéne kerülni? Net...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!