Fehérjekészítmények

 / 4.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
Segíti az izomtömeg növekedését
Az izomzatunk nagy részét aminosavak építik. Az aminosavakat a szervezetbe fehérjék formájában juttatjuk be, a fehérjéket az emésztőrendszer építőelemeire, azaz aminosavakra bontja, melyekből a felszívódás után szervezetünk új fehérjéket képez.
Segíti az izomregenerálódást
Az izmok az edzések alatt ún. mikrotraumákat, mikrosérüléseket szenvednek el. Ezek az apró sérülések csak megfelelő aminosavakkal korrigálhatók. Ahhoz, hogy a szervezetünk intenzív súlyzós edzések, vagy megterhelő állóképességi edzések után gyorsabban és hatékonyabban regenerálódjon, nagy mennyiségű fehérjére, és ezáltal szabad aminosavra van szükség
Erősíti az immunrendszert
A szervezetünk betegségek esetén különféle védekező mechanizmusokat indít be. A szervezetet védő sejtek közül több ezer "feláldozza" magát a kórokozókkal szembeni küzdelemben. Betegség esetén a szervezetnek különösen nagy teher ezeknek a sejteknek a pótlása, amihez több fehérjére van szükség.

Ismertetés

Fehérje nélkül szervezetünk számára lehetetlenné válik új izomszövet létrehozása, a meglévő edzések utáni regenerálása, sőt, adott esetben még a meglévő megtartása is. Ez tény, és kész! Fehérje nélkül NINCS izom! Tudományos kutatások igazolták, hogy a sportolók és az átlagosnál aktívabb életmódot élők fehérje szükséglete nagyobb, amit igazán hatékonyan csak kiegészítők formájában tudunk pótolni.

A fehérjéket két fő csoportra oszthatjuk: növényi (szója, búza, rizs, borsó, ...) forrásból és állati (tojás, tej, hús, ...) forrásból származóakra. A fehérjék aminosavak láncaiból álló komplex vegyületek. A fehérjéket felépítő aminosavakat aszerint, hogy a szervezetünk más aminosavakból is elő tudja-e őket állítani vagy sem, ún. esszenciális és nem-esszenciális aminosavakra oszthatók. Azok a fehérjeforrások, melyek minden esszenciális, azaz a szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazna a teljes értékő fehérjék, míg azok, melyek NEM tartalmaznak minden esszenciális aminosavat a NEM teljes értékű fehérjék. Sajnos a növényi fehérjék közül csak a szója és a búza az, amely teljesértékűnek tekinthető. A fehérjék osztályozására dolgozták ki az ún. biológiai érték (BV) fogalmát. Ezen az elképzelt skálán azok a fehérjék érnek el nagyobb pontszámot, melyeket a szervezetünk hatékonyabban, jobban képes beépíteni. A legjobb fehérjeforrások ezen a skálán a tejsavó és a tojásfehérje.

Melyik fehérjeforrás a számomra legjobb választás? Tej? Tejsavó? Tojás? Szója?
A választ csak az elérni kívánt célok ismeretében lehet megadni. Mint ahogyan minden autónak, a terepjárótól a Forma-1-ig megvan a maga felhasználási területe, amiben jobb mint a többi, ugyanígy megvan az előnye és hátránya a különböző fehérjeforrásoknak is egy-egy konkrét cél elérésében. Áltolános irányelvként elmondható, hogy a növényi fehérjék a fogyókúra, a szálkásítás folyamatában előnyösebbek, míg az állati eredetű fehérjék az izom- és tömegépítés időszakában. A legcélszerűbb kombinálni a különböző fehérjeforrásokat, pl. reggelire és edzés utánra egy gyorsan felszívódó tejsavót használni, napközben étkezések között egy lassú+gyors felszívódású fehérjékből álló kombinációt célszerűbb használni, míg vacsorára egy csak lassú felszívódású fehérjékből álló kiegészítő az ideális.

Miért használjuk

Az aktív életmódot élőknek (sportolók, rekreációs edzésekben rendszeresen résztvevők, fizikai vagy pszichikai megterhelésnek kitett egyének) a szervezetük megnövekedett fehérjeigényét a hagyományos táplálékokból (hús, tojás, tej) csak sok nemkívánatos anyag (zsír és/vagy cukor) bevitele mellett tudják biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy a napi 5-6 főtt étel (sülthús, főtt tojás, túró) elkészítése mennyi időt vesz el. A fehérjekiegészítők kényelmes, egyszerű és mára már finom alternatívái egy gondosan elkészített, fehérjedús étkezésnek. A különböző fehérjeporoknak emellett számos egyéb egészséges hatása is van: a szójafehérje antioxidáns hatású, gátolja a rákos sejtek szaporodását, speciális összetevőin keresztül gyorsítja az anyagcserét, így kiválóan alkalmas fogyókúra alatti használatra, a tejsavóban található immunoglobulinok kedvező hatással vannak az immunrendszerre, védenek a gyulladásos betegségekkel szemben, stb.

Hogyan használjuk

Mennyiség: első lépésként meg kell határoznunk a napi fehérjeszükségletünket. Irányelvként elmondható, hogy egy testépítéssel foglalkozó egészséges felnőtt férfinak 2-3 gramm fehérjére van szüksége testsúlykilogrammonként naponta. Ez egy 90 kg-os egyén esetében 180-270 grammot jelent.

Időzítés: a fehérje kiegészítők a nap bármely szakában használhatók. Van pár olyan időpont, amikor kifejezetten előnyös vagy ajánlott a fehérjék használata. Az első a reggeli első étkezés. Az egész éjszaka éhező izomzatnak egy gyorsan felszívódó, könnyen emészthető fehérjeturmix egész napra szóló anabolikus lökést ad. A második az edzést követő étkezés (30-60 perccel az edzés után), amit a szakzsargonban "anabolikus ablaknak" is neveznek. Ez az időpont különösen fontos az edzés alatt kiürült glikogénraktárak egyszerű szénhidrátokkal való feltöltésében, és a mikrosérüléseket szenvedett izomzat aminosavakkal történő minél gyorsabb regenerálásában. A harmadik fontos időpont a lefekvés előtti utolsó étkezés, amikor az egész éjszakára szóló (lehetőleg lassú felszívódású) fehérjemennyiséget be kell vinni.

Szinergikusan erősíti a hatását

Néhány kivételtől eltekintve nincs olyan készítmény, amit kifejezetten fehérjékkel együtt kellene szedni. Az egyik ilyen kivétel a fehérjék emésztését, feldolgozását, felszívódását és beépülését segítő Aminogen®. Az Aminogen® egy olyan fehérjeszállító mátrix, amely segíti az aminosavak átjutását a felszívódási rendszeren, biztosítva ezzel a fehérjekészítmény tökéletesebb felszívódását. Friss kutatások azt is igazolták, hogy a tejsavó fehérje kreatinnal és szénhidráttal szedve a legjobb edzés utáni izomregeneráló ital.

Természetes előfordulása

Az élő szervezet számos szövetét fehérjék alkotják. Mint azt már említettük, a fehérjeforrások feloszthatók növényi és állati forrásokra, teljesértékűekre és nem teljesértékűekre, valamint osztályozhatók biológiai értékük (hasznosulásuk) szerint. A legfontosabb emberi használatú fehérjeforrások a húsok, a tojás és a tejtermékek. Növényeink is tartalmaznak fehérjét, de ezek a testépítők táplálkozásában nem játszanak komoly szerepet.

Esetleges mellékhatásai

Biztonság: a fehérje a négy makronutriens (fehérjék, szénhidrátok, zsírok és víz) egyike, mely nélkül az élet elképzelhetetlen. Ha nem visszük be rendszeresen a megfelelő mennyiséget belőle, nem csak az egészségünk károsodik, hanem életveszélyes hiányállapot (malnutricio) is kialakulhat. Ennek ellenére mégis meg kell említeni azt, hogy a nagy mennyiségű fehérje fogyasztásának egyes tudományos kutatások szerint lehetnek ha nem is káros, de kellemetlen mellékhatásai. A kivételesen nagy izomtömeg olyan mértékű fehérjefogyasztást kíván meg, ami már veszélyes lehet az emésztőrendszer, a máj és a vese működésére. Azt be kell látni, hogy a kivételes testalkat kivételes áldozatokat igényel.

Toxicitás: Nem ismert.

Tiltólista: a fehérje az életbenmaradásunkhoz szükséges makronutriens, semmilyen tiltólistán nem szerepel.

Kérdések és válaszok a fehérjekészítményekről

Szükségünk van-e, és ha igen mennyi fehérjére?
Az elmúlt 10 év folyamatos sportolókon végzett kutatásai szép lassan lerombolni látszanak azt a több mint 40 éves "akadémikus" elképzelést, hogy a fehérjék nem játszanak különösebben fontos szerepet a szervezetünk működésében, és, hogy nincs rájuk nagyobb szükségünk mint a napi kalóriabevitel 10-15%-a. Az izomszövet 70%-ban aminosavakból épül fel, melyet nem csak működés közben, de az egyszerű létében, megújulásában is folyamatosan elhasznál. Az elhasználódó aminosavak igen jelentős részét szervezetünk "újrahasznosítja", reabszorbálja. Az izomzat, és ezáltal a sportteljesítmény növeléséhez, azonban többlet aminosav bevitelre van szükség. Ezt pedig ma már egyértelműen bizonyított, hogy leghatékonyabban protein-kiegészítők formájában tudjuk a szervezetbe juttatni.

Irodalom

Felhasznált:
Bill Phillips: Sports Supplement Rewiev 3rd Issue

PDR for Nutritional Supplements, First Edition, 2001

További referenciák:
Agin, D., et al., "Effects of Whey Protein and Resistance Exercise on Body Composition and Muscle Strength in Women with HIV Infection," Ann N Y Acad Sci 904 (2000) : 607-9.

Barnes, S., "Evolution of the Health Benefits of Soy Isoflavones," Proc Soc Exp Biol Med 217.3 (1998) : 386-92.

Boirie, Y., et al., "Slow and Fast Dietary Proteins Differently Modulate Postprandial Protein Accretion," Proc Natl Acad Sci U S A 94.26 (1997) : 14930-5.

Bounous, G., and Gold, P., "The Biological Activity of Undenatured Dietary Whey Proteins: Role of Glutathione," Clin Invest Med 14.4 (1991) : 296-309.

Bounous, G., et al., "The Immunoenhancing Property of Dietary Whey Protein Concentrate," Clin Invest Med 11.4 (1988) : 271-8.

Bounous, G., et al., "Whey Proteins in Cancer Prevention," Cancer Lett 57.2 (1991) : 91-4.

Crouse, J.R., 3rd, et al., "A Randomized Trial Comparing the Effect of Casein with that of Soy Protein Containing Varying Amounts of Isoflavones on Plasma Concentrations of Lipids and Lipoproteins," Arch Intern Med 159.17 (1999) : 2070-6.

Demling, R.H., and DeSanti, L., "Effect of a Hypocaloric Diet, Increased Protein Intake and Resistance Training on Lean Mass Gains and Fat Mass Loss in Overweight Police Officers," Ann Nutr Metab 44.1 (2000) : 21-9.

Demling, R.H., and DeSanti, L., "Increased Protein Intake During the Recovery Phase After Severe Burns Increases Body Weight Gain and Muscle Function," J Burn Care Rehabil 19.2 (1998) : 161-8.

Dragan, I., et al., "Studies Regarding the Efficiency of Supro Isolated Soy Protein in Olympic Athletes," Rev Roum Physiol 29.3-4 (1992) : 63-70.

Gaudichon, C., et al., "Net Postprandial Utilization of (15N)-Labeled Milk Protein Nitrogen Is Influenced by Diet Composition in Humans," J Nutr 129.4 (1999) : 890-5.

Istfan, N., et al., "The Nutritional Value of a Soy Protein Concentrate (STAPRO-3200) for Long-Term Protein Nutritional Maintenance in Young Men," J Nutr 113.12 (1983) : 2524-34.

Messina, M., and Barnes, S., "The Role of Soy Products in Reducing Risk of Cancer," J Natl Cancer Inst 83.8 (1991) : 541-6.

Rankin, J.W., "Role of Protein in Exercise," Clin Sports Med 18.3 (1999) : 499-511.

Slavin, J., "Nutritional Benefits of Soy Protein and Soy Fiber," J Am Diet Assoc 91.7 (1991) : 816-9.

Wahlqvist, M.L., and Dalais, F.S., "Phytoestrogens: Emerging Multifaceted Plant Compounds (editorial)," Med J Aust 167.3 (1997) : 119-20.

Fehérjék a Shop.Builder-en

Top 50 Fehérjekészítmény a Shop.Builder-en:

Fehérjékről szóló cikkek:


Kapcsolódó cikkek
Bodó Imi bemutatja a tejsavók királyát. Hogy kik és miért szedjék? Nézd meg! ...
Számtalanszor kapjuk meg kérdésben, facebook kommentben, hogy milyen egyszerű, mégis nagyszerű megoldás a nyers tojásból készült turmix. Persze nyilván némi kis...
A tartalom: Molnár Péter, Nagy Menő Péter olimpikon mutatja be nekünk a testvérsportág súlyemelést, Kathi Béci tanítványa, az ultrafanatikus Bohos Kornél, aki a...
Hogy nyárra strandformát tudjunk kialakítani, sajnos azt kell, hogy mondjuk bizony le kell mondani bizonyos “örömökről”. Meg kell szabadulni Pocak Bercitől, ha ...
Amikor vásárlás előtt állsz, gyakran merül fel a kérdés: fehérje vagy tömegnövelő kell neked igazából? Tömegnövelő vagy fehérje lesz hasznosabb számodra? Ebben ...
Ezúttal azt tárgyaljuk át, hogy milyen folyamatok mennek végbe az izomzatban az alvás során és mit tudsz tenni még éjszaka is azért, hogy megőrizd az izomtömege...
Van a Scitec Muscle Beach, amelyre a rendkívül eredeti, frappáns és hatásos “a nyár eseménye” szlogent sikerült kitalálni valakinek. Pedig már van sokkal jobb s...
Bodó Imi edzés és lövészet, Guldenfield 2008-ból, Nagy Hunor és Bohos Kornél, budakeszi lőtér és Bunny évbúcsúztató. ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-06-02
Udv! Kerdesem lenne, gaz ha egesznal proteint iszok, ha nem tudom maskep megoldani a feherje bevitelt? Napi 4-5 shake etkezesek utan/elott.

válasz
2017-06-03
Szia!

Nem világos, hogy ha étkezel akkor, hogy nem tudod megoldani a fehérje bevitelt.
De csak shake-el nem javaslom a fehérje bevitelt. Nem véletlen hívják ezeket táplálék kiegészítőnek.
Szilárd étkezéssel kellene fedezni legalább az 50-60%-át.
Kérdés
2017-05-31
Üdv! :) Milyen fehéjét válasszak ha zsírosodásra hajlamos vagyok, illetve a nap több szakaszában szeretnék inni mert hogy tápanyaggal nem mindig tudom bevinni a szukseges feherjet?

válasz
2018-02-05