Fehérje és szénhidrát együtt? A mítosz megdőlt!

2010-04-07 | 
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Sokat hallhattunk már az ételek kombinálásának különféle lehetőségeiről, mit mivel szabad, mit mivel tilos, stb. De vajon valóban érdemes-e ezzel ilyen szinten foglalkoznunk, van ennek gyakorlati haszna?

Van egy régi, de még mindig élő elmélet, miszerint egyes élelmiszerek kombinálása egy étkezésen belül egy sor kedvezőtlen dolgot okozhat - az emésztési problémáktól a fáradékonyságon keresztül a hízásig. Sokféle variációról olvashattunk már, de az egyik leggyakoribb az az, hogy a fehérjéket és a keményítőket ne fogyasszuk együtt.


Mint sok más, táplálkozással összefüggő hiedelem, ez is nagyon tudományosan hangzó magyarázatokkal van alátámasztva, mint pl: a keményítőknek lúgos környezetre van szükségük az emésztődéshez, a fehérjéknek pedig savasra, így ha együtt fogyasztjuk őket, akkor az emésztőrendszer a kétfajta kémhatást nem tudja egyszerre biztosítani, hiszen ezek egymás ellen dolgoznak. Így az ételek"megrekednek" az emésztőrendszerben, ahol a szénhidrátok fermentálodnak, a fehérjék pedig rohadni kezdenek".

Amikor ez az elmélet először napvilágra került a 19. században, még nem tudták, hogyan is működik az emberi emésztőrendszer. Napjainkban azonban már elég jól ismerjük az emésztőrendszer működését ahhoz, hogy kimondjuk, ez az elgondolás teljesen rossz. Ezért nehéz megérteni, hogy ezek az elméletek miért képesek tartani magukat a mai napig. Ami pedig még rosszabb, hogy egyes emberek még mindig kiadnak olyan könyveket, melyek ezeken alapulnak.

Az autómosó

Az emésztőrendszerünk olyan, mint egy autómosó. Ahogy keresztülmész rajta, különböző anyagokkal mossák végig a kocsid különféle részeit. Azonban az egész kocsi végigmegy az egész mosón ettől függetlenül. Ehhez hasonlóan, bármit is eszel, az az egész emésztőrendszeren keresztülhalad, függetlenül attól, hogy miket kombinálsz össze egy étkezésen belül.

Először is, a rágás és nyelés után az étel a gyomorba kerül. Itt az étel kap egy savas "fürdőt", ami többféle célt szolgál. Először is, megöli a sav a baktériumokat, és más patogéneket, melyek amúgy megbetegíthetnének minket. Másodszor, a fehérjék itt kezdenek el lebomlani, így készíti elő a szervezet őket a következő szakaszra.

És itt van az első hiba az ételek kombinálásának teóriájában. Ahogyan azt Dr. Martin Rehfuss olyan briliánsan megfogalmazta 1934-es kiadványában, “A tény, melyet a szénhidrát-lúgosság teória szószólói hajlamosak elfelejteni az, hogy nincs olyan szénhidrát, mely a gyomor savas környezetével való érintkezés előtt megemésztődne".

A következő állomás a vékonybél. Itt a gyomorsavat semlegesítik a gyomornedvek, és egy sor enzim kezd el dolgozni (legtöbbjük savas környezetben nem működik túl hatékonyan). Egyes enzimek a fehérjéket, mások a szánhidrátokat, megint mások a zsírokat emésztik meg. De az összes enzim egyszerre termelődik, mindegy, milyen ételt is eszünk épp.

Nem csupán arról van szó, hogy az emésztőrendszer képes arra, hogy egyszerre eméssze meg a fehérjéket és szánhidrátokat, hanem arról, hogy ez a "gyári alapbeállítás". De ha belegondolsz, rá is jössz, mennyire nem logikus azt hinni, hogy szervezetünk úgy lett megalkotva, hogy a fehérjéket külön eméssze meg a szénhidrátoktól.

A legtöbb keményítő fehérjét is tartalmaz, és fordítva

Napokat eltölthetnénk arról vitázva, hogy az emberi szervezet a gabonaféléket vagy az állati fehérjéket emészti-e jobban, de abban gondolom mindenki egyetért, hogy csecsemőként az anyatej a legmegfelelőbb tápanyag. Az anyatej pedig tartalmaz fehérjét és szénhidrátot is. "egyik nő sem úgy születik, hogy az egyik melléből fehérje, a másikból szénhidrát jön" - fogalmazta meg Glenn Caldwell a "The Sceptic" egyik cikkében. Elég látványos példa.

Valójában a legtöbb étel, amit keményítőforrásként fogyasztunk, tartalmaz fehérjét is. A spagetti például 14%-os fehérjetartalmú. A rizs és a burgonya 8%-ban, a fehér kenyér pedig 16%-ban tartalmaz fehérjét.

Másrészről pedig a hüvelyesek, a babfélék, melyeket a világ sok részén fehérjeforrásként fogyasztanak, nagyjából fehérjetartalmuknak megfelelő mennyiségű szénhidrátot is tartalmaznak. Az ételek kombinálásának szószólói rosszul lesznek a steak és a burgonya párosításának gondolatától, de egy tál bablevessel semmi problémájuk nincsen. Pedig a két étel közel ugyanabban az arányban tartalmazza a fehérjéket és a szénhidrátokat.

Azonban mindezek ellenére mégis, van aki jobban érzi magát, ha betartja ezeket a szabályokat, és talán van is rá magyarázat:

Egy kevésbé hangoztatott előny

Az ételek tudatos kombinálásának van egy kevésbé reklámozott előnye: ilyen módon gyakran kevesebbet eszik az ember, mintha együtt fogyasztaná a tápanyagokat. Egy tipikus éttermi étel tartalmaz fehérjét, keményítőt és zöldségeket. Ha követed a szabályokat, ezek egy része a tányérodon marad. Még ha magadnak is főzöl, a kutatások kimutatták, hogy ha az étkezés kevesebb összetevőből áll, akkor abból hajlamosabbak vagyunk kevesebbet is enni.

Ha nem esszük degeszre magunkat, az kétségkívül javítja az emésztést, csökkenti a fáradtságot, és elősegíti a súlyvesztést (akinek ez a célja - a szerk). De hasonló eredményre jutunk, ha egyszerűen csökkentjük az elfogyasztott étel mennyiségét.

Persze ha számodra a szabályok betartása eredményes, akkor bátran folytasd. De jó, ha tudod, hogy nincs fiziológiai vagy biokémiai indok arra, hogy ne egyél együtt fehérjéket és szánhidrátokat.

Van még egy oka annak, miért jobb együtt fogyasztani a fehérjéket és szénhidrátokat - ez ugyanis csökkenti az inzulinszint hirtelen megemelkedését, amit a szénhidrátok önmagukban történő fogyasztása okozna, ez pedig kiemelkedő fontosságú a testsúly kontrollálásában.


Kapcsolódó cikkek
Többnyire azok, akik az izomtömegüket növelni szeretnék, olyan testépítő ételekre alapoznak, mint a milyen a hús, ami az egyik legjobb fehérjeforrás. A marha, ...
Sokan kérdezik, mitől működik egy testsúlycsökkentő, diétás étrend és edzésrendszer. A rövid válasz erre az, hogy akkor működik, ha az adott személy következete...
Bár sokan csupán ürügynek használják, mégsem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy a testi genetikának, a különféle adottságainknak mennyire sok köze van ahh...
Mindannyian szeretjük a kényelmet. Meg a "bűnözést" is. Remek gyógyszer! Rossz a hangulatod, de ha eszel egy kis bűnös kaját, rögtön jobban leszel. Varázslatos,...
Az ember fő táplálkozási motivációja az ízek hajhászása lett, korántsem az, hogy az élethez alapvetően szükséges tápanyagokat a szervezetébe juttassa. Hogyan le...
Vajon mennyire figyeljük a megvásárolt ételek címkéjét? Van egy anyag, amire érdemes odafigyelni; ez a magas fruktóztartalmú kukorica szirup (high fructose corn...
KORTIZOL, A KATABOLIKUS HORMON Mostanra már talán tudod, hogy a kortizol, a katabolikus, izombontó hormon rossz hatással van nehezen felépített fizikumodra. Ta...
A teljes értékű étrend és egyes táplálékkiegészítők kombinálása a legjobb dolog, amit egy felelős szülő tehet, és a jelek szerint ez segít kiküszöbölni a különf...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-06-26
"...nincs olyan szénhidrát, mely a gyomor savas környezetével való érintkezés előtt megemésztődne."
Igazság szerint van. A nyálban lévő amiláz enzim már a szájüregben elkezdi lebontani a keményítőt egyszerűbb cukrokra.
hu.wikipedia.org/wiki/Amil%C3%A1z

válasz
2019-06-28
Jogos, de még szerencse, hogy senki sem szokott natúr keményítőt enni :DDD
Kérdés
2017-09-20
Hosszú távon se üti ki a kettő egymást? pl. tömegnövelésnél extra szénhidrat bevitelnél normal adag fehérjével?(mintha olvastam volna egy cikket errol nálatok de nem talalom). Koszi előre!

válasz
2017-09-25
Szia!

Nem ütik egymást semmiképp :)