Fehérje és aminosav alapvető tudnivalók

 / 4.3
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A saját szöveteidben, a teljes értékű ételekben és a kiegészítőkben található fehérjék mind-mind aminosavakból állnak. Tehát az izomzatod is. Az aminosavak sok fontos feladatot látnak el a szervezetben, így ha fejődni is szeretnél és az izomépítéshez szükséges aminosavakat is biztosítani szeretnéd a szervezeted számára, akkor egyértelmű, hogy többet kell bevinni, mint amit az átlagos étrend tartalmaz.


Az aminosavak funkciói a szervezetben

Edzés szempontjából kifejezetten szükségesek a regeneráció, a növekedés és az izomszövet fejlődése szempontjából. Az aminosavak a fehérje építőkövei de még jóval többet is jelentenek. A fehérjék és enzimek termelődésének szerves részét képezik. Hozzájárulnak olyan kémiai anyagok létrejöttéhez, amelyek hozzájárulnak az agyi funkciók fokozásához. Szerepet játszanak például a zsírszállításban (karnitin is egy aminósav), vagy más molekulák szintetizálásában (a triptofán a szerotonin előanyaga).

A természetben több, mint száz aminosav létezik. Ezekből 20 aminosav tartozik a sztenderd aminosavak közé, amelyek között vannak esszenciális és nem esszenciális aminosavak.

Esszenciális aminosavak

amelyeket a szervezet nem tud előállítani ezért úgy kell táplálék útján biztosítani:

hisztidin

izoleucin

leucin

valin

lizin

metionin

fenilalanin

treonin

triptofán

 

Nem esszenciális aminosavak

Amelyeket a szervezet elő tud állítani, de ha fejlődni, növekedni akarsz, érdemes külön biztosítani a szervezet számára

alanin

arginin

aszparagin

cisztein

glutaminsav

glutamin

glicin

prolin

szerin

tirozin

A BCAA-k fontossága

A BCAA három aminosavból áll, ezek a leucin, izoleucin és valin. Esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, viszont a test fehérjetartalmát 35-40%-ban alkotják, valamint a vázizom 15%-át teszik ki. A tejtermékek által biztosított fehérje 20%-ban BCAA-ból áll. A BCAA anyagcseréje az izmokban zajlik, mintsem a májban és diéta idején különösen fontos az alkalmazása az izombontás elkerülése érdekében. Ráadásul segíti olyan más aminosavak létrejöttét, mint amilyen a glutamin.

A BCAA fontos feltétele az izomnövekedésnek és a fáradtság leküzdésében is fontos a szerepe. Nagy intenzitású edzéseknél és állóképességi sportágaknál is javasolt a fogyasztása az izomlebontás elkerülése érdekében.

Nem sztenderd aminosavak

A 20 alapvető aminosav mellett rengeteg más aminosav is létezik, amelyek többnyire az alapvető aminosavak módosított változatai (pl a dopamin tirozin szintetizálásából keletkezik). Ezeknek számos fontos funkciója van a szervezetben (pl a GABA és a dopamin neurotranszmitterek, vagyis ingerületátvivő anyagok).

A fehérjék szerepe a sportban

  1. Izomépítés

A fehérje az a tápanyag, amely közvetlenül felelős az izomépítésért. Az izomépítéshez feltétlenül szükséges, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre a megfelelő időpontban.

  1. Anabolikus állapot fenntartása

A folyamatos, minőségi aminósav ellátás, ami azt jelenti, hogy minden étkezésünk tartalmaz fehérjét, alapvető fontosságú az izomépítéshez. Így tudjuk ugyanis fenntartani az anabolikus vagyis építő állapotot. Ha ezt nem biztosítjuk, a szervezet katabozációba vagyis leépítésbe kezd.

  1. Fokozza a növekedési hormon (HGH) és az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét

A növekedési hormon egy fehérje hormon, amely 190 aminosavból áll és számos komplex fiziológiai folyamat része, mint amilyen a növekedés és anyagcsere. Az IGF-1 kulcsfontosságú szereplő az izomnövekedésben, amely arra ösztönzi az izomsejteket, hogy vegyenek fel aminosavakat és fokozzák a protein szintézist.

  1. fokozott zsírmobilizáció

A fehérje fogyasztás növeli a glukagon nevű hormon koncentrációját, amely nagyobb zsírmobiliizációhoz vezet, mert aktivizálja a zsírraktározásért felelős enzimeket. Ezen enzimek alacsonyabb szintje nagyobb zsírraktározást és elhízást eredményez.

Shop.Builder Team


 


 


Kapcsolódó cikkek
A fehérjeszükséglet biztosítása, a napi fehérjebevitel optimális mértékének meghatározása kulcsfontosságú minden sportoló életében. A napi fehérjeszükséglet utá...
A fehérje gyakorlatilag az izomzatunk építőköve. A fehérjét a szervezet aminosavakra bontja, - ezek a legkisebb egységei - és ilyen formában használja fel. Term...
A rendszeres olvasók már tudják, hogy a kreatin optimális felszívódásához szükség van az inzulinra, az inzulinszint feltornászására pedig gyors szénhidrátokat s...
Több egymásnak ellentmondó tanulmány jelent már meg arról, hogy a fehérje bevitel megemelése okozhat-e pattanásosodást? Van, aki azt állítja, hogy igen, van, ak...
_Folyamatosan érkeznek a kutatások a jelenleg legizgalmasabb hatóanyagról, a béta-alaninról. És a hírek szuperek, amelyekről Dr. Jeffrey Stout számol be! _ Az...
A tápkieg ipar ezerszám ontja a termékeket, még azonos gyártó is állandóan piacra dob újakat. (A Scitec Nutrition több mint 250 féle terméket gyárt.) Nyilván ne...
Rákosiné Szentgyörgyvári Zsuzsa, Balogh Anti, Drugs Bunny laboratóriumi protein vizsgálatokról ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-11-09
Sziasztok!
180 cm magas és 70 kg vagyok. Elsősorban szálkásítani szeretnék, de kevés tömeget is szeretnék felszedni. A cél, hogy 75 kg legyek. Ehhez fehérjét és aminosavat egyszerre szedhetek? Tömegnövelőt nem igazán akarok szedni. Mit tanácsolnátok? Köszi a választ előre is!

válasz
2018-02-05