Fahéjkivonat a cukorbetegség ellen - kutatási eredmények!

2010-09-02
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A kutatások alapján a fahéjkivonatok csökkenthetik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát

Egy, a U.S. Department of Agriculture (USDA) gyógyszerésze, Richard Anderson által vezetett kutatás azt sugallja, hogy a fahéj vízben oldott kivonatai, melyek antioxidatív összetevőket tartalmaznak, segíthetnek csökkenteni a cukorbetegséggel és szívbetegségekkel összefüggésbe hozható kockázati tényezőket.


A munka az alábbi intézmények együttműködése nyomán jött létre:A USDA Agricultural Research Service (ARS) által működtetett Human Nutrition Research Center (BHNRC); Integrity Nutraceuticals International of Spring Hill, és a Franciaországban található Joseph Fourier Egyetem. Anderson a BHNRC Táplálkozási, Genetikai és Immunológiai Laboratóriumában dolgozik. Az ARS a USDA első számú egyetemen belüli tudományos kutatóügynöksége.

Az Ohio-beli kutatás részvevőit Tim N. Ziegenfuss, a Center for Applied Health Sciences munkatársa toborozta és válogatta ki.

 

Huszonkét elhízott, rossz vércukor értékekkel rendelkező résztvevőt - akik az ún. prediabétesz állapotában voltak - vizsgáltak a 12 hetes kutatás során. A prediabétesz akkor jelentkezik, amikor a sejtek a normálisnál magasabb inzulinszintre is rezisztensek. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely a vércukorszintet hivatott csökkenteni).

A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportra, és placebót, vagy 250mg szárított, vízoldékony fahéjkivonatot kaptak napi két alkalommal, az eddig megszokott étrendjük mellett. A vérvizsgálatokat reggel éhgyomorra végezték a kutatás kezdetén, a hatodik héten, valamint 12 hét elteltével, így mérve a vércukor és antioxidáns szintet.

Anderson jelentése szerint a kutatás demonstrálta, hogy a vízben oldható fahéjkivonat az antioxidánsok számát 13-23%-al növelte, valamint ezzel összefüggésbe hozható volt az éhgyomri vércukorszint csökkenése is.

További kutatásokra lenne szükség, hogy kiderüljön, hogy ez a kisebb kutatás alátámasztja-e azt az elképzelést, miszerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek csökkenthetik az oxidatív stressz mértékét és a vércukorszintet a fahéjkivonatok fogyasztásával, mely egyébként egy biztonságos és tudományosan alátámasztott módja lenne ennek. Az ARS munkatársai szerint amíg ez nem történik meg, addig ezeknek a kockázati tényezőknek a mérséklésére a testsúly csökkentése marad az elsődleges módszer.

ScienceDaily (Aug. 30, 2010)


Kapcsolódó cikkek
Az arginin aminosavból a szervezetben NO képződik, ami egyértelmű magyarázata annak, hogy miért ez a fő alkotóeleme a legtöbb NO fokozó terméknek. A tudomány az...
Vajon ismered a tested? Tudod, hogy mit miért csinál? Mire van szüksége az optimális működéshez és miért? Testtudat gyorstalpaló fehérjékről, nőknek! Katt!...
Arra gondoltunk, hogy javaslunk pár alternatívát nektek, arra az esetre, ha unjátok már a csirkemellet, pulykát, marhát, halat. Mindenki életében eljön a pont a...
A ginseng és a ginkgo biloba felhasználási lehetőségei szerteágazóak. Mentális frissítőként, de akár fizikai teljesítmény javítására is alkalmasak. A Ginkgo bil...
Sokan kérdezik, mitől működik egy testsúlycsökkentő, diétás étrend és edzésrendszer. A rövid válasz erre az, hogy akkor működik, ha az adott személy következete...
A rendszeres olvasók már tudják, hogy a kreatin optimális felszívódásához szükség van az inzulinra, az inzulinszint feltornászására pedig gyors szénhidrátokat s...
HÚZÓDZKODÁS ERŐKERETEN A húzódzkodás az egyik legjobb gyakorlat a széles, látványos hátizom fejlesztéséhez, azonban ha nem tudsz elég ismétlést végrehajtani be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!