Fahéjkivonat a cukorbetegség ellen - kutatási eredmények!

2010-09-02
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A kutatások alapján a fahéjkivonatok csökkenthetik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát

Egy, a U.S. Department of Agriculture (USDA) gyógyszerésze, Richard Anderson által vezetett kutatás azt sugallja, hogy a fahéj vízben oldott kivonatai, melyek antioxidatív összetevőket tartalmaznak, segíthetnek csökkenteni a cukorbetegséggel és szívbetegségekkel összefüggésbe hozható kockázati tényezőket.


A munka az alábbi intézmények együttműködése nyomán jött létre:A USDA Agricultural Research Service (ARS) által működtetett Human Nutrition Research Center (BHNRC); Integrity Nutraceuticals International of Spring Hill, és a Franciaországban található Joseph Fourier Egyetem. Anderson a BHNRC Táplálkozási, Genetikai és Immunológiai Laboratóriumában dolgozik. Az ARS a USDA első számú egyetemen belüli tudományos kutatóügynöksége.

Az Ohio-beli kutatás részvevőit Tim N. Ziegenfuss, a Center for Applied Health Sciences munkatársa toborozta és válogatta ki.

 

Huszonkét elhízott, rossz vércukor értékekkel rendelkező résztvevőt - akik az ún. prediabétesz állapotában voltak - vizsgáltak a 12 hetes kutatás során. A prediabétesz akkor jelentkezik, amikor a sejtek a normálisnál magasabb inzulinszintre is rezisztensek. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely a vércukorszintet hivatott csökkenteni).

A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportra, és placebót, vagy 250mg szárított, vízoldékony fahéjkivonatot kaptak napi két alkalommal, az eddig megszokott étrendjük mellett. A vérvizsgálatokat reggel éhgyomorra végezték a kutatás kezdetén, a hatodik héten, valamint 12 hét elteltével, így mérve a vércukor és antioxidáns szintet.

Anderson jelentése szerint a kutatás demonstrálta, hogy a vízben oldható fahéjkivonat az antioxidánsok számát 13-23%-al növelte, valamint ezzel összefüggésbe hozható volt az éhgyomri vércukorszint csökkenése is.

További kutatásokra lenne szükség, hogy kiderüljön, hogy ez a kisebb kutatás alátámasztja-e azt az elképzelést, miszerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek csökkenthetik az oxidatív stressz mértékét és a vércukorszintet a fahéjkivonatok fogyasztásával, mely egyébként egy biztonságos és tudományosan alátámasztott módja lenne ennek. Az ARS munkatársai szerint amíg ez nem történik meg, addig ezeknek a kockázati tényezőknek a mérséklésére a testsúly csökkentése marad az elsődleges módszer.

ScienceDaily (Aug. 30, 2010)


Kapcsolódó cikkek
Több egymásnak ellentmondó tanulmány jelent már meg arról, hogy a fehérje bevitel megemelése okozhat-e pattanásosodást? Van, aki azt állítja, hogy igen, van, ak...
1. Folyamatosság. Sose hagyj ki túl nagy szünetet (2-3 napnál hosszabb időt) az edzések között, hacsak nem vagy sérült, vagy nem kifejezetten ezt javasolta az ...
A gyömbérgyökér évszázadok óta használatos népi gyógyszer olyan megbetegedések esetén, mint a megfázások, vagy gyomorpanaszok. Mára azonban a Georgia Egyetem tu...
Túlzott fogyasztása káros, mert növeli a koleszterinszintet és szűkíti az artériák falát. Emiatt több országban is korlátozták a fogyasztását. MI A KÜLÖNBSÉG ...
ÉTKEZÉS | NUTRITION Az angol "nutrition" szónak nehéz megfelelő magyar fordítását találni. A "táplálkozástudomány" fedi talán a legjobban azt a széleskörű isme...
A gluténérzékenység napjainkban sajnos egyre több embert érint. Egy egyszerű, ám mégis lényeges kérdés: milyen lehet egy gluténmentes reggeli? Ha például valami...
Gyakran az első dolog, amit megtanulunk a táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatban az az, hogy mennyire fontosak edzés után. Főleg a fehérje. Sokunk életében az el...
A nap első étkezése kiemelkedő fontossággal bír. Az átlagember vagy teljesen elhanyagolja, vagy elintézi egy kávéval a dolgot. Sportolói körökben is gyakran pro...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!