Étkezés és táplálékkiegészítők crohn és más bélbetegségek mellett

 / 4.4
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A modern társadalom és urbanizált világ egyik nagy mumusát jelentik a civilizációs betegségek. Ide tartoznak a különböző autoimmun betegségek is, melyek közül a bélbetegségek az utóbbi időben szó szerint futótűzként terjednek a nyugati társadalmakban. Minden 4. ember küzd valamilyen életmódból eredő, de nem tisztázott kialakulással bíró emésztőrendszeri betegséggel. Sokuknál diagnosztizálnak IBD (gyulladásos bélbetegség) és IBS (gyulladásos bél szindróma) betegséget. Sok fiatal dacolva az állapotukkal sportol, nagyon helyesen, de sokaknál kérdéses a táplálékkiegészítés. Mit szabad, mit nem? Az alábbi írás nyújtson számukra segítséget és azoknak, akik ilyen betegségen szenvednek, de edzés nélkül is szeretnék az állapotukat jobbá tenni.


A betegségről

Az IBD két betegséget foglal magába, a Crohn-t és a colitis ulcerosa-t. A kettő hasonló, de mégis más. Amíg a colitisnél csak a vastagbél érintett, a Crohn-nál az egész emésztő rendszer. A tünetek között megtalálható a hasmenés, hasfájás, görcs, vérzés, láz, különböző kombinációkban. Nincs két ugyanolyan beteg, ez az egyik hátránya ezeknek a betegségeknek. Egy dologban közösek: valamiért az immunrendszer önmagát támadja, helyileg ez főként a belekre hat, hiszen az immunrendszered központja ott van. Ritkább esetekben és a Crohnnál fordul elő, hogy a betegség már a vékonybelen, illetve a gyomron is észre vehető (tükrözéssel... brrr), nekik már súlyosabb az állapotuk és szerencsére nem sokan jutnak el idáig.

Étkezés és táplálékkiegészítők crohn és más bélbetegségek mellett

Mit tehet egy bélbeteg az egészségéért?

Az orvos társadalom már 20 éve gondolkozik és vitázik, mik lehetnek ezeknek a betegségeknek a kiváltó okaik. A kört leszűkítették a pszichológiai stresszre, elégtelen étkezésre, különböző, más betegségek szövődményére. Sajnos az orvosok nem adnak elegendő tájékoztatást a helyes és megfelelő étkezésről, sok dietetikus pedig nem halad a korral, elavult paradigmákból merít, és ad tanácsot a betegeknek. Sok internetes fórum létezik, ahol folyik a betegek közti eszmecsere erről és csak kevés olyan dietetikus van, aki helyes útmutatást ad a betegeknek. Természetesen akinek nem inge, ne vegye magára.

Az étkezésről

Modern szemmel nézve, sok mindenben rossz a táplálkozásunk. Sok olyan ételt fogyaszt az átlag ember, amely allergén lehet. A gabona lehet az első számú étel, amit érdemes tüzetesebben megvizsgálni. A cöliákia (lisztérzékenység) sokszor okozhat az IBD-hez hasonló tüneteket, sokszor ugyanolyan fekélyeket, ezért kérdéses lehet, hogy tényleg betegek vagy csak allergiások vagyunk? Bár könnyű azt mondani, hogy valaki ne egyen gabonát, de az egészségünk érdekében mégis érdemes tenni egy próbát. Mivel a gabonában a lektin az allergén (egy olyan vegyület, amelyet a növény azért termel, hogy az állatok és az embereken ne egyék meg vagy ha megeszik, akkor problémát okozzon), így egyet tehetünk, hogy megbizonyosodjunk biztosra az allergiánkról: elhagyjuk. Durván 20-30 nap alatt már érezhető a változás, ha ez okozza a problémánkat. Ennyit bőven ki lehet bírni gabona nélkül.

A másik probléma lehet (sok dietetikus és orvos javaslatával ellentétben) a nem megfelelő, kevés rostbevitel. Mi tartozik ide? Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek és magvak. Bélbetegként az utolsó kettőről nagy általánosságban le kell mondani, így arról nem beszélek. 

A rost nem más, mint a mikroflóra tápláléka

És mi a szerepe a rostnak? A rost nem más, mint a mikroflóra tápláléka. Ide tartozik az összes bélbaktérium! Ha alacsony a rostbevitel, a bélbaktériumok nem kapnak elegendő táplálékot és tudjuk mi lesz azzal, aki éhezik. Ezen az sem segít, ha probiotikumot szedünk, mert bár jó az a pár milliárd plusz bélbaci, de ha nem eteted, akkor meghalnak. Mit tehetünk a bélflóránk egészséges működéséért? Fogyasszunk pektin tartalmú tápanyagokat minden étkezéshez. A gyümölcsök nagyon jók (pl. alma) de ott van zöldségként a sárgarépa is. Ezek szerencsére még a bélbetegeknél sem okoznak amúgy problémát.

Ha sportolsz, milyen táplálékkiegészítőt fogyassz?

  • Az egyik legfontosabb kiegészítő a már említett probiotikum. Szedhető huzamosabb ideig is, de kúraszerűen is hatásos lehet, megfelelő táplálkozás mellett.
  • Az egyik legjobb immunrendszer támogató kiegészítő a glutamin. Bélbetegség esetén az l-glutamin forma előnyösebb. Remek tápanyag a fehérvérsejteknek (limfocitáknak), amely szintje bélbetegeknél alacsonyabb szokott lenni, főleg gyulladás alatt. Továbbá a Crohn betegség szövődményeként fellépő epebaj számára is jótékony. Természetesen az izomra kifejtett előnyös hatásairól már olvashattatok.
  • A harmadik legfontosabb kiegészítő az antioxidánsok, amelyek csökkentik az oxidatív stressz szintjét a szervezetben. Bélbetegség esetében ez hasonlóan fontos, mint a probiotikumok, hiszen egy hónapokig vagy akár évekig fennálló gyulladás következtében az oxidatív stressz szintje felszökik, amely más problémákat is okozhat. Fogyaszthatsz Q10-et, szelént, béta-karotint, C és E vitamint, de még a halolajat is ide sorolhatjuk a jó gyulladáscsökkentő képessége miatt.
  • BCAA-k fontossága sem elhanyagolható, mert ez a betegség általában hirtelen nagy fogyással kezdődik, illetve a gyulladás fellángolása első jele is lehet egy nagyobb súlyvesztés, amely nem válogat: izom, zsír, szénhidrát, mint megy a levesbe. Ha érezzük ennek bármilyen jelét vagy műtétre készülünk, esetleg abból lábadozunk, érdemes BCAA-t fogyasztani, napi több alkalommal, hogy az izmokból minél kevesebb épüljön le, még akkor is, ha nem vagyunk kigyúrva. Később, egy nagy súlyvesztés által nehezebb a regenerálódás megfelelő izomzat nélkül (és itt a mélyizmok is lényegesek).
  • Ha intenzíven sportolsz bélbetegként, még egy fontos kiegészítő lehet számodra az arginin, amely glutaminnal együtt segíthet a megfelelő izomépítésben, a betegség lefolyásába viszont nem szól bele (maximum a glutamin).

Opciós választás a tejsavó fehérje, mert bélbetegeknél a tej és tejtermékek tiltólistásak, de sok betegnek nem okoz problémát a fehérjék feldolgozottsága miatt a tejsavó. Kipróbálható sok gyártó terméke, egy tasakos kiszerelésben. Másik lehetőség a tojás és marhahús fehérje, utóbbiról a betegek körében nagyon jó a visszajelzés, de ügyelni kell arra, hogy a kreatinnal dúsított termékek, mint a Carnivor szintén okozhat problémát a kreatin miatt (a kreatin a gyulladt és sérült bélben nem szívódik fel rendesen és hasmenést okozhat). Természetesen ezt is ki kell próbálni.

Ha követed ezeket az ajánlásokat betegként, az első és legfontosabb tennivalód, hogy szólsz az orvosodnak és megbeszéled vele. Két kimenetele lehet: engedi, vagy nem, de nyilván az emberi dac és kíváncsiság hajt minket. Jómagam által mindez tesztelve lett (én is 15 éve ilyen beteg vagyok), problémát nem okozott semmi sem az itt felsoroltak közül (épp ellenkezőleg, de persze mindenki más).

Mindenképpen fokozott odafigyelés és napló vezetés mellett javaslom ezeket kipróbálni. A napló azért kell, hogy bármilyen pozitív vagy negatív változás visszavezethető legyen az orvosod számára is. Ki tudja, egyszer lehet, hogy meggyógyulsz valami által és így te is segíthetsz egy betegség kezelésének tökéletesítésében!

Mr. Brown

Források

1. Sayer Li: Opening Pandora's Bread Box: The Critical Role of Wheat Lectin in Human Disease
2. Jeff Leach: Are government recommendations for daily fibre intake too low? an evolutionary perspective. Published: October 18, 2010
3. H. Asakura, T. Kitahora: Antioxidants in Inflammatory Bowel Disease, Ulcerative Colitis, and Crohn DiseaseBioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease, 2013, Pages 37-53


Kapcsolódó cikkek
Először is, mit is takar a rezisztens keményítő elnevezés? Nos, a rezisztens keményítő definíció magában foglalja azon keményítőket, amelyek a humán vékonybelet...
Örök kérdés, hogy ha valaki rászánja magát diétára, akkor vajon miből menyit kell ennie, hogy meginduljon a hőn áhított fogyás. Erre keressük a választ ezúttal!...
Kapva kaptunk az alkalmon, amikor is az Alakinfó megkeresett minket azzal, hogy nem lenne-e kedvünk testkompozíció méréshez. A tapasztalatokért kattints!...
Molnár Peti ezúttal a kajáról oktat, érdemes megfogadni a tanácsait akkor is, ha diétázol! ...
Nemrég napvilágot látott egy kutatás, melyben azt állították, hogy a probiotikumok megóvták a gyermekeket az influenzától. A kutatás a joghurtok egészségre gya...
Sokan - különösen azok, akiknek diétára lenne szükségük az ideális testsúly eléréséhez - arról panaszkodnak, hogy nincs kellő önfegyelmük a diéta és az edzéspro...
Hát igen, a tejsavófehérje edzés előtti fogyasztása még csak-csak érthető lehet mindenki számára, na de a szójáé? Nem káros az a férfiak számára? ...
Nemrég született egy cikkünk, amivel lélekben felkészítettünk titeket arra, hogy ha diétába fogtok, akkor bizony elérkezik az a pont, amikor a tested megálljt p...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!