Eritritol (eritrit)

 / 4.4
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz
  • Ésszerű mennyiségben teljesen ártalmatlan, és mellékhatásoktól mentes édesítőszer
  • Glikémiás indexe 0, így cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető


Mi az eritritol?

Az eritritol ((2R,3S)-bután-1,2,3,4-tetraol) egy ún. cukoralkohol, melyet John Stenhouse brit kémikus fedezett fel 1848-ban. Az Európai Unióban 2003-ban hagyták jóvá élelmiszeripari célú felhasználását, nemzetközi kódja E-968.

Az eritritol forrásai

Természetes formában egyes gyümölcsökben és erjesztett élelmiszerekben található meg.

Felhasználása

A cukoralkoholok előnye leginkább abban rejlik, hogy mint "redukált szénhidrátok", a bélrendszerből csak részlegesen képesek felszívódni, ezért sokkal kevesebb energiát szolgáltatnak, mint a hagyományos cukrok.

Az eritritolt mesterségesen egy élesztőbaktérium, a Moniliella pollinins segítségével állítják elő erjesztés útján. Az eritritol kalóriaértéke 0.2 kcal grammonként, ami 95%-kal kevesebb, mint a cukoré. Elfogyasztását követően nagyjából 90%-a lebomlik a gyomorban, és csak közel 10%-a jut el a belekbe. Ennek igen kis hányada kerül csak a véráramba, a fennmaradó mennyiség a vizelettel együtt távozik a szervezetből. Bár a legnagyobb része a gyomorban bomlik le, mégsem rendelkezik hashajtó hatással, mint a xilit vagy a maltitol. Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén felkavarhatja a gyomrot, hányingert okozhat.

A cukorhoz hasonló módon használhatjuk fel, nem csak ízével, de állagával is hozzájárulhat egy desszert karakterisztikájához úgy, mint a cukor. Egyes állítások szerint akár 60%-kal is édesebb lehet a cukornál, a gyakorlat azonban sokszor mást mutat. Jellegzetes mentol szerű "hűtő-elillanó"-érzést kölcsönös a szájban, ezt a hatást sokszor más adalékanyagok, vagy a felhasználása során egyéb összetevők közömbösíthetik. Sütéshez, főzéshez egyaránt alkalmazható, önmagában azonban nem olvad meg, mint a cukor, éppen ezért kiszáríthatja a süteményeket.

Glikémiás indexe 0, így cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető, természetesen szem előtt tartva az egyén étrendi korlátozásait. A fogakat nem roncsolja, a szájüreg baktériumai nem képesek előemészteni úgy, mint a cukrot. Egyesek elképzelések szerint gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért használatos olyan élelmiszerekben is, melyeket candida diéta során javasolt fogyasztani, illetve kis mértékben növelheti az élelmiszerek eltarthatóságát is.

Esetleges mellékhatások

Nagyjából 50g feletti mennyiség elfogyasztásakor az említett hatásokon felül csalánkiütések jelentkezésével is számolhatunk. Ésszerű mennyiségek fogyasztása esetén azonban az eritritol teljesen ártalmatlan, és mellékhatásoktól mentes.


Kapcsolódó cikkek
Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület. Egy véletlen során fedezte fel a Németországban működő Hoechst ...
Az édesítőszerek használata immár több évtizedre nyúlik vissza. A tudottan egészségkárosító cukor helyett újabb és újabb alternatívákat igyekeznek találni a kut...
Mi a szacharin? A szacharin volt az első mesterségesen előállított édesítőszer, 1879-ben fedezték fel. Hozzávetőlegesen 300-500-szor édesebb a cukornál....
A cikksorozat előző részeiben kiveséztük a kalóriaértéket képviselő cukorféléket és cukorhelyelyettesítőket, a mesterséges édesítőszereket és a polialkoholokat....
Mi a szukralóz? A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki (a londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói). Az édesí...
Az aszpartám egy nem szacharid típusú, mesterséges édesítőszer. Az aszpartám egy egyszerű vegyület, amely a béltraktusban a következő összetevőkre bomlik: aszpa...
Mi az amit szdésével elérhetsz? * Természetes édesítőszer, mely kalóriamentes! * Nincsenek káros mellékhatások, a mesterséges édesítők kivlthatók vele ...
A kalóriaértéket képviselő édesítő anyagok után következnek a mesterséges édesítőszerek. Miből állnak ezek és hol alkalmazzák a gyártók a mesterséges édesítősze...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-01-12
Sziasztok!ketogén diétán vagyok max30g szh. Nagyon brutális pékáru és édesség fogyasztás után tértem át 1hete rá. Még hiányzik az édesség, nézegetem a recepteket. Pl ha ezt rakom sütibe, írtátok,hogy 10%jut a belekbe és kis része a véráramba. Akkor mivel számoljak? Baromi gyorsan összejön 30g ilyen 2-3grammokbol,jo lenne tudni,hogy ha elkészítek valamit amibe mondjuk 100g kell,abból a tényleges felszívódás a keto miatt mennyi? Édesség hiány pótlására pl jo a túró eritrittel(tudom fehérjére figyelni) vagy 99%csoki amibe jo sok zsír van, felolvaszt,hozzá eritrit,és napi 1-2kis kocka nekem mar életmentő lenne:) keserűen borzalmas ize van. Használhatok ezek így? Köszönöm!

válasz
2019-01-22
Szia!

Utánanélztem ennek picit. Teljesen normális, hogy a diétád elején kívánod az édességeket, de egy idő után, ha eleget ketóztál, már nem fogod :) Amíg eljutsz idáig, addig lehet picit csalni, az eritrit jó ötlet, mert nullához közeli a glikémiás indexe. Jó eséllyel nem fog kidobni a ketózisból. De nem minden nap fogyaszd, és törekedj arra, hogy az édességeket teljesen kiiktasd az étrendedből, ugyanis minél többet fogyasztasz belőlük, az agyad annál jobban fogja kívánni őket.
Kérdés
2018-03-24
Ha jól értem, akkor az eritritet nem kell beleszámolni diétában a szénhidrátba? Némi utána olvasás után azt találtam, hogy változatlanul távozik a szervezetből (ezért is a 0 GI), amiből nekem az jön le, hogy nem szükséges számolni. Szerintetek?

válasz
2018-03-29
Szia!

Ha nagyon szigorú vagy, beleszámolhatod, de amúgy felesleges.