Érdemes edzőkesztyűt használni?

2018-06-18 | 
 / 4.2
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Vajon vannak olyan helyzetek a teremben, amikor érdemes "kesztyűs kézzel bánni" a súlyzókkal? Milyen edzőkesztyűt érdemes venni? Adunk pár hasznos tippet.


Az edzőkesztyű magasan a világ leggyakrabban a teremben felejtett kelléke, de ennél azért jobb sorsra született. Nem csak ebben világelső: a legmegosztóbb dolog is egyben. A terembe járók közösségének 50%-a felesleges, lányos kiegészítőnek tartja, ezért egyszer sem (na jó, talán az elején) próbálta ki, míg a többiek el sem tudják nélküle képzelni a vasak nyomorgatását.

Oké, talán ott van egy kallódó 1%, amibe lehet, hogy Te, a cikk olvasója is beletartozol: ők azok, akik még nem döntötték el, hogy kell-e ekik kesztyű az edzéshez, vagy sem.

A kesztyű szerepe az edzőteremben

Mivel én azok közé tartozom, akik még a lábedzésnek is edzőkesztyűben (nem vicc!) látnak neki, ezért én a kesztyűviselés mellett szoktam lobbizni. Az első és legfontosabb, hogy jól képen kell röhögni azokat, akik szerint gáz, netán lányos edzőkesztyűt hordani. Bár a testépítés elég mazochista sport, hiszen folyton kínozzuk magunkat – az edzéssel és az étrendbeli megszorításokkal egyaránt –, nem kell ezt még tovább tetézni.

Értem ezalatt, hogy a kesztyű sokkal kényelmesebbé tudja varázsolni az edzéseket. Ha már lejársz a terembe izzadni heti 3-5 alkalommal, szétrombolod az izmokat, egész héten izomlázad van (jó esetben), emiatt alig van szabadidőd a munka/suli mellett, akkor igazán megengedhetsz magadnak egy kis luxust. Persze tudom, semmivel sem tudom meggyőzni azt a bizonyos másik 50%-ot, de ha már kedvet tudok csinálni annak az 1%-nak, már megérte megírni ezt a cikket.

Az, hogy a kesztyűvel kényelmesebb az edzés, nem azt jelenti, hogy könnyebb lesz. Sőt. A kesztyű ugyanis teljesítménynövelő hatású. Biztos megesett már veled is, hogy egy hátedzésen felhúzásnál a legjobban nem a hátad, hanem a kezed fájt. Vannak olyan rudak, amelyek már két tízes tárcsa jelenlétében is ki tudják nyírni a tenyeredet, de 100 kg-nál már szinte mindegy, milyen rúdról van szó, kellemetlen lesz tartani.

Ha pedig a fájdalommal van elfoglalva, az hátráltathatja az edzésedet. Egy jó kesztyű legalább mérsékelni, legfeljebb megszüntetni tudja ezt a fájdalmat. Hogy mi az eredmény? Nagyobb súllyal tudsz dolgozni. És ezt ne keverjük össze a hevederekkel, amik ki tudják kapcsolni a bicepszet a hátazásnál. Egy kesztyű ilyet nem tud, ezért nyomatékosítom: csak kellemesebbé teszi az edzéseket, nem könnyíti meg azokat.

A tenyér persze meg tud erősödni, hozzá tud szokni a nyíráshoz, de ez egy újabb problémát vet fel. Ez pedig a bőrkeményedés. Amit nemcsak a barátnőd (feleséged, szeretőd, barátod) utál, de neked is kellemetlen. Még akkor is, ha ettől érzed magad férfinak. Minél kérgesebb a tenyered, annál kevésbé zavarnak majd a súlyok, ez igaz, de miért kell erre hagyatkozni, amikor van egy sokkal kényelmesebb megoldás is? Nem kell válaszolni, költői kérdés volt.

Természetesen a bőrkeményedés sem nyújt 100%-os biztonságot, hiszen akkor az erőemelők keze sem vérezne a nagy súlytól. De vérzik:

Biztos felkaptad rajta a fejed, és érdekel már, miért szoktam lábedzésnél is kesztyűt hordani. A magyarázat a következő pontban van.

Higiénia

Egy 2017-es amerikai kutatásból kiderült, hogy az edzőteremben a kézisúlyzók, rudak, tárcsák, gépek és egyéb felszerelések csak úgy hemzsegnek a baktériumoktól. Állítólag egy közvécé ülőkéje is tisztább ilyen szempontból, mint az edzőterem. Szóval most már lehet hogy megérted, miért hordok kesztyűt lábedzésnél IS. A kesztyű sajnos nem takarja be az egész kezedet, a jobb termekben pedig van kézfertőtlenítő is (nem dísznek van!), ezért akkor is érdemes kezet mosnod edzés után, ha kesztyű volt rajtad.

A higiénia ott kezdődik, hogy nem engeded, hogy beleizzadjon a kesztyűbe a kezed, főleg ebben a dögmelegben. Ha megveszed életed első kesztyűjét, ne feledd, hogy jó bizonyos időközönként levenni az edzésen, hogy szellőzzön picit a tenyered. Ebből a gondolatmenetből megint egy fontos pont bontakozik ki.

Melyik kesztyűt válasszam?

Bebújós? Bőr? Csuklószorítós? Vastag legyen, vagy vékony? Nos, mindegyiknek megvan a maga előnye. Az én kedvencem az a verzió, amelyik klasszikus értelemben nem is nevezhető kesztyűnek, mégis ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Ez pedig a grip pad. Ami azért jó, mert 0 erőfeszítésbe kerül le- és felvenni. Ami kifejezetten szuper dolog ebben a dögmelegben.

Szerencsére nem esik le a kezedről, de ha minőségi darabot választasz belőle, akkor ugyanolyan jól véd, mint a hagyományos kesztyűk. És tényleg elég könnyű a teremben felejteni őket – szóval miután megvetted, vigyázz rájuk!

pár 
 / 4.6
5%   1 990 Ft  
1 890 Ft

Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
A gyors, és egyszerű válasz az is lehetne erre, hogy akkor keress másik sportot. Mert tetszik, vagy sem, de azért a súlyzós edzés egyik saro...
Az alábbi cikkben megnézzük, hogy izomcsoportonként melyik az az egyetlen gyakorlat, amelyik a legalkalmasabb az adott izom tömegének növelé...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
A kábeles hátrahúzás egy rettentő alulértékelt gyakorlat, pedig olyat tud, amit nem sok másik: javítja a testtartásodat, fejleszti a fizikum...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Félve kezdek bele ebbe a cikkbe, mert az ösztönös edzés tipikusan olyan dolog, amit csak haladóbb szinten érdemes csinálni, és még ekkor is ...
Félni kell a 24 órás időszakos böjttől, vagy sem? Veszít izmot a test, ha egy napig nem kap táplálékot? Ehhez hasonló fontos és érdekes kérd...
Kezdő testépítőknél nagyon fontos, hogy fokozatosan, edzésről edzésre növeljék a terhelést. Ezt megtehetik az ismétlésszám, a súly, vagy pár...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!