Érdemes edzőkesztyűt használni?

 / 4.2
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Vajon vannak olyan helyzetek a teremben, amikor érdemes "kesztyűs kézzel bánni" a súlyzókkal? Milyen edzőkesztyűt érdemes venni? Adunk pár hasznos tippet.


Az edzőkesztyű magasan a világ leggyakrabban a teremben felejtett kelléke, de ennél azért jobb sorsra született. Nem csak ebben világelső: a legmegosztóbb dolog is egyben. A terembe járók közösségének 50%-a felesleges, lányos kiegészítőnek tartja, ezért egyszer sem (na jó, talán az elején) próbálta ki, míg a többiek el sem tudják nélküle képzelni a vasak nyomorgatását.

Oké, talán ott van egy kallódó 1%, amibe lehet, hogy Te, a cikk olvasója is beletartozol: ők azok, akik még nem döntötték el, hogy kell-e ekik kesztyű az edzéshez, vagy sem.

A kesztyű szerepe az edzőteremben

Mivel én azok közé tartozom, akik még a lábedzésnek is edzőkesztyűben (nem vicc!) látnak neki, ezért én a kesztyűviselés mellett szoktam lobbizni. Az első és legfontosabb, hogy jól képen kell röhögni azokat, akik szerint gáz, netán lányos edzőkesztyűt hordani. Bár a testépítés elég mazochista sport, hiszen folyton kínozzuk magunkat – az edzéssel és az étrendbeli megszorításokkal egyaránt –, nem kell ezt még tovább tetézni.

Értem ezalatt, hogy a kesztyű sokkal kényelmesebbé tudja varázsolni az edzéseket. Ha már lejársz a terembe izzadni heti 3-5 alkalommal, szétrombolod az izmokat, egész héten izomlázad van (jó esetben), emiatt alig van szabadidőd a munka/suli mellett, akkor igazán megengedhetsz magadnak egy kis luxust. Persze tudom, semmivel sem tudom meggyőzni azt a bizonyos másik 50%-ot, de ha már kedvet tudok csinálni annak az 1%-nak, már megérte megírni ezt a cikket.

Az, hogy a kesztyűvel kényelmesebb az edzés, nem azt jelenti, hogy könnyebb lesz. Sőt. A kesztyű ugyanis teljesítménynövelő hatású. Biztos megesett már veled is, hogy egy hátedzésen felhúzásnál a legjobban nem a hátad, hanem a kezed fájt. Vannak olyan rudak, amelyek már két tízes tárcsa jelenlétében is ki tudják nyírni a tenyeredet, de 100 kg-nál már szinte mindegy, milyen rúdról van szó, kellemetlen lesz tartani.

Ha pedig a fájdalommal van elfoglalva, az hátráltathatja az edzésedet. Egy jó kesztyű legalább mérsékelni, legfeljebb megszüntetni tudja ezt a fájdalmat. Hogy mi az eredmény? Nagyobb súllyal tudsz dolgozni. És ezt ne keverjük össze a hevederekkel, amik ki tudják kapcsolni a bicepszet a hátazásnál. Egy kesztyű ilyet nem tud, ezért nyomatékosítom: csak kellemesebbé teszi az edzéseket, nem könnyíti meg azokat.

A tenyér persze meg tud erősödni, hozzá tud szokni a nyíráshoz, de ez egy újabb problémát vet fel. Ez pedig a bőrkeményedés. Amit nemcsak a barátnőd (feleséged, szeretőd, barátod) utál, de neked is kellemetlen. Még akkor is, ha ettől érzed magad férfinak. Minél kérgesebb a tenyered, annál kevésbé zavarnak majd a súlyok, ez igaz, de miért kell erre hagyatkozni, amikor van egy sokkal kényelmesebb megoldás is? Nem kell válaszolni, költői kérdés volt.

Természetesen a bőrkeményedés sem nyújt 100%-os biztonságot, hiszen akkor az erőemelők keze sem vérezne a nagy súlytól. De vérzik:

Biztos felkaptad rajta a fejed, és érdekel már, miért szoktam lábedzésnél is kesztyűt hordani. A magyarázat a következő pontban van.

Higiénia

Egy 2017-es amerikai kutatásból kiderült, hogy az edzőteremben a kézisúlyzók, rudak, tárcsák, gépek és egyéb felszerelések csak úgy hemzsegnek a baktériumoktól. Állítólag egy közvécé ülőkéje is tisztább ilyen szempontból, mint az edzőterem. Szóval most már lehet hogy megérted, miért hordok kesztyűt lábedzésnél IS. A kesztyű sajnos nem takarja be az egész kezedet, a jobb termekben pedig van kézfertőtlenítő is (nem dísznek van!), ezért akkor is érdemes kezet mosnod edzés után, ha kesztyű volt rajtad.

A higiénia ott kezdődik, hogy nem engeded, hogy beleizzadjon a kesztyűbe a kezed, főleg ebben a dögmelegben. Ha megveszed életed első kesztyűjét, ne feledd, hogy jó bizonyos időközönként levenni az edzésen, hogy szellőzzön picit a tenyered. Ebből a gondolatmenetből megint egy fontos pont bontakozik ki.

Melyik kesztyűt válasszam?

Bebújós? Bőr? Csuklószorítós? Vastag legyen, vagy vékony? Nos, mindegyiknek megvan a maga előnye. Az én kedvencem az a verzió, amelyik klasszikus értelemben nem is nevezhető kesztyűnek, mégis ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Ez pedig a grip pad. Ami azért jó, mert 0 erőfeszítésbe kerül le- és felvenni. Ami kifejezetten szuper dolog ebben a dögmelegben.

Szerencsére nem esik le a kezedről, de ha minőségi darabot választasz belőle, akkor ugyanolyan jól véd, mint a hagyományos kesztyűk. És tényleg elég könnyű a teremben felejteni őket – szóval miután megvetted, vigyázz rájuk!

pár 
 / 4.6
 
1 990 Ft

Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
A légzésnek sokkal nagyobb szerepe van a hasazásnál, mint hinnéd. Ha rosszul veszed a levegőt hasazás közben, az ronthat a fizikumod kinézet...
A Shop.Builder részletes összefoglalója a Mr. Olympia 2019-ről, benne Brandon Curry, William Bonac, Hadi Choopan, Roelly Winklaar és még sok...
Kevésbé köztudott, hogy a Mr. Olympia nem csak a testépítésről szól. A sportolók nem csak a fizikumukat, hanem a testi erejüket is fitogtath...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Ha szigorúan veszed az étrendedet, pláne ha diétázol, akkor az olyan földi bűnök, mint chips, nachos, popcorn, és társai hamar tiltólistára ...
Miért olyan fontos a szálkásító étrend? Azért, mert SOHA nem fogsz leszálkásodni, ha nem táplálkozol a célodnak megfelelően. Megmutatjuk, ho...
Kezdő testépítőknél nagyon fontos, hogy fokozatosan, edzésről edzésre növeljék a terhelést. Ezt megtehetik az ismétlésszám, a súly, vagy pár...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!