Egy marhajó fehérjeforrás

 / 4.7
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Érzékeny vagy a laktózra? Allergiás vagy a tejfehérjére, vagy esetleg a tojásfehérjére? Felpuffadsz a szójától, és nehezen emészted? Nem maradsz megoldás nélkül. Extra fehérjére szüksége van az izmaidnak, méghozzá kiváló minőségben. Pakolj magadra egy kis masszát marhafehérjével, és legyél masszív, mint egy igazi bika!


Egy marhajó fehérjeforrás

Bátran kijelenthetjük, hogy a tejsavófehérje modernebb változatainak megjelenése óta talán a legjelentősebb újításnak tekinthető a marhafehérje megjelenése a táplálékkiegészítők piacán. Néhány éve a tejsavófehérje is óriási durranásnak számított, aztán a kevert fehérjék ígértek a fokozatos felszívódásukkal folyamatos aminosavellátást, újabban pedig azon kapjuk magunkat, hogy konkrétan egy csokis, vagy akár áfonyás ízű turmix formájában láthatjuk el az izmainkat a kulcsfontosságú aminosavakkal. Méghozzá nem is akármilyen forrásból: marhából. Amikor az ember a marhahúsra gondol, leginkább egy jó kis marhapörköltre, vagy egy jó szaftos steak-re asszociál. Ehhez képest szinte elkézelhetetlennek tűnt néhány évvel ezelőtt, hogy gyakorlatilag marha mint alapanyag (még ha ez nem is hangzik túl szépen) is szolgáltathatja egy ízletes (és egyébiránt édes) fehérjeturmix alapját. 
 
marhafehérje, carnivor, beef protein, marhaprotein
 

Miért jó a marhafehérje?

Sajnálatos módon egyre több ember szenved valamilyen fehérje, vagy fehérjetípus valamely alkotórészének intoleranciájában, a laktózérzékenység pedig már-már megszokott jelenség. Mindazonáltal kétségtelen, hogy sajnos évről évre növekvő tendenciát mutat a bizonyos tápanyagokra allergiás, vagy bizonyos tápanyagokat nem, vagy csak nehezen toleráló emberek száma. A tudomány azonban nem pihen: a piaci igényekhez igazodva szükségszerűvé vált egy olyan fehérjeforrással számolni, amely az emberi szervezet számára igen kedvező aminosavprofillal rendelkezik, és olyanok is probléma nélkül fogyaszthatják, akik érzékenyek a tejalapú fehérjékre, nem jól, vagy egyáltalán nem képesek megemészteni azokat. Esetleg ugyanilyen módon hadilábon állnak más forrásokkal is, így a tojásfehérjével, vagy akár a szójafehérjével is.
 

Ühüm. És mit keres egy steak a sékeremben?

marhafehérje, carnivor, beef protein, marhaproteinAzért nem ennyire egyszerű a dolog. Mielőtt egy fogyasztásra kész, ízesített termék kerül a kezünkbe, az alapanyag egy nagyon speciális feldolgozási eljáráson megy keresztül, hogy maximális tisztaságú fehérje formájában elégíthesse ki az igényeinket megfelelő élvezeti érték mellett. Mindenek előtt fontos eloszlatni néhány tévhitet: attól, hogy Kai Greene napi 3 kiló bélszínt eszik meg, "de ez már sok neki, ezért inkább marhafehérjéből készült turmixot iszik", még nem lesz olyan piszkosul izmos, mint amilyen most. Számoljunk két nagyon fontos ténnyel: egyrészt azzal, hogy ez rettentően jó marketingduma (na jó, annyira azért nem lett eltalálva), másrészt a marhafehérjéből álló készítmények közhidelemmel ellentétben nyilvánvalóan nem bélszínből készülnek. Gyakorlatilag megfizethetetlen lenne egy ilyen termék az átlagember számára, de ha nagy vonalakban ismerjük az előállítási procedúra mechanizmusát, akkor láthatjuk, hogy voltaképpen semmi jelentősége nincs ennek a hype-nak. Kétségtelen egyébként, hogy a bélszín a legtisztább és legnemesebb marhahús, azonban ez is tartalmaz (a szükségesnél kicsit több) koleszterint, és még néhány "tápanyagot", amire egyáltalán nem biztos, hogy szükségünk lenne.
 
Amikor egy gyártó marhából állít elő fehérjekészítményt, akkor egy hidrolizációs folyamat útján az alapanyag fehérjetartalmát tiszta aminosavakra bontják, ez egy szűrési folyamat is egyúttal. A végeredmény egy közel 95%-os tisztaságú fehérje, amely ekkor már mentes minden más ballaszttól, így a zsírszövetektől és egyéb haszontalan szöveti alkotórészektől is. Ezzel az eljárással tehát egy nagyon tiszta és könnyen emészthető fehérjét állítanak elő, amelyre továbbra is jellemzők a marhafehérje sajátosságai (aminosavprofilja). Ugyanakkor az alma mégis viszonylag messze esik a fájától: ez immár egy tiszta fehérjepor, ízét tekintve köze nincs a marhához, ízesíteni szükséges, és a szokásos adalékanyagokkal is el kell látni, hogy az élvezeti értéke megfelelő legyen, csak úgy, mint más fehérjefajták esetében, tehát végeredményben ennek a fehérjének már nem sok közve van a klasszikus értelemben vett marhahúshoz. Amikor egy gyártó úgy reklámozza a produktumát, hogy a marhahús természetes kreatintartalmát hangoztatja a saját termékére kivetítve, és a terméken is fel van tüntetve a kreatintartalom, az valójában egy kisebbfajta füllentés, hiszen a fehérje előállíása során hogyan is kerülhetne kreatin monohidrát formában a fehérjébe? Egyszerűen: ebben az esetben hozzáadott kreatin-monohidrátról van szó, nem a marhahús karakterisztikájának köszönhetően tartalmaznak az ilyen fehérjék kreatint.
2 kg 
 / 4.0
5%   11 990 Ft  
11 390 Ft
 

Előnyök

Összességében tehát egy, az izomépítés szempontjából kedvező aminosavprofillal számolhatunk egy ilyen termék fogyasztásakor úgy, hogy teljes egészében száműzzük a felesleges zsírt, és egyéb szükségtelen matériát. A marhafehérje főleg hidrolizátum formájában kerül a boltok polcaira. A hidrolizátumok a legtisztább és legkönnyebben emészthető fehérjeforrások, fogyasztásuk főként edzés után ideális, amikor a lehető leggyorsabban kell aminosavakat biztosítanunk a kifáradt izmainknak.
 

marhafehérje, carnivor, beef protein, marhaprotein

Különösen hasznos dolog ez, ha semmilyen más fehérjeforrás nem jöhet szóba, hiszen edzés után marhafehérjével gyorsan juthatunk aminosavakhoz ebben a kritikus időpontban. Aminosavprofil tekintetében a tojásfehérje koncentrátummal van közel azonos szinten, azonban sokkal könnyebben emészthető és gyorsabb a felszívódása. Ugyanakkor a legtöbb marhafehérje hidrolizátumról elmondható, hogy a viszonylag alacsony BCAA- és arginintartalmat hozzáadott aminosavakkal ellensúlyozzák a gyártók, így tehát sok esetben erősebbek a tojásfehérjnél; természetes formájukban azonban alulmaradnának a tojással szemben.
 
Fontos megjegyezni, hogy biológiai érték tekintetében továbbra is a tejalapú fehérjék, ezek közül is a tejsavófehérje a legjobb; a sorrendben viszont a következő a tojásfehérje és a marhafehérje, ez a két forrás nagyjából azonos biológiai értékű. Amennyiben viszont más forrásokat ki kell zárnunk akár laktózérzékenység, akár a tojásfehérjére való érzékenység miatt, akkor a legideálisabb választás egy marhafehérje.
 
 
Egyetek marhát, igyatok (marha)turmixot! :)
 
Jerk

Kapcsolódó cikkek
Kinek készül a Plant Protein? Lehet, hogy Neked is! ...
A kortizol felzabálja az izmokat, ezért az ellenségünk. Legalábbis alapvetően ezt gondoljuk. Nézzük, milyen célt is szolgál ez a hormon a szervezetünkben!...
Már hosszú ideje tudjuk, hogy a fehérjék építőelemei közül néhány önmagában alkalmazva is hasznunkra válhat, mert valamilyen speciális tulajdonsággal bír. Bőség...
Michl Gábor PhD orvos-biológus rovata Izmaink összehúzódásához, működéséhez alapvetően szükség van ATP molekulákra, amelyek az izomkontrakciók számára az ene...
A teljes értékű étrend és egyes táplálékkiegészítők kombinálása a legjobb dolog, amit egy felelős szülő tehet, és a jelek szerint ez segít kiküszöbölni a különf...
Sok tévedés él ezzel az egyszerű kis aminosavval kapcsolatosan az emberek fejében. Mivel energiaitalok és stimulálók gyakori összetevője, sokan pörgető hatásátó...
Tejsavófehérje koncentrátum, izolátum, hidrolizátum.. Mik is ezek? Illetve mi ez az új piros dobozos 100% Whey Protein Professional + ISO? ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!