Egy láb nem elég – még fekvenyomni is legyen kettő, ha lehet.

2016-06-26
 / 4.7
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Jó poén volt az „egy láb nem elég“ az egyik Monty Python jelenetben, de kevésbé vicces az életben, amikor neked kell eldöntened, hogy felállsz vagy nem, de annyira szó szerint, hogy a tét a lábad levágása.

Az egész kezdődhetne úgy is, mint a Twist Oliver: megszülettem, felcseperedtem, de ez senkit nem érdekel.

Az izgalmas rész egy balesettel kezdődik. Nem volt annyira kicsi, maradt némi nyoma a dolognak, de ez a baleset csak a kezdet, ami sok mindenre fényt derített.


Főképp egy mélyvénás trombózisra, meg egy genetikai mutációra. Ez utóbbi nem olyasmi menő szupererő, hogy mondjuk tárgyakat tudok mozgatni a gondolataimmal, hanem inkább véralvadásgátlót kell szedjek, mint nagyanyád.

Ez 18 évesen annyira nem vagány, meg inni se lehet mellette, így biztos mehet is a kukába a bogyó, felíratni is nyűg egy hülyegyereknek - szóval hamar vége lett a gyógyszer szedésének.

Eltelt pár év és nem is lett semmi gond, bár a lábam szép lassan sunyiban egyre jobban fájt.

Aztán jött a 2007-es széna téri bankrablás, ahol sikerül bekapni egy golyót. Jól érted, meglőttek, ettől kvázi el kellett menni orvoshoz. Hogy pontosan miért, az rejtély, de ez indította el a több éves szarlavinát.

A trombózis meg az elégtelen keringés tette a dolgát. Segített neki a mekis kaja meg a hurka-kolbász. Lett egy seb, apró és érdektelen, aztán 5 forintos méretűre nőtt. Majd nagyobb és nagyobb lett, míg el nem jutottunk oda, hogy az orvosok úgy ítélték, egyszerűbb lenne levágni. A probléma az, hogy nem a sebet, a lábamat!

A hosszú ideje nyitott seb annyi fertőzést is berántott már a szervezetembe, hogy a dolog bármikor életveszélyesre fordulhatott volna.

Valahol ez volt a mélypont.

Dagadtan, napi 10-15 fájdalomcsillapítóval, rothadó, levágásra ítélt lábbal felszívtam magam és elhatároztam, hogy nem adom se a lábam, se az életem. És soha többet nem alkuszom meg, felállok innen. Persze a feleségem nélkül sose ment volna, de ő kiállt mindenben mellettem.

Találtam épelméjű orvos csapatot és sikerült megmenteni a mostanra eléggé megnyomorodott végtagot.

Az utolsó műtét előtt már elhatároztam, hogy elkezdek edzeni, hiszem nekem is - mint minden férfinak - volt otthon egy kézi súlyzó készletem, amit persze sose használtam.

Itt volt az ideje használatba venni.

Lábadozva, az ágy szélén ülve, amit lehetett csinálni, csináltam.

Mivel tudtam, hogy fogalmam sincs mit is csinálok, elővettem gugli barátomat és a body.builderen a Sárga Kapszulában minden kérdésemre találtam választ.

Amikor sikerült eljutnom oda, hogy újra lett munkám és képes voltam elsétálni a teremig, le is mentem és megvettem a bérletem a Bodybuilder Gym-be.

Szerintem ez az a hely ami átadja az erősportok lényegét és adja azt az életérzést amit az ember vár, miután megnézte a Pumping Iront. Olyan terembe, olyan közegbe akarsz lemenni, ahova értő közösség jár és egy segítőkész csapat.

Saját elhatározással és sok edzéssel, de teljes szívvel hiszem, hogy a Gym hangulata és közege segítségével újra építettem magam az abszolút nulláról. Teljesen más céltudatos, határozott ember lettem.

Az edzés olyan tartást, kiállást és gerincet ad, amit elő kéne írni az embereknek.

Ez a sztori persze nem happy end, ez itt az élet: rokkant maradtam. De azzal, amit az edzés ad, ez nem zavar. Ez csak egy állapot innen is meg kell próbálni felállni.

Kares (aki szintén a BodyBuilder.Hu-ról ismerek) segít, hogy megtegyük, amit lehet a javulás érdekében. Szereti a kihívásokat - és ebben van.

A rokkantságban az a szép, hogy ha benne is ragadsz, találhatsz olyan jó dolgokat, mint a fekvenyomás. A Gym vezetője edzője, Faragó Peti rábeszélt, így most mozgássérült fekvenyomó versenyzőként tudom magam megmérettetni, rengeteg remek és hihetetlen erős ember között. Akiknek mind van egy hasonló sztorija és mind felálltak – sőt most még erősebbek, mint a balesetük előtt.

Szóval ha a úgy érzed, kicsit megtipor az élet, gondold inkább át még egyszer és nyafogás helyett tervezz és építsd fel magad megint. Ebben a legjobb eszközöd az a súlyzós edzés lesz.

Persze van akiből hiányzik a kitartás, és a fókusz. Ők a frusztrált tömeg, a dudálós köcsög a dugóban. Ők azonban sose viszik semmire – a te döntésed, közülük is lehetsz egy, de nem hiszem, hogy ezt akarod.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
Az izommemória közismert fogalom a sportolók körében. De mit is jelent ez pontosan? Valóban létezik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ....
Pár éve még a tejsavótól is féltették a szülők a gyermekeiket, mondván, hogy az doppingszer. Egy olyan világban, ahol a BCAA már olyan népsz...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Nem próbáltad még a ketogén diétát, de szeretnéd tudni, milyen? Akkor a legjobb helyen jársz, egy olvasónk megosztja veled a tapasztalatait....
Vajon az eredeti Tabata edzés mi volt? Mely gyakorlatokkal érhető el a legjobb aerob/anaerob fejlődés? Mi a A tabata edzés eredete és alapja...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!