Édesítőszerek

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Bevezető

Az édesítőszerek használata immár több évtizedre nyúlik vissza. A tudottan egészségkárosító cukor helyett újabb és újabb alternatívákat igyekeznek találni a kutatók. Örök vitatéma, hogy melyikkel ártunk többet szervezetünknek. A cukorról ugyanis mára már a legtöbbek által ismert tény, hogy számos egészségügyi probléma okozója lehet szervezetünkben. Az édesítőszerek ilyen téren picit "sötét lónak" számítanak - ugyanis a hatóságok engedélyezik használatukat, biztonságosságukat kutatások támasztják alá, azonban a nem kis számú ellenzők tábora szerint ezek a kutatások vagy nem szolgáltatnak elegendő bizonyítékot az adott édesítőszerek ártalmatlanságára, vagy egyenesen meghamisított eredményekről, és eltussolt valódi kutatási eredményekről beszélnek.


Ismertető

Hogy mi az igazság? Nem a mi tisztünk eldönteni. Nem tehetünk mást, mint a hivatalos álláspontot közöljük az egyes édesítőszerekről - amíg ugyanis minden kétséget kizáróan be nem bizonyosodik valamelyikről, hogy ártalmas a szervezetre, addig nincs okunk rémhíreket kelteni - még ha azoknak esetleg lehet is (némi) igazságtartalma (nagyon sok infó származik nem megalapozott, rémhírterjesztő összeesküvéselmélet gyártó oldalakról).

Az egyes, étrendkiegészítőkben leggyakrabban előforduló édesítőszerek részletes ismertetése:

Aszpartám

Aceszulfám-K

Szacharin

Szukralóz

Eritrit (eritritol)

500 gr. 
 / 4.0
 
1 365 Ft
0,5 kg 
 
 
1 790 Ft

Emellett még, bár sajnos egyelőre édesítőszerként nem engedélyezett (update: de, már engedélyezett, és szerencsére egyre jobban terjed), mégis ide sorolható egy bizonyos gyógynövény is, ami azok számára nyújt alternatívát, akik természetes úton szeretnék megoldani a cukor pótlását, és ennek érdekében egy pici mellékíztől sem riadnak vissza. Erről a növényről az alábbiakban olvashatunk:

Sztivia

300 tab. 
 
 
2 215 Ft
950 tab. 
 
 
5 885 Ft
20 gr. 
 / 2.0
 
2 230 Ft


Kapcsolódó cikkek
Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület. Egy véletlen során fedezte fel a Németországban működő Hoechst ...
Mi a szacharin? A szacharin volt az első mesterségesen előállított édesítőszer, 1879-ben fedezték fel. Hozzávetőlegesen 300-500-szor édesebb a cukornál....
Mi a szukralóz? A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki (a londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói). Az édesí...
Az előző részekben áttanulmányoztuk a cukorféléket és édesítőszereket, amivel az élelmiszereket édessé lehet tenni több-kevesebb kalóriabevitellel. Mindez nagys...
Mi az amit szdésével elérhetsz? * Természetes édesítőszer, mely kalóriamentes! * Nincsenek káros mellékhatások, a mesterséges édesítők kivlthatók vele ...
A cikksorozat előző részeiben kiveséztük a kalóriaértéket képviselő cukorféléket és cukorhelyelyettesítőket, a mesterséges édesítőszereket és a polialkoholokat....
Bemész a boltba, leveszel egy terméket a polcról. Nincs benne cukor, mégis egekben a szénhidráttartalma, ám az polialkoholokból áll. Most akkor örüljek, vagy ne...
A cikksorozat első részében megismerkedtünk a cukorfélékkel, cukorhelyettesítő tápanyagtartalmat képviselő és energiát biztosító anyagokkal, míg a második részb...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!