Diétás tévedések II. – felvágott, diabetikus, pufirizs....

2010-12-06 | 
 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Előző cikkünkben elkezdtük boncolgatni, melyek azok a táplálékok, melyek nem férnek bele a diétába - még akkor sem, ha adott esetben light vagy diétás jelzővel illetik őket.


Folytatjuk az egészségesnek és diétásnak vélt ételek elemzését

Felvágottak

Na, ez az a kategória, ami sem nem fogyókúrás, sem nem egészséges. Egyáltalán nem. Szinte minden nap találkozom azzal a jelenséggel, hogy valaki a csirkemell alatt a csirkemell sonkát érti. De van, aki a fehérjebevitelt azonosítja a sok hússal, a sok húst pedig azonosítja a parizerrel. És ez nem egyedi eset.

A felvágott gyártás a húsipar legalja, a maradék szutykok hengerbe préselése, ehetővé ízesítése és a nép átverése, mert azt hiszi mindenki, hogy húst eszik. Pedig a felvágottban – meglehetősen erős gyanúval a kétszáz forintos virsliben és parizerben főleg – alig van hús. Akkor mégis mi lehet benne? Csak bőr, belsőség, esetleg szemek, fülek, farkak, egyéb nyalánkságok. Ja meg persze víz, szója és állományjavító. Nem kétlem, hogy mindezek bekerülését szigorúan ellenőrzik és ezért biztonságosnak tartják a fogyasztását, de azért gondoljunk bele abba, hogy számunkra mindezekből mi az, ami hasznos. Mi az, amiből a szervezetünk fejlődni, gyarapodni, izmosodni, erőre kapni tud és mi az, amivel csak szenved, hogy valahogy átpréselje magán.

Csak úgy körülbelül, hogy mit kapsz a pénzedért: Vegyünk egy sonkás felvágottat: 10 dkg 275 Ft, 15 g fehérje (netán szója?), 2 g zsír (jobb esetben) és 4 g szénhidrát (az vajon mi lehet?), míg csirkemell esetén (amin nagyjából látható, hogy mit tartalmaz) 10 dkg 130 Ft, 24 g fehérje, 1 g zsír és 0,5 g szénhidrát. Hm… tényleg nem értem, miért jó a felvágott…

Pufirizs

Hány csajtól hallottam már, hogy fogyózik, ezért nem eszik mást, csak pufirizst. Miért? Honnan jön ez mégis? Azért mert kicsi, száraz, ropogós, ízetlen? Vagy, mert versenyek előtt a testépítők ezzel tömik magukat? Vagy miért? A rizs egy gyors felszívódású szénhidrátforrás. 10 dekában 70 g szénhidrátot tartalmaz. Nagyszerűen biztosít energiát edzéshez és visszatöltést edzés után. Ám ha valaki diétázik és mondjuk nőként 1-1,5 g szénhidráton van testsúly kilogrammonként, akkor gondoljunk már bele, hogy mondjuk 60 kg-s nő, 60-90 g szénhidrát bevitellel, az 9-13 szelet pufirizs. Egész napra.

Oké, ha nem eszel semmit, csak 4 szelet pufirizst, akkor valóban tudsz tőle fogyni. De az, aki vesz négy zacskóval, mert azt gondolja, hogy fogyókúrás kaja és több szénhidrátot vesz magához, mintha a szokásos szendvicsét és sütikéjét megenné, akkor nem fogyókúrás. Ráadásul mivel gyorsan felszívódik, így hamar éhes lesz tőle az ember. Ha szénhidrátról van szó, akkor diétában inkább a zabpehely menjen, de a legeslegjobb megoldást a zöldségek jelentik, mint pl. brokkoli, spenót, kelbimbó, karfiol stb. Lassú a felszívódásuk, rostot tartalmaznak, így sokáig eltelítenek.

Gyorskávé

Egy kávé biztos nem fog megártani, a koffein meg úgyis pörget. Igen, ez a helyzet, ha Te magad fogod a kávéfőződet, megfőzöd a kávét és raksz bele egy kis édesítőt meg esetleg egy hangyányi tejet. De amikor bemész a most olyan népszerű amerikai kávézókba, ahol 2 dl alatt nincs kávé és abból csak 0,2 dl maga a kávé, a többi meg tejhab, cukros szirup meg tejszín, akkor nincs az a koffein, ami ezt kipörgeti belőled. Ha kávézni támad kedved, maradj a jól bevált klasszikusnál, az eszpresszónál, azzal nem tévedhetsz, de a mindenféle ízesítésű (karamellás, erdei gyümölcsös stb.) kávékat kerüld.

Diabetikus…

Cukorbetegeknek jó, tehát akkor fogyókúrás. Hát nem… Egészséges? Hát az sem… Legalábbis nem feltétlenül. Az előző részben már mondtam egy-két keresetlen szót a gyümölcsökről és a bennük található fruktóz „hasznosságáról”. Annyi biztos, hogy a fruktóz lassan felszívódó szénhidrát, de röviden összefoglalva a lényeget, nem tud energiaként mozgás során felhasználódni, ezért – hacsak nem éhezel – rögtön testzsírba megy. Vagyis nem emeli meg nagyon a vércukorszintet – ezért nagyszerű megoldás a cukorbetegeknek – viszont jó kis zsír lehet belőle, ha sokat fogyasztasz. Mindezt azért írtam le, mert a cukorbetegeknek szánt diabetikus ételekben az édes ízt fruktózzal oldják meg többnyire. Arról nem is beszélve, hogy attól, hogy cukorbeteg valaki, még zsíros dolgokat ehet, így az íz élményt zsiradékokkal a legegyszerűbb pótolni. A diabetikus ételek többnyire drágábbak, mint a nem diabetikus társaik, ám a nagyobb haszon érdekében nyilván a legolcsóbb zsiradékot teszik bele, ami nem más, mint a hidrogénezett növényi zsír. Ez pedig az a zsiradék, amit már egyes országokban teljesen betiltottak, merthogy a szervezet nem tudja lebontani, így felhalmozódó méreganyag, ami egyetlen molekulával tér el a műanyagtól. Ajánlom, nézd meg, van-e abban, amit eszel, mert nagyon nehéz elkerülni…

Hidrogénezett növényi olaj

Megér egy külön fejezetet, ezért írok róla. Egyszer elolvastam egy angol tanulmányt róla, azóta kerülöm, ahogy csak lehet. Olyan hatással volt rám az a cikk, annyira ledöbbentett, hogy tényleg mit képesek a gyárak belénk tömni a haszon növelése érdekében, hogy azóta semmit nem eszek meg, amire rá van írva, hogy hidrogénezett növényi olajat tartalmaz. És ha nincs ráírva, akkor talán meg is kérdezem… És még az, hogy megnézem a címkét, sem garantálja, hogy nem jut a szervezetembe. Mert biztos, hogy nem tüntetik fel mindenen.

Mielőtt leírnám, miért is kerülöm ennyire, hadd meséljek el egy sztorit. Tavaly karácsonykor lementem egy közeli pékségbe, hogy bejglit vegyek. Ott sütnek helyben mindent, tehát nem egy ipari komplexumról van szó. Kérdeztem az eladót – miután a boltban az összes bejglire rá volt írva, hogy hidrogénezett növényi olajat tartalmaz -, hogy van-e olyan bejgli, amiben nincs. A válasza ez volt: itt mindent azzal sütünk, de sehol sem fogsz olyan péksüteményt találni, amit nem ezzel sütnek. Legfeljebb, ha Te magad csinálod…

Na de nézzük, mi is rémisztett ennyire meg. Az eredetileg folyékony növényi olajhoz valamilyen fémet adnak katalizátorként felhevített állapotban. Ez megnöveli a sűrűségét és szobahőmérsékleten szilárddá teszi azt. Molekuláris szerkezetében az olaj immár közelebb áll a műanyaghoz. Mivel a véred is sűrűbbé válik tőle, a szívednek sokkal nehezebb dolga lesz keringetni azt, így alakul ki például a magas vérnyomás, de a hidrogénezett növényi olaj alapvetően megemeli a rossz koleszterin szintjét is. Beépül a sejtmembránba, amivel gátolja a tápanyagok bejutását, viszont a káros anyagokat nem szűri ki, kifelé pedig akadályozza a salakanyagok kiürülését, ami a sejt elhalását is okozhatja. Az agysejtekbe történő beépülése gátolja a vér mikrokeringését, amit összefüggésbe hoznak a Parkinson és az Alzheimer kórral is.

Viszont az élelmiszer tartósabbá válik tőle. Dúsabb is lesz, nem romlik meg gyorsan. Sőt nagyon sokáig eláll. Volt nemrég egy kép egy gyorsétterem lánc szendvicséről, ami egy év múlva is csaknem ugyanúgy nézett ki… Elgondolkodtató. Mindenesetre, ami biztos az az, hogy ami emberi táplálásra a legmegfelelőbb étel igenis képes megromlani, vagy rothadni, hiszen enzimek dolgoznak benne, amik az élet alapvető feltételei. Ezek az ételek gyorsabban is emésztődnek, szemben a bármilyen módon tartósított élelmiszerekkel.

Hamarosan jön a folytatás


Kapcsolódó cikkek
Sokan nem is gondolnák, hogy a fogyás és a kívánt testsúly elérése csak egy lépcsőfok. Ezt megtartani sokkal nehezebb munka. De ha lefogytam, hogyan tovább?...
A testépítés egy 24 órás elfoglaltság, hiszen minden étel elkészítése és elfogyasztása annak a maximális igyekezetnek a jegyében telik, hogy izomtömeget növelj,...
Egy dolgot meg kell értened, ha fogyni szeretnél. Az a táplálkozási rendszer és életmód, amivel egyszer elértél az elhízott állapotba, az kivétel nélkül minden ...
Ki ne hallott volna róla... A "gyúrósok" egyik legkedveltebb reggelije, diétázók kedvelt étele, sok diétás süti alapanyaga, ezerféleképpen elkészíthető, egészsé...
Következzen egy ugyancsak divatosnak mondható módszer: a harcosok étrendje. Egész napos koplalás, este lakoma, mert a régiek is így csinálták. De vajon Te mire ...
A természetes antioxidánsokban gazdag étrend javítja az inzulinérzékenységet, inzulinrezisztenciában szenvedő elhízott felnőtt emberekben, és javítja az erre ad...
Mindenkinek, aki csak a alakformálással vesződik, az az egyik titkon dédelgetett álma, hogy a lehető leggyorsabban sikerüljön elérni az áhított célt. Mi segíthe...
Egy évvel ezelőtt még javában a “ködös Albionban” éltem, az angol testépítő társadalom részese voltam. Természetesen ott is meg vannak a legnagyobb guruk, akikn...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-09-06
Remek cikk , én kipróbáltam a házi csirkemellsonkát:shop.builder.hu/csirkemell-sonka-hazilag-a1362 - nos akikkel teszteltem ( annyit mondtam kóstolják meg ezt a sonkát ) mind dicsérte milyen finom ízletes és hol vettem menyibe került ? Aztán csak lestek mikor mondtam bizony én csináltam és egyszerűen elkészíthető és a lényeg egy kiló kb 1200 forintba kerül amig a bolti szutyok 2000 forintnál kezdődik.

válasz
2017-09-07
Bizony, a boltban megvan az ára a kényelemnek...