D-vitaminnal a koronavírus ellen?

2020-01-30 | 
 / 4.6
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A koronavírus, nem csak a kínai Vuhan-t (az után pedig az egész világot), de a hétköznapjainkat is megfertőzte már. Szinte nincs olyan lap az interneten, amely ne foglalkozna ezzel az új világjárvánnyal, és bárkivel beszélgetünk, mindig szóba kerül. Érzésünk szerint azonban túl kevés szó esik arról, mit is kellene tenni azért, hogy ne kapjuk el, és túl sok cikk foglalkozik azzal, hogyan áll a vírus terjedése.

Avagy a "nesze semmi, fogd meg jól" ijesztgetés lenyomja a gyakorlatba is beültethető, praktikus tanácsokat. A mérleg nyelvét megpróbáljuk most legalább vízszintbe tolni egy kicsit.

Hallottunk itt olyan (alap) dolgokat, hogy gyakran kell kezet mosni, nem szabad érintkezni a beteg emberekkel, otthon kell maradni, ha beteg vagy nyers húst nem érdemes enni és hát nem jó ötlet ilyenkor Kínába sem utazni, ahol a legtöbb fertőzés és haláleset történt eddig. Sajnos a maszk nem nyújt túl nagy védelmet, kivéve talán az N95 respirator-t, ami 95%-os biztonságot nyújt.

Élő térképen követhető, hogyan terjed a koronavírus

Utánanéztünk, ezeken kívül van-e még valami, amit tehetünk. A legjobb megoldás persze az lenne, ha mindenki elköltözne egyenként egy lakatlan szigetre és nem érintkezne mással, de ez sajnos nem megoldható.

De akkor mi igen?

Az Indonéz Egyetem Orvostudományi Karának táplálkozási szakértője, professzor Saptawati Bardosono azt mondta, az idősek különös módon ki vannak téve a vírusok általi fertőzés veszélyének– ide tartozik a koronavírus is –, méghozzá a gyenge immunrendszerük miatt.

Nem csak könnyebben betegszenek meg, de nehezebben is birkózik meg a szervezetük a vírussal. A jelentések szerint akik belehaltak eddig a koronavírus-fertőzésbe, általában idősebbek voltak 50-nél.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a makrotápanyagok helyes fogyasztása mellett nagy hangsúlyt kell most fektetni a mikrotápanyagok, azaz a vitaminok, ásványi anyagok fogyasztására is. Elmondta, a vitaminoknak nagy szerepük van az immunrendszer egészségének megvédésében.

A professzor az A-vitamin, a C-vitamin és a D-vitamin szedésének jelentőségét emelte ki egy január 27-i előadásában. Utánajártunk, hogy ez igaz lehet-e.

A második cikk, amit kidobott a google, leírja, hogy a koronavírus egy ún. burkolt vírus, ezek ellen a D-vitamin valóban hatásosan fel tudja venni a harcot. Ezt már az ebola-vírus tanulmányozásánál is felfedezték 2011-ben*. Tudjuk továbbá azt is, hogy a H1N1 vírusfertőzés és az alacsony D-vitaminszint között egyértelműen kimutatható összefüggés van.

Mindazonáltal, mivel egy újfajta vírusról van szó, még további tudományos kísérletek szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, mivel lehet védekezni ellene a legjobban. Ezen "lázasan" (véletlen szóvicc, esküszöm) dolgoznak a mikrobiológusok és virológusok, ebből adódóan nem tudni, hogy a D-vitamin szedése számít-e valamit a koronavírus ellen, vagy sem.

60 tab. 
 / 5.0
 
2 590 Ft

Mindenesetre az immunrendszer védelmére mindenképp érdemes extra módon odafigyelni, főleg akkor, ha ne adj isten Magyarországra is betör majd valamikor a koronavírus.

Jelenleg nincs rá ellenszer, így a legtöbb, amit tehetünk, az az immunrendszerünk erősítése.

* Vitamin D can inhibit enveloped virus (e.g. Herpes, Zoster, Epstein, Hepatitis, Ebola) – March 2011


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
Az izommemória közismert fogalom a sportolók körében. De mit is jelent ez pontosan? Valóban létezik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ....
Pár éve még a tejsavótól is féltették a szülők a gyermekeiket, mondván, hogy az doppingszer. Egy olyan világban, ahol a BCAA már olyan népsz...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
Nem próbáltad még a ketogén diétát, de szeretnéd tudni, milyen? Akkor a legjobb helyen jársz, egy olvasónk megosztja veled a tapasztalatait....
Vajon az eredeti Tabata edzés mi volt? Mely gyakorlatokkal érhető el a legjobb aerob/anaerob fejlődés? Mi a A tabata edzés eredete és alapja...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!