Cukrok és édesítők! Mégis mit eszünk valójában? 4. rész

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A cikksorozat előző részeiben kiveséztük a kalóriaértéket képviselő cukorféléket és cukorhelyelyettesítőket, a mesterséges édesítőszereket és a polialkoholokat. Ezúttal az édesítőszerek legújabb generációjának tagjai következnek.


Három olyan cukor helyettesítő édesítőszer van, amelyek egyre gyakrabban kapnak helyet az élelmiszerekben bár nem tekintenek vissza túlságosan hosszú múltra. Ezek pedig a frukto-oligoszaharid, a tagatóz és a trehalóz. Mindegyik valamilyen szénhidrátforrásból kinyert anyag és mindegyik más funkció betöltésére alkalmas.

1. Frukto-oligoszaharid

Mint több keményítő alapú cukorhelyettesítő anyagnál, a frukto oligoszahardinál is elmondható, hogy összetevők csoportját jelöli, nem egyetlen terméket. Fragmentálással nyerik ki inulinból. Az inulin egy poliszacharid amelyben egy glükóz egység maximum 60 összefüggő fruktóz egység láncolatából végződik.

Inulin természetes formában a cikóriában, articsókában, gabonában, hagymában és banánban található meg. A frukto oligoszaharid alapját articsókából és cikóriából nyerik ki. Mivel a glükóz egység végén a fruktóz egységek összekapcsolódó láncainak száma többféle lehet, ezért az egész csoportot, a láncok számától függetlenül frukto oligoszaharidoknak hívják.

Az Egyesült Államok Élelmszerügyi Hivatala teljesen biztonságosnak tartja a frukto oligoszacharid felhasználását összetevőként, amelyet cukorkákban, süteményekben, rágcsálnivalókban, fagyasztott tejtermékekben, gabonákban, lekvárokban és zselékben, ízesített és ízesítetlen tejekben és levesekben használnak. Stabilizálóanyagként számos hústermékben is felhasználják.

2. Tagatóz

A tagatóz természetes formában a tejtermékekben fordul elő, de a kereskedelemben előforduló édesítőszerként a laktózból (tejcukor) nyerik ki egy levédett folyamat segítségével. Szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a fruktózra.

Tömegét tekintve hasonló a cukorhoz és csaknem ugyanolyan édes. Grammonként 1,5 kalóriát tartalmaz, mivel a vékonybélben csupán kevesebb, mint a megemésztett tagatóz 20%-a szívódik fel. Bár a tagatóz hasonlóan emésztődik mint a fruktóz, a korlátozott felszívódása miatt a nagy része a vastagbélben kerül feldolgozásra. A tagatóz rövid láncú zsírsavból áll, így segíti a hasznos bélbaktériumok szaporodását, így prebiotikus hatásával hozzájárul a bélrendszer egészségéhez is.

A tagatózt 2003-ban szabadalmaztatták, miután az amerikai hatóságok biztonságosnak ítélték az alkalmazását.

3. Trehalóz

A trehalóz számos élelmiszerben előfordul természetes formában, mint a méz, gomba, garnélarák, homár és olyan termékekben, amelyek élesztővel készülnek. Kukoricakeményítőből állítják elő. Bár két glükóz egység diszacharidja, a molekuláris kötés mégis eltér a maltózétól, amely szintén egy glükóz diszacharid, amit kukoricakeményítőből nyernek ki. A trehalóz grammonként 4 kalória, akárcsak a cukor, de fele olyan édes.

A trehalózt többnyire arra használják, hogy a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek állagát és szerkezetét megőrizze, tehát egyfajta tartósítószer. Sűrít, pürésít is egyúttal, valamint javítja a szárított gyümölcsök ízét.

Az amerikai hatóságok 2000-ben nyilvánították biztonságos összetevőnek.

A negyedik résszel az édesítő anyagok végére érkeztünk cikksorozatunkban, azonban még egy rész hátravan, ami nem másról szól, mint az élelmiszerek címkéin történő jelölések megértéséről.

Az előző részt ide kattintva olvashatod el!

A cikk a www.sugar.org weboldal információi alapján íródott


Kapcsolódó cikkek
Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület. Egy véletlen során fedezte fel a Németországban működő Hoechst ...
Valaha egy fazék rizstől sem szedtél magadra szinte egy gramm zsírt sem, most pedig a felétől elkezdesz behízni. Tisztán étkezel, nem eszel mocskot, de mégis kö...
Mi a szukralóz? A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki (a londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói). Az édesí...
A cikksorozat első részében megismerkedtünk a cukorfélékkel, cukorhelyettesítő tápanyagtartalmat képviselő és energiát biztosító anyagokkal, míg a második részb...
Az eritritol ((2R,3S)-bután-1,2,3,4-tetraol) egy ún. cukoralkohol, melyet John Stenhouse brit kémikus fedezett fel 1848-ban. Az Európai Unióban 2003-ban hagyták...
Az előző részekben áttanulmányoztuk a cukorféléket és édesítőszereket, amivel az élelmiszereket édessé lehet tenni több-kevesebb kalóriabevitellel. Mindez nagys...
Vajon mennyire figyeljük a megvásárolt ételek címkéjét? Van egy anyag, amire érdemes odafigyelni; ez a magas fruktóztartalmú kukorica szirup (high fructose corn...
Mi az amit szdésével elérhetsz? * Természetes édesítőszer, mely kalóriamentes! * Nincsenek káros mellékhatások, a mesterséges édesítők kivlthatók vele ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!