Cukrok és édesítők! Mégis mit eszünk valójában? 3. rész

 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A cikksorozat első részében megismerkedtünk a cukorfélékkel, cukorhelyettesítő tápanyagtartalmat képviselő és energiát biztosító anyagokkal, míg a második részben a mesterséges édesítőszereket taglaltuk ki. Következzenek a cukoralkoholok.


A cukoralkoholokat – szorbit, mannit, maltit, erithrit, és hidrogézett keményítő hidrolizátumkukoricakeményítőből készítik. A xylit, szintén cukoralkohol, amelyet olyan forrásokból nyernek ki, mint a kukoricacső, kipréselt cukornád (a cukorkitermelés után maradó szárrész), vagy nyírfahulladék. Az izomalt és a laktit egyre népszerűbbek, amelyeket szukrózból és tejsavóból nyernek ki. Méretüket és édességüket tekintve arányosak a cukorral.

A cukoralkoholokra gyakran poliolokként hivatkoznak, ám ez egy általános kifejezés, ami nem egyetlen összetevőre, hanem termékek csoportjára vonatkozik.

A cukoralkoholok kalóriaértéket képviselnek, amelyet bele kell számolni az étrenddel bevitt kalóriák közé, ám annak ellenére, hogy a szénhidrátok között kerülnek említésre, nem a szokásos 4 kcal-lal kell számolni, hanem minden cukoralkoholnak a saját megfelelő kalóriatartalmával, amely a leírásban megtalálható. Ha ezeket nem tudod, vagy nem akarod megjegyezni, mindig a terméken feltüntetett 100 g-ra vontakozó kalóriatartalmat érdemes figyelembe venni és nem a szénhidrátmennyiséget!

1. Szorbit

Bár kis mennyiségben a szorbit természetes formában megtalálható a gyümölcsökben is, a kereskedelemben előforduló szorbit a kukoricakeményítőből gyártott szukrózból készül. Hidrogén hozzáadásával keletkezik.

A szorbit édessége a szukróz édességének kb. 60%-a, grammonként 2,6 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben történő fogyasztása hashajtó hatású, amely tényt fel kell tüntetni a terméken, ha az 50 gramm, vagy annál több szorbitolt tartalmaz.

A szorbitolt főleg puha és kemény édességeknél alkalmazzák, ízesített lekvároknál, zseléknél, sütött ételeknél, rágóknál, köhögés elleni cukorkáknál. Amerikában hatóságilag szabályozott a szorbitolból hozzáadható mennyiség.

1 éves kor alatt nem fogyasztható, mert a kicsik szervezete még nem tudja feldolgozni.

2. Mannit

A mannit nagyon sok helyen előfordul a természetben, gyümölcsben, levelekben és különböző növények egyéb részeiben. Az eper, hagyma, tök és gomba is nagyon jó mannitol forrás.

A kereskedelemben előforduló mannitot fruktózból állítják elő. Manapság a fruktóz forrása a kukoricakeményítő. A keményítő hidrolízis folyamatának elterjedése előtt az invert cukor fruktóztartalmából nyerték ki.

A szukróz édességének kb. 60%-át tudja a mannit adni és grammonknét 1,6 kalóriát tartalmaz. Alapvetően a gyógyszerészet alkalmazza. 20g-os hozzáadott mennyiség felett a termékeken fel kell tüntetni, hogy hashajtó hatású.

Puha és kemény cukorkákban, lekvárokban, fagyasztott termékekben, köhögés elleni cukorkákban, rágókban alkalmazzák.

3. Maltit

A hidrogenizált maltóz a maltit. A maltitot szerte a világon alkalmazzák az ételeknél. Grammonként 2,1 kalóriát tartalmaz. A cukor édességét kb. 90%-ban éri el, ami lehetővé teszi, hogy szinte 1:1 arányban alkalmazzák cukor helyettesítésére.

4. Hidrogénezett keményítő hidrolizátum

A keményítő részleges hidrolizásával nyert anyagok csoportja. Többnyire olyan esetekben alkalmazott elnevezés, ahol a termék több hidrogénezett dextrint tartalmaz, mint szorbitot vagy maltitot. Általában 50%-ban vagy még nagyobb arányban tartalmaz szorbitot és a címkén pl „szorbit szirup” vagy „maltiz szirup” elnevezéssel szerepel.

A cukor édességét kb. 20-50%-ban tudja visszaadni, a pontos íz az összetételétől függ. Amelyik több maltitolt tartalmaz, az édesebb, mint az, amelyik több szorbitolt tartalmaz.

5. Eritrit

A legújabb cukoralkohol, amit a kukoricakeményítőből sikerült előállítani. Eltérően a korábbiaktól, ezt fermentációval állítják elő.

A szukróz édességét 70%-ban tudja utánozni, grammonként 0,2 kalóriát tartalmaz és fogyasztásakor enyhe hűsítő érzést okoz a szájban. Rágógumikban, üdítőkben, cukrászati termékekben alkalmazzák.

6. Xylit

Manapság egyre divatosabb és egyre több helyen találkozhatunk vele. A cukorral megegyező az édessége és az összes cukoralkohol közül a legjobb hűtőhatása van. Sok esetben menta ízesítőként alkalmazzák. Így cukormentes rágók leggyakoribb édesítője, valamint alkalmazzák cukorkáknál és rágótablettáknál.

7. Izomalt

Cukorból állítják elő. Az eredeti glükóz-fruktóz kötés megmarad. A cukor fruktóztartalma ugyananolyan mennyiségű szorbitra és mannitra alakul át. A glükóz változatlan. Vagyis két diszacharid keveréke az izomalt, glükóz-szorbit és glükóz-mannit.

A cukor édességének kb. felét tudja nyújtani, nincs hűsítő hatása a szájban. Grammonként 2 kalóriát tartalmaz.

Mivel az eredeti glükóz-fruktóz kötés megmarad, így az izomalt az édes ízérzés és az állag változatlansága mellett tehető ki hőhatásnak. Az izomaltot tartalmazó termékek többnyire ropogósabbak és nem barnulnak hőhatásra.

Európában a '80-as évek elejétől alkalmazzák, ma már világszerte 70 országban található meg a termékekben.

Cukorkákban, csokoládéban, jégkrémekben, lekvárokban, töltőanyagokban, rágókban stb található meg.

8. Laktit

Tejsavóból állítják elő, amely a sajtgyártás és tejtermék gyártás laktózban (tejcukor) gazdag mellékterméke. A cukor édességének kevesebb mint felét tudja nyújtani és grammonként két kalóriát tartalmaz.

Laboratóriumi tanulmányok azt mutatták ki, hogy a laktitol növelte a hasznos bélbaktériumok számát. Vagyis prebiotikus tulajdonsággal rendelkezik, amit gyakran jobban kiemelnek a termékeken, mint az édesítő hatását.

A cikksorozat következő részében a legújabb édesítő anyagokat ismerhetjük meg.

Az előző részt ide kattintva olvashatod el!

A cikk a www.sugar.org weboldal információi alapján íródott


Kapcsolódó cikkek
Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület. Egy véletlen során fedezte fel a Németországban működő Hoechst ...
Az eritritol ((2R,3S)-bután-1,2,3,4-tetraol) egy ún. cukoralkohol, melyet John Stenhouse brit kémikus fedezett fel 1848-ban. Az Európai Unióban 2003-ban hagyták...
Mi a szacharin? A szacharin volt az első mesterségesen előállított édesítőszer, 1879-ben fedezték fel. Hozzávetőlegesen 300-500-szor édesebb a cukornál....
Mi a szukralóz? A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki (a londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói). Az édesí...
Az aszpartám egy nem szacharid típusú, mesterséges édesítőszer. Az aszpartám egy egyszerű vegyület, amely a béltraktusban a következő összetevőkre bomlik: aszpa...
Bemész a boltba, leveszel egy terméket a polcról. Nincs benne cukor, mégis egekben a szénhidráttartalma, ám az polialkoholokból áll. Most akkor örüljek, vagy ne...
A cikksorozat előző részeiben kiveséztük a kalóriaértéket képviselő cukorféléket és cukorhelyelyettesítőket, a mesterséges édesítőszereket és a polialkoholokat....
A kalóriaértéket képviselő édesítő anyagok után következnek a mesterséges édesítőszerek. Miből állnak ezek és hol alkalmazzák a gyártók a mesterséges édesítősze...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!