Cukor és szívbetegségek

2010-04-27 | 
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) jelenleg azt javasolja, hogy a napi hozzáadott cukrok napi bevitelét tartsuk a teljes kalóriabevitel 5%-a alatt. Ez kb 25 gram, vagy másfél teáskanálnyi mennyiség egy átlagos felnőtt esetében. ezen a héten egy, a JAMA-ban publikált újabb kutatás további adatokat szolgáltat a témában.

Kutatók egy csoportja a legújabb, National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) étrendi adatainak elemzése közben lineáris összefüggést találtak a hozzáadott cukor mennyisége és a szívbetegségek kockázata között. Amint a cukorbevitel megnőtt, a HDL (jó) koleszterin szint lecsökkent, a trigliceridszintek pedig megnőttek. A hozzáadott cukor átlagos mennyisége az összes kalóriabevitel kb 16%-a volt.

Édes és természetes

Nagy a csábítás, hogy a túlzott cukorfogyasztásért a túlsúlyban lévő feldolgozott élelmiszereket okoljuk. De mi van azokkal, akik pl. ennek a rovatnak is a rendszeres olvasói? A többségünk tudatosan táplálkozik. Nem eszünk szemét kaját (legalábbis nem akkor amikor bárki láthatja). Azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs mire odafigyelnünk.

A hozzáadott cukor definíciója: "olyan kalóriatartalmú édesítők, melyeket az élelmiszeripar és a fogyasztók feldolgozott vagy saját készítésű élelmiszerek élvezeti értékének javítására használnak". Ezért szeretném hangsúlyozni, hogy az étrended akkor is tartalmazhat hozzáadott cukrot, ha egyáltalán nem tartalmaz feldolgozott élelmiszereket!

  • egy pár teáskanál mézzel édesíted meg valamelyik ételedet? ez kb 12 gramm cukor.
  • Egy-két evőkanál szerves juharsziruppal édesíted a zabpelyhes sütit? 12-14g cukor.
  • Egy csomag turbinado cukor (egyfajta barna nagyobb szemcséjű cukor - a ford) a teádba? 5 gramm hozzáadott cukor.
  • Egy teáskanál melasz a tofud páclevébe? 4 gramm hozzáadott cukor.
  • Egy jó kanálnyi szerves sűrített cukorrépalé a zabpelyhedbe? 8 gramm hozzáadott cukor.

Gondolom érthető. mindent magunknak készítő, otthon kefirt érlelő, feldolgozott élelmiszert a kutyájával sem megetető típusú emberekként néha picit felértékeljük saját étrendünket másokéval szemben, mégis, még nálunk is ugyanolyan észrevétlenül felszökhet a cukormérő mutatója.

szerző: Monica Reinagel
Nutritiondata Blog


Kapcsolódó cikkek
Mit tegyünk ,amikor azt látjuk, hogy pl. egy cukros ismerősünk egy zsömle és némi felvágott formájában fogyasztja el tízóraiját, vagy amikor egy túlsúlyos, tudo...
Egy új kutatásban azt állapították meg, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták érszűkületet okozhatnak. Azt az apróságot azonban elfelejtették közölni ezzel...
Nemrég született egy cikkünk, amivel lélekben felkészítettünk titeket arra, hogy ha diétába fogtok, akkor bizony elérkezik az a pont, amikor a tested megálljt p...
A kezdők gyakran beleeshetnek abba a hibába, hogy tévesen értelmezik a mérleg kijelzőjén visszaköszönő súlyt. Ezért gyakran akiknek az elsődleges céljuk a zsíré...
Diétázol és ezért kimaradsz egy jó kis grillpartiból? Talán itt adhatunk pár tippet, hogy mégis aktív részese lehess egy ilyen összejövetelnek :) Válassz alac...
Kizárt dolog, hogy nem találkoztál még itt-ott nassolással foglalkozó cikkekkel. Ezek a szövegek általában arról szólnak, hogy mit csinálj, ha diétázol és nasso...
Sokak életét keseríti meg időről időre az allergia. Bár teljes gyógyulással járó gyógymódot még nemigen fejlesztettek ki, tudnunk kell, hogy az étrendkiegészítő...
A napi javasolt mennyiség (DV, daily value) 3500 mg. Az étrendkiegészítők címkéjén mindig látni fogod a kálium mennyiségét, százalékosan a DV-hez képest is. A...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!