Cukor- és laktózmentes tömegnövelő?! Létezik!

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Azt tudjuk és látjuk, hogy a legkedveltebb étrendkiegészítőből, a fehérjéből rengeteg laktóz- és cukormentes verzió van a piacon, de valahogy a tömegnövelőkből messze nincs ilyen szerteágazó választék.

A kivétel erősíti a szabályt

Szinte kivétel nélkül az összes tömegnövelőben tejsavó fehérje és viszonylag sok cukor van: a legnépnépszerűbb Jumbo-tól kezdve a közkedvelt MyoMax Hardcore-on át a kevesek által ismert Full Mass-ig. Mindegyikben. Ha pedig egy termékre ráírják, hogy laktózmentes, de tejsavót lelhető fel az összetevők között, az sem egy életbiztosítás.

Ugyanis nem csak laktózérzékenység van a világon, de bizony tejérzékenység is. Két különböző dologról beszélünk: tejallergia esetén már nem segít a laktáz enzim sem, amit ugye egy tejtermék fogyasztása előtt kell a laktózérzékenyeknek bevenniük. A tejsavót tejérzékenyek sajnos még akkor sem ihatják, ha laktózmentes, vagyis hogy nincs benne tejcukor.

Egy trónörökös nyomában

Igen, a tejsavó még mindig a fehérjék királya, de ha nem jól, vagy egyáltalán nem tudod megemészteni, akkor valami mást kell keresned helyette. Mivel tudjuk, az állati eredetű fehérjeforrások jobbak izomépítés szempontjából, mint a növényi eredetűek (még akkor is, ha némely esetben egész elenyésző a különbség) ezért maradjunk inkább ezeknél.

A marhafehérjés verzió lesz az egyetlen mentsvár, amennyiben nem házilag összekotyvasztott fehérjét szeretnél inni.

A rossz hír az, hogy a lista nagyon durván leszűkül. Mivel kiesik a kazein (tejből készül), a tiszta tejfehérje (egyértelmű, hogy miért), és a növényi proteinek (szója, borsó, rizs, stb.) is, már csak két dolog jöhet szóba.

Az egyik a tojás, a másik a marha. Mivel a tojásfehérje alapú tömegnövelő olyan ritka, mint a fehér holló, a marhafehérjés verzió lesz az egyetlen mentsvárad, amennyiben nem házilag összekotyvasztott fehérjét szeretnél inni.

Tojás vs. marha

Amikor valaki egy diétás étrendről (csirke-rizs) átáll egy klasszikus, tömegnövelős étrendre, az első dolog, ami szóba kerül a fehérjeforrásokat illetően, az a marhahús. Nagy részben azért, mert kreatin van benne, ami az egyik leggyakoribb összetevője egy tömegnövelőnek.

Meglepő módon a marhafehérjés tömegnövelők maximum csak hozzáadott kreatint tartalmazhatnak. Az efféle proteinek a közhiedelemmel ellentétben nem bélszínből készülnek, mégpedig azért nem, mert megfizethetetlenek lennének – sokak már magát a bélszínt sem engedhetik meg maguknak.

A gyártók ezért gyakran hidrolizációs szűrési folyamatokon vezetik át a nem aranyárban mért, folyékony, aminosavaktól duzzadó marha alapanyagot, így egy rendkívül magas tisztaságú (95-98%) fehérjepor hidrolizátum jön létre, ami nemcsak kreatintól mentes, de majdnem minden felesleges dologtól, vagyis cukortól és zsírtól is. Nem véletlen hát, hogy:

a 100% Beef Muscle az egyetlen cukormentes tömegnövelő a Shop.Builder kínálatában – és megkockáztatom, hogy az egész piacon.

Aminosavprofil tekintetében a marha közel egy szinten van a tojásfehérjével, biológiai értéke azonban nem számottevően, de gyengébb (~80, terméktől függően). Előnye, hogy könnyebben emészthető és gyorsabb a felszívódása, mint a tojásfehérjének, ezáltal kevesebb az esélye, hogy felpuffaszt. Ugyan sósabb ízű, mint a többi mass gainer, a marhafehérje finomabb szokott lenni, mint a tojásfehérje por.

A tömegnövelők általában tejsavó koncentrátumot tartalmaznak, a 100% Beef Muscle-ben található marhafehérje hidrolizátum ezzel szemben két nagy lépcsőfokkal jobb felszívódási sebességet jelent. Ennek az előnyös tulajdonságnak edzés után vesszük a legnagyobb hasznát, ilyenkor ugyanis jobb minél előbb friss aminosavakhoz juttatni az elfáradt izmokat.

3,18 kg 
 / 4.2
 
13 990 Ft

A hipergyors felszívódás némi vigaszt jelenthet, ha már le kell cserélned a tejsavó alapú tömegnövelőt.

További jó hír, hogy a termékben van hozzáadott extra L-leucin is, ami köztudottan a leganabolikusabb aminosav az összes közül.

Mi a helyzet a szénhidráttal?

A termékben ugyan egy gramm cukor sincs, ezzel egyeduralma van a piacon, ám van benne hasonló sebességgel felszívódó szénhidrát, ez pedig a jó öreg maltodextrin. Ez az összetevő gondoskodik az edzések utáni gyors energiaellátásról, hiszen ilyenkor nem csak izomépítő fehérjére van szükség, hanem bizony kalóriára is, méghozzá gyorsan.

A semleges ízű maltodextrinnek magas a glikémiás indexe (GI), ezért nagy csúcsot okozhat a vércukorszintben. Egy egészséges ember számára ez nagy előny, hiszen az edzés után magas inzulinszintre van szükség, hogy a tápanyagok jobban és gyorsabban beépülhessenek az izmokba.

Cukorbetegeknek kerülniük kell a 100% Beef Muscle-t, ők a maltodextrint mindössze kis adagban fogyaszthatják, bele kell számolni a napi szénhidrátbevitelbe. Kivétel lehet a 2-es típusú cukorbetegség, ebben az esetben a kezelőorvossal kell megbeszélni, mennyi maltodextrin fér bele az étrendbe.

Nem mondjuk azt, hogy az edzés utáni turmixon múlik az edzés sikere, de azt sem mondhatjuk, hogy használatuk nem jelent előnyt. Hátrány meg aztán végképp nem.

Egy kettős vak, placebós kutatás1 ugyanis rávilágított arra, hogy amennyiben marhafehérje turmixot (vagy tejsavót) fogyaszt a delikvens közvetlenül edzés után, sokkal nagyobb erő- és száraz izomtömeg növekedést tapasztalhat, mint az a sportoló, aki mindössze maltodextrint fogyaszt testmozgást követően.

Ha tehát egy cukormentes tömegnövelőt keresel, amit laktózintolerancia, valamint tejallergia esetén is szabad fogyasztani, akkor ne keresgélj tovább: próbáld ki a Beef Muscle-t – ha szabad javasolnom, akkor csoki ízben.

1: The effects of beef protein isolate and whey protein isolate supplementation on lean mass and strength in resistance trained individuals - a double blind, placebo controlled study


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Mutatjuk az edzéstervet, amivel sokat lehet tenni a tyúkmell, pontosabban a horpadt mell ellen. Hiú ábrándokba senkit sem szeretnénk kergetn...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Bár sokan hiszik és hangoztatják, hogy mennyire egészségesen élnek – maga a cél persze elismerésre méltó –, és ezért nem is szednek vitamint...
RENDSZERESEN FELMERÜL A KÉRDÉS, HOGY MILYEN GYAKRAN KELL LECSERÉLNI EGY ADOTT EDZÉSTERVET. VANNAK, AKIK MINDEN EDZÉSEN MÁS GYAKORLATOKAT CSI...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...
Van, amikor azt érzed, hogy valami durvát kell művelned a testeddel. Az ilyen esetekre való a duplázós válledzés. Ha sokkolni akarod az izma...
Miért olyan fontos a szálkásító étrend? Azért, mert SOHA nem fogsz leszálkásodni, ha nem táplálkozol a célodnak megfelelően. Megmutatjuk, ho...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-12-29
Miért jobb a maltodextrin a dextróznál azon kívül, hogy a gyártónak nem kell cukorként feltűntetnie a címkén?

válasz
2019-01-02
Ozmolaritása alacsonyabb, és kisebb gyomorsav kiválasztást is okoz, mint a dextróz, és íztelen :)