Crohn betegség és testépítés

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Érdekes témát vetettetek fel a Shop.builder Facebook oldalán, történetesen, hogy foglalkozzunk a Crohn betegséggel testépítés, táplálkozás szempontjából. Mivel mi, itt a szerkesztőségben is szeretünk tisztában lenni minden Shop.builder olvasó és vásárló lehetséges problémájával, elkezdtünk a témának utánajárni. Meglepődve tapasztaltuk, hogy mennyire sok, ám egymásnak időnként teljesen ellentmondó információk keringenek a neten erről a betegségről és a kezeléséről.


Ez a cikk az általános információkról szól, illetve arról, hogy a testépítő táplálék-kiegészítők hogyan nyújthatnak segítséget a betegség kezelésében, de amennyiben van tapasztalatotok, örömmel vesszük, ha megosztjátok velünk, az érdemi információkat pedig publikussá tesszük!

Azt általánosságban is meg lehet állapítani, hogy ez a betegség mindenkinél eléggé egyedi, tekintve akár a súlyosságát, akár a panaszt okozó ételek listáját. Gyakran kísérhetik egyéb tünetek is, mint a laktóz intolerancia, amelyek szűkítik a fogyasztható ételek listáját. De nézzük meg, mi is valójában ez a betegség, mit tehetünk ellene sporttal, megfelelő táplálkozással és táplálék-kiegészítőkkel.

Áttekintés

A Crohn betegség a bélrendszer bármelyik szakaszán előfordulhat, többnyire 20 és 40 éves kor között alakul ki. A tünetei között szerepel a hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, fáradtság, étvágytalanság, súlycsökkenés és néha hányinger, hányás is előfordulhat lázzal kísérve. Sajnos nincs rá gyógymód, bár számos gyógymód létezik, amelyekkel a tünetek kordában tarthatók. A stressz felerősíti a tüneteket, ám a konditermi edzés nagyszerű módszer a stressz csökkentésére.

Crohn betegség és testépítés

Ha Crohn betegségtől szenvedsz, amely hasmenéssel és bélgyulladással jár, akkor a testedzés, mint amilyen a testépítés nagy segítség lehet számodra az egészség megőrzéséhez és a stressz csökkentéséhez – legalábbis a Maryland Orvosi Egyetem kutatása ezt látszik alátámasztani. Ráadásul a testépítés a csontritkulás ellen is nagyszerű tevékenység, amely szinte általános jelenség a Crohn betegségtől szenvedőknél.

A testépítés segít az izomzat fejlesztésében, az izmok építésében, hiszen a betegek általában veszítenek a testtömegükből.

A testépítés nagyon jó hatással van a testképedre és az önbizalmadra is, ami a krónikus állapotban lévő betegeknél szintén nagy előny.

Egy 2007-es tanulmány arról számol be, hogy milyen hatással van az alacsony intenzitású edzés a Crohn betegek állapotára. 32 alany végzett alacsony intenzitású séta-edzéseket hetente háromszor három hónapon át. Az eredmények szignifikáns javulást mutattak az alanyok életminőségében úgy, hogy a betegség súlyossága nem romlott.

Az edzés minden esetben határozottan előnyös volt az általános egészségi állapotot illetően, de mielőtt elkezdenél sportolni Crohn betegséggel, mindenképpen konzultálj az orvosoddal. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyassz a dehidratáció elkerülése érdekében, különösen, ha gyakran szenvedsz hasmenéstől.

A Crohn betegek gyakran szenvednek a csontritkulástól is, amelyre a súlyzós edzés megint csak jó megoldás. Mivel a betegeknél a tápanyagok rosszabbul szívódnak fel, így a csontépítéshez szükséges kalcium és D-vitamin is gyakran hiányzó tápanyagok, így náluk gyakori a csontritkulás. A testépítés azonban erősíti a csontokat, így a csontritkulás is könnyebben elkerülhető.

Hogyan segíthet a testépítés a betegség kordában tartásában?

  • a testépítés megtanít enni: Evés nélkül nem tudsz izomtömeget növelni. Így a testépítők gyakran étkeznek. Akkor is, amikor nem vagy éhes, de tudod, hogy a szervezetednek szüksége van fehérjére. A Crohn betegek számára ugyanilyen fontos, hogy étkezzenek akkor is, ha nem éreznek étvágyat hozzá, hiszen gyakran ez az egyik tünete a betegségnek.
  • a testépítők minőségi, tiszta fehérjéket és multivitaminokat fogyasztanak naponta, ami a Crohn betegek számára is előnyös a tápanyaghiányos állapot megelőzéséhez vagy kezeléséhez.
  • a testépítés növeli az önbizalmat, fejleszti a pozitív hozzáállásodat, ami átsegíthet megannyi akadályon az életben, hiszen a Crohn betegség nem annyira ismert az átlagemberek között és a meg nem értettség kihathat az általános közérzetre.
  • Megismered a testedet, a tested működését: így könnyedén kiismerheted, mely ételek rontanak az állapotodon például

Crohn betegség és táplálkozás

Crohn betegeknél gyakran szorongást okoz az evés, így hajlamosak étkezéseket átugrani. Ám ezt célszerű elkerülni annak érdekében, hogy folyamatos és állandó legyen a tápanyagellátás. A nem megfelelő táplálkozás testsúly- és izomtömeg csökkenést okoz. Ráadásul a belek gyulladásának a gyógyuláshoz több fehérjére van szükség.

A szakértő orvosok azt ajánlják, hogy a Crohn betegségben szenvedők egy egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást kövessenek, 5-6 kisebb étkezéssel, mert ez csökkenti a belek irritációját és rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint vigyenek be.

Crohn betegség esetén bizonyos ételek ronthatják az állapotot, hasfájást, hányingert és más tüneteket hozhatnak elő. Nincs speciálisan erre a betegségre ajánlott étrend, de általánosságban elmondható, hogy a tejtermékek rontják a tüneteket. A magas rosttartalmú ételek hasmenést és gyomorfájást okozhatnak. A koffein, alkohol, fűszeres ételek, citrusfélék és a puffasztó ételek, mint a bab, káposzta, brokkoli szintén kerülendők.A Crohn betegek között gyakori a laktóz intolerancia. A laktóz természetes formájában a tejtermékekben található cukor. Időszakosan bizonyos speciális enzimtermékek fogysztása lehetővé teszi a laktóz tolerálását a szervezetben.

A legnagyobb veszélyt a tápanyaghiány okozza. A csökkent étvágy és a csökkent emésztési funkciók megnehezítik a megfelelő mennyiségű tápanyag bejuttatását. Fontos a többszöri kisadagos étkezés és a nagy kalóriatartalmú ételek fogyasztása. Ezekben nagy segítséget nyújthatnak a táplálék kiegészítők is.

Probiotikumok

Az egyik legújabb felfedezés a probiotikumok fogyasztása. Bizonyos bélbaktériumok ugyanis segítenek a gyulladás csökkentésében és a sérült bélszövetek regenerálásában. A belek sérülése megbontja a hasznos bélbaktériumok egyensúlyát. A probiotikumok, mint élő mikroorganizmusok jó hatással vannak a bélrendszerre és hozzájárulnak a bélbaktériumok megfelelő egyensúlyához.

Zsírbevitel

A telített zsírok mennyiségét csökkenteni kell. Az egészségtelen zsírokat tartalmazó tejszín, vaj, szószok és sült ételek kerülendők. Az Omega 3 zsírsavat tartalmazó oliva olaj, halolaj, vagy a lenmagolaj viszont rendkívül egészségesek,segítenek a gyulladás csökkentésében.

Rostok

Normális esetben az orvosok a bél egészsége érdekében magas rosttartalmú ételek fogyasztását javasolják. Ez pedig sok gyümölcs és zöldség fogyasztását jelenti. Ám Crohn betegeknél a túl sok rost növeli a betegség tüneteit, fájdalmat és hasmenést okoz, valamint puffadást. A kellemetlen hatások elkerülése érdekében a betegeknek érdemes párolni, vagy sütni a zöldségeket és gyümölcsöket. Érdemes étkezési naplót is vezetni, hogy meg lehessen állapítani, mely ételek okozták a tünetek rosszabbodását, így melyeket kell kerülni.

Crohn betegek vitamin és ásványi anyag szükséglete

Mivel a Crohn betegek gyakran szenvednek D vitamin hiánytól, így esetükben a szükségesnél kevesebb kalcium és foszfor szívódik fel. A gyulladás csökkentésére a betegek gyakran szednek kortikoszteroidokat, valamint esetükben különösen fontos a B12 vitamin és a folsav bevitele, amelyek a bél sérült sejtjeinek regenerációjához járulnak hozzá.

A D vitamin hiánya kalciumhiányhoz vezet, amely pedig csontritkulást okoz. Fontos a cinkbevitel, mely segíti a sebgyógyulást. A Crohn betegek gyakran szenvednek cinkhiánytól, amely tovább súlyosbíthatja az állapotukat.


Mivel igyekeztük a lehető legalaposabban körbejárni a dolgot, megkérdeztünk egy szakmabelit is, hogy mi az ő álláspontja a témában. Az alábbiakban tehát Horváth Csaba dietetikus javaslatait olvashatjátok.

A krónikus gyulladásos bélbetegségek diétájának beillesztése a testépítő életmódba

A krónikus gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. A két betegségnek egymáshoz nagyon hasonló tünetei vannak, ezért nehéz elkülönítő diagnózist felállítani, de a leginkább lényeges különbségek a gyulladásos, fekélyes területek lokalizácójában, és a bélfal érintettségében lelhetők fel.

A táplálkozás kóroki szerepét colitis ulcerosánál egyelőre nem sikerült bizonyítani, feltehető, hogy veleszületett vagy az élet során szerzett hajlamhoz társul valamilyen kiváltó tényező, mint pl. fertőzés, lelki vagy testi túlterheltség (szorongás). Crohn-betegség esetén azonban számos táplálkozási tényezőről vélik úgy, hogy szerepe van a betegség kialakulásában, mint például a túl sok cukorfogyasztás, túlzott transzzsír bevitel, és a nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav fogyasztása.

Mindkét betegségben előfordulhatnak felszívódási zavarok, de a Crohn-betegségben gyakoribb jelenség amiatt, mert a gyulladás kiterjedhet a vékonybelekre, sőt az egész tápcsatornára is, és ez különböző emésztési nehezítettségeket válthat ki, míg a colitis főleg a vastagbelet érinti.

Emiatt sokan úgy vélik, hogy minden álmuk, amiket a testépítésről és az átlagosnál izmosabb, esztétikusabb külsőről dédelgettek az egy csapásra füstté válik, amikor diagnosztizálják nála is a betegségek valamelyikét, pedig ez egyáltalán nincs így!

Szerencsére (ha lehet ezt így mondani) a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők követendő diétája néhány kisebb kompromisszumtól eltekintve, meglehetősen nagymértékben hasonlít az ún. testépítő étrendre, és ezért könnyedén összeegyeztethető a sportunkkal. Sőt! Mivel „sajnos” a „szemét kajákat” végleg száműzni kell az étrendünkből, ezért még az is elképzelhető, hogy jobb formába kerülünk, mint valaha, méghozzá hosszútávon!

Mivel egyelőre tisztázatlan okú betegségekről van szó, ezért okilag nem kezelhető, tehát nem tudjuk megszüntetni biztosan a kiváltó okot, és krónikus betegségek révén örökre nem is gyógyítható meg teljesen. Akut fellángolások, és nyugalmi periódusok váltják egymást, ám folyamatos orvosi felügyelettel, és egy jól megtervezett és betartott étrenddel egy-egy nyugalmi periódus, akár évekig is tarthat.

(Itt jegyezzük meg, hogy aktív periódusban a súlyzós edzést célszerű mellőzni! Aki mégis a súlyzós ezdés mellett dönt az erről mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával - a szerk.)

Mik a teendők nyugalmi periódusokban az étrend összeállításánál

A diéta célja tehát a leromlott fizikai állapot normalizálása, a fehérje-, folyadék és elektrolit veszteség pótlása, valamint a felszívódási zavarok megszűntetése és a nyugalmi állapot fenntartása.

A tünet nélküli szakaszban, jóformán mindent ehetünk (néhány kivételtől eltekintve lásd. később), kivéve az olyan nyersanyagokat, amelyek panaszt okoznak. Ez egyénenként változni szokott, ezért ezt mindig egyénileg kell kitapasztalni, hogy mi jó és mi nem jó. Kezdetben leghelyesebb, ha táplálkozási naplót vezetünk a naponta elfogyasztott ételekről, mert így könnyedén kiszűrhetők a számunkra előnytelen, ezáltal kerülendő ételek. Macerásnak tűnhet, mindent leírni amit megeszünk, de hosszabb távon kétségtelenül nagyon nagy haszna lesz.

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogyha egy akut szakaszból lábadozunk, akkor szervezetünk legyengült, sőt nem kizárt, hogy vérszegény állapotban van. Az étrendnek alap esetben is fehérjebőnek kell lennie a betegségből fakadóan, és a súlyzós edzés még további fehérjebevitelt kíván, ezen kívül átlagosnál több vitaminra és ásványi anyagra van szükség.

Tehát az étrend energia és fehérjebő, vízoldékony rostban, vitaminban és ásványi anyagban gazdag, zsiradékban és durva rostokban szegény kell, hogy legyen.

Energiabevitel:

Az energiabevitel egy-egy akut szakasz utáni tápláltsági állapotunktól, majd azt követően egyéni céljainktól függően 35-50kcal/ttkg legyen.

Fehérjebevitel:

A gyulladás miatt a szervezet jelentős mennyiségű fehérjét veszít, amit a véres-nyákos széklet tovább fokoz ezért nagyon fontos a megfelelő fehérje utánpótlás, ezen felül ki kell elégíteni a súlyzós edzés okozta többlet fehérjeigényét is a szervezetnek, tehát 2,2-2,5gramm fehérje javasolt testtömeg kilógrammonként.

Zsír:

A zsiradék nem haladhatja meg az összes energiabevitel 20%-át, mivel a zsírok fokozzák a bélpanaszokat. Nagyon előnyösen alkalmazhatók az MCT zsírsavak, valamint az omega 3 zsírsavakat tartalmazó zsiradékok. A telített zsírsavak és a transzzsírok tilosak!

Szénhidrátok:

A megfelelő szénhidrátbevitel tápláltsági állapottól függően 5-8g/ttkg-ig is felmehet, ami döntően keményítőt tartalmazó nyersanyagokból álljon (burgonya, rizs) melyek fontosak a bélhámsejtek regenerációjához. Az egyszerű cukrok mennyiségét minimálisra kell visszaszorítani még edzés után sem férnek bele az étrendbe, ugyanis hyperozmoláris tulajdonságuk révén újabb hasmenést válthatnak ki.

Folyadék:

Természetesen nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, mindenképpen törekedni kell arra, hogy minden 20 testtömeg kilóra jusson 1 liter folyadék.

Rostok:

Az élelmi rostok alkalmazása egyénenként különböző lehet, mert a bélben nem oldódó rostok a bél feszülését eredményezik, amik fokozzák a bélmozgást és ezáltal fokozódhat a hasmenés. Az étrend elsősorban vízoldékony rostban (pektinben) legyen gazdag, a legtöbb gyümölcs pektin tartalma magas, különösen a banáné és az almáé. Általánosságban azonban elmondható, hogy 15-20g élelmi rost kiegyensúlyozott állapotban megengedett mindenkinél.

Egyéb étrendi összetevők:

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni, hogy a gyógyszeres terápia során leggyakrabban alkalmazott gyulladáscsökkentő szerek közül a szulfaszalazin a folsavfelszívódást gátolja, ezért alkalmazásakor fokozott folsav bevitelre van szükség. A kortikoszteroidok alkalmazása a kálcium felszívódást rontja, ezért ilyenkor a megfelelő kálcium kiegészítésről is gondoskodni kell.

A gyulladásban lévő bélfal az oxalátokra fokozottan áteresztővé válik, így túlzott oxálsavbevitel esetén fokozódik a vesekő képződés kockázata. A magas oxálsav tartalmú nyersanyagok mennyiségét tehát csökkenteni kell. Ne fogyasszunk kakaót, csokoládét! Jelentős oxálsavtartalommal rendelkezik pl. a zeller, a paraj, a rebarbara, a sóska és a cékla.

100 tab. 
 / 4.9
 
1 790 Ft

Mivel ezekben a betegségekben az epesavak ún. enterohepatikus körforgása sérült, ezért a napi koleszterin bevitel ne haladja meg a 300mg-ot, a fokozott epekőképződés kockázata miatt.

Ajánlott és kerülendő nyersanyagok

Zöldség és főzelékfélék

Ajánlottak: sárgarépa, fejes saláta, brokkoli, patisszon, cukkini, padlizsán, burgonya, sütőtök, cékla.

Az egyéni tűrőképesség figyelembevételével alkalmazhatók: paprika, paradicsom, uborka retek, karfiol, karalábé, kínai kel, zöldborsó, zöldbab, vöröshagyma, zeller.

Nem ajánlottak: szárazbab, sárgaborsó, lencse, kelkáposzta, fejes káposzta.

Gyümölcsök

Ajánlottak: birsalma, alma, banán, körte, őszibarack (szükség esetén hámozva), citrom, narancs, grapefruit.

Egyéni tűrőképesség figyelembevételével alkalmazhatók: szilva, cseresznye, meggy, ananász, mandarin. A kivi, szőlő, eper, málna, ribizli apró magvai panaszt okozhatnak, ezért ezeknek inkább szűrt levei ajánlottak.

Nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben ajánlott: Főleg magas zsír és rosttartalmuk miatt, a dió, mogyoró, mandula.

Gabonaipari, sütő és tésztaipari termékek

Ajánlottak: kenyerek, péksütemények (teljeskiőrlésű lisztből készült), extrudált kenyér, gabonapelyhek (zabpehely, kukoricapehely, rizspehely), száraztészták.

Nem ajánlottak: magas zsír – és cukortartalmú finom pékáruk (pl: kakaós csiga, sajtos roló, croissant, tepertőspogácsa, lekváros táska stb.)

Tej, tejtermékek

Ajánlottak: Sovány kefír, joghurt, zsírszegény és félzsíros sajtok, sovány tehéntúró, cukrozatlan gyümölcsjoghurtok.

Az egyéni tűrőképesség figyelembevételével időnként alkalmazható: Sovány tej, amennyiben nem áll fenn laktózintolerancia.

Nem ajánlottak: Zsírdús tej, zsíros és füstölt sajtok, juhtúró, 20%-os tejföl, tejszín, vaj.

Tojás

Tojásfehérje korlátozás nélkül fogyasztható, azonban sárgájából heti maximum 5 darab megengedett.

Húsok, halak:

Ajánlottak: Sovány húsrészek, pl.: csirkemell, pulykamell (bőre nélkül), házinyúl, borjúcomb, marha vesepecsenye, felsál. Halak közül pl. a makréla, heck, tonhal, busa.

Nem ajánlott: zsíros húsrészek, füstölt húsok, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak, szalámifélék, kolbászok, hurkák.

A fenti előírások szem előtt tartásával megtervezett étrenddel, kiváló sportteljesítményt lehet elérni, és teljes értékű életet élni. Legyen szó akár csak hobbiedzésről, vagy versenyszintű sportkarrierről. Senkinek nem kell lemondania a sporttal kapcsolatos terveiről.

Ha szeretnéd megosztani velünk tapasztalataidat, kérlek, küldd el e-mailben a colos@builder.hu címre!


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Kevésbé köztudott, hogy a Mr. Olympia nem csak a testépítésről szól. A sportolók nem csak a fizikumukat, hanem a testi erejüket is fitogtath...
A Shop.Builder részletes összefoglalója a Mr. Olympia 2019-ről, benne Brandon Curry, William Bonac, Hadi Choopan, Roelly Winklaar és még sok...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Futááás, izomépítés mellett? Tilos! Nem egy ilyen beszélgetést hallgattam végig öltözőben. A futás leeszi az izmot, nem fogysz, ellenben éhe...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Tóth Dani mutat egy brutál melledzést, és olyan tudást ad át Nektek, amit biztosan felhasználhattok az edzéseitek hatékonyabbá tételéhez. Pr...
Kezdő testépítőknél nagyon fontos, hogy fokozatosan, edzésről edzésre növeljék a terhelést. Ezt megtehetik az ismétlésszám, a súly, vagy pár...
A cikk elolvasása után már Te is össze fogsz tudni állítani egy saját bicepsz edzéstervet, hiszen tudni fogod, mit miért szoktunk csinálni a...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!