Chia mag

 / 4.2
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • Remek omega-3 forrás
  • Kiemelkedően jó tápanyagprofiljának köszönhetően kiváló összetevője lehet bármilyen étrendnek


Ismertetés

A chia a mentafélék családjába tartozó virágos növény. Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Latin neve Salvia Hispanica, illetve azték zsályaként is hallhatunk róla (az aztékok és a maják ugyanis előszeretettel fogyasztották a chiá-t). A chia magja használatos volt gabonaként, festékalapanyagként, illetve olajat is préseltek belőle, melyet több módon is felhasználtak. A chia mag olajtartalma kifejezetten magas, nagyjából 60%, ezért is szolgált az azték és maja törzsek preferált tápanyagforrásaként, gyors energiaforrásaként. A közelmúltban került ismét a figyelem középpontjába ez a méltatlanul elfeledett tápanyagforrás, mely omega 3 zsírsavakban és rostokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban rendkívül gazdag.

Miért használjuk?

  • Omega 3 tartalma kiemelkedően magas, arányaiban nagyjából tízszer több omega 3 zsírsavat tartalmaz a chia mag, mint a lazac.
  • Magas antioxidáns tartalma hozzájárul a szervezetben lezajló káros oxidatív folyamatok mérsékléséhez, a sejtjeink öregedésének késleltetéséhez
  • Kitűnő kalcium- és vasforrás: ötször több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és ötször magasabb a vastartalma, mint a spenótnak
  • Élelmi rost tartalma kb. háromszor magasabb, mint a korpának
  • Fehérjében gazdag

További előnyös tulajdonságok

A chia mag kiváló rostforrás, méregtelenítésre önmagában alkalmazva is tökéletesen alkalmas. Hatékonyan megtisztítja az emésztőrendszert, a vastagbelet a salakanyagoktól, segít a vércukorszint stabilizálásban. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, így azok felhasználásához kisebb inzulinreakcióra van szükség, amennyiben chia maggal keverve fogyasztjuk őket. Segít a betegségek leküzdésében, és segíthet megőrizni a fiatalságunkat: antioxidánstartalma ugyanis kiemelkedően magas, emellett sokkal lassabban ürül a szervezetünkből, mint például a C-vitamin. Magas omega 3 tartalma hozzájárul a keringési rendszer egészségének fenntartásához, segít stabilizálni a vérnyomást, kiváló fegyver a magas vérnyomás ellen, és rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, stroke kialakulásának esélyét. Az omega 3 zsírsavak szupertápanyagot jelentenek az agynak: javítják a kognitív funkciókat, a koncentrációt, hozzájárulnak a szellemi frissességhez és számos regenerációs folyamatban, optimális hormontermelésben részt vesznek. A magas omega 3 tartalom révén a chia hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, gyulladáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatása is van. Káliumtartalma optimalizálja a szívizom összehúzódásának idegi szabályozását, így extraszisztolés állapotokat megelőzhetünk illetve kordában tarthatunk a fogyasztásával, amennyiben az az ionok helytelen egyensúlyára (káliumdeficitre) vezethető vissza.

Hogyan használjuk?

A chia magot keverhetjük salátákhoz, müzlihez, zabpehelyhez, bármilyen körethez, turmixokhoz. Íze gyakorlatilag semleges, ezért kitűnően idomul szinte bármilyen ételhez, melyet gazdagítanánk vele. Ajánlott napi adagja 1-2 evőkanál, ez kb. 20-30g-nak felel meg.

Ellenjavallatok

Emelkedett trigliceridszinttel járó állapotok esetében kerülendő a chia mag fogyasztása, mivel ilyen esetekben tovább emelheti azt. A chia mag alfa linolénsavban gazdag, és bár ennek a zsírsavnak a prosztatára gyakorolt negatív hatása nem bizonyított, prosztataproblémákra hajlamos emberek, vagy azok számára, akiknek a családjában jelen van a prosztatarákra való hajlam, nem ajánlott a chia nagyobb mennyiségű fogyasztása. Terhesség és szoptatás alatt mérsékelten fogyasszuk, mert bár omega 3 tartalma pozitív hatást gyakorolhat a magzatra vagy csecsemőre, jelenleg nem tisztázott, hogy gyakorolhat-e bármilyen káros hatást a magzat/csecsemő fejlődésére (a túl sok vas, kalcium és kálium csecsemők esetében eleve kerülendő).

Kölcsönhatások

A chia magnak nincsen semmilyen ismert kölcsönhatása gyógyszerekkel, vagy étrendkiegészítőkkel. Tápanyagprofilja miatt bizonyos esetekben meggondolandó a fogyasztása, amennyiben olyan gyógyszert szedünk, melynek alkalmazása során kerülendő a kalcium vagy vas fokozott bevitele.

Tiltások és korlátozások

Nincsenek.


Kapcsolódó cikkek
Az életben magunk elé tűzött célokat csak akkor vagyunk képesek elérni, ha tudjuk azt is, hogy mit kell tennünk ennek érdekében. Érvényes ez az igazság a sport ...
A tojásfehérje, a többi fehérjéhez hasonlóan aminosavak hosszú láncaiból épül fel. Ha keményen edzel, egyszerűen több fehérjére van szükséged a regeneráció előd...
Lehet ész nélkül rángatni a súlyokat edzés közben, telefonálgatni, szociális életet élni, gyakran téma az ilyen állatfaj a teremben, aki laza 3 órát elpocsékol ...
A Momordica charantia (Keserű dinnye, Keserű uborka) egy zöldség, mely a Momordica charantia növényen terem. A Momordica trópusi klímán terem, és már évezredek ...
Idén is találkozzunk Siófokon, ahol rengeteg program vár rád A Biotechusa-Fitbalance Mr és Miss Beach Body versenyén. A Biotechusa és az Iwi közös szervezésében...
Amikor egy lánc túlzott terhelés alatt van, akkor nem ott fog elengedni, ahol a legerősebb és legvastagabb, hanem ott, ahol a leggyengébb. A földharc központú k...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-09-16
Heló, érdeklődnék, hogy rántott hús sütésekor használhatom panírként?

válasz
2017-09-18
Szia
Nem.
Kérdés
2017-09-13
Szia! Reggelire es ebed melle mehet? Dieta alatt mennyi az annyi? 2x10g jo lehet? Koszonom.

válasz
2017-09-14
Szia

Mindkettő mellé mehet. A 10-10 jó.
Kérdés
2017-07-06
Sziasztok!
Reggelre időzíthetem zabpelyhes fehérjeturmixba?
Tömegelek, ezen felül napközben 15g dió is lecsúszik. Keveslem a 15%-os zsír arányt az étrendemben, valamivel szeretném megdobni.
Köszi!

válasz
2017-07-06
Szia!

Persze, simán mehet.
Mandula, kesu stb mind mehetnek zsírnak.