Cayennne
- Helyileg alkalmazva fájdalomcsillapító hatással rendelkezik
- Zsírégető hatással rendelkezik
- Általános egészségmegóvó hatása van
A Cayenne (Capsicum annuum és Capsicum frutescens) egy Dél-Afrikában honos növény, mely a paprikafélék családjába tartozik. A Cayenne capsicum oleorezint, valamint káliumot és C-vitamint is taírtalmaz.1, 2, 3
A cayenne a következő neveken is ismeretes: Afrikai paprika, Madárpaprika, Capsicum annuum, Chilipaprika, Mexikói chili, Pirospaprika, Édespaprika, Tabasco paprika, Zanzibár Paprika.
A cayenne-t magunkhoz vehetjük étkezésekből, vagy kiegészítőkből (kapszulák, porok vagy tea formájában).
Hogyan működik, és milyen kutatások támasztják alá működését?
A cayenne széles körben alkalmazott fűszer és étel. Sokan szeretik fűszerességét, mely gazdagítja az ételek ízvilágát.
A cayenne-t számos formában alkalmazták már sikeresen a gyógyászatban. Helyileg alkalmazva például a capsicin tartalmú termékek hatékonyan alkalmazhatók a diabetikus neuropátia4, 5, 6, a csontritkulás7, és az övsömör okozta fájdalmak elen8, 9, valamint fibromyalgia esetén 10. A cayenne csökkenti a fájdalmat (a fájdalomérzet ellen dolgozik egy ellentétes fájdalominger létrehozásával, mely megakadályozza az eredeti inger végigfutását a gerincen). Bizonyítékok támasztják alá, hogy a cayenne kapszulázott formája enyhíti a kólikát, a gázképződést, az emésztési zavarokat, az étvágytalanságot, a megfázást, a lázat, a fejfájást11, 12 és az egyéb fájdalmakat.
A cayenne gombaölő hatással is rendelkezik, és hatékony lehet a Candida13, valamint egyéb baktériumok ellen is. 14,15 Néhány rákfajta növekedését is képes megállítani, 16, 17 valamint rendszeres fogyasztásával csökkenthető a gyomorrák kockázata is18, bár a legújabb kutatások ezzel kapcsolatban felvetettek pár kérdést. 19
Széles körben alkalmazzák a gyomorégés csökkentésére, és még a súlycsökkentés szempontjából is előnyös lehet. 20, 21 A cayenne a mezőgazdaságban is használatos, mivel hatékonyan tartja távol a terményt károsító rágcsálókat. 22
Mikor van rá szükség és mik a hiánytünetei?
A cayenne használatának bárki hasznát láthatja, legyen szó akár a helyi alkalmazásról, akár a fogyasztásról.
Akik szeretnék csökkenteni az oxidatív stressz hatásait (sportolók és nem sportolók egyaránt), vagy szeretnének némi súlyt leadni, hasznát láthatják a cayenne szedésének. Akinek arthritiszes vagy bármilyen más fájdalma van, annak a helyi alkalmazást érdemes megpróbálnia.
Mennyit szedjek? Vannak mellékhatásai?
Mindig tartsuk magunkat a szedési útmutatón írtakhoz.
Akinek fekélye, gyomorégése vagy gastritis-e van, óvatosan alkalmazza, mivel ronthat az állapotukon. Akik IBS-ben szenvednek (Irritábilis bél szindróma), semmilyen körülmények között ne alkalmazzák, mivel ronthatja a tüneteiket. 23
A cayenne/capsicum tartalmú termékeket ne használjuk sebeken, valamint nemi szerveken, nyálkahártyán, vagy az azt körülvevő érzékeny területeken.
Néhányan allergiás reakciót tapasztalhatnak a használat során, akik pedig asparint szednek, szintén tapasztalhatnak kedvezőtlen tüneteket, mivel a cayenne kölcsönhatásba lép az asparinnal. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal szüntessük be a cayenne használatát, és konzultáljunk a kezelőorvossal.
1. Ochi T, Takaishi Y, Kogure K, Yamauti I.Antioxidant activity of a new capsaicin derivative from Capsicum annuum. J Nat Prod. 2003 Aug;66(8):1094-6.
2. Rosa A, Deiana M, Casu V, Paccagnini S, Appendino G, Ballero M, Dessi MA. Antioxidant activity of capsinoids. J Agric Food Chem. 2002 Dec 4;50(25):7396-401.
3. Chu YF, Sun J, Wu X, Liu RH. Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. J Agric Food Chem. 2002 Nov 6;50(23):6910-6.
4. Bortolotti M, Coccia G, Grossi G. Red pepper and functional dyspepsia. N Engl J Med 2002;346:947…quot;8 [letter].
5. Capsaicin study group. Treatment of painful diabetic neuropathy with topical capsaicin. A multicenter, double-blind, vehicle-controlled study. The capsaicin study group. Arch Int Med 1991;151:2225…quot;9.
6. Capsaicin study group. Effect of treatment with capsaicin on daily activities of patients with painful diabetic neuropathy. The capsaicin study group. Diabet Care 1992;15:159…quot;65.
7. Bernstein JE, Parish LC, Rapaport M, et al. Effects of topically applied capsaicin on moderate and severe psoriasis vulgaris. J Am Acad Dermatol 1986;15:504…quot;7.
8. Watson CP, Tyler KL, Bickers DR, et al. A randomized vehicle-controlled trial of topical capsaicin in the treatment of postherpetic neuralgia. Clin Ther 1993;15:510…quot;26.
9. Watson CP, Evans RJ, Watt VR. Postherpetic neuralgia and topical capsaicin. Pain 1988;33:333…quot;40.
10. McCarty DJ, Csuka M, McCarthy G, et al. Treatment of pain due to fibromyalgia with topical capsaicin: A pilot study. Semin Arth Rhem 1994;23:41…quot;7.
11. Marks DR, Rapoport A, Padla D, et al. A double-blind placebo-controlled trial of intranasal capsaicin for cluster headache. Cephalalgia 1993;13:114…quot;6.
12. Levy RL. Intranasal capsaicin for acute abortive treatment of migraine without aura. Headache 1995;35:277 [letter].
13. Renault S, De Lucca AJ, Boue S, Bland JM, Vigo CB, Selitrennikoff CP. CAY-1, a novel antifungal compound from cayenne pepper. Med Mycol. 2003 Feb;41(1):75-81.
14. Careaga M, Fernandez E, Dorantes L, Mota L, Jaramillo ME, Hernandez-Sanchez H. Antibacterial activity of Capsicum extract against Salmonella typhimurium and Pseudomonas aeruginosa inoculated in raw beef meat. Int J Food Microbiol. 2003 Jun 25;83(3):331-5.
15. Renault S, De Lucca AJ, Boue S, Bland JM, Vigo CB, Selitrennikoff CP. CAY-1, a novel antifungal compound from cayenne pepper. Med Mycol. 2003 Feb;41(1):75-81.
16. Morre DJ, Morre DM. Synergistic Capsicum-tea mixtures with anticancer activity. J Pharm Pharmacol. 2003 Jul;55(7):987-94.
17. Zhang J, Nagasaki M, Tanaka Y, Morikawa S. Capsaicin inhibits growth of adult T-cell leukemia cells. Leuk Res. 2003 Mar;27(3):275-83.
18. Buiatti E, Palli D, Decarli A, et al. A case-control study of gastric cancer and diet in Italy. Int J Cancer 1989;44:611…quot;6.
19. Surh YJ, Lee SS. Capsaicin in hot chili pepper: Carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen? Food Chem Toxic 1996;34:313…quot;6.
20. Yoshioka M, St-Pierre S, Suzuki M, Tremblay A. Effects of red pepper added to high-fat and high-carbohydrate meals on energy metabolism and substrate utilization in Japanese women. Br J Nutr 1998;80:503…quot;10.
21. Yoshioka M, St-Pierre S, Drapeau V, et al. Effects of red pepper on appetite and energy intake. Br J Nutr 1999;82:115…quot;23.
22. Jensen PG, Curtis PD, Dunn JA, Austic RE, Richmond ME.Field evaluation of capsaicin as a rodent aversion agent for poultry feed. Pest Manag Sci. 2003 Sep;59(9):1007-15.
23. Agarwal MK, Bhatia SJ, Desai SA, Bhure U, Melgiri S. Effect of red chillies on small bowel and colonic transit and rectal sensitivity in men with irritable bowel syndrome. Indian J Gastroenterol. 2002 Sep-Oct;21(5):179-82.
Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!
Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!