Borsófehérje

2015-03-13
 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az amit szedésével elérhetsz?
  • Glutén-és laktózérzékenyek számára ideális fehérjeforrás
  • Más növényi fehérjéknél jobb az aminosav profilja


Ismertetés

A borsófehérje mint táplálékkiegészítő főként közönséges zöldborsóból kerül előállításra, esetleg sárgaborsóból, ezek aminosavprofilja közel azonos. A borsófehérje könnyen és olcsón előállítható, nem igényel olyan speciális technológiai eljárásokat az izolálása, mint bizonyos állati eredetű fehérjék, főként a tejalapú fehérjék előállítása. Étkezési fehérjeként tökéletes alternatíva lehet azok számára, akik valamilyen ételallergiában szenvednek, nem tolerálják a laktózt, a tejalapú fehérjéket, a tojásfehérjét, glutént, vagy nehezen emésztik a szóját. Bár több gyártó is a tejsavófehérje kizárólagos alternatívájaként hirdeti, ez leginkább csak eltúlzott reklámfogás, mert bár a borsófehérje konentrátumok és izolátumok kedvező mutatókkal rendelkeznek a felszívódás és hasznosulás terén, biológiai értékük (~70-75) messze alulmarad az állati eredetű fehréjeforrásokhoz képest, mint ahogyan ez más növényi eredetű fehérjék esetében is igaz. Ugyanakkor más növényi eredetű fehérjékkel ellentétben ritkán okoznak gyomor- és bélrendszeri panaszokat. Ráadásul a borsófehérje nagyon gyenge allergén, a legritkább esetekben okoz csak allergiás reakciókat, így ez egy rendkívül jól tolerálható tápanyagforrás. Aminosavprofilja nagyon hasonló a szójafehérje profiljához, szintén teljes spektrumú. Azonban nem mehetünk el szó nélkül egy-két említésre méltó különbség mellett: BCAA aminosavakat a borsófehérje nagy mennyiségben tartalmaz, a növényi fehérjék közül egyedül a borsófehérje BCAA tartalma közelíti meg a tejsavófehérje legendásan magas leuicn, izoleucin és valin tartalmát. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz arginint, lízint és fenilalanint (a borsófehérje kb. háromszor annyi arginint tartalmaz, mint a tejsavófehérje). Összegezve, az állati fehérjékhez viszonyítva tehát gyengébb minőségű forrásnak tekinthető, de viszonylag kevés kompromisszummal kiegészíthető vele bármilyen sporttevékenységet megtámogató étrend. Kedvező aminosavprofilja mellett, növényi mivolta ellenére könnyű emészthetősége és hasznosíthatósága teszi egyedülálóvá a növényi eredetű fehérjeforrások között a borsófehérjét.

Általánosságban elmondható, hogy a borsófehérje koncentrátumok, főként az izolátumok könnyen emészthetők, könnyed és kevésbé lisztes textúrájú turmixot készíthetünk belőlük, jellegzetesen édeskés ízük van. Sütéshez, főzéshez egyaránt alkalmazhatjuk a borsófehérjét.

100g borsófehérje izolátum aminosavprofilja:

Esszenciális aminosavak:
Izoleucin: 3282mg
Leucin: 6027mg
Lizin: 5394mg
Metionin: 633mg
Fenilalanin: 3966mg
Treonin: 2808mg
Triptofán: 633mg
Valin: 3549mg

Nem esszenciális aminosavak:
Alanin: 2922mg
Arginin: 6090mg
Aszparginsav: 8466mg
Cisztein: 1074mg
Glutamin: 12858mg
Glicin: 2958mg
Hisztidin: 1770mg
Prolin: 3126mg
Szerin: 3756mg
Tirozin: 2658mg

Miért használjuk?

  • Vegák, vegetáriánusok számára ideális fehérjeforrás
  • Kitűnő alternatíva glutén- és laktózérzékenység esetén, illetve akkor, ha az állati eredetű forrásokat intolerancia vagy egyéb okok miatt kerülnénk, illetve ha a szójafehérjét is ki kell zárnunk az étrendünkből
  • Más növényi eredetű fehérjeforrásokhoz viszonyítva kedvező aminosavprofillal rendelkezik
  • Könnyen emészthető, ritkán okoz gyomor- és bélrendszeri panaszokat

További előnyös tulajdonságok

Egyes kutatások szerint a borsófehérje fogyasztása csökkentheti az éhségérzetet és az szénhidrátok utáni sóvárgást, amely diéta alatt előnyös lehet. Más növényi fehérjével, szójával vagy rizsfehérjével keverve a borsófehérje javíthat a turmix textúráján és fogyaszthatóságán, illetve kiegészítheti ezek aminosavprofilját. Számos gyártó alkalmazza a borsófehérjét erre a célra.

Hogyan használjuk?

Állati vagy egyéb növényi eredetű fehérjekészítmények alternatívájaként, az egyéni tápanyagigényünknek megfelelő mennyiségben fogyasszuk a borsófehérjét.

Ellenjavallatok

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy valaki allergiás a borsófehérjérére, ilyen esetekben a fogyasztása nyilvánvalóan kerülendő.

Mellékhatások

Nincsenek ismert mellékhatásai. Ritkán gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, de ez függ az adott fehérjekészítményben található egyéb adalékanyagoktól (édesítőszerek, színezékek, stb.) is.


Kapcsolódó cikkek
Bármilyen sportot űzz, Molnár Péter többszörös világbajnok testépítő táplálékkiegészítő válogatását érdemes kipróbálnod! ...
Hogy nyárra strandformát tudjunk kialakítani, sajnos azt kell, hogy mondjuk bizony le kell mondani bizonyos “örömökről”. Meg kell szabadulni Pocak Bercitől, ha ...
Bodó Imi bemutatja a tejsavók királyát. Hogy kik és miért szedjék? Nézd meg! ...
Kiss Jenő most a fehérje mellett a szénhidrátok fontosságáról beszél, a maga szerény, több mint 30 éves testépítői tapasztalatára alapozva. ...
A marhaproteineket mindig is valamiféle misztikum lengte körül. Sokan úgy kezelték, és kezelik a mai napig, mintha folyékony beefsteak lenne, vagy valami hasonl...
A rendszeres olvasók már tudják, hogy a kreatin optimális felszívódásához szükség van az inzulinra, az inzulinszint feltornászására pedig gyors szénhidrátokat s...
A fehérje gyakorlatilag az izomzatunk építőköve. A fehérjét a szervezet aminosavakra bontja, - ezek a legkisebb egységei - és ilyen formában használja fel. Term...
Tejsavófehérje koncentrátum, izolátum, hidrolizátum.. Mik is ezek? Illetve mi ez az új piros dobozos 100% Whey Protein Professional + ISO? ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!