Beugratós kérdés: melyik kreatin a legjobb?

2017-12-20 | 
 / 4.7
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Sokak fejében még az sem tiszta teljesen, hogy mi az a kreatin, nemhogy az, hogy melyik kreatin a legjobb. Bár erre a kérdésre nem is feltétlenül kell választ adni – elmagyarázzuk, miért.


A kreatin a sportolók egyik kedvenc kiegészítője, mivel pár százalékkal megnöveli az erőnket, ezáltal nagyobb súlyokat tudunk megmozgatni, ami hosszabb távon több izomhoz vezet. Mindezt úgy, hogy a kreatin legálisan szedhető, hiszen semmiféle kárt nem tesz a szervezetben.

Igen ám, de a kreatinnak több fajtája van, a következőkkel szoktunk találkozni a táplálékkiegészítők piacán (a teljesség igénye nélkül):

  • Kre-alkalyn
  • Kreatin HCL
  • Trikreatin-malát (TCM)
  • Creatine Etil-észter
  • Kreatin foszfát
  • Kreatin Pyuvate
  • Kreatin AKG

Akárhogy is nézzük, még a szakembereknek is komoly fejtörést jelent, hogy melyik ezek közül a legjobb, nem beszélve egy átlagemberről, aki még soha nem kreatinozott. Na, ezért szenteltünk egy külön cikket ennek a témának.

Ne ragadj le a monohidrátnál!

A kreatin monohidrát a legtöbbet kutatott kreatin, a legtöbbször ennél mutatták ki, hogy képes a nagy erőt és intenzitást igénylő, rövid ideig tartó megterheléseknél nagyobb erőt kölcsönözni a "felhasználójának", káros mellékhatások nélkül. A monohidrát egyben a legolcsóbban előállítható kreatin, ezért is terjedt el szélesebb körben. Azzal, hogy ő a legolcsóbb, még nem jelenti azt, hogy a legjobb is (és az ellenkezőjét sem!).

A monohidrátot elég nehéz elkeverni vízben – aki fogyasztotta már, biztos ismeri a jelenséget, amikor a shaker alján ottmaradnak kis kreatin szemcsék. Ez a monohidrát kémhatása (ph-ja) miatt van, ez mutatja azt is, hogy nem csak a shakerben, de a szervezetben sem szívódik fel olyan jól. Ez nem feltétlenül baj, hiszen egy kreatin kúra alatt sok vizet kell vinni, a víz pedig megoldja a felszívódás problémáját, de vannak olyan, ún. "pufferelt" kreatinok is, amelyeknél víz helyett egy más molekulát kötnek a kreatinhoz, így eredményezve még jobb felszívódást és/vagy felhasználódást.

A „pufferelt” kreatinok előnye

Vegyül például a kre-alkalyn-t, amelynek jobb felszívódása van, mint a monohidrátnak. legnagyobb előnye, hogy nem kell belőle bevinni akkora mennyiséget, mint a monohidrátból, és szénhidrát sem kell ahhoz, hogy felszívódjon. Egy gramm kre-alkalyn nagyjából 10 gramm monohidrátnak felel meg.

Le kell szögezni, hogy a pufferelt kreatinok nem jobbak, mint a monohidrát. Nem erősebb a hatásuk, azaz nem leszel tőlük erősebb. Ugyanazt az eredményt érheted el velük, azzal a különbséggel, hogy kevesebbet kell bevinned belőlük.

Melyik tehát a legjobb kreatin?

Ezzel egy kicsit olyan, mintha azt kérdeznénk, hogy a BCAA vagy a glutamin a fontosabb, vagy a magasabb ismétlésszám-kevesebb súly VS kevesebb ismétlésszám-nagyobb súly kombó-e a jobb. Lehet választani, sőt kell is – lehetőleg mindkettő opciót.

A legjobb fizikumot, eredményeket ugyanis akkor fogod elérni, ha mindkét forrásból merítesz, és nem csak egyre hagyatkozol, ezt hagyd meg azoknak, akik szűk látókörrel rendelkeznek.

Amúgy is, mi alapján lehet azt meghatározni, hogy mi a legjobb? Hogy melyik szívódik fel a legjobban? Hogy melyik a legolcsóbb? Esetleg az ár/érték arány a mérvadó? Vagy a kényelmi szempontok? Esetleg az alapján, hogy melyiknek a legszebb a csomagolása?

Mielőtt túlságosan is belebonyolódnánk itt a hatásmechanizmusokba, és a találgatásokba, leszűrjük a lényeget: ne ragadj le a monohidrátnál, de lehetőleg semelyik másik kreatinnál se. Válassz egy olyan kreatin készítményt, ami egyszerre többféle kreatint is tartalmaz.

 / 4.2
5%   8 590 Ft  
8 160 Ft


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Az alábbi cikkben megnézzük, hogy izomcsoportonként melyik az az egyetlen gyakorlat, amelyik a legalkalmasabb az adott izom tömegének növelé...
Nem olyan bonyolult: elhatározás, egy kis tájékozódás, egy kis szabadidő; jó edzésmódszer, következetes edzések, komolyan vett, tiszta étkez...
A gyors, és egyszerű válasz az is lehetne erre, hogy akkor keress másik sportot. Mert tetszik, vagy sem, de azért a súlyzós edzés egyik saro...
Félni kell a 24 órás időszakos böjttől, vagy sem? Veszít izmot a test, ha egy napig nem kap táplálékot? Ehhez hasonló fontos és érdekes kérd...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Félve kezdek bele ebbe a cikkbe, mert az ösztönös edzés tipikusan olyan dolog, amit csak haladóbb szinten érdemes csinálni, és még ekkor is ...
Újra és újra előkerülő kérdés, hogy edzőtárssal jobb-e edzeni, vagy magányos farkas módjára, zord, céltudatos arckifejezéssel zúzzunk a tere...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!