Betört edzőtermi ablak effektus

2016-12-11
 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Te is részt vehetsz abban, hogy jobbá tegyük a sportot!


Kicsit lehet talán távolról indított a téma, de sokkal több mindent foglal magában, mint csak az edzőtermet, vagy az edzést, valamennyire életfilozófia is lehet, de ha a tanulságot megfelelően mindenki levonhatja - csak a javára válhat.

“A „betört ablak”-elmélet (angolul broken windows theory) James Q. Wilson és George L. Kelling kriminológiai elmélete, melyet először az amerikai The Atlantic Monthly magazin 1982. márciusi számában tettek közzé.

Az elmélet szerint a bűnözés a zűrzavar, a rendetlenség elkerülhetetlen következménye. Ha betörnek egy ablakot és kijavítatlanul marad, az arra járók azt gondolják, hogy senki nem törődik a házzal.

Hamarosan egyre több ablakot törnek be, és az anarchia szelleme az épülettől az utcára terjed - jelzést adva arra, hogy mindent szabad. Az ilyen, a betört ablakokhoz hasonló kisebb problémák, mint a szemetes utcák, a graffiti, az agresszív koldulás egy negatív spirált indítanak el.

Az elméletből az is következik, hogy ezek kijavításával elindulhat a megújulás, megszépülés, a bűnözés visszaszorítása is.” - Wikipédia

Bontsuk ki ezt egy kicsit a saját közegünkre vonatkoztatva. Tegyük fel, Fiktív Dezső szellemileg kicsit gyengén bútorozott unokatesója, Egyszerű Marcsi úgy érzi, neki speciális igénye miatt egész máshol kell az 5 kilós egykezes súlyzót használnia, mint ahova ezt a terem tulajdonosa megálmodta, és jó esetben alapos oknál fogva meg is tervezte.

Ezzel semmi baj sincs, csinál amit akar. Aztán ugyanezzel a mentalitással szépen ott, ahol használta a súlyzót leteszi és megy tovább. A súlyzó meg ott marad.

Ez egyrészt az utána arra jövőket baromira zavarni fogja, másrészt, mivel senki nem pakolja el, vagy nem szól Marcsira, hogy baromi gyorsan rakja vissza a helyére, ez rögtön egy elfogadott viselkedési minta lesz még azoknak is, akiket egyébként zavar a kupi. De ők a kisebb gond.

A többséget ugyanis ez az “apróság” nem zavarja. Meg az sem ha a lábtolón fenn marad 60-100kg, persze szintén Marcsi után. Nem gond, annyival kevesebbet kell felpakolni nem igaz? Hát a lófaszt!

Mindennek következménye van. Ha azt az egy 5 kilóst, vagy a lábtolón fenn hagyott súlyt elnézzük, akkor kb. 1 hónap alatt elérjük azt a szintet ami a világ összes átlagos edzőtermében van, azaz semmi sincs a helyén és az egész egy nagy kupleráj, az edzés nagy részét meg a súlyok keresgélésével kell tölteni.

És ez nem (csak) a személyzet hibája!

A fő hibások a trógerek mellett azok, akik elnézik ahogy a trógerek szétbasszák a termet. A megoldás pedig kézenfekvőbb, mint gondolnánk. Rá kell szólni a parasztra. Nem kell félni, hiszen te csak segíteni akarsz. Abban, hogy “ne haragudj, véletlenül ott felejtetted a két egykezest a földön!” nincs semmi offenzív még a konfliktustól rettegőknek sem.

Persze el is pakolhatsz a paraszt után minden nap, ha a csicskájának jobb lenni.

Nyilván ha nincs már ott az delikvens, a többi majom meg elnézte a randalírozását, akkor inkább tedd el, legalább a terem rendjét helyreállítod, és a pusztulási folyamatot megakadályozod.

Ja hogy nem a te dolgod, mert te itt csak egy vendég vagy? Akkor öregem, te is csak egy paraszt vagy. Egyrészt mert ez egy edzőterem, nem pedig étterem, nem vendégeskedsz, hanem dolgozol, és ha holnap is ugyanolyan hatékonyan akarod a munkád végezni akkor gondolom egyértelmű, hogy rendet kell tartani.

Másrészt mert utána persze te fogsz a legjobban fanyalogni, hogy itt nem lehet rendesen edzeni.

Még sokkal nagyobb azonban az edzők felelőssége. Az edzőteremben kétségbe vonhatatlan példaképként kellene viselkedniük, úgy, hogy aki nem is jár hozzájuk az is felnézzen rájuk, de legalábbis tisztelje őket.

Ezt a pozíciót azonban a gyorstalpalós cingár gyerekek, és a büdösbunkó futottak még versenyzőcskék a földbe tapossák a hozzá nem értésükkel, illetve abszolút méltatlan viselkedésükkel.

Az edzők azok akiknek igazán rendet kéne tartani a teremben, és fegyelmezett edzésmunkát végeztetni az edzettjükkel. Nem egy órát pofázni a privát nyomorukról, a saját edzésükön pedig nem széthagyni, meg baszkodni a súlyokat.

Mindenki tudja kikről van szó, ők maguk is, ebben biztos vagyok.

A megoldás itt sem más, mint az, hogy kivetjük magunk közül a férgesét.

Ezek mind egy újabb törött ablak csak a szeretett sportunk házán, ami végül visszafordíthatatlanul hanyatlani fog, ha nem teszünk semmit.

Mindenkitől csak egy apró lépés kell, hogy felemelkedhessen kedvenc sportunk, ne pedig eltűnjön a süllyesztőben.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
BÁRKIVEL megeshet, hogy egy kicsit elengedi magát, egy időre kiszáll az eat-train-sleep mókuskerékből és egy kicsit élvezi az élet _habos _o...
Monoton aerob, vagy intenzív kardió? Melyik jobb zsírégető módszer? Nos, van valami, ami mindkettőnél jobb: ez pedig az intervallum edzés, a...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Ez volt az egyik első Scitec teszt, amit valószínűleg sokan olvastunk ámulva, vágyakozva, hogy mi is használhassuk ezeket a kiegészítőket íg...
Mindkét gyakorlat az alkart veszi célba, ám egyikük jóval hatékonyabb, mint a másik, ami a brachialis és a brachioradialis izmok stimulusát ...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!