Belehalsz a GMO-ba?

 / 4.2
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A GMO élelmiszerek hagyományosan rossz hírnévnek örvendenek. Mindenféle vélt vagy valós káros hatásuk miatt sok országban – így hazánkban is – tiltottak. DE vajon van-e alapja a félelemnek, vagy csupán szajkózzuk, amit másoktól hallunk, nélkül hogy egy icipicit megkapargatnánk a felszínt? Erről szól ez a cikk, ami – tudjuk előre – nagyon sokaknak fogja csípni a szemét.


GMO: Valós veszély vagy boszorkányüldözés?

A „Golden Rice”

Minden évben emberek milliói halnak bele az A-vitamin hiányába. Minden évben gyermekek milliói vakulnak meg visszavonhatatlanul az A-vitamin hiányból adódóan. Mindeközben egy raktárban lezárva van egy olyan rizsfajta, ami ezeket a statisztikákat jelentősen javíthatná. Míg a hagyományos rizs kevés A-vitamint tartalmaz, a golden rice, azaz arany rizs több A-vitamint tartalmaz mint mondjuk a spenót, ami kiváló A-vitamin forrás.

Miért van elzárva a világtól az arany rizs? Mert GMO, az génmódosított élelmiszer, és sok ember úgy fél ezektől az élelmiszerektől, mint a terroristáktól, vagy a rákos megbetegedéstől. Biztos az a több millió gyermek is nagyon örül neki, hogy ott a megoldás, csak épp nem szabad élni vele.

Robert Goldberg növénybiológus keserű szavakkal írja le a GMO élelmiszerekkel kapcsolatos általános vélekedést:

"Frankeinstein szörnyetegek. Ezek kiszabadulnak a laborokból. Ez a leglehangolóbb dolog amivel valaha dolgom volt. Ugyanazokkal a kifogásokkal kell szembenéznünk, mint 40 évvel ezelőtt”

Igaza van? Igaz az, hogy az Egyesült Államok lakosságának nagyobbik része, de inkább a világ nagy része tudományos alap nélkül, internetes mendemondákra alapozva, mások véleményét gondolkodás nélkül átvéve becsméreli a GMO élelmiszereket? Én még nem hallottam túl sok embert a GMO mellett érvelni.

Ha az FDA becslései helyesek, akkor a világon záros határidőn belül nagyjából 70%-al több élelmiszert kellene előállítani ahhoz, hogy lépést tartson a populáció növekedésével, ráadásul a klímaváltozás még nagyobb próbatételek elé állítja a növénytermesztést. Ebben talán mindkét tábor egyetért.

Belehalsz a GMO-ba?

A GMO élelmiszerek nagyobb termést biztosítanak, korábban termesztésre alkalmatlannak gondolt klímák alatt is lehet őket termelni, és kevesebb víz, műtrágya és növényvédő szer szükséges az előállításukhoz. Ezek tényleg olyan ördögtől való dolgok? A tudomány segítségével kevesebb vegyi anyag alkalmazásával több élelmiszert lehetne előállítani. Valóban ez ellen akarunk küzdeni?

Eközben a világ nagy részén a GMO élelmiszerek tiltottak. Amíg még lehet... Mert eljön az idő, amikor kikerülhetetlenek lesznek.

De lássuk a mellette és ellene érveket!

A GMO mellett – biztonságosak?

Úgy 60 évvel ez előtt, a kutatók elkezdték néhány vetőmag genomját módosítani. Hol kémiai anyagokkal, hol sugárzással manipulálták őket, hogy a genetikai kódjukat módosítsák. A búza, rizs, mogyoró, és borsó genetikai mutációi bekerültek a növénytermesztésbe, és senki nem tiltakozott. Még fontosabb, hogy semmilyen ezzel összefüggésbe hozható megbetegedésről nem számoltak be.

Akkoriban a kémiai anyagok és a sugárzás a genetikai állomány jelentős részét módosították. A mai eljárásokkal képesek akár egyetlen gént áthelyezni egy növénybe egy másik növényből, baktériumból vagy vírusból, de akár egy állatból is.

A kutatók szerint a mai eljárások sokkal kisebb valószínűség szerint okozhatnak bármiféle meglepetést, mondjuk afféle „Frankenstein növényeket”. Ha pedig mégis valami probléma adódna, pontosan tudnák, melyik gén volt a ludas, és korrigálni tudják a dolgot. Itt tart a tudomány azóta, hogy korábban szőnyegbombázással nyomták a sugárzást a kiszemelt növényekre, kvázi a véletlen szerencsében bízva.

A vírusok egyébként a természetben is beleörökítik a növényekbe a DNS-üket, (vagy akár belénk is egyébként), így ez igazából nem nevezhető újdonságnak. A növényfajok természetes körülmények között is kereszteződnek – azóta így van ez, hogy az első két növény szerteszét szórta a porzóit a világba. Annyi a különbség, hogy most ez irányítottan, az emberiség szükségleteit kielégítendő is lehetséges.

Bár a legtöbb, GMO élelmiszereket övező félelem tulajdonképpen meghatározhatatlan még azok terjesztői által is, van egy, ami erősebb mindnél: nevezetesen, hogy a módosított DNS majd a mi DNS-ünket is jól megmódosítja. Bár ez egy Sci-fi film forgatókönyvébe tulajdonképpen remekül beillene a való életben ez nem így működik. A genetikai állomány nem éli túl az emésztőrendszerünket, és nem épül be a mi sejtjeinkbe. Gondolkozzunk logikusan: ha a GMO élelmiszerek esetében ez így lenne, miért nem volt így korábban? Korábban senki sem félt attól hogy a búza DNS-e beépül majd, és mondjuk búzahaja lesz. Mert ha attól tartunk, hogy mondjuk egy valamilyen betegségre ellenállóvá módosított búza DNS-e beépül a miénkbe, akkor mitől is tartunk pontosan? Attól, hogy az a talán egyetlen módosított gén okoz problémát? De hogyan? Netán mi is rezisztensek leszünk arra a betegségre? Miért pont az az egy gén az amitől félünk, az összes többitől korábban miért nem? A logikus gondolkodás csodákra képes, ha lecsupaszítjuk magunkról a főként interneten ránk ragasztott hisztériakeltést. De nem is ez a lényeg: amit megeszünk, annak a DNS-e nem érzi túl jól magát a gyomor elképesztően savas közegében. Nem épül az be sehova, darabjaira esik szét.

Az AAAS (American Association for the Advancement of Science), az AMA (American Medical Association), és a Nemzeti Tudományos Akadémia határozottan GMO pártiak (persze az összeesküvés elméletek hívői szerint ez is csak egy hatalmas összeesküvés része, melynek keretei között az emberiséget akarják megmérgezni). Az FDA és még egy sor „szőrszálhasogató”, igazán kekec tudós alaposan megvizsgálta az összes GMO élelmiszerekkel folytatott tanulmányt, és ezeket az élelmiszereket biztonságosnak mondta – pedig az FDA híres arról, hogy szeret belekötni az egyes élelmiszerek és étrendkiegészítők biztonságosságába, és szívfájdalom nélkül ad ki riasztást egy adott élelmiszerre vagy kiegészítőre a legkisebb potenciális probléma esetén is.

Hasonlóan, az EU is vagy 130 kutatást folytatott a témában, több mint 500 független team bevonásával, akik semmiféle különleges kockázati tényezőre nem derítettek fényt.

Végül pedig ne feledjük, hogy milliárdnyi GMO élelmiszert fogyasztott el az emberiség az elmúlt évtizedekben, mindenféle probléma nélkül. Zárójelben jegyezzük meg, hogy a tonnasszám fogyasztott cukor ellen sokkal kisebb a népesség ellenérzése, pedig annak bizonyíthatóan káros hatásai vannak... Érdekes módon sokkal kevesebben kiáltanak farkast egy cukros-lisztes kakaóscsiga láttán, pedig...

A GMO ellen – károsak?

Akad néhány kutatás, mely azt sugallja, hogy a GMO élelmiszerek károsak. Mindazonáltal a legszélesebb körben idézett és ismert kutatások közül kettőt a tudományos világ elég rendesen szétcincált.

Az elsőt Puszta Árpád biokémikus végezte a Skóciai Rowett Intézetben, 1998-ban. Ő arra jutott a kutatás során, hogy azoknál a patkányoknál, melyek bizonyos GMO élelmiszereket kaptak, immunrendszeri és növekedésbeli problémák léptek fel.

Ez eleinte igen rémisztőnek hangzott, azonban a kutatók rámutattak, hogy a kutatás során használt burgonya nem volt alkalmas emberi fogyasztásra, sőt, még mérgező is volt (szándékosan). Tehát ezt a kísérletet ilyen módon jó eséllyel manipulálták.

A második, sokkal frissebb és sokkal ijesztőbb kutatást 2012-ben publikálta Gilles-Eric Seralini. Seralini egy széles körben használt GMO kukoricát etetett patkányokkal, ami a kutatás szerint riasztóan nagy arányban okozott rákos megbetegedéseket az állatoknál.

Seralini olyan patkányokat használt a kutatás során, melyek rendkívül könnyen kapnak tumoros megbetegedéseket.

A kutatás eredménye futótűzként terjedt az interneten (a hírhedt képeket ld. fentebb), "igazolván" a GMO-val kapcsolatos félelmeket. A probléma csak ott volt vele, hogy Seralini olyan patkányokat használt a kutatás során, melyek rendkívül könnyen kapnak tumoros megbetegedéseket. Gyakorlatilag a patkányok 80%-a mindenképpen tumoros lett volna. Korrekt, ugye?

Mi több, a kritikusok szerint Seralini nem használt elegendő számú patkányt a kutatás során, nem iktatott be elegendő kontroll egyedet, és nem számolt be a kutatás minden részletéről. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) többek között nyilvánosan elutasította a kutatás eredményeit.

GMO – enni vagy nem enni, ez itt a kérdés

Valószínűleg az arany közép a leginkább célravezető a vitában. A GMO növények terjesztését nyilván folytatni kell (különben a világ népességének jelentős része egyszerűen éhen fog halni), miközben fenn kell tartani, vagy akár növelni is kell a biztonságosságukra vonatkozó kutatások számát. Ez sem kérdéses.

A legtöbb fogyasztó az adott termék GMO mivoltának jelölését a címkéken pozitív előrelépésként éli meg, azonban láthatjuk, miért ódzkodnak ettől a gyártók. Ilyen rossz publicitással nehéz lesz megfelelni a fogyasztók elvárásainak GMO élelmiszerekkel. A címkézés ugyan választási lehetőséget ad a fogyasztóknak, azonban ha ez a választás a babonákon fog alapulni, akkor a gyártók hamar rövidre fogják zárni ezt a GMO dolgot.

Természetesen vannak gyártók, akik hasznot húznak a GMO élelmiszerek iránt táplált félelemérzetből. Akik pl. kifejezetten GMO mentes gyártóként hirdetik magukat, azok mindenképpen. Gondoljunk bele, ha a népesség kétharmada fél a GMO-tól, akkor egy GMO mentes címke máris nem olyan rossz marketing. Ha már összeesküvés elméletek: vajon nem lehet, hogy a GMO élelmiszerek iránti félelmet pont azok a nagy céget plántálják belénk, akiknek valamiért nem érdekük, hogy a GMO elterjedjen? Ebbe is érdemes belegondolni, ne csak egysíkúan legyünk akkor már összeesküvés elmélet hívők.

Sajnos a babonákból származó hiedelmek a tudomány ellen vannak, és hátráltatják azt a folyamatot is, melynek következtében a világon jóval több élelmiszert lehetne megtermelni, mint jelenleg. Amikor a GMO felett pálcát törünk, akkor azért gondoljunk arra a sok millió éhes szájra is, akiknek megoldást jelentene például egy sivatagban is termeszthető búza vagy kukorica. Gondoljunk arra a rettenetes mennyiségű kivágott őserdőre, melyet azért pusztítanak el, mert – jelen állás szerint – ott lehet csak megtermelni bizonyos növényfajokat (oké, kivettük a képből a fakitermelést). Gondoljunk abba a rettenetes mennyiségű növényvédő szerbe, melyet ipari méretekben használnak – és melyek jelentős része mellőzhető lenne a GMO vetőmagok használata esetén.

Vagy egyszerűen gondoljunk bele abba, hogy ha nincs GMO, azaz nincs változás a jelenleg termesztett növények tűrőképességében, termőképességében, vagy akár kártevőkkel szembeni ellenálló képességében, akkor milyen világ lesz itt 30-40 év múlva. GMO nélkül – sajnos, vagy nem sajnos, ez nagyjából mindegy – az emberiség záros határidőn belül egyszerűen nem lesz életképes.

Referenciák

Entine, Jon, "The Debate About GMO Safety is Over, Thanks to a New Trillion-Meal Study," Forbes, 9/17/2014.

Freedman, David H., "The Truth About Genetically Modified Foods," Scientific American, August 20th, 2013.

A cikk a T-nation "Truth about GMO-s" cikke alapján, és annak hatására íródott.


Kapcsolódó cikkek
A masszázst gyakran afféle extravagáns, luxusszámba menő dolognak tekintik. Kevesen gondolnak rá, mint működő gyógymódra. Pedig az. A masszázs terápia az orvosl...
A cellulit terjed és nem válogat. Nem nézi, ki vékony, vagy kövér, egyszerűen csak azt látod, hogy már szinte mindenkin van. Bár minél több a felesleg valakin, ...
A testépítő étrend alapja a fehérje bevitel, hiszen fehérjéből épül fel maga az izomzat. A fehérjeforrások egyik legjobbika a hal. Íme, bemutatjuk, miért előny...
Picit szakadjunk el a hagyományos értelemben vett gyúrós cikkektől, és lássunk pár olyan érdekességet, melyek közvetve, vagy közvetlenül mégis csak kapcsolódnak...
Lezajlott a Mr. Olympia verseny, ami a női versenyzők szempontjából is egy hatalmas megmérettetés. Nicole Wilkins visszaszerezte a tavaly elvesztett trónját fit...
A ginseng és a ginkgo biloba felhasználási lehetőségei szerteágazóak. Mentális frissítőként, de akár fizikai teljesítmény javítására is alkalmasak. A Ginkgo bil...
Egy dolgot meg kell értened, ha fogyni szeretnél. Az a táplálkozási rendszer és életmód, amivel egyszer elértél az elhízott állapotba, az kivétel nélkül minden ...
Természetesen haladó testépítők számára ezeknél a szabályoknál már vannak jóval szigorúbb előírások, de ha most kezded az edzést, vagy nem tudsz szigorú életvit...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!