B2 Vitamin

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az, amit a szedésével elérhetsz?
Egészséges bőr
Hiányában a szájsarok berepedezik, a szemfehérje eressé válik, az arcon (orr, szem, száj) hámló bőrgyulladások jönnek létre. A kielégítő bevitel mindezt megelőzi.
Antioxidáns védelem fokozása
Fokozza az antioxidáns védelmet, részt vesz a glutathion regenerálásában.
Méregtelenítés
A riboflavin a májban a szervezetidegen anyagok (xenobiotikumok) lebontásához, átalakításához (metabolizmusához) is nélkülözhetetlen.


Ismertetés

A riboflavin foszforilált formája a flavoproteinek koenzime, a flavinmononukleotid és a flavin-adenin-dinukleotid alkotórésze. A flavoproteinek lényegesek a szöveti légzésben és méregtelenítésben. A vastagbél baktériumai is elő tudják állítani, ezért a hiány nem túl gyakori, leginkább antibiotikumkezelésekhez kapcsolódóan alakul ki. Az immunrendszert támogatja, megnöveli a neutrofil kemotaktikus aktivitást. Részt vesz a biológiai oxidációs folyamatokban és az aminosavak anyagcseréjében. Hiányában bőr és nyálkahártya tünetek jelentkeznek: a nyelv és szájnyálkahártya begyulladhat, szájsarok berepedezhet, a szemfehérje eressé válhat, az arcon (orr, szem, száj) hámló bőrgyulladások jöhetnek létre. Anémia (vérszegénység) is kialakulhat. Hiánya általában több vitamin hiányával együtt fordul elő. A pajzsmirigy hormontermelésében is közreműködik, a vörösvértestek képzésében is részt vesz. Szükséges a B6-vitamin aktiválásához, és a triptofán niacinná alakításához. Fokozza az antioxidáns védelmet, a glutathion regenerálásában vesz részt. A riboflavin a májban a szervezetidegen anyagok (xenobiotikumok) lebontásához, átalakításához (metabolizmusához) is nélkülözhetetlen. Kiütések, bőrgyulladások kezelésére, migrén enyhítésére (nagy dózisokban, orvosi kontroll mellett), cataracta (szürkehályog) megelőzésére-kezelésére is használják (utóbbi indokoltsága megkérdőjelezhető). Sarlósejtes vérszegénységben napi kétszer 5 mg növelte a vasfelszívódást, kedvező hatású volt. Szervezetünk valószínűleg egyszerre nem tud 20 mg riboflavinnál többet felvenni.

Étrendkiegészítőkben riboflavinként vagy aktivált riboflavinként (riboflavin-5-foszfát) szokott előfordulni. A riboflavin fény hatására bomlik, ám a főzés nem teszi tönkre.

Miért használjuk

  • A májban a szervezetidegen anyagok (xenobiotikumok) lebontásához, átalakításához (metabolizmusához) nélkülözhetetlen.
  • Bőrgyulladások és más bőrproblémák kezelésében segíthet.

További előnyös hatások

  • Fokozza az antioxidáns védelmet, a glutathion regenerálásában vesz részt.
  • Sarlósejtes vérszegénységben kedvező hatású lehet, mivel kísérletek szerint sarlósejtes vérszegénységben napi 5 mg kétszer növelte a vasfelszívódást

Hogyan használjuk

Kiegészítőként étkezésekhez ajánlott bevenni. Szervezetünk valószínűleg nem tud egyszerre 20 mg riboflavinnál többet felvenni. Sarlósejtes vérszegénységben napi 5 mg kétszer növelheti a vasfelszívódást. Ne lépjük túl a napi 10 mg-ot orvosi javaslat nélkül!

B2-vitamin igény:

Gyermekek
6 hónapos kor alatt 0,4 mg/nap
6-12 hónap között 0,5 mg/nap
1-3 év között 0,8 mg/nap
4-6 év között 1,1 mg/nap
7-10 év között 1,2 mg/nap
Férfiak
11-14 év között 1,5 mg/nap
15-18 év között 1,8 mg/nap
19-50 év között 1,7 mg/nap
51 év felett 1,4 mg/nap
Nők
11-50 év között 1,3 mg/nap
51 év felett 1,2 mg/nap
Terhesség alatt 1,6 mg/nap
Szoptatás alatt 1,8 mg/nap

Más forrás szerint (Alkalmazott gyógyszertan) a napi szükséglet 3,6 mg/nap

Sportolóknál az igény 3-4 mg/nap, az adat forrása a fentiektől eltér.

Kölcsönhatások illetve szinergizmus

  • Az antioxidáns E-vitaminnal szinergizmust mutat, E-vitamin spóroló hatás létezését is feltételezik.
  • Pajzsmirigy túlműködésben felszívódása csökken (valószínűleg a testépítők között gyakori gyógyszerhasználat is hasonló jelenséggel jár).
  • Fogamzásgátlók, antibiotikumok és más gyógyszerek növelhetik a riboflavin igényt.
  • A bór túlzott bevitele hiányállapotot idézhet elő, mivel fokozza kiválasztását.
  • Kölcsönhatások vannak egyes rákgyógyszerekkel is, a betegség fennállása esetén konzultáljon orvosával az esetleges riboflavin kiegészítésről.
  • A maláriagyógyszerek hatékonyságát csökkentheti.
  • Kölcsönhatás léphet fel a Parkinson-kór kezelésére használt selegilinnel, alkalmazása ekkor orvosi kontrollt igényel.

Természetes forrásai

Tej, tejtermékek, máj, vese (belsőségek), tojás, hüvelyesek, élesztő, zöldségfélék, húsok.

Élelmiszerek riboflavintartalma 100 g-ra vonatkoztatva

Sörélesztő 4,28 mg
Borjúmáj 2,72 mg
Mandula 0,92 mg
Búzacsíra 0,68 mg
Szójabab 0,31 mg
Brokkoli 0,23 mg

Esetleges mellékhatásai

Nem ismert. A vizeletet sárgára színezheti, megadózisai hasmenést és fokozott vizeletelválasztást válthatnak ki. Viszketés, zsibbadás, égő érzés, fényérzékenység felléphet, különösen 100 mg-nál nagyobb adagok egyszerre történő elfogyasztása esetén.

Tiltás: Nincs.

B2 Vitamin Történelem

Az angol kémikus A. Wynter Blyth már 1879-ben felfedezett egy sárgászöld anyagot a tejben, a felfedezésre a B2 kapcsán már csak ritkán olvasható lactochrome, lactoflavin nevek is utalnak. A riboflavin azonosítása csak 1933-ban történt meg, György Pál és Richard Kuhn és Dr. Th. Wagner-Jauregy együttműködésének eredményeképp.

Irodalom

Ajayi OA, George BO, Ipadeola T. Clinical trial of riboflavin in sickle cell disease. East Afr Med J. 1993;70:418–421.

Michael T. Murray: Encyclopedia of Nutritional Supplements, Prima Health, USA, 1996

PDR for nutritional supplements, Medical Economics Company, 2001

Powers HJ, Thronham DI. Riboflavin deficiency in man: effects on haemoglobin and reduced glutathione in erythrocytes of different ages. Br J Nutr. 1981;46:257–266.

Schoenen J, Jacquy J, Lenaerts M. Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial. Neurology. 1998;50:466–470.

Sperduto RD, Hu TS, Milton RC, et al. The Linxian cataract studies. Two nutrition intervention trials. Arch Ophthalmol. 1993;111:1246–1253.

Takacs M, Vamos J, Papp Q, et al. In vitro interaction of selegiline, riboflavin and light. Sensitized photodegradation of drugs Acta Pharm Hung. 1999;69(3):103-107.

Tápanyagtáblázat, Bíró-Lindner, Medicina, 1994

Táplálkozás-Diéta, szerk.: Barna Mária, Medicina, 1996

Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok, Reader’s Digest Kiadó Kft. 2001


Kapcsolódó cikkek
Mi az, amit a szedésével elérhetsz? * Jobb közérzet és szellemi teljesítőképesség A B1-vitamin szedése javíthatja közérzetünket, kedvezően hathat a koncentr...
A para-amino-benzoesav azaz PABA (4-aminobenzoesav) egy aminosav, ami azonban nem játszik szerepet a fehérjék felépítésében. Vízben oldódó vegyület, a vékonybél...
Mi az amit szedésével elérhetsz? * Javítja a koncentrációt * Jobb közérzet és szellemi teljesítőképesség * csökken a szívbetegségek kockázata * Egészs...
A B5-vitamin, más néven pantoténsav testünk minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese ...
Támogatja az erős és egészséges immunrendszer megtartását. A betegségek egy részére jellemző a szervezet alacsony vitamin szintje, pótlása ilyen esetekben számo...
Mi az, amit a szedésével elérhetsz? * Növeli az étvágyat Rendkívül nagy adagok esetén növelheti az étvágyat, így segítheti a tömegnövelést. * Idegi és men...
A B9-vitamin egy vízben oldódó, a B-vitaminok közé sorolt anyag, amely valójában nem egyetlen vegyület, hanem több hasonló felépítésű és hatású pteridin-származ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!