Az inzulinutánzók a barátaid

2016-04-20
 / 4.9
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Betartod a tiszta étrendet, nem eszel szemétkaját, mégis kezd megjelenni a derekadon a fókaháj? Szinte már nem is eszel csak edzés után szénhidrátot, mégis egyre nagyobb úszógumi ugrál a csípő tájékon? Hát akkor könnyen lehet, hogy nem reagálsz már olyan jól a szénhidrátokra, mint azelőtt, ne adja az ég, ez egy kezdődő kettes típusú cukorbetegség jele is lehet.


Az inzulinrezisztencia nagyon leegyszerűsítve egy olyan állapot, amikor a tested nem képes a megevett szénhidrátokat eljuttatni azok rendeltetési helyükre, vagyis az izmaidba. Ezt a szénhidrátfelvételt normál esetben a sejtek az inzulinreceptorokon keresztül teszik meg. Ha ezek a receptorok sérülnek, mondjuk telített zsírok hosszú időn át tartó, nagy mennyiségű fogyasztásától (ami egyébként az inzulinrezisztencia első számú kiváltó oka, pláne ha telített zsír mellé gyors szénhidrátokat, kvázi cukrokat fogyasztunk), akkor egy idő után az izmok képtelenek lesznek felvenni a glükózt a vérből az inzulin hatására. Ha pedig ez a szénhidrát nem az izomba megy, akkor egyetlen más végállomása lehet csak: a zsírsejtek. Éppen ezért van, hogy viszonylag kevés ch-tól emberek már képesek zsírosodni annak ellenére, hogy az izmok glikogénraktárai még jócskán tudnának magukba szippantani üzemanyagot. Ezen az állapoton megfelelő étrenddel (kevesebb, kizárólag lassan felszívódó szénhidrátok) és súlyzós edzéssel rengeteget segíthetünk, azonban a fegyvertárban is szerepelhet egy két trükk ami hasznunkra válhat, erre mutatunk most pár példát.

Az inzulinutánzók:

Az inzulin hatását utánzó hatóanyagok amolyan finomhangoló jelleggel jó ha szerepelnek az arzenálodban, főleg ha inzulinrezisztenciában szenvedsz. Szénhidrátos étkezések előtt használva stimulálják az inzulinreceptorokat, hogy vegyék fel a vérben keringő glükózt az izmokba, így minimalizálva a zsírosodást. Ez sem elhanyagolandó, de akad közülük néhány, amelyiknek egyéb pozitív hatása is van, lássuk mikről is lenne szó.

Króm:

Pontosabban króm-pikolinát. Fő feladata a vércukorszint kordában tartása, de a szénhidrát utáni sóvárgást is remekül lehet vele kezelni. Hiánytünete éppen ezért a romló cukorháztartás, de akár mentális kimerültség is jelentkezhet súlyos hiány esetében, ugyanis az agyunk ugyanúgy vesz fel a vérből glükózt energiaforrás gyanánt. Potens dózisa 400-600 mikrogramm naponta, ezt lenne érdemes elosztani a nap folyamán a kritikus időpontokra, mint például az első és az edzés utáni étkezés, valamint az edzés utáni turmix.

Taurin:

Az a bizonyos “bikahere” kivonat. Komolyan mondom, az emberi hülyeség néha határtalan, egy időben az a pletyka terjedt a taurinról, hogy ez tulajdonképpen a bikának a “magja, már ha értitek mire gondolok. De ez csak az egyik véglet, a köztudatban leginkább az energiaitalok oszlopos tagjaként van meg, tévesen sokan ennek az aminosavnak tulajdonítják a pörgető hatást. Ezzel lehet, hogy újat mondunk, de a taurin nem stimuláns, éppen ellenkezőleg: inkább nyugtatóan hat a szervezetre.

Sportolók különösen sokat profitálhatnak használatából, ugyanis a szív munkáját is megkönnyíti rendesen, ha bőségesen van jelen a szervezetünkben. A súlyzós edzést végzőknek meg aztán különösen hálás barátja lehet, hiszen sejtvolumenizáló hatása révén több tápanyagot tol az izmokba, így segítve az izom-, és erőnövekedést. Ami a dózisát illeti, 2-3 gramm már jónak mondható és mint kitalálhattátok, őt is szénhidrátos étkezések köré érdemes időzíteni.

ALA:

A végére hagytuk a mindenben segítő jolly jokert, vagyis az ALA-t, művésznevén alfa-liponsavat. 800-1000 miligramm naponta már elég szépnek mondható, szintén egyenletesen elosztva a nap folyamán. Rengeteg előnyös hatását élvezhetjük, a teljesség igénye nélkül:

  • Segíti a B vitaminok munkáját, így hatékonyabb lesz minden makrotápanyag felhasználása a szervezetben.
  • Fokozza az ATP termelését, ami az izmaid elsődleges üzemanyaga.
  • Növeli az izomsejtek kreatinfelvételét.
  • Meglepő módon ő is nagy inzulinutánzó hírében áll, így segít a vércukrot a nromális szinten tartani.
  • Baromi erős antioxidáns, így a regenerációnk is hipp-hopp gyorsítható vele, különösen ha C és E vitaminnal együtt használod.

Nem hétköznapi hatóanyagokról van szó, ezt be kell látni. De jól használva rengeteget segíthetnek, például tömegnövelésnél, különösen az edzés utáni turmixoddal együtt. Ha félsz, hogy a sok edzés utáni ch zsírosodáshoz fog vezetni, akkor csapj hozzá ezekből mind 1-1 adagot a turmixhoz, garantáltan kisebb lesz az esély hogy zsírba menjen ez a mennyiség. ;)


Kapcsolódó cikkek
A nap első étkezése kiemelkedő fontossággal bír. Az átlagember vagy teljesen elhanyagolja, vagy elintézi egy kávéval a dolgot. Sportolói körökben is gyakran pro...
Az inzulinrezisztencia elég kellemetlen dolog. Minden tekintetben. Ha azonban érintett vagy benne, tehetsz is ellene. Mit, és hogyan? Kattints, és kiderül!...
Valaha egy fazék rizstől sem szedtél magadra szinte egy gramm zsírt sem, most pedig a felétől elkezdesz behízni. Tisztán étkezel, nem eszel mocskot, de mégis kö...
Michl Gábor PhD orvos-biológus rovata Az inzulint a hasnyálmirigy un. Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik. Az inzulin egy hosszabb fehérjéből a proi...
A kortizol felzabálja az izmokat, ezért az ellenségünk. Legalábbis alapvetően ezt gondoljuk. Nézzük, milyen célt is szolgál ez a hormon a szervezetünkben!...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!