Az inzulinrezisztencia

 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mi is az inzulinrezisztancia?

Az inzulinrezisztencia lényegében azt jelenti, hogy szervezetünk sejtjeinek inzulinreceptorai - többnyire az ismételten erős inzulinreakciók hatására - kifáradnak, és nem képesek hatékonyan ellátni feladatukat, így az inzulin hatása csökken, azaz, azonos hatás kiváltásához egyre nagyobb mennyiségű inzulinra lesz szükség. A megnövekedett inzulinszint megemelheti a vérnyomást, a koleszterinszintet, elhízáshoz vezethet és egyes ráktípusok kialakulását is elősegíti. Amennyiben az adott személy nem tesz ez ellen - étrend és életmódváltással -, az inzulinrezisztenciából fakadó magas inzulinszint mellett állandósul a magas vércukorszint is - hiszen az inzulin nem lesz képes "kitakarítani" a vércukrot a vérből, ha a sejtek nem képesek érzékelni az inzulint - ami önmagában is komoly veszélyeket rejt. Akinek a családjában már előfordult cukorbetegség, vagy magas a vérnyomása, esetleg magas a vér triglicerid szintje, az jobban ki van téve az inzulinrezisztencia kockázatának.

Miért alakul ki?

Kényelmes dolog ezt az öröklött hajlamra fogni, azonban a helyzet az, hogy az életvitel, elsősorban az étrendünk és az aktivitásunk az, ami központi szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában. Aki sok gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyaszt (cukrok, finomított szénhidrátok), valamint értrendje sok telített zsírsavat tartalmaz, az nyilvánvalóan jobban ki van téve a betegség kockázatának, hiszen a finomított és egyszerű szénhidrátok gyakori magas vércukorszint értékeket, és így inzulinreakciót váltanak ki, a telített zsírok pedig csökkentik a sejtek inzulinérzékenységét. Aki pedig a fent említett kockázati csoportok valamelyikébe tartozik, annak kiemelt figyelmet kell szentelnie ezeknek, ha el akarja kerülni a bajt - mert el lehet, ez esetben a '""vér nem kötelez".

Mit lehet tenni ellene?

A betegség visszafordításához radikális életmódváltásra van szükség. Messze ez a legfontosabb. A lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó étrend alapvető fontosságú - így kiesik tehát minden egyszerű szénhidrát a fruktózt leszámítva, valamint minden finomított szénhidrát - elintegethetjük tehát a bűnös fehér lisztet. Emellett a sejtek inzulinérzékenységét kiválóan stimulálja a súlyzós edzés! Akinek ilyenfajta gondja van, annak mindenképpen javasolt valamilyen testmozgás, de a súlyzós edzés az egyik legalkalmasabb erre a célra, mivel az izomsejteket semmilyen más edzésforma nem képes ilyen közvetlenül stimulálni.

Melyek azok a tápanyagok, melyek hasznosak ilyenkor?

Teljes őrlésű gabonafélék, hüvelyesek, és más rostdús, összetett szénhidrátokban gazdag élelmiszerek. szénhidrátbevitelünk alapját ezek kell, hogy képezzék. Naponta legalább 25-35g élelmi rostot fogyasszunk. Gabonapelyhekből mindig natúrt vegyünk, mert a többi rendszerint hozzáadott cukrokat tartalmaz.

Zsírbevitelünket az olajbogyó, az olívaolaj, az olajos magvak és az avokádó adja. Ezek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, így jó hatással vannak a jó és a rossz koleszterin arányára. Ezek a telítetlen zsírsavak csökkentik az inzulinrezisztenciát.

Érdekesség, hogy az étcsokoládé, ésszerű mennyiségben képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ha 60% feletti kakaótartalmú terméket fogyasztunk. Időnként 30-40g-ot beiktathatunk étrendünkbe (de nem többet!). Egyébként a benne lévő kakaó flavonoid-és krómtartalmának köszönhető ez a hatás.

A zöld teában található flavonoidok ugyancsak elősegítik az inzulinrezisztencia kezelését.

A spenót, a bab és a halfélék ugyancsak hasznosak ilyenkor. Ezeknek az ételeknek magas a magnéziumtartalma, ami inzulinrezisztencia esetén nem elhanyagolható előny. Emellett a halakban további telítetlen zsírsavak is találhatók.

Érdekes megfigyelni hogy a sokak által "egyhangúnak" és egészségtelennek titulált testépítő diétával mennyi hasonlóságot lehet felfedezni, ugye?

Milyen étrendkiegészítőket lehet használni?

A legfontosabb kiegészítő a króm, mely klinikai kutatások alapján bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet. A kutatásokban napi 1000mcg-ot kaptak az alanyok, azonban jobb, ha orvoshoz fordulunk az adagolás tekintetében, főleg ha vannak máj-és veseproblémáink. Tanácsos C-vitaminnal együtt alkalmazni, mivel ez segíti a króm hasznosulását a szervezetben.

A magnézium ugyancsak rendkívül hasznos, de étrendkiegészítőként azoknak javasolt elsősorban akiknek tudottan alacsony a magnéziumszintjük. Napi 3-400mg elegendő diabétesz esetén a vércukorszint szabályozásának elősegítéséhez. Ez nagyjából a javasolt napi bevitellel megegyezik.

Kevesen tudják, hogy a fahéj milyen hasznos lehet az inzulinrezisztencia ellen. Sajnos elég nagy adagok kellenek ahhoz, hogy hatásos legyen, ezért célszerű kiegészítőként is alkalmazni. Napi 3-5 gramm alkalmazása ajánlott. Sajnos a pontos mennyiségek meghatározásához még további kutatásokra van szükség a témában, de ígéretesnek anyagnak tűnik.


Kapcsolódó cikkek
Szokás mondani, hogy mindenkinek a saját termése ízlik a legjobban. Van is a dologban valami, hiszen amiben az ember saját keze munkája van, az mindig is kiemel...
Egyre több olyan sportban is alkalmaznak egyes étrendkiegészítőket, melyek köszönőviszonyban sincsenek a súlyzós edzéssel. Legyen az foci, küzdősport, vagy keré...
Aki bringázik, hosszú és megerőltető edzéseket folytat. Az edzésekre és a versenyekre is tudatosan, előre kell készülni, hogy ne éhezz el, a szervezeted megkap...
Következzen egy ugyancsak divatosnak mondható módszer: a harcosok étrendje. Egész napos koplalás, este lakoma, mert a régiek is így csinálták. De vajon Te mire ...
Sokféle tippet lehet olvasni, hallani a médiában arról, hogy hogyan is lehet védekezni a betegségek ellen. A legcélravezetőbb azonban egyértelműen az, ha az imm...
Ginkgo Biloba és arginin? Az új varázskombó? Nemcsak a vizsgákhoz jó a régóta ismert Ginkgo Biloba növény, de a sportolók is hasznát vehetik a hatásának!...
Mit tegyünk ,amikor azt látjuk, hogy pl. egy cukros ismerősünk egy zsömle és némi felvágott formájában fogyasztja el tízóraiját, vagy amikor egy túlsúlyos, tudo...
Cikksorozatunkban a természet azon szuperételeit vesszük át, amelyek gyakorlatilag multivitaminként funkcionálnak.Természetes formájukban tartalmaznak számos re...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!