Az edzőterem megvonás lelki oldala

2020-03-20 | 
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

...Avagy, hogyan éli meg egy edzőterembe járó ember, ha elveszik tőle a "játékát"?


Hát, ezt megszívtuk. A termek egy része ugyan még nyitva van, de az ember már nem feltétlen megy be jó érzéssel. Lehet ezzel vitatkozni, és lehet keménynek lenni. Lehet azt mondani, hogy nem vagy veszélyeztetett az immunrednszered és az életmódod miatt. Még igazad is lehet ebben. Szerintem azonban ez nem ilyen fekete vagy fehér.

Úgysem betegszem meg!

Persze, hogy nem. Én sem. Vagyis hát, nem gondoltam soha, hogy a vitaminok, a szelén, a NO fokozók, vagy a többi, imunrendszert erősítő, vagy vírusok ellen hatásosnak gondolt praktika miatt egy láthatatlan védőburok keletkezett volna körülöttem, amiről úgy pattannak le a vírusmolekulák, mint az X-szárnyúak a Halálcsillag még működő védőpajzsáról. Ez nem így működik.

Abban viszont szilárdan hittem, és hiszek, hogy ha megtalálnak azok a bizonyos molekulák, akkor a szervezetem hipp-hopp, elbánik velük. Egyfelől megingathatatlanul hiszek a nagy dózisú vitaminok áldásos hatásaiban, másfelől pedig abban, hogy mentálisan sem mindegy, hogyan viszonyulunk a betegségekhez.

Szóval, a szó tüneti értelmében, én tuti nem leszek beteg.

Felelősség

Hogy miért nem járok le a terembe - amíg még nyitva van - ha így gondolkodom magamról? Nos, azért, mert itt nem csak rólam van szó. Én vagyok az élő példa a potenciális tünetmentes fertőző gócpontra. És oké, hogy letörlök magam után mindent, de ez nem jelent 100%-os védelmet másokkal szemben, kiváltképp egy edzőteremben. Arról nem beszélve, hogy ha megúszhatom, akkor a családom, a környezetem miatt bizony meg akarom úszni, mert van itt négy gyerek, feleség, és nagyszülők is.

Szóval annyiból én is komolyan veszem a "maradj otthon" mozgalmat, hogy olyan helyekre csak indokolt esetben megyek, ahol több ember van egy fedél alatt. Olyanokra is, ahol a szabadban csoportosulnak, bár, akinek egy kis esze van, az nyilván nem ilyenkor strandol. Ugyanakkor baromságnak tartom, hogy a családom társaságában ne mehetnék le az utcára például. Mi minden nap sétálunk alsó hangon öt kilométert, ha szép az idő, és ha a térdem okés lenne, futni is eljárnék. Van elég utca ebben a városban, ami nem zsúfolt. Nem látom okát, miért kellene bezárva ücsörögni egy lakásban. Ha valami, akkor a mozgáshiány bizony odavág az immunrendszernek. Kis tájékozódással azért azt lehet tudni, hogy szabad levegőn senki sem fog megbetegedni. Még akkor sem, ha bemegy egy boltba, és betartva a higiéniás előírásokat, megvesz ezt-azt. Ha nyakon tüsszent valaki, aki fertőzött, akkor megszívtad, nyilván. Ezért jó tisztes távot tartani.

Na de, ezeket igazán sokan elmondták már, csak be kellene tartani.

Edzőterem nélkül az élet

Egy szó, mint száz, részemről a terembe járás határozatlan időre kuka. Ez viszont egy sor problémát felvet. Ugyanis, egyáltalán nem vagyok berendezkedve arra, hogy otthon hatékonyan megdolgoztassam magam. Jelenleg nulla felszerelésem van. Oké, hogy így is vannak lehetőségek, de amikor épp nem ment olyan rosszul az edzőtermi munka, onnan visszatérni egy fekvőtámaszos-felüléses életmódra lelkileg elég horror.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen ok. Nekem ugyanis ritmust adott az, hogy a terembe le kell menni, és amíg ott vagyok, kihozni magamból a maximumot. Nevezheted hisztinek, de nekem otthon ugyanez sokkal nehezebb. Mert ott mindig van más tennivaló is. Eleve ugye home office van, aminek a sok előnye mellett megvan az a hátránya, hogy a munkaidőd határozatlan időre ki tud tolódni (már, ha olyan ufó vagy, mint én). Emellett a gyerekek itthon, és eleve, egy házban mindig van mit csinálni. Én nem nagyon ismerem az unatkozás fogalmát. Ilyen körülmények között az edzéshez szükséges én-idő megteremtése nekem sokkal nehezebb, mint amikor lemegyek a terembe, és nincs kecmec, nyomom, ami a csövön kifér.

Aztán ott van a motiváció faktor is. Nem nehéz belátni, hogy ha nincs otthon egy legalább átlagosan felszerelt saját kis termed, vagy legalább egy erőkereted súlyokkal, rúddal és egy paddal, akkor otthon kis eséllyel tudod az edzőtermihez hasonló stimulusban részesíteni az erre éhes izmokat. És ezt az ember tudja. Ott motoszkál az agyában az amúgy is elkerülhetetlen visszaesés, ami a kényszerszünetből adódik. Ez bizony nem segít a lelkes edzésben.

Péntek 13 óta nem voltam teremben. Ma 20-a van. Egy hét amúgy nem a világ vége, csakhogy ez a helyzet hónapokig is tsrthat, amiben vagyunk (a cikk a koronavírus járvány idején íródik). Én bevallom, hogy az emúlt héten tegnap edzettem először, és ha nem kellett volna forgatnunk, akkor bizony még ennyit sem biztos, hogy tettem volna. Nem nagy kunszt, pár fekvőtámasz volt. Más kérdés, hogy mivel fekvőtámaszt nem végeztem vagy egy éve, most mindenem fáj - olyan izmok is, amikről nem is gondoltam volna, hogy így kikészülnek. Ez viszont segít abban, hogy belássam: nem igaz, hogy nem lehet fejlődni ilyen körülmények között! Csak át kell fogalmazni a fejlődés irányát erre az időre.

Tegnap meg is született az elhatározás, hogy a fekvőtámaszomat fogom felturbózni olyan szintre, ahol még korábban soha nem jártam. Nem kelll világmegváltó dolgokra gondolni, a saját szintem a mérce, nem másoké. Aztán szépen sorban más gyakorlatokat is be fogok vetni, amikben bármiféle kihívást látok. Mivel sajnos nem tudok úgy edzeni, hogy ne csinálnám ki magam, így attól nem félek, hogy lepunnyadok. Csak elkezdeni volt nehéz. De az nagyon. Nekem, legalábbis. De most már látom magam előtt, hogy mit kell megoldanom ahhoz, hogy a fekvőtámaszon, és a térdem meggyógyulása után a saját testsúlyos guggoláson és kitörésen, valamint hátsó tolódzkodáson kívül mást is tudjak végezni.

Látom, hogy egy multifunkciós húzódzkodó rúddal, és egy szerelhető kézisúlyzóval kinyílnak a lehetőségek. Előbbit megrendelem, utóbbit felkutatom, mert valahol porosodik... És máris az "egyszerre hány fekvőtámaszt tudok kihozni magamból" projekt mellé oda tudom tenni az "egyszerre menyit tudok húzódzkodni" projektet is. Bicepsz-tricepsz-mell-hát máris megdolgoztatva. A rúddal ráadásul invertált evezést is tudok végezni, csak találjak neki megfelelő helyet.... Hasprést, plank-et bármikor lehet nyomni (siratom a valahova elkeveredett szuper jó kis haskerekemet, amilyet már nem is lehet kapni), aztán ha beszedtem egy-két doboz Pro Flex-et, akkor a térdem is jobban szereti majd a terhelést.

Már csak valamiféle rendszert kell vinni a dologba, mert ha az nics, elúsznak az itthon töltött napok, anélkül, hogy érdemben bármit is kezdtem volna magammal.

Nincs tehát veszve semmi. Ugyanolyan nem lesz az otthoni edzés - csalódni fogsz, ha ezt várod - de erre az időre is lehet találni motiváló célokat, ha igazán akarja az ember!


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Otthoni hátedzés? Ez is megoldható, akár súlyzókkal, akár nélkülük, de mindenképpen gépek nélkül. Nem hiszed? Akkor kattints, és olvass tová...
A koronavírus miatt iszonyatosan megnőtt a maszkokra a kereslet. Vajon tényleg ennyire fontos a maszk? A káromkodásért elnézést kérünk, de e...
Kínlódsz, mert nem mehetsz edzeni? Aggódsz, hogy összeesel? Akkor fogadd most meg egy olyan ember tanácsait, aki másfél éve nem edz, mégis m...
Ez az otthoni edzésterv kezdők számára ideális, egy alap erőnlét megszerzéséhez. Idővel persze nehezíteni kell, és ha komolyak a céljaid, ak...
Egyszerű, de annál hatékonyabb farizom gyakorlat, mely akár otthon vagy a szabadban is elvégezhető. ...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Nyáron sokaknál előkerül a kockahas kérdése. Mitől lesz kockás a hasizom, hogyan lehet kidolgozni, és még sorolhatnánk. A kockahas cél, vagy...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2020-03-24
Szerintem minden lakásban kellene bordásfalnak lennie. Akkor nincs gond a húzodzkodással, tolódzkodással se.

Aki hirtelen akar valamit impulzus vásárlóként az gumiköteleket vegyen. Filléres, kis helyen elfér amikor már nem kell. Sok gyakorlathoz elég rálépni. Trx-et be kell akasztani egy biztos helyre ... nem mindenkinek van ilyen.

válasz
2020-03-30
Kérdés
2020-03-23
Szia lenne egy pár kérdésem a cikkel kapcsolatban, a fitnessztermek zárva vannak nálunk, az otthoni edzés úgy ahogy elmegy (ideig -óráig) , A múlt héten hétfő-kedd még nyitva volt a terem aztán szerda....péntek itthoni edzéssel befejeztem a hetet ! Na most általában én időnként szoktam egy két hetes szünetet tartani , arra gondoltam h mátol két hét szünet, vagy akár több is beleférne ? Mondjuk egy hónap ?,és azután ha a termek nem nyitnak folytatom az itthoni edzést ? Ti mit javasoltok ? Mennyi legyen a max pihi idő(mielött nekifognék az itthoni edzésnek) !?

válasz
2020-03-30
Szia!

Mint azt ebben a cikkemben is említettem, az izom három hét után kezd el leépülni drasztikusabban. Kivéve, ha követed az ebben a cikkben leírt tanácsokat :)
Kérdés
2020-03-23
Egy erősebb gumikötéllel is rengeteg gyakorlatot lehet végezni, kitalálni. Tegnap vettem is egyet a Sport Direct-ben. Reggel le tudtam edzeni a karomat elég rendesen.

válasz
2020-03-23
Igen, ez szuper ötlet! Jó a TRX is.
Kérdés
2020-03-23
Pont ugyanezen okokból én sem járok terembe, és pont ugyanezt találtam ki, ma meg is volt az első otthoni kora reggeli edzésem (szerencsére az emeleten alvó családot nem ébresztettem fel). Vettem egy ajtókeretbe rakható húzódzkodó rudat (hát pipa), van egy változtatható kézisúlyzóm (kar, váll pipa), fekvőtámasz (a variációk végtelenek), és még a lábra is találtam olyan gyakorlatokat (bulgarian split squat, pistol squat), ami elég rendesen megdolgoztatott (konkrétan régen éreztem azt, hogy remeg a lábam a lépcsőn), illetve hasprés, lábemelés. Nekem is csak elhatározni és elkezdeni volt nehéz, de ez az edzés kifejezetten nem volt rossz. Úgyhogy a cél, mire véget ér ez az őrület (több hónap a becslések szerint), hogy 100 fekvőtámaszt lenyomjak egyben, 30 húzódzkodást lazán, az egylábas guggolás mesteri szintre emeléséről nem is beszélve.

válasz
2020-03-30
Pont nekem is a 100 a cél :)