Az edzőterem filózófiája

2016-06-03 | 
 / 4.7
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Ma már fitnesz és wellness terem a népszerű: kicsit elfelejtettük, miről szól ez az egész. Vagy nagyon.

A mai társadalomban szépnek kell lenni.

A szépség az kommersz hazugság, amelyet sokan hajlandóak beszopni, pedig nagyon nagy téveszme, hogy meg kellene felelni bármilyen szépségideálnak. A kutyát nem érdekli az ugyanis, hogy te hogy nézel ki. Mindenkit az érdekel, hogy saját maga hogy néz ki: ez nyilván komoly paradoxon.


A szépség a mi esetünkben az izmosságból fakadna. Emberek millióiban van meg egy elképzelt testkép, amit el szeretnének érni. Nem mennék bele abba, hogy az ideáljuk mennyire hülyeség, mert most sokkal érdekesebb az, ahogy a célhoz hozzáállnak.

Mindenki jól akar kinézni, de ezt kényelmesen akarja elérni.

Ezért kell az embereknek csilivili, hipermodern luxus edzőtermeket csinálni, parkettás küzdőtérrel, szaunával és trendi diszkózenével, hogy jól (és otthon) érezze magát. Ez az igényszint.

Pedig az edzőteremben nem otthon vagyunk, hanem kvázi egy munkahelyen. A test megváltoztatása, egy fizikum kialakulása munka eredménye. A teremben kőkeményen dolgozni kell, célszerszámokkal. Nincsenek dizájn és kényelmi szempontok. Nem kell barátságosnak és szépnek lennie.

Az edzőterem nem társadalmi élet és divatbemutató helyszíne. Sokan járnak le bohóckodni, megmutatni magukat, bedurrantani a tükörnek és esetleg beszedni a gyógyszertárat, mert a trendi közfelfogásban manapság szinte elképzelhetetlen, hogy valaki magától akarjon fizikumot építeni, ne kémiával.

Nekem ez az egész másról szól.

Mindenki volt önbizalomproblémás hülye, amikor a másoknak való megfelelési kényszer miatt kezdett el edzeni. Férfiak például a csajok miatt. Ez 15 évesen még elfogadható, de nem árt kinőni.

Önmagában az, hogy jól akarunk kinézni, mert az jár a fejünkben, hogy mások mit gondolnak rólunk, elég beteg dolog felnőttkorban, ráadásul semmiképpen sem túl célravezető. Sok szép kudarcélményt lehet megélni így.

A szépségért edzeni ugyanis hazugság.

Edzeni a teljesítményért kell, az egyre több ismétlésért, a egyre nagyobb súlyokért, az egyre komolyabb fizikai munkáért. A fokozódó fizikai munka edzi a testünket. És a lelkünket, valamint a mentális képességeinket.

Aztán ha valóban edzettek vagyunk, ez a külsőnkön is meg fog látszani. Így van értelme - nem fordítva, hogy minél könnyebben és gyorsabban akarunk minél szebbek lenni. Ne akarjunk izmosnak látszó gyíkfingok lenni.

Aki fél év alatt szeretne úgy kinézni, mintha húsz éve edzene, az be akarja csapni saját magát és mindazokat, akiknek a kisebbségi érzése miatt villantani akar. Ha fél év alatt jól lehet kinézni, eleve mit ér az egész?

Sokan egy kasztba akarnak tartozni, a szép emberek közé. De ennyiből el lehet menni plasztikai sebészhez is, az is kényelmes.

Beszarás, de az embereknek igényei vannak az edzőteremben! Milyen a dizájn, milyen a zene (beleértve a hangrendszert is), milyen a kényelem, milyen a budiban a csempe és persze mindenképp menjen a hetvenhat darab tévében valami motivációs szar a jutubról - ez egy jól menő edzőteremben szempont.

Holott ezek az igények ellentmondásban vannak mindazzal, amit sportnak hívnak.

A jó terem egy műhely. A jó teremben megfelelő szerszámok állnak rendelkezésre, nem felesleges dizájn baromságok. A jó teremben rend van, tisztaság és fegyelem.

Mit jelent a fegyelem? Nem azt, hogy a teremtulajdonos ostorral üti a vendégeket, hanem azt, hogy valódi sportolói közösség van. Nem telefonsimogató gyökerek népesítik be a termet és nem flegma igénytelen hülyékkel van tele, akik szanaszéjjel hagynak mindent, hogy aztán a másik fél órát keresgéljen. Hanem önmaguk edzésmunkájára igényes, komoly hozzáállású hobbi vagy komolyabb sportolókkal.

A sport nem játék és nem szórakozás. Egy edzőteremben mindig mindennek a helyén kell lennie. Egy edzőterem közösségének a gépek felesleges foglalása nélkül, a felszerelés dobálása és szétkúrása nélkül, akár egymást segítve, hatékonyan kell végeznie a munkát. Munkát!

Aki - fizikumtól függetlenül - érti, hogy mi az a valódi edzés, az büszke lehet az edzésmunkára, amit végigcsinál. Még akkor is, ha esetleg nem lesz belőle soha izomállat.


Kapcsolódó cikkek
Giga tragikus BB.Tv, mert minden egyszerre történt: Muscle Beach, BodyBuilder Gym költözés és új Gym építés. Illés Norbi már annyira naturál, hogy zölddel kell ...
Hagyomány, hogy szilveszterkor jön a BBTv: ismét itt egy hipermasszív anyag, amiben lassan több helyszín van, mint egy James Bond-filmben. A testépítő sport e...
MarhaKrisztián a kecskeméti Charolais farmon mindent elmond a húsok királyáról, Gruber Vili bá', a magyar erősport egyik alapító atyja mesél a hőskorról, Bunny ...
Kormos Zoli testépítő világbajnok, több mint 10 éve visszatérő szereplőnk egyre brutálisabb. Bunny két zellerszár töltés között a mai életünket befolyásoló té...
BME Bemutató | Bunny Lábedzés | Tóth Dani versenykészülés-tippek | Ahmed Ahmad, Svédország, Malmö ...
Lauter Victor a sztahanovista edzés hőse, Palatinus Tünde, The Corvette ...
Kökény Béla 2011-es WABBA abszolút világbajnok bicepszedzése, Erdős Csaba PEAK bandita és motoros kaszkadőr, Bunny szájbarágós tudományos rovata a táplálékkiegé...
Tudományos felvilágosító kisfilm a testépítő fotózásról (feat. Garamszegi "Gp Exclusive" Péter), majd következik a 2019-es év meglepetés-sportolója, az igazi kl...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-05-14
Úgy tűnik, a cikk megírása óta eltelt 2 évben sem sokat javult a helyzet. A "Masszív combfeszítő gép" hátterében lábtolózó úriember (is) jó példa a leírtakra.

válasz
2018-05-14
A rossz szokásokat sajnos nagyon nehéz kiírtani .