Az aminosavak kémiai áttekintése

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az aminosavak a fehérjék, és az izmok építőkövei. Ha a diétánk sok fehérjét tartalmaz, biztosak lehetünk benne, hogy sok aminosav is a szervezetünkbe kerül. Az aminosavak nem egyformák. Néhány típusnak speciális, a testépítők és az erőemelők számára különösen fontos tulajdonságai vannak. Bár a tudósok húsznál is több aminosav típust tartanak számon, nem mindegyik számít különálló ergogenikus savnak.


Esszenciális aminosavak

Az esszenciális aminosavakat a szervezet külső forrásokból, fehérjékből bontja le.

HISZTIDIN
IZOLEUCIN
LEUCIN
LIZIN
METIONIN
FENILALANIN
TREONIN
TRIPTOFAN
VALIN

A kondíció szempontjából esszenciális aminosavak (ezek mennyisége szervezetünk azon képességén múlik, hogy más aminosavakból mennyire tudja őket szintetizálni):

ARGININ
CISZTEIN
TIROZIN

Nem esszenciális aminosavak

Ezek az aminosavak más aminosavakból szintetizálódnak szervezetünkben.

ALANIN
ASZPARAGINSAV
ASZPARTAMSAV
GLUTAMINSAV
GLUTAMIN
GLICIN
HIDROXILIZIN
HIDROXIPROLIN
ORNITIN
PROLIN
SZERIN
TAURIN

A tudomány az aminosavak mögött

Mik is azok az aminosavak? Íme az alapfelépítésük. Az NH2 és a COOH az amino és a karboxil csoportok. Az aminosavak úgynevezett R csoportja, az oldalukhoz csatlakozó lánc. A legújabb biokémiai szakkönyvek 20 darab aminosavat sorolnak fel, de számos "speciális" aminosav csak bizonyos fehérjék összetevőjeként fordulnak elő. Például a hidroxiprolint (prolin származék) a kollagénben, a kötőszövet fehérjében találjuk meg.

A fő aminosavforrás természetesen az étkezés. Anélkül, hogy a részletekbe merülnénk, csak annyit jegyzünk meg, hogy az állati aminosav források jobbak mint a növényiek, mert kiegyensúlyozottabb arányban tartalmaznak esszenciális aminosavakat. Ezeket az étkezéssel kell a szervezetbe juttatnunk. A nem esszenciális aminosavak a szervezetben szintetizálódnak.

GLUTAMIN

Érdekessége, hogy technikai szempontból a nonesszenciális, nem életfontosságú aminosavak közé sorolják. Mégis, az újabban publikált tudományos irodalmat lapozgatva kiderül, hogy a glutamin a kondíciót tekintve elsőrendű fontosságú. Ez azt jelenti, hogy megemelt terhelés esetén bizony szükségünk van glutaminra, hogy a testünk szükségleteit kielégíthessük. A glutamin (és nem a szénhidrát, vagy a zsír) az ajánlott üzemanyag olyan gyorsan osztódó sejtek számára mint az enterociták (bél sejtek), és a limfociták (a fehérvérsejtek egy típusa). Ez az aminosav teszi ki a teljes izomzat aminosav állományának 61%-át. Az izomban tárolt glutamin mennyiség csökkenése jel lehet a szervezet számára, hogy kezdje el az izomszövet leépítését, az úgynevezett katabolizmust. Ezért nagyon fontos az izom glutamin tartalmának fenntartása. Néhány tudós úgy véli, hogy a glutamin meghatározó szerepet játszik az egészséges immunrendszer fenntartásában is. Ennek oka az a tény lehet, hogy az immunrendszer "kölcsönvesz" glutamint elsősorban az izomzattól. A glutamin terhelés alatti izomtömeg megőrző tulajdonságát ismerik talán a legjobban. Például egy teljes csípőcsere műtét után a glutamin része az intravénás folyadéknak, hogy az izomban tárolt szabad aminosavakból minél kevesebb vesszen el. A glutamint a hasi műtéten átesett betegek nitrogén (fehérje) veszteségének csökkentésére is alkalmazzák. Minden bizonyíték azt mutatja, hogy az intramuszkuláris glutamin magas szinten tartása alapvető fontosságú, ha el akarjuk kerülni az izomveszteséget. A legjobb minőségű protein készítményeket fogyasztva (PL: Muscle Zyme, Bio-X, Bio Design Whey, Bio Plex), elegendő mennyiségben juttatjuk a szervezetbe. Pótlólagos fogyasztása ilyen esetben nem szükséges.

ELÁGAZÓ LÁNCÚ AMINOSAVAK (BCAA)

Leucin, valin és izolcucin - a nehézatlétikai aréna kedvenc, leginkább ismert aminosav csopottja. A kötött szénláncok bizonyítottan kímélik az izom glikogén készleteit, csökkentik az izom összeomlásának veszélyét, növelik a zsfrmentes izomtömeget és csökkentik az edzés észlelt nehézségét, tehát szedésükkor az edzés könnyebbnek tűnik. Újabb kutatások szerint a BCAA bevitel meggátolja az izomfehérje leépülését, az inzulintól függetenül. Ezek az aminosavak az anabolikus hormonok, például növekedési hormon termelődését is segítik. Ezenkívül kimutatták, hogy az elágazó láncú aminosavak szolgálnak energiaforrásként a sportolóknál, ha a szénhidrát kiürült a szervezetből. Ez a bodybuilderek számára azért fontos, mett a verseny előtti diéta általában le szokták csökkenteni az elfogyasztott kalória mennyiséget, amely csökkentett szénhidrátbevitelt jelent. A BCAA-k segítségével sokkal több zsírt dolgozhatunk le ebben az időszakban. A NASA egyik kutatása szerint, a fehérje leépülésének megakadályozása érdekében a szükséges napi adag 11 gramm. Egy másik svéd kutatók által végzett kutatás szerint, az edzés során beszedett 5-7 grammnyi elágazó szénláncú aminosav meggátolja az izmok összeomlását.

TAURIN

Ez a többlapos aminosav a méregtelenítésben, a sejt membrán védelmében, a vérnyomás szabályzásában, az izmok strukturális fehérjéinek fenntartásában játszik fontos szerepet, valamint az inzulin helyetteseként is funkcionál. Egy kísérlet során a taurin az inzulin 50%-os kapacitásának megfelelő mennyiségű glükóz bevitelt stimulált a sejtekbe. Egy másik, ugyancsak az inzulint és a taurint összehasonlító kísérlet során a taurin megnövelte a prolin aminosav bevitelét. Érdekes módon az inzulin-taurin kombináció nem hozott jobb eredményt mint a két anyag egyedül. A glutaminhoz hasonlóan, sokan vélik a taurint is meghatározóan fontosnak a kondíció szempontjából. Bár normális állapotban szervezetünk előállít valamennyi taurint, a hiánya bizonyos szövetek funkcionális elégtelenségében mutatkozik meg. A taurin mint növekedés modulátor is szerepel. Mindemellett nincs olyan kísérlet, amely a súlyzós edzést végző sportolók és a taurin összefüggéseket vizsgálná. A taurin szerepe az emberi étkezésben még tisztázatlan, de elméletileg ennek az anyagnak is ergogenikus hatása van.

ALANIN

Ez az az aminosav amelyről a sportvilág látszólag nem vett tudomást. Tudjuk, hogy a alanin az izomzatból szabadul fel szénhidráthiányos időszakban a glukóztermelés előfutára a májban. Feltételezhetően ez az alanin-származék glukóz kerül vissza az izomzatba (vagy más szövetbe) és dolgozódik fel mint üzemanyag. Sajnos nagyon keveset tudunk az alanin kiegészítőként kifejtett hatásáról. A nem inzulin-függő cukorbetegek szedik lefekvés előtt, hogy megakadályozzák a hypoglicemiát, és az éjszaka közepén jelentkező alacsony vérnyomást. Nem tudjuk miért nem tesztelték az anyagot sportolókon. Az alanin valószínűleg növelné a nehézatléták és a bodybuilderek kitartását és tűrőképességét.

KREATIN

A kreatin három aminosavból (arginin, glicin és metionin) származik. Mindannyian tudjuk, hogy a levegő nélkül végzett munkát a cukor ATP-vé alakulása teszi lehetővé. A másodperc tört része alatt az izmok megragadnak egy kevés foszfokreatint, és az ADP-t visszafoszfotizálják ATP-vé. Ez a járulékos ATP ekkor újra energiává defoszforizálódik, és megadja azt a plusz erőt, mellyel képesek vagyunk befejezni az emelést. Ez a tevékenység teljes mértékben az izmok kreatinfoszfát tartalékain múlik. Ahogy ezek a raktárak kimerülnek, a maximális erőkifejtésre való képesség csökkenni kezd. Napjaink tanulmányai rámutattak, hogy a kreatin pótlás megnöveli az izmok kreatinfoszfát tartalékait.

ARGININ

Sok ember szerint az arginin növeli a zsírmentes izomtömeget és az erőt. Az ornitinhez hasonlóan az arginin szedése is megnöveli a növekedési hormon termelést. Az arginin a kreatin szintézis fontos előfutára és az anabolikus hormon inzulin hatását is elősegíti. Ezenkívül az immunrendszer működését is segíti. De az arginin fontos szerepet játszik valamiben, amely sokkal fontosabb, mint az izmok - elősegíti az erekciót, ahogy ezt a patkánykísérletek igazolták is. Segít a szervezet zsírraktárainak lebontásában és a megfelelő izomtónus fenntartásában. Ismert az inzulin stimuláló hatása, valamint együttműködési hajlama a vele együtt fogyasztott szénhidráttal. Az arginin a nitrogén oxid átvivője. A nitrogén oxid egyik különleges tulajdonsága az, hogy az inzulin kibocsátást közvetíti a hasnyálmirigyből. Az anabolikus hatás ideális eszköze az edzés utáni magas szénhidrát és jóminőségű fehérje tartalmú étkezés arginines kiegészítése.

ORNITIN

Ez az aminosav abban különbözik testvéreitől, hogry nem fehérjék részeként jelenik meg. Az ornitin nem más, mint az egyik közbeeső anyag, amely a fehérje anyagcsere során termelődik. Intravénás adagolás esetén az ornitin növeli a növekedési hormon szintet. A texasi egyetemen, El Paso-ban végeztek egy kísérletet, amelynek során azt kívánták bizonyítani, hogy 1-2 gramm szájon át beszedett ornitin kemény edzéssel párosítva növeli a zsírmentes izomtömeget és az erőt. Jelenleg még nem bizonyított önmagában az ornitin ergogenikus mivolta.

ORNITIN ALFA KETOGLUTARÁT (OKG)

A név gyakorlatilag két aminosavat takar. Az ornitin, a ketoglutaráttal párosírva fontos közbülső anyag az energia termelési folyamatban, a Szent-Györgyi-Krebs ciklusként ismert enzim reakció-sorban. Jó néhány kutatás bizonyítja az OKG jelentőségét különféle traumák, például műtét, égés, vagy sebesülés, utáni állapotban. A rendelkezésre álló adatok alapján azt mondhatjuk, hogy az OKG kiváló a bodybuilderek szervezetének. Növeli az inzulin termelést és a glutamin lekötésében is szerepet játszik. Csökkenti a vér ammónia tartalmát.

CITRULIN

A citrulin fontos fáradtság ellenes tulajdonságokkal rendelkezik a beteg szervezetben. Nincs bizonyíték arra nézve, hogy az egészséges izomzatra is hatással volna. Mindenki megbetegszik néha. Sok testépítő még ilyenkor sem hagy ki edzést. Talán a citrulin szedés segíthet!

GLICIN

Ez is egyike a kreatin szintetizációjához szükséges aminosavaknak. Nem tudjuk milyen ergogenikus hatása van a glicinnek egyedül. Van némi bizonyíték arra, hogy 6-7 grammos szájon át bevett adagok segítik a növekedési hormon koncentrációt, de ennek nincs bizonyított hatása az izomtömegre. A glicin stimulálja a glukagon felszabadulását.

D, L-FENILALANIN

Fájdalomcsillapító hatású.

LIZIN

A lizin részt vesz az állatok természetes növekedésében. A lizin a többi inzulinogén aminosavval együtt azt az aminosav spektrumot alkotja, amely az inzulin felszabadulását erősíti. Biztosítja az energiatermeléshez a zsírsavak megfelelő felhasználását. Segíti a koncentrálóképességet.

ASZPARAGINSAV

Az ammóniának a szervezetből való eltávolításában működik közre. Védi a központi idegrendszert. A glutaminsawal együtt segíti a szervezetet a fáradsággal szembeni ellenállásban, növeli az állóképességet.

METIONIN

Ez is egyike a kreatin szintetizációjához szükséges aminosavaknak. Csökkenti a vér hisztamin szintjét.

TIROZIN

Csökkenti a szorongást. Növeli az agy aktivitását, fontos neurotranszmitter.

FENILALANIN

Fontos neurotranszmitter. Fokozza az éberséget. Javítja az emlékezőképességet. Csillapítja az éhségérzetet. Mérsékli a depressziót.

A FEHÉRJE ÉS AZ AMINOSAV FORMÁK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

(Forma funkció/érték, érvek, ellenérvek)

Szabad formájú aminosavak

Ezek a "külön", egyesével vásárolható aminosavak. Emésztés nélkül kerülnek a véráramba. A véráramból hamar felhasználásra kerülnek, az izmok és egyéb szövetek számára könnyen hozzáférhetőek.

Hidrolizált fehérjék, aminosavak

Az előemésztés felgyorsítja az emésztőrendszerbe történő bekerülésüket, de gyakran hosszabb láncokat tartalmaznak, amelyeket szét kell választani. A savó- és a laktalbumin jó példák erre. Az előre emésztettség felgyorsítja a felszívódást. Hosszabb láncokat tartalmaznak, amelyeket szét kell választani mielőtt a véráramba kerülnének.

Elágazó szénláncú aminosavak

Edzés közben segítik a glukóz alaninné alakulását. Energiává alakíthatók, az izom katabolizmus elkerülése miatt.

Di/Tripeptid kötésű aminosavak

Két és három szénláncot tartalmazó aminosavak, amelyek gyorsan emészthetőek. A rövid láncok gyorsan emészthetőek és hamar felszívódnak.

Növényi eredetű fehérjék

Természetes fehérje források, rostot tartalmaznak. Olcsó, általában zsírmentes természetes források. Nem teljes értékű fehérjék. Lassú az emésztésük és felszívódásuk.

Állati eredetű fehérjék

Az összes szükséges aminosavakat tartalmazzák. Teljes értékű fehérjék, minden szükséges aminosavval. Nem szívódiknak fel azonnal edzés után. Hosszabb az emésztésük/felszívódásuk, különösen zsíros húsok esetén.

 

A cikket a Hard Body internetional ujságból vettük át, akik minden jogot fenntartanak az írással kapcsolatban.

 


Kapcsolódó cikkek
A threonin egy esszenciális aminosav, szervezetünk tehát nem képes előállítani. Nagy mennyiségben található meg a szívben, a vázizomzatban és a központi idegren...
Az aszpartamsav, mely egy igen ellentmondásos amino, teljesítményfokozóként jelent meg a sporttáplálék kiegészítők piacán. Sajnos azonban, bár a kezdeti kutatás...
Ismertetés ÖSSZEGZÉS A cisztein egy kéntartalmú, nem esszenciális aminosav, mely segít a szervezet fehérjéinek struktúráját fenntartani. Mivel az erős antiox...
Aminosav kisokos, nem csak kezdőknek. Miért, mennyit, hogyan? Válaszok Bodó Imitől. ...
Rendhagyó módon súlyzós edzés és futás mellett is kipróbálásra került az Amino Box. A súlyzós edzések pörgősek voltak, leginkább szuperszett jellegűek, és nagyo...
A saját szöveteidben, a teljes értékű ételekben és a kiegészítőkben található fehérjék mind-mind aminosavakból állnak. Tehát az izomzatod is. Az aminosavak sok...
Az izoleucin egy esszenciás elágazó láncú aminosav (BCAA). A fehérje építőköveként – a többi aminosavhoz hasonlóan – létfontosságú szerepet játszik a fehérjeszi...
Amíg a legtöbb sportoló - különösen a testépítők - kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy mit és mennyit esznek a nap folyamán, edzések előtt és után, addig re...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!