Alternatíva rizsre – a kuszkusz

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az eredetileg durumbúzából készülő dara, a kuszkusz egy régi, a tésztával egyidős, Afrikából származó gabonakészítmény. Körülbelül a rizs és a tészta között van félúton, ha lehet ilyet mondani. Minket leginkább a búzadarára emlékeztet az állaga. Na de vajon van-e olyan jó, mint a szeretett-gyűlölt rizs?


Kiváló szénhidrátforrás

100g kuszkusz szárazon mérve 77g szénhidrátot tartalmaz, és van benne emellett 13g fehérje is. Ennek aminoprofilja ugyan nem teljes, lévén növényi fehérjéről beszélünk, ám glutaminsav tartalma még ezzel együtt is kiemelkedő. A glutaminsav azonban nem összekeverendő a glutaminnal. A glutaminsav elsősorban az agykapacitás javítására, méregtelenítésre, valamint prosztataproblémák esetén bizonyulhat hasznosnak. Prolintartalma mondható még relatíve magasnak, ami a kollagén termelésében játszik szerepet, de azért ne emiatt egyetek kuszkuszt, csupán érdekességként írtuk le.

Vitamintartalma nem jelentős, talán a niacitartalmát mondhatjuk picit nagyobbnak az átlagosnál, ásványi anyagok tekintetében azonban mindenképpen megemlítendő a magas mangántartalom. A mangán segít szervezetünknek a szabadgyökök elleni harcban, valamint a csontritkulás enyhítésében is segíthet.

A kuszkusz glikémiás indexe

Na, itt jön egy számunkra kedves infó: a kuszkusz glikémiás indexe 65 körül van, ami alacsonyabb, mint a fehér rizs GI-je, így számunkra mindenképpen ideális tápanyagforrás lehet. Bár glikémiás töltése némileg magasnak mondható, még mindig egy jottányival sem rosszabb, mint a fehér rizsé. Egy pirospont a kuszkusznak!

A kuszkusz elkészítése, felhasználása

Itt jön a következő jó hír: ha unod már a rizs főzését, akkor a kuszkuszt neked találták ki. Ugyanis kb 5 perc alatt könnyedén elkészíthető, csak egy kis víz kell hozzá, és ízlés szerint fűszerek. Beteszed a vízbe, 5 percig főzöd és kész. A másik hatalmas előnye, hogy mivel teljesen natúr, gyakorlatilag íztelen, így édes és sós ételekhez is kiválóan alkalmazható. Gyakorlatilag a szójához hasonlóan átveszi a vele együtt elkészített vagy fogyasztott ételek ízét, afféle gasztro-kaméleon. Ugyanis mindenhol, ahová hagyományos búzadara kellene, eredményesen használható a kuszkusz!

Sokoldalú felhasználhatóság, gyors elkészítés: mi kell még? Még egy pirospont!

Végszó

Ha tehát megrögzötten keresed a halálra unt rizs alternatíváit, vagy egyszerűen néha jól esik egy kis változatosság, akkor mindenképpen próbáld ki a kuszkuszt! Az elkészítés gyorsasága, a kedvező glikémiás index, és a sokoldalú felhasználhatóság mindenképpen olyan előnyök, melyeknek köszönhetően a kuszkusznak előkelő helye lehet egy testépítő konyhájában is!


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Ez az osztott edzésterv minden alapvető gyakorlatot tartalmaz amire szükséged van a fejlődésed érdekében! Négynapos edzésterv, mindenkinek!...
Könyökgyilkos gyakorlat? Simán lehet az is, kivéve ha megfogadod Kiss Jenő tanácsait az állva történő tricepsznyújtáshoz. ...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Sziasztok! Ma a kudarcról szeretnék pár szót mondani nektek. Most azt gondolhatjátok, hogy ki kíváncsi egy ilyen negatív dologra. De gondo...
A törzsizmoknak két fontos funkciója van. Az egyik, hogy stabilizál, ezzel megakadályozza a nem kívánt mozgásokat, és ezzel megelőzi a sérül...
Nem hosszában és nem is keresztbe. Eggyel emelták a tétet, és part mentén körbeúszták a magyar tengert, a Balatont. Lengyel Stella beszámoló...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2017-07-05
Annyi csak a baj vele, hogy glutén van benne, így még azoknak is gondot okozhat, akik jól tolerálják a glutént. Személyes tapasztalatom, hogy piszkosul megfogja az emésztést.

válasz
2017-07-25
Használj helyette akkor inkább kölest!
Kérdés
2017-05-24
Sziasztok,

Van különbség a kusz-kusz és a bulgur között? Elvileg mindkettő búza töret...

Köszi

válasz
2017-05-26
Szia!

Összetételre szinte ugyanolyan frankó a kettő, ízben viszont vannak azért eltérések. A bulgurt egy picit kell főzni, mondjuk olyan kemény 5-10 percet, a kuszkuszt viszont elég forró vízzel nyakon önteni és várni amíg megszívja magát.
Összességében nagyon jó megoldás mindkettő: válaszd azt, amelyik szimpatikusabb!
Kérdés
2017-05-24
Épp most akarom újra felvenni az étkezéseim közé, ugyanis valóban hamar elkészül (amennyiben nem párolni akarjuk). Nem főzöm, hanem vizet forralok, ráöntöm, letakarom, 5 perc szívási időt adok neki, és már ehetőre puhult. Csak óvatosan kell vásárolni, a napokban kellett kidobnom egy bioboltban vásárolt zacskónyit, mert ehetetlen volt. Bár ez lassan már a magyar élelmiszeripar kedvenc szokásává kezd válni.

válasz
2017-05-26
Szia!

Így van, ezért szeretjük: még főzni sem kell.
Azért nem biztos hogy ilyen rossz a helyzet, reméljük csak kifogtál pont egy rossz szériát. ;)
Kérdés
2017-05-22
Nekem nagyon nem jött be a kuszkus, így maradok a fehér rizs, teljes kiörlésű tészta, bulgur, builderes lágy zabpehely kombónál :)

válasz
2017-05-22
Kinek mi. :) Senki nem egyforma.