Alacsony szénhidráttartalmú étrend és az artériák - káros vagy sem?

2009-08-26
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Egy új kutatásban azt állapították meg, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták érszűkületet okozhatnak. Azt az apróságot azonban elfelejtették közölni ezzel párhuzamosan, hogy a résztvevők a kutatás ideje alatt telített zsírokban gazdag étrendet követtek (hasonlóan az Atkins diétához).

A kutatás eredménye így egész egyszerűen megtévesztő.

Ez olyan, mintha kijelentenénk, hogy az edzés térdműtéthez vezet. Amennyiben helytelenül, túl nagy súllyal végezzük a gyakorlatokat, úgy valóban megnő ennek az esélye, de ugyanígy okozhatja ezt egy sor másik tényező is, pl. koordinációs zavarok, strukturális problémák, öregedés, fizikai behatások (pl balesetek), degeneratív betegségek, és számos egyéb tényező, melyek legtöbbje még köszönőviszonyban sincs az edzéssel.

Aki már régebb óta foglalkozik a témával, annak természetesen egyetlen kutatási eredmény nem fogja elvenni a kedvét a jól bevált alacsony szénhidráttartalmú diétától, azonban akinek nincs ideje a az egészséges étrenddel és a különféle testsúlycsökkentő programokkal foglalkozó irodalmat rendszeresen olvasni, és általában véve nincs gyakorlata ebben a témában, az bizony beleeshet abba a csapdába, hogy egy ilyen kutatási eredményt olvasva az alacsony szénhidráttartalmú diétát az érszűkülettel és potenciális szívproblémákkal fogja azonosítani. Akár hiszel az alacsony szénhidráttatalmú étrendben, akár nem, azt tudomásul kell venni, hogy hatalmas különbség van az egyes fehérjeforrások, és még inkább az egyes zsírforrások között, és hiba lenne egy étrendet kizárólag egyetlen tényező alapján megítélni.

Az ilyen kutatási eredményeket olvasva megerősítést nyer az az eddig is határozott véleményünk, miszerint nem szabad messzemenő következtetéseket levonni egyetlen kutatási eredményből, amíg nem ismerjük meg az összes tényezőt, és amíg azt nem támasztja alá legalább egy másik, megbízható forrás.


Kapcsolódó cikkek
Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) jelenleg azt javasolja, hogy a napi hozzáadott cukrok napi bevitelét tartsuk a teljes kalóriabevitel 5%-...
Van az az állapot az ember életében, amikor már elkezd érdeklődni az egészséges életmód, meg a normális diéta iránt, ám még mindig csak fél információk birtokáb...
Sokféle tippet lehet olvasni, hallani a médiában arról, hogy hogyan is lehet védekezni a betegségek ellen. A legcélravezetőbb azonban egyértelműen az, ha az imm...
A kezdők gyakran beleeshetnek abba a hibába, hogy tévesen értelmezik a mérleg kijelzőjén visszaköszönő súlyt. Ezért gyakran akiknek az elsődleges céljuk a zsíré...
Bár a sztivia alapú édesítők nem túl régen találhatók meg a polcokon, valójában már elég régóta használják édesítőként. Már évszázadok óta. A sztivia egy növény...
Bár sokan csupán ürügynek használják, mégsem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy a testi genetikának, a különféle adottságainknak mennyire sok köze van ahh...
A tesztoszteron az izomépítés szempontjából az egyik legfontosabb hormon a szervezetünkben, a növekedési hormon és az inzulin mellett. Aki izmos akar lenni, min...
Az ember fő táplálkozási motivációja az ízek hajhászása lett, korántsem az, hogy az élethez alapvetően szükséges tápanyagokat a szervezetébe juttassa. Hogyan le...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!