Agyhalál: hizlaló ételek

 / 4.6
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A hozzá nem értők vagy a magukat hozzáértőnek álcázó nem hozzáértők (gagyi fitnesz magazin stb.) jellemzően dilettáns módon állnak hozzá ahhoz a témához, amiről nem kéne úgy beszélniük, mintha valami nemzetközi jogszabály kötelezné őket arra, nehogy gondolkozzanak.


Amikor az ember éppen dagadt, gyakran előjön a késztetés, hogy esztétikailag javítani kellene a külsőn, de természetesen a lehető legkevesebb munkával, mert az büdös.

(Amit valahol megértünk: nekünk is büdös, de mi vagy beletörődünk a helyzetbe, vagy nem keresünk kifogást és megtesszük, amit kell.)

Jó esetben isteni sugallatra eljut az ember odáig, hogy az ok-okozat-teendő láncolatban meglássa a táplálkozás szerepét. Csak sajnos nem mindenki érti a tápanyagok rejtelmeit és leragadunk annál a szintnél, hogy a világ táplálék-készlete két pólusú:

hizlaló vagy nem hizlaló ételek.

Agyhalál: hizlaló ételek

Szívesen agyonverném egy kolbásszal azt a parasztot, aki először kimondta a száján a “hizlaló” szót, ezzel ráeresztve ezt a gondolati mételyt ártatlan embertársaira.

Sajnos a probléma-analizáló képességünk addig tart, hogy azt hisszük: a táplálkozás ételekben határozható meg. Virsli meg túrós csusza. Körömpörkölt és somlói galuska. Egyik hizlaló, a másik meg nem.

A világ összes ételét be kéne tenni egy rohadt katalógusba és zászlócskákkal jelezni, hogy hizlaló/nem hízlaló, ugye?

Az, hogy “hizlaló” (ha már muszáj ezzel a szánalmas műszóval élnünk) nyilván attól függ, hogy a gonosz szakács direkt hizlalónak csinálja, vagy a csillagok állásától, vagy azért hízlaló, mer’ finom. Nyilván ennek semmi köze az alapanyagokhoz!

Ha azonban egy kis eszünk van, akkor elfelejtjük a hétköznapi dogmatikusan dilettáns gondolkodást és elkezdünk tápanyagok szintjén gondolkodni. Igaz, itt egy kicsit bonyolultabb lesz a dolog, mert többféleképpen is meg lehet közelíteni, de talán pont ez segít.

1. módszer

Határozzuk meg, hogy feldogozott vagy természetes az az étel. Ha feldolgozott, nem tudjuk megmondani ránézésre, hogy miből van. Látunk egy habos valamit, amiben alul valami tészta van, azt tökre össze tudjuk rakni, hogy valami édesség lesz. Gondolkozzunk az összetevőin, miből lehet?

Cukor. Zsír. Egyéb gané. Ezekre tippelhetünk, de nem tudjuk megmondani.

Látunk egy szelet csirkemellet, mellette barnarizst és salátát. Miből van? Csirkehúsból, barnarizsből és salátából. Természetes táplálék? Igen, az: a a csirkehús csirkéből van, a barnarizs hántolatlan rizsből, a saláta növényekből. Van hasznos tápanyagtartalma? Van bizony: fehérje, komplex szénhidrát, rostok, ásványi anyagok.

A cukros - zsíros förmedvény természetes volt? Nem, feldolgozott alapanyagoból készült cukor és zsír volt benne. Hasznos tápanyagtartalom: nulla.

A cukros - zsíros förmedvény természetes volt? Nem, feldolgozott alapanyagoból készült cukor és zsír volt benne. Hasznos tápanyagtartalom: nulla.

Melyik a “hizlaló”? Az édesség. Miért? Mert hizlaló. Nem, ezt csak a hülyék mondják: azért vezethet elhízáshoz az ilyen étel fogyasztása, mert nincs hasznos tápanyagtartalma. Nem tud vele mit csinálni a tested, felesleges.

Azt az ételt, ami nem tartalmaz hasznos tápanyagokat, nem tudjuk felhasználni, ezért zsírban fog elraktározódni. Hol tároljuk a felesleget? Zsírban.

De az étel önmagában nem “hizlaló”, hanem rossz tápanyagokat tartalmaz, hasznosakat pedig nem. Ezt az alapanyagai határozzák meg, nem az étel neve.

Olyan nincs, hogy egy feldolgozott étel beleférjen a diétába: amiről nem tudjuk rögtön megmondani, miből van, az biztosan nem jó.

Szerinted ha fogyni akarsz (=zsírt akarsz veszíteni) ügyelned kell a minőségre vagy sem?

2. módszer

Határozzuk meg az étel beltartalmi értékeit. Nem tudjuk meghatározni? Nem tudjuk, mi van benne? Na azt az ételt nem kell megenni.

Vegyük például a marhahúsos témát: adott 100g marhahús, tudjuk, hogy van 3% zsírtartalma (3g), van 20% fehérjetartalma (20g). Van hozzá 50g barnarizs, amelynek szénhidrát tartalma kb. 70%, (azaz 35g.) A zöldség szénhidráttartalma elhanyagolható, fehérjetartalma szintén. De legyen benne 2-3g rost.

Honnan tudjuk ezeket az értékeket?

Tápanyagtáblázatokból. Az adagot pedig nyersen lemérjük, vagy megkérdezzük attól, aki elkészítette.

Mi van az édességben?

Nem tudjuk. Ergo nem esszük meg.

Mi van, ha az édességboltban komplett tápanyag profil leírást adnak hozzá?

Akkor hipotetikus példaként lesz az édességben 30g szénhidrát (cukor), 30g zsír (telített), 2g fehérje.

Nézzük meg az arányokat: az édességben semmi hasznos tápanyag nincs. Rossz szénhidrát és rossz zsír. A 2g fehérje meg vicc.

Másik példa: szendvics sonkával.

Miből van? Zsömle, sonka, vaj, 1 szelet paradicsom, 1db salátalevél.

Miből van? Zsömle, sonka, vaj, 1 szelet paradicsom, 1db salátalevél.

A tápanyag profilt nem is kell itt kiszámolnunk. Tegyük fel a kérdést: van benne a legfontosabb tápanyagból, a fehérjéból? Nincs. Egy szelet sonka semennyi fehérjét nem tartalmaz (a húsok tápanyagtartalma kb 20%, és ez még csak nem is hús), a zsömle meg főleg, hiába fehér. (Tényleg vannnak olyan hülyék, akik azt hiszik, hogy ami fehér, abban fehérje van!)

A paradicsom-salátalevél ekkora mennyiségben csak dísz.

A szendvics hasznos tápanyagtartalma: nulla.

Olyan opció meg nincs, hogy van hizlaló szendvics meg nem hizlaló. Ha hasznos tápanyagot tartalmazó alapanyagokból vannak, akkor fel tudjuk használni, ha nem, akkor zsír lesz belőle.

Az étel minőségét és testünk állapotát az határozza meg, hogy az általunk elfogyasztott ételek milyen alapanyagból készültek. Csak az alapanyag számít, nem az étel. Ezért nincsenek “hizlaló/nem hizlaló” ételek.

Ha lehetne somlói galuskát jó alapanyagból készíteni, akkor azzal sem lenne probléma. Ha a szendvicsed jó minőségű teljes kiőrlésű kenyérből vagy szénhidrátmentes kenyérből van és húst raksz bele, máris nem kell a hülyeség miatt aggódni, hogy “a szendvics hizlaló.”

A bolti puding teljes mértékben szemét kategória, miközben a Scitec Nutrition olyan pudingot gyárt, ami két fehérjefajta keveréke és minimiális cukor/zsír tartalom mellett 30g fehérjét tartalmaz egy adagban.

A táplálkozás nem úgy működik, hogy kerüljük a “hizlaló ételeket”, mert értelmetlen így meghatározni ételeket, sőt, egyáltalán értelmetlen ételek szintjén gondolkodni.

Akkor csináljuk jól, ha csakis jó minőség alapanyagokból készült ételt fogyasztunk, pontosan ügyelve a fehérje, szénhidrát és zsír megfelelő arányára. Enélkül zsírt veszteni nem lehet.

Amikor kimondod, vagy kérdezed, hogy “hizlaló étel,” az valami nagyon nyomorult dolog: olyan, mintha táblát vinnél, hogy hülye vagy az egészhez és nem is érdekel, de eredményt azért várnál.

Ezzel a gondolkodással akár végikérdezheted mindenhol az étlapot, meg az egész közértet, ami rohadt kellemetlen mulatság a teszkóban. Ez a fajta “hozzáértés” meghatározza a sikertelenséget, arra mérget vehetsz.


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Az edzőtermekbe szinte nem lehet úgy bemenni, hogy ne látnál valakit, aki teljesen rosszul végez egy-egy gyakorlatot, de van egy-két olyan g...
A törzsizmoknak két fontos funkciója van. Az egyik, hogy stabilizál, ezzel megakadályozza a nem kívánt mozgásokat, és ezzel megelőzi a sérül...
Könyökgyilkos gyakorlat? Simán lehet az is, kivéve ha megfogadod Kiss Jenő tanácsait az állva történő tricepsznyújtáshoz. ...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Sziasztok! Ma a kudarcról szeretnék pár szót mondani nektek. Most azt gondolhatjátok, hogy ki kíváncsi egy ilyen negatív dologra. De gondo...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...
Nem hosszában és nem is keresztbe. Eggyel emelták a tétet, és part mentén körbeúszták a magyar tengert, a Balatont. Lengyel Stella beszámoló...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!