Agyhalál: a top 3 leghülyébb gyakorlat

2016-07-25
 / 4.1
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az edzőtermekben egyszerűen imádják az idióta gyakorlatokat. Mintha kötelező lenne baromságokat csinálni, sőt, az embernek olyan érzése van, hogy a hagyományos, normális gyakorlatok szinte fájnak.

Az ok egyébként tényleg az lehet, hogy a normális gyakorlatok jól kivitelezve tényleg fájnak, de hát éppen ez lenne a cél. Van jó néhány gyakorlat, ami egyszerűen nehéz: nem bírja el az ego, hogy csak kis súllyal tudják csinálni.


Ilyenkor jön az alternatív megoldás, valami fejenállós-csigás csodagyakorlat formájában, amihez lehetőleg szét kell szedni és átépíteni a termet, vagy legalábbis akármilyen módon, de másokat irritálóan kell végezni - ha máshogy nem megy, legalább átállítgatni mindent úgy, ahogy senki más épelméjű ember nem használja és úgy hagyni.

Van egy kérdés ezzel kapcsolatban, amire még mi sem jöttünk rá és valószínűleg sosem fogunk. A cikk végén ezt a kérdést fel is tesszük.

Következzenek - a teljesség igénye nélkül - a top idióta gyakorlatok, amit minden nap lehet látni a termekben - nagyjából még a BodyBulder Gymben is.

1. negatív nyomás

Örök kedvencünk - és a vicc az, hogy szinte egyre többen erőlködnek ezzel a röhejes gyakorlattal. (Amit egyébként hozzáértő fekvenyomók használnak, de ők a stabilizáló izmok edzésére, nem azért, mert így könnyebb nyomni.)

Állandó közvélemény kutatásunk alapján tudományos módszerekkel készített statisztikánk azt mutatja, hogy 100-ból 200-an azzal indokolják ezt a fergetegesen szükséges gyakorlatot, hogy “alsó mell”, cseppet sem zavartatva magukat attól a ténytől, hogy alsó mellizom nincs.

Ebből a szögből ilyen formán nem lehet hatékonyan megdolgoztatni a mellizmot, ez csak a súlyzó lökdösése felfelé, miközben a fejünkbe megy a vér. De ez nem számít, hiszen edzés közben ügyelni kell arra, nehogy érezzük az izmot amit edzünk, mert ez így kényelmes. (Ami ugye a wellness mozgalom lényege valahol.)

Komolyra fordítva: van egy gyakorlat, ami hasonló pozíció, de annak értelme is van, mivel mélyre tudjuk engedni magunkat és a mellizom meg tud nyúlni: ez a tolódzkodás.

Ami kegyetlenül meghúzza a mellizom belső eredését, végig a kulcscsonttól a szegycsonti részig és az azzal egy vonalban fekvő (hatodik) bordákon levő eredésnél - már feltéve, ha jól csináljuk és alulról indítjuk a mozdulatot, nem saslengünk. Na ezt pont nem csinálja szinte egyik negatívnyomó bajnok sem.

2. keresztcsiga

Ez egy tárogató mozdulat, csigán, amit népszerűen nyomásként értelmeznek, így valami egészen nyomorult csiganyomkodó gyakorlat lesz belőle - hót feleslegesen.

Funkcionálisan nagyon fontos a tárogató mozdulat, mert a merőlegesen széttárt karok befelé mutató tenyérrel való összehúzása (közelítése) alapvető feladat a mellizom számára.

Ezt el lehet végezni tárogató mellgéppel (ún. pillangó), vagy hagyományos tárogatással, amelyhez persze szintén szükséges az odafigyelés, hogy érjen is valamit.

A keresztcsiga normális esetben egyértelműen azok fegyvere, akik tudják, mit csinálnak és erősen haladó szinten vannak - a kezdők és nagyjából az edzőterembe járó átlagnak azonban fogalma sincs, miért csinálja és hogyan kéne, ráadásul teljesen hiú ábránd szinten van az, hogy ettől aztán majd jön a tömeg.

Gondoljunk bele: a fekvenyomást pattogtatjuk, de még az se megy nagy súllyal, ezért nekünk okvetlenül keresztcsigázni kell mint a profi versenyzőknek, mert az látványos és olyan, mintha komolyan edzenénk. És mindezt úgy, olyan szögben művelik a termekben, hogy jól láthatóan nem tárogatnak, hanem nyomkodják előre, amivel aztán főleg elérik azt, nem nem ér semmit. Még akkor sem, ha a csúcsponton való belenyomás/megfeszítés a bedurranás illúzióját adja.

Elég vicces ez olyan termekben, ahol például profi mellnyomó gépek vannak.

3. Oldalra billegés

Ennek a gyakorlatnak még normális nevet se tudunk adni. Áll a delikvens két kézi súlyzóval a kezében, majd vadul elkezd billegni jobbra-balra. Már csak azt kéne mondogatni közben, hogy tik-tak.

A következő év feladata lesz számunkra egy olyan tudományos felmérés, mint amit fentebb vázoltunk, mert ezt még nem tettük meg: meg kell tudnunk, miért csinálják ezt. Ugyanis csak halvány elképzeléseink vannak a “leolvasztja a zsírt a derékról” és az “oldalsó has edzése” vonalról.

A dolog egyébként olyan szempontból működne, hogy deréknál levő ferde hasizmok valóban visszahozzák a törzset az oldalra dőlt pozícióból, de ehhez nem harangozni kéne balra-jobbra ész nélkül, ráadásul egy darab súlyzóval lenne érdemes az ellentétes oldal felé mozogni, mert a kétoldali súlyzó használat kiegyenlíti a hasizomra ható erőt.

Az egymillió forintos kérdés, amit nem tudunk megfejteni, a következő: honnan szedik ezeket baromságokat és azt, hogy ezeket a hülye gyakorlatokat kötelező csinálni?


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Több cikkben is foglalkoztunk már azokkal a hibákkal, melyek nagyban hátráltathatják a fejlődésedet. Most lássunk egy új megközelítést, ahog...
Az izommemória közismert fogalom a sportolók körében. De mit is jelent ez pontosan? Valóban létezik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ....
Pár éve még a tejsavótól is féltették a szülők a gyermekeiket, mondván, hogy az doppingszer. Egy olyan világban, ahol a BCAA már olyan népsz...
Sokféle hibát elkövethetsz a melledzésed során, a leggyakoribbakat Molnár Peti mutatja meg és javítja ki. ...
Nem próbáltad még a ketogén diétát, de szeretnéd tudni, milyen? Akkor a legjobb helyen jársz, egy olvasónk megosztja veled a tapasztalatait....
Vajon az eredeti Tabata edzés mi volt? Mely gyakorlatokkal érhető el a legjobb aerob/anaerob fejlődés? Mi a A tabata edzés eredete és alapja...
Örök vita tárgya, hogy edzeni éhgyomorra jobb-e, vagy pedig tápanyagokkal feltöltve, úgymond teli tankkal. Főleg súlyzós edzés esetében érde...
A Builder-en elég sokat foglalkoztunk mostanában mindegyikőnk legrosszabb rémálmával, a kihagyással. Javasoltuk, mit tegyél azért, hogy edzé...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!