Aceszulfám-K

2015-03-12
 / 4.8
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az aceszulfám-K?

Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület. Egy véletlen során fedezte fel a Németországban működő Hoechst Vállalat egyik kutatója 1967-ben, amikor néhány vegyi anyag reakciója során édes ízt vett észre az ujjain. Kémiai reakcióval az amidoszulfonsav származékaiból nyerik.


Ismertető

Egyéb elnevezések

Aceszulfám, acesulfam, acesulfame potassium

Az aceszulfám-K szintetikus, fehér, kristályos por, amely kb. 200-szor édesebb, mint a szacharóz. Amellett, hogy igen jó stabilitású, az elmúlt évtizedek alatt egyelőre semmilyen egészségkárosító tényezőt nem mutattak ki ezzel a szerrel kapcsolatban. A szervezetben nem bomlik le, változatlan formában kiürül a beleken keresztül. Energiát tehát nem biztosít, az inzulin-és vércukorszintet nem befolyásolja. Az élelmiszeripqrban vagy önállóan, vagy aszpartámmal együtt alkalmazzák, de asztali édesítőszerként ugyancsak kapható. Cukormentes alkoholmentes italok, desszertek, édességek, lekvárok, dzsemek, zselék, édes-savanyú gyümölcs-és zöldségkonzervek, halkonzervek, mustárok, szószok, gabonából vagy siófélékből készült snack-ek, és alkoholos italok gyártása során alkalmazzák elsősorban. Cukortartalmú rágógumikban ízfokozóként használják.

Fogkrémek, szájvizek, és gyógyszerek előállítása során ugyancsak alkalmazzák.

Biztonsági tudnivalók

Az aceszulfám K veszélytelennek számít. Nincsenek jelentősebb mellékhatásai, azonban mivel teljesen mesterséges édesítőszer, ez önmagában elég ahhoz, hogy sokan teljesen elzárkóznak a használatától, nem törődve azzal, hogy az asztali cukor a legtöbb édesítővel ellentétben bizonyítottan és jól dokumentáltan egészségkárosító hatással rendelkezik. A napi megengedett beviteli mennyiség (ADI): 9,0 mg/testsúlykg.

Természetesen, mint minden édesítőszer, az aceszulfám-K esetében is vannak, akik egészségkárosító hatásától tartanak, és azt állítják, nem megfelelően kutatott anyagról van szó. Az ellenzők szerint rákkeltő hatása lehet, bár ezeket az állításokat az FDA és az EU hasonló szervezetei elutasították.

Egyes állatkísérletekben összefüggésbe hoztak az aceszulfám-K-val bizonyos élettani hatásokat. Patkányok esetében dózistól függően inzulinreakciót figyeltek meg a hatására, amellett, hogy hyperglikémiát viszont nem okozott.

Rágcsálókon végzett kutatásokban kimutatták, hogy az aceszulfám-K fogyasztásának hatására nem növekszik a tumorok kialakulásának valószínűsége. A Nemzeti Toxikológiai Program kimutatta, hogy az aceszulfám-K fogyasztása biztonságos, amennyiben az adott étel 3%-nál kisebb arányban tartalmazza. További kutatások javasoltak a biztonságosságra vonatkozóan.


Kapcsolódó cikkek
Bemész a boltba, leveszel egy terméket a polcról. Nincs benne cukor, mégis egekben a szénhidráttartalma, ám az polialkoholokból áll. Most akkor örüljek, vagy ne...
Az eritritol ((2R,3S)-bután-1,2,3,4-tetraol) egy ún. cukoralkohol, melyet John Stenhouse brit kémikus fedezett fel 1848-ban. Az Európai Unióban 2003-ban hagyták...
Az aszpartám egy nem szacharid típusú, mesterséges édesítőszer. Az aszpartám egy egyszerű vegyület, amely a béltraktusban a következő összetevőkre bomlik: aszpa...
A kalóriaértéket képviselő édesítő anyagok után következnek a mesterséges édesítőszerek. Miből állnak ezek és hol alkalmazzák a gyártók a mesterséges édesítősze...
A cikksorozat első részében megismerkedtünk a cukorfélékkel, cukorhelyettesítő tápanyagtartalmat képviselő és energiát biztosító anyagokkal, míg a második részb...
Mi a szukralóz? A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki (a londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói). Az édesí...
Az édesítőszerek használata immár több évtizedre nyúlik vissza. A tudottan egészségkárosító cukor helyett újabb és újabb alternatívákat igyekeznek találni a kut...
Mi a szacharin? A szacharin volt az első mesterségesen előállított édesítőszer, 1879-ben fedezték fel. Hozzávetőlegesen 300-500-szor édesebb a cukornál....

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!